Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OKhORONI_ZDOROV.doc
Скачиваний:
232
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
44.26 Mб
Скачать

Метод ехокардіографічного обстеження

ЕхоКГ обстеження базується на основних властивостях ультразвуку. Обстеження проводять в горизонтальному положення (горілиць, потім на лівому, а при потребі – на правому боці).

УЗ-датчики розташовують біля лівого краю грудини в ІІІ-ІV міжребер’ї. Висота положення датчика залежить від конституції та особливостей розташування серця. При виборі місця для датчика зупиняються в міжребер’ї, де найкраще спостерігаються рухи стулок мітрального клапана. Основні структури серця локують з цієї позиції датчики шляхом зміни кута направлення ультразвукових хвиль. Там, наприклад, ІІ-ІІІ міжребер’я – порожнина правого шлуночка, міжшлуночкової перетинки, передньоїї і задньоїї стулки мітрального клапана, задня стінка лівого шлуночка; ІV-V – добре локуються соскові м’язи, верхівка серця.

Розрізняють 5 основних стандартних позицій датчика (рис. 100):

І позиція (на рівні хорд мітрального клапана) – незначна частина правого шлуночка, міжшлуночкова перетинка, порожнина лівого шлуночка, мітральний клапан на рівні хорд.

ІІ позиція (на рівні обох стулок мітрального клапана) – частина правого шлуночка, міжшлуночкова перетинка, порожнина лівого шлуночка на рівні мітрального клапана, задня стінка лівого шлуночка.

ІІІ позиція (на рівні передньоїї стулки мітрального клапана) – основа передньоїї стулки мітрального клапана та частина порожнини лівого передсердя.

ІV позиція (на рівні кореня аорти) – вихідний тракт правого шлуночка, корінь аорти, стулки аортального клапана, порожнина лівого передсердя.

V позиція (на рівні основи клапана легеневої артерії).

Характеристика ехоструктур серця у здорових осіб:

І позиція. Перші 2-3 см зверху екрана реєструється сигнал від грудної клітки. Глибше донизу спостерігаються основні структури серця: передня стінка правого шлуночка; порожнина правого шлуночка; міжшлуночкова перетинка; порожнина лівого шлуночка; задня стінка лівого шлуночка. В порожнині лівого шлуночка ближче до задньої стінки часто спостерігаються сигнали від сухожильних ниток мітрального клапана (рис. 101).

Рис. 100. Стандартні позиції дослідження серця в М-режимі.

Рис 101. Схема зображення ЕхоКГ в І стандартній позиції (М-режим).

В цій позиції вимірюють такі показники:

– товщина стінки правого шлуночка;

– розмір порожнини правого шлуночка в кінці діастоли (ПШР);

– кінцево-діастолічний розмір лівого шлуночка (КДР);

– товщина міжшлуночкової перетинки в кінці систоли і діастоли (Тм (с), Тм (д));

– товщина задньої стінки лівого шлуночка в кінці систоли і діастоли (Тзс (с), Тзс (д));

– амплітуда руху ендокарду задньої стінки та міжшлуночкової перетинки (Азс, Ам);

– час скорочення задньої стінки (ct) – від початку руху до максимального зміщення вперед);

– стан міокарду, листківпластинок перикарду, наявність рідини в порожнині перикарду.

Характер руху стінок залежить від структури міокарду, внутрішньосерцевої гемодинаміки, порушень автоматизму і провідності, від навантаження на міокард.

ІІ позиція дає найбільше інформації про стан стулок мітрального клапана, міжшлуночкової перетинки, задньої стінки лівого шлуночка. Форма руху передньоїї та задньої стулок мітрального клапана в діастолу нагадує букву «М» протифазним (дискордантним) спрямуванням однієї до другої. В систолу стулки замикаються і створюють спільну лінію. Характер рухів міжшлуночкової перетинки і задньої стінки лівого шлуночка, як і в І позиції, в систолу наближаються, в діастолу – розходяться. Рис 102

В цій позиції оцінюються основні параметри руху стулок мітрального клапана:

– систолічна екскурсія стулок мітрального клапана (в нормі – 5,76 мм);

– амплітуда діастолічного відкриття передньоїї стулки (в нормі – 18,42 мм);

– загальна екскурсія передньої стулки (в нормі — 24-25 мм);

– діастолічне відкриття стулок на висоті пику Е (в нормі 26,98 мм);

– швидкість відкриття передньої стулки (в нормі 276 мм/сек);

– швидкість раннього діастолічного прикриття передньої стулки (в нормі 141 мм/сек);

– швидкість закриття передньої стулки;

– тривалість діастолічного розходження мітрального клапана (в нормі 0,47 сек).

Крім того, в цій позиції вимірюють кінцеві систолічний та діастолічний розміри лівого шлуночка (КСР, КДР), товщину міжшлуночкової перетинки (ТМШП), товщину задньо=стінок лівого шлуночка (ТЗСЛШ), співвідношення ТМШП/ТЗСЛШ) (в нормі менше 1), швидкість скорочення лівого шлуночка та рухів стулок мітрального клапана в діастолу.

Рис. 102 Схема зображення ЕхоКГ в ІІ стандартній позиції (М-режим).

СД – систола шлуночка; СЕ – початок розходження стулок в ранній період діастоли; пік Е – максимальне відкриття стулки у фазу швидкого наповнення шлуночка; EF – період швидкого наповнення шлуночка кров’ю; FA – період скорочення ЛП; пік А – максимальне відкриття стулок під час систоли передсердя; АС – остаточне замикання стулок МК; точка С – закриття клапана.

ІІІ позиція характеризує передню стулку мітрального клапана та задню стінку лівого передсердя.

ІV позиція надає інформацію про основу серця: передня стінка правого шлуночка, вихідна частина правого шлуночка, основа аорти та стулок аортального клапана, порожнини лівого передсердя (рис. 103).

Рис. 103. Схема зображення ЕхоКГ в ІV стандартній позиції (М-режим).

Аортальний клапан локується у вигляді двох інтенсивних хвилеподібних паралельних ліній, в просвіті яких періодично фіксуються ехо-сигнали від замкнутих стулок аортального клапана (діастола). Систолічний рух стулок аортального клапана візуалізується рідко.

В цій позиції визначають такі показники:

– розмір кореня аорти на початку систоли (в нормі 2,5-3,5 см);

– товщину стінок аорти;

– товщину стулок аортального клапана, амплітуди і характер їх руху;

– період вигнання лівого шлуночка (між відкриттям і закриттям стулок аортального клапана);

– індекс ексцентричності змикання стулок аортального клапана відносно стінок аорти;

– передньозадній розмір лівого передсердя в діастолу (від задньої стінки аорти (Ао) до задньої стінки лівого передсердя).

Ліве передсердя локалізується в ІІІ-ІV і позиціях: розмір порожнини лівого передсердя (від задньої стінки аорти до задньої стінки лівого передсердя) у здорових осіб складає 2,7 см. Розрізняють 3 ступеня збільшення розмірів передсердя: І ступінь – до 4,48 см; ІІ ступінь – до 5,38 см; ІІІ ступінь – 6,48 см.

Співвідношення ЛП/Ао  1,17 см.

Тристулковий клапан локується в ІІІ, І позиціях, найкраще локується у випадку розширення порожнини правого шлуночка. За формою рухів стулок він нагадує мітральний клапан.