Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OKhORONI_ZDOROV.doc
Скачиваний:
232
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
44.26 Mб
Скачать

Контрольні питання

1. Аускультація серця: мета, правила, методика та діагностичне знання методу.

2. Місця проекції і точки вислуховування клапанів серця

3.Тони серця: механізм утворення, компоненти і характеристика тонів серця (I, II, III, IV тонів)

4. Зміна тонів серця: якісне й кількісне. Тричленні ритми: ритм перепели й ритми галопу. Патогенез, причини й діагностичне значення.

5. Шуми серця: механізм утворення, класифікація.

6. Органічні шуми: причини, характеристика, діагностичне значення.

7. Функціональні шуми, причини, характеристика, діагностичне значення

3.2.6. Дослідження периферичних судин

З метою діагностики захворювання судин необхідно провести розпит, загальний огляд хворого та огляд, пальпацію, аускультацію судин. Поряд з цим використовуються додаткові інструментальні методи дослідження.

План дослідження:

– розпит хворого;

– загальний огляд хворого;

– огляд судин;

– пальпація судин;

– аускультація судин.

Розпит

Особи, які страждають на захворювання судин, можуть пред'являти різноманітні скарги, що свідчать як про ураження самих судин, так і обумовлені недостатнім кровопостачанням дистально розташованих судинних відділів, органів і тканин (мозок, серце, нирки, кишечник, шкіра, скелетні м'язи) (табл. 3.44).

Найбільш важливим суб'єктивним симптомом ішемії кінцівки є біль. При розпиті хворого необхідно аналізувати особливості болю в кінцівках – час появи, характер, інтенсивність, тривалість, залежність від положення кінцівки, навантаження.

Тимчасова кульгавість – нападоподібний біль у м'язах ніг при ходьбі, що зникає в спокої, є ранньою і найважливішою суб'єктивною ознакою ішемії кінцівки. При легкому ступені ішемії напади болю з'являються при помірній ходьбі на відстані понад 500 метрів і тривають короткий час (1-2 с). При більш важких ступенях тимчасової кульгавості гострий напад настає через 10-50 метрів і триває понад 1 хвилину. Тимчасова кульгавість спостерігається у хворих з облітерируючим атеросклерозом, при ендоартеріїті нижніх кінцівок, стенозі біфуркації аорти.

Таблиця 3.44

Скарги хворих при патології судин

Скарги

Патологічні стани

М'язова слабкість, швидка стомленість при ходьбі. Парестезії у вигляді відчуття печії, оніміння, повзання мурашок, поколювання. Мерзлякуватість в ділянці гомілки, гомілковостопному суглобі, стопі, пальцях ніг. Судоми м'язів.

Ішемія кінцівок внаслідок:

– облітерируючого атеросклерозу,

– ендоартеріїту,

– стенозу біфуркації аорти

Слабкість, швидка стомленість, похолодання рук, парестезії (відчуття оніміння, поколювання, повзання мурашок), головні болі, запаморочення, погіршення пам'яті

Стенозування брахіоцефальних судин, хребетної артерії, недостатність мозкового кровообігу

Почуття важкості, повноти в кінцівках, швидка стомлюваність, болісна шкіряна сверблячка, судомні скорочення м'язів ніг

Варикозне розширення вен нижніх кінцівок

Запаморочення і непритомності при переході з горизонтального у вертикальне положення

Неспецифічний аорто-артеріїт (ураження каротидного синусу)

Напади втрати свідомості, зорові порушення – двоїння в очах, сліпота на одне око

Стискання брахіоцефальних судин з розвитком транзиторної ішемії мозку

Гострий з раптовим початком біль за грудиною, утруднене дихання, кашель з виділенням кров'янистого мокротиння, задишка

Тромбоемболія легеневої артерії

Гострі болі в животі, нудота, блювота, позиви на дефекацію. Пронос, що чергується з запорами

Неспецифічний аорто-артеріїт, абдомінальна ішемія, емболія брижових судин, порушення вісце-рального кровообігу

Імпотенція

Оклюзія хребетної артерії

Постійний біль в кінцівках не тільки під час фізичного навантаження, але і у спокої, характерний для облітерируючого тромбангіїту. Тривкий, інтенсивний і розлитий біль, локалізований по ходу судин, нерідко пульсуючого і пекучого характеру. Інтенсивність болю підсилюється в напрямку до дистально розташованих ділянок судин.

Гострий сильний біль у ніжній кінцівці, що супроводжується похолоданням, онімінням, відчуттям парастезії, характерний для гострої судинної катастрофи – емболії, тромбозі артерії кінцівки.

Гострий раптовий біль в обох ніжніх кінцівцівках, нижній половині живота, хрестці і швидке похолодання ніг характерні для гострої емболії біфуркації аорти.

Поступово наростаючій більл в кінцівці, постійного характеру, відсутність відчуття пульсації типовий для закупорки вен.

Постійні болі в ніжній кінцівці не тільки під час фізичного навантаження, але і в спокої, обумовлені ішемічним невритом. Біль локалізується по ходу нервових стовбурів, їхніх кінцевих гілок і в м'язах. Ці болі можуть передувати клінічним симптомам облітеруючого ендоартеріїту.

Постійні, найсильніші болі в кінцівці, переважно в пальцях стопи, п'яті, викликають запально-трофічні процеси в ураженій кінцівці як наслідок атеросклерозу, облітеруючого ендоартеріїту, діабетичної мікроангіопатії. Значною інтенсивністю і тривалістю відрізняються болі при гангрені. Біль підсилюється в нічний час. Хворий займає вимушене положення – сидить з опущеною вниз ногою, масажує стопу, пальці, нижню третину гомілки.

Постійні болі та трофічні порушеня, інфіковані виразки в ніжній кінцівці спостерігаються у хворих із тромбофлебітом при постфлебітичному синдромі.