Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OKhORONI_ZDOROV.doc
Скачиваний:
232
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
44.26 Mб
Скачать

Катетеризація серця

Катетеризація (зондування) серця проводять з метою отримання інформації про внутрішньосерцевий тиск, газовий склад крові, характер кровотоку, насичення крові киснем. Дослідження проводять під ретгенологічним контролем в умовах асептики спеціальним зондом, який вводится в праві відділи серця через великі периферичні вени, а в ліві відділи серця через стегнову артерію, аорту. За допомогою спеціального пристрою реєструють графічно тиск в камерах серця В нормі в правому шлуночку визначаються такі показники: систолічний тиск – 15-30 мм рт. ст, діастолічний – 0-8 мм рт. ст.; в легеневій артерії відповідно 15-30 і 3-12 мм рт. ст., в лівому передсерді і лівому шлуночку – 100-140 і 60-80 мм рт. ст. Насичення крові киснем в нормі: в правому передсерді, в правому шлуночку, в легеневій артерії – 75%, в лівому передсерді – 95-99%. При вроджених та набутих вадах серця змінюється крива тиску. У хворих з мітральним стенозом зростає тиск в лівому передсерді, при аортальній недостатності – в лівому шлуночку. У хворих з вродженими вадами серця відбуваються зміни газового складу крові в залежності від скиду крові.

Ангіокардіографія

Ангіокардіографія – це метод рентгенологічного дослідження серця та судин після введення в них контрастної речовини. Показаннями для проведення цього дослідження є вади серця, ураження судин з клінічними ознаками оклюзії.

Коронарографія

Коронарографія – метод дослідження коронарних артерій за допомогою введення контрастної речовини та серіі рентгенівських знімків, зроблених по мірі заповнення артерій контрастом. Аналіз знімків дозволяє зробити висновки стосовно наявності, локалізації, поширеності оклюзії коронарних судин. Цей метод дослідження має велику діагностичну цінність для верифікації атеросклеротичного ураження судин, відіграє вирішальну роль при визначенні показання для проведення операції аорто-коронарного шунтування.

Радіонуклідні методи дослідження

Ці методи дослідження засновані на внутрішньовенному введенні речовини з радіоактивною міткою, що доставляється до серця або крупних судин. Випромінення реєструють за допомогою гамма-камери. На послідовно виконаних серійних знімках візуалізуються камери серця, міокард, що дозволяє зробити висновки про рівень перфузії, пошкодження серцевого м'яза внаслідок некрозу або рубця.

Радіонуклідна вентрикулографія проводиться за допомогою внутрішньовенного введення еритроцитів, мечених технецієм-99. Отримана інформація реєструється на сцинтиграфі з програмним забезпеченням. Отримані ангіокардіограми надають можливість для аналізу регіональної та загальної функції міокарду лівого шлуночка у хворих на ішемічну хворобу серця, встановити фракцію викиду, стан коронарного кровообігу. Особливо важливим є визначення зон гіпо- або акінезії міокарду після перенесеного інфаркту міокарду.

Сцинтиграфія міокарду здійснюється радіоактивним талієм, введеним внутрішньовенно, з поступовою циркуляцією в коронарних артеріях. Током крові талій доставляється до клітин міокарду, проникає через мембрану міоцитів та накопичується в них. Реєстрація сцинтиграм надає можливість для аналізу ступеня перфузії міокарду, тому що при оклюзії коронарної судини ділянка серця менше постачається кров'ю і слабо накопичує талій. Ділянка серця, яка не отримує кров, не сприймає талій, і тому виглядає на сцинтиграмі у вигляді «холодної» плями, що свідчить про гострий інфаркт міокарда або рубцові поля. Таким чином виявляються локальні зміни коронарного кровообігу, порушення постачання серцевого м'яза, зони інфаркту міокарда або постінфарктний кардіосклероз.