Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
том 2 12..doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Вплив міжнародного туризму на країни - учасниці туристського ринку

Ісакова К.В., керівник ас. Пахлова О.В.

Національна металургійна академія України

Характерною рисою сучасного міжнародного життя є стрімкий розвиток міжнародного ринку туристських послуг. Міжнародний туризм є не лише важливим фактором зміцнення взаємної довіри, але й вносить значний вклад у вирішення таких проблем, як підтримання миру, укріплення дружніх взаємовідносин між державами, окрім цього він сприяє економічному процвітанню країн. Сфера туризму грає важливу роль у світовій економіці, забезпечуючи десяту частину світового валового національного продукту. Туризм - один з небагатьох секторів економіки, де країни, що навіть розвиваються, можуть запропонувати якісний товар на світовому ринку. Міжнародний туризм є активним джерелом надходжень іноземної валюти і впливає на платіжний баланс країни. Окрім впливу на економіку багатьох країн міжнародний туризм впливає на їх соціальне і культурне середовище, екологію. А останні, у свою чергу, впливають на туристів. Проте зростання обсягів міжнародного туризму викликає деякі негативні наслідки, наприклад інфляцію, руйнування довкілля і порушення традицій місцевого населення. Це особливо наочно виявляється в країнах, що розвиваються, де туристи з багатших індустріальних країн своєю присутністю нав'язують властивий ним спосіб життя і рівень споживання. Отже, своєчасна і всебічна оцінка наслідків міжнародного туризму є дуже важливим чинником для складання такої економічної і туристської політики, яка дозволяла б отримувати максимальну вигоду і запобігати руйнівній дії туризму. Україна, як держава з величезним туристичним потенціалом, докладає багато зусиль задля організації та розвитку власного туристського комплексу, а також його інтеграції до сучасного міжнародного ринку туристських послуг.

Конкурентоспроможність продукції на міжнародних ринках

Солонько А.С., керівник ас. Пахлова О.В.

Національна металургійна академія України

Здійснення суб'єктами ЗЕД виходу на світовий ринок передбачає, що вироблені ними товари є конкурентоздатними, користуються попитом у покупців. В цьому зв'язку насамперед необхідно розглянути економічний зміст конкурентноздатності (конкурентоспроможності) товару.

Конкурентоспроможність товару - це порівняльна характеристика товару, яка містить комплексну оцінку сукупних його якостей по відношенню до вимог ринку.

Конкурентоспроможність товару проявляється в двох видах:

1. Це конкурентоспроможність товару з боку покупця.

Вона розраховується за такою формулою:

Ктп = Еп/Вп

де Ктп - це конкурентоспроможність товару для покупця;

Еп - корисний ефект, що має покупець від придбання товару;

Вп - витрати покупця пов'язані із придбанням і експлуатацією товару.

Згідно з цією формулою чим більше отримає покупець ефект від покупки товару, тим більше конкурентоспроможність товару для покупця.

2. Це конкурентоспроможність товару для виробника. Вона розраховується по такій формулі:

Ктв = П/Вт

де Ктв - це конкурентоспроможність товару для виробника;

П - це прибуток, який отримує виробник при реалізації товару на світовому ринку;

Вт - це витрати виробника, що пов'язані з виробництвом та реалізацією товару на світовому ринку.

Згідно з цією формулою, чим більше прибуток, тим вище конкурентоспроможність товару для виробника.