Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OKhORONI_ZDOROV.doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
44.26 Mб
Скачать

Серцеві шуми

При аускультації серця поряд з тонами серця можна вислухати звукові явища, що називаються шумами. Шуми, що вислуховуються в передсерцевій ділянці, виникають в результаті внутрішньосерцевих та позасерцевих причин. Внутрішньосерцеві шуми можуть бути органічними і функціональними.

Механізм утворення шумів можна пояснити фізичними закономірностями течії рідини по трубці (рис. 63).

Рис. 63. Фізичні основи утворення шумів при течії рідини

Якщо пропускати рідину з визначеною швидкістю через трубку з однаковим діаметром на всьому її протязі, то течія рідини буде ламінарною і безшумною (рис. 63, 1). Для виникнення шуму в трубці необхідне перетворення ламінарного струму крові у вихровий (турбулентний). Такі умови виникають при звуженні просвіту трубки (рис 63, 2), причому, чим більше звуження, тим шум над нею буде вислуховуватися сильніше. При різко вираженому ступені звуження гучність шуму зменшується і шум може зовсім зникнути. Шум може з'явитися також, якщо на обмеженій ділянці трубки з'являється розширення (рис. 63, 3). В місці переходу рідини з вузької в розширену частину трубки виникають вихрові рухи, що сприяють появі шуму. Шум виникає при русі рідини через звужену трубку за рахунок пристіночного утворення (атеросклеротична бляшка, тромб) (рис. 63, 4).

Внутрішньосерцеві органічні шуми обумовлені наявністю стійких, незворотних структурних порушень клапанного апарата серця. Клапанні вади серця бувають природжені і набуті внаслідок якого-небудь захворювання. За своїми морфологічними проявами вади серця підрозділяються на недостатність клапана і стеноз отвору. В основі недостатності клапана лежить деформація, укорочення, склероз клапана. Ці зміни розвиваються як результат ревматизму, ендокардиту, системних захворювань сполучної тканини, атеросклерозу, сифілісу, травм. Якщо ж в результаті запалення стулки клапана зростаються по краях, отвір звужується – розвивається вада серця у вигляді стенозу.

Органічні клапанні шуми виникають тоді, коли кров, переходячи з одного відділу серця в інший, або виходячи з відділу серця у магістральну судину, протікає через отвір, що має більш вузький просвіт, ніж у нормі. Такі умови виникають при вадах серця у вигляді стенозу отворів. Органічні клапанні шуми можливі при недостатності клапанів, внаслідок якої не відбувається повного змикання клапанів, між ними залишається щілина, дозволяючи крові просочуватися у зворотному напрямку. В практичній діяльності лікарю доводиться зустрічатися з чотирма набутими вадами серця, що характеризуються ураженням мітрального та аортального клапанів (рис. 64).

Рис. 64. Механізм утворення шумів при вадах серця:

1 – норма; 2 –мітральна недостатність; 3 – мітральний стеноз; 4 – аортальна недостатність; 5 – стеноз вустя аорти.

Диференційно-діагностична характеристика внутрішнь серцевих органічних шумів

Відношення шумів до фаз серцевої діяльності. Розрізняють систолічний шум, що виникає між першим і другим тоном і може заміняти різко ослаблений перший тон. Діастолічний шум виникає між другим і першим тоном.

Тембр шуму: дуючий, скребучий, пилячий, рокітливий, грубий, ніжний, м'який, музичний. Шум може бути різного характеру (рис. 65).

Систолiчний та протодiастолiчний шуми – спадаючі, пресистолiчний шум – наростаючий.

Тони серця

II II I II I II I II

1 2 3 4

Рис.65. Характер внутрiшньосерцевого шуму:

1 – спадаючий, 2 – наростаючий, 3 – наростаючо-спадаючий (ромбовидний), 4 – рiвномiрний (стрiчкоподiбний).

Шум може бути рiзної тривалостi (рис. 66).

I II I II I II I II

1 2

3 4

4

5 6

Рис. 66. Тривалiсть внутрiшньосерцевого шуму:

1 – пансистолiчний, 2 – короткий систолiчний, 3 – протодiастолiчний, 4 – мезодiастолiчний, 5 – пресистолiчний, 6 – пандiастолiчний.

Співвідношення шумів і вад серця представлено в таблиці 3.36. Перехід крові з шлуночків у магістральні судини відбувається під час систоли, тому шум, який вислуховується при звуженні вустя аорти чи стенозі легеневої артерії – це систолічний шум при русі крові в нормальному напрямку. Систолічний шум також виникає при недостатності мітрального клапана, однак це шум повернення або регургітації.

Діастолічний шум вислуховується при мітральному стенозі, коли відбувається перехід крові з лівого передсердя в лівий шлуночок через звужений атріовентрикулярний отвір. Діастолічний шум регургітації виникає при недостатності клапанів аорти.

Таблиця 3.36

Співвідношення внутрішньо серцевих

органічних шумів і вад серця

Шум

Вада

Напрямок струму крові

Систолічний

Стеноз вустя аорти

Стеноз вустя легеневої артерії

Мітральна недостатність

Фізіологічний напрямок струму крові

Шум регургітації

Діастолічний

Мітральний стеноз

Аортальна недостатність

Фізіологічний напрямок струму крові

Шум регургітації