Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OKhORONI_ZDOROV.doc
Скачиваний:
229
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
44.26 Mб
Скачать

Дослідження молочної кислоти

Методика проведення якісної реакції Уффельмана на молочну кислоту. До 20 крапель 1 % розчину карболової кислоти (фенолу) додають 1-2 краплі 10 % розчину хлорного заліза. Виходить розчин, забарвлений у фіолетовий колір (фенолят заліза). В пробірку з фенолятом заліза по краплям додають шлунковий сік. В присутності молочної кислоти фіолетове забарвлення переходить у жовто-зелене внаслідок утворення молочнокислого заліза.

Діагностичне значення: присутність молочної кислоти в шлунковому вмісті свідчить про рак шлунка.

Внутрішньошлункова рН-метрія

Дана методика має багато переваг над класичним аспіраційним методом дослідження шлункового вмісту за допомогою тонкого зонда. Головна позитивна якість визначення кислотності безпосередньо в шлунку полягає в його відповідності фізіологічним процесам, оскільки аспірація сама по собі провокує виникнення рефлюксів жовчі в шлунок і порушує нормальний процес кислотоутворювання. Крім того, дуже складно цілком аспірувати весь вміст шлунка. Наслідком цього є низька відтворюваність результатів аспіраційного дослідження в того самого хворого. Внутрішньошлункова рН-метрія дозволяє роздільно вивчати процеси, що відбуваються в різних зонах шлунка: кислотоутворювання в тілі і залужування в антральному відділі, виникнення гастроезофагальних і дуоденогастральних рефлюксів. Однак варто пам'ятати про те, що внутрішньошлункова рН-метрія у своєму класичному варіанті не дозволяє оцінити кількість шлункового секрету і, отже, продукцію соляної кислоти.

Методика внутрішньошлункової рН-метрії. Найбільше часто використовують зонди з трьома датчиками, розташованими по його довжині, при цьому дистальний датчик розташовується в антральному відділі, другий – в тілі шлунка, третій (проксимальний) – в кардіальному відділі. Це дозволяє одночасно одержувати окрему інформацію про рН у різних відділах шлунка. При проведенні внутрішньошлункової рН-метрії немає необхідності у витягу шлункового вмісту. Виміри рН проводяться безупинно (в реальному масштабі часу) протягом 1 години після стимуляції. Крім того, внутрішньошлункова рН-метрія дозволяє вірогідно виявляти дуоденогастральні і гастроезофагальні рефлюкси і, що дуже важливо, проводити підбір антацидних та антисекреторних лікарських препаратів (табл. 4.20).

Таблиця 4.20

Критерії оцінки результатів рН-метрії за В.М. Чернобривим

рН

Стан кислотоутворення

0,9-1,2

Виражена гіперацидність

1,3-1,5

Помірна гіперацидність

1,6-2,2

Нормоацидність

2,3-3,5

Помірна гіпоацидність

3,6-6,9

Виражена гіпоацидність

7,0-7,5

Анацидність

Клінічний аналіз калу

Кал – вміст товстого кишечнику, що виділяється при дефекації. У здорової людини кал містить 75-80 % води і 20-25 % щільного залишку. Щільна частина складається на 1/3 із залишків прийнятої їжі, 1/3 з відокремлюваного шлунково-кишкового тракту і 1/3 з мікробів, 95 % яких мертві. Вивчення складу калу є важливим методом в діагностиці захворювань органів травлення. Спеціальної підготовки хворого не потрібно. За 2-3 дні до дослідження реномендується уникати прийому лікарських препаратів, що змінюють характер калу (проносне, препарати, що закріплюють, препарати заліза і вісмуту). При підготовці хворого для дослідження на приховану кров за 2-3 дні виключають з раціону м'ясо, рибу, зелені рослини. Найбільш інформативний аналіз свіжовиділеного калу. Аналіз калу включає макроскопічне, хімічне, мікроскопічне і бактеріологічне дослідження.