Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OKhORONI_ZDOROV.doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
44.26 Mб
Скачать

Зміна основних дихальних шумів

До зміни основних дихальних шумів можуть призвести патологічні процеси як у самих легенях, так і в навколишніх тканинах, тому в клінічній практиці умовно виділяють легеневі і позалегеневі причини зміни основних і поява побічних дихальних шумів.

Зміни бронхіального дихання. До патологічних варіантів бронхіального дихання відносять: патологічне бронхіальне дихання, амфоричне, металеве і стенотичне дихання, а також змішане (бронхо-везикулярне) дихання (рис. 35).

Патологічне бронхіальне дихання – бронхіальне дихання, що вислуховується над поверхнею легенів, крім тих місць, де воно вислуховується в нормі.

Виникнення патологічного бронхіального дихання обумовлено відсутністю в даній ділянці везикулярного дихання і гарним проведенням до нього бронхіального дихання. Такими умовами виникнення патологічного бронхіального дихання є: ущільнення легеневої тканини і/або наявність у легені порожнини, з’єднаної з бронхом.

А Патологічне бронхіальне дихання

Б Варіанти патологічного бронхіального дихання

амфорічне

металеве

стенотичне

Рис. 35. Зміни бронхіального дихання:

А – патологічне бронхіальне дихання; Б – варіанти патологічного бронхіального дихання.

Ущільнення легеневої тканини може бути обумовлено накопиченням в альвеолах запального ексудату (стадія розпалу пневмонії) або крові (інфаркт легені), розвитком компресійного ателектазу, а також заміщенням легеневої тканини сполучною (пневмосклероз).

В разі ущільнення легеневої тканини спостерігається ослаблення коливань альвеолярних стінок (відсутність везикулярного дихання), краще проведення бронхіального дихання на поверхню грудної клітки, що сприймається як патологічне бронхіальне дихання.

При утворенні в легенях порожнини, з’єднаної з бронхом (абсцес, туберкульозна каверна, бронхоектази), виникнення патологічного бронхіального дихання обумовлено такими механізмами, як:

– заміщення легеневої тканини порожниною перешкоджає утворенню везикулярного дихання;

– ущільнення легеневої тканини навколо і сама капсула порожнини створює умови для кращого проведення бронхіального дихання з бронхів до поверхні тіла;

– місце з'єднання порожнини з бронхом є додатковим місцем утворення турбулентного руху повітря в легенях, тобто створюються умови для утворення патологічного бронхіального дихання.

Патологічне бронхіальне дихання, як і фізіологічне, вислуховується в обидві фази дихання з більш вираженим і тривалим видихом, але відрізняється місцями вислуховування, а також може мати неоднакову силу і тембр, що обумовлено ущільненням легеневої тканини і локалізацією патологічного вогнища в легені.

Голосне бронхіальне дихання вислуховується під час наявності масивної ділянки ущільнення легеневої тканини і супроводжується більш високим тембром. Більш тихе з низьким тембром бронхіальне дихання вислуховується при ущільненні лише сегмента легені або його частини, розташованого на глибині (долькова пневмонія). Особливо тихе з більш низьким тембром бронхіальне дихання вислуховується при компресійному ателектазі.

Таким чином, основними причинами появи патологічного бронхіального дихання є пневмонія в стадії розпалу, масивна пухлина, компресійний ателектаз, абсцес легені, туберкульозна каверна, бронхоектатична хвороба (табл. 2.28).

Варіантами патологічного бронхіального дихання є амфоричне і металеве дихання, в основі яких лежать умови гарного резонансу: наявність великої порожнини (не менш 5-6 см в діаметрі) із гладкою внутрішньою поверхнею і помірним ступенем її наповнення.

Амфоричне дихання (від грец. amphora – глечик або судина з вузьким горлечком) є варіантом патологічного бронхіального дихання. Це тихий, низький звук, з додатковими високими обертонами «порожній звук», що нагадує звук, якщо сильно дути над горлечком порожньої судини. Виникає за наявності великої гладкостінної порожнини, що з’єднується з великим бронхом (абсцес легені, туберкульозна каверна).

Металеве дихання – варіант патологічного бронхіального дихання, що виникає над великою гладкостінною порожниною, заповненою повітрям і сполученою з зовнішнім середовищем. На відміну від амфоричного дихання, металеве дихання характеризується голосним, високим, дзвенячим (металевим) тоном і є патогномонічним диханням для відкритого пневмотораксу. Умови для виникнення амфоричного і металевого дихання можуть виникати завдяки сусідству повітряних великих гладкостінних порожнин. Наприклад, під час інфільтрації нижньої частки лівої легені поблизу шлунку і значній напрузі його стінок бронхіальне дихання може набувати відтінок амфоричного або навіть металевого.

До варіантів патологічного бронхіального дихання відноситься стенотичне дихання, що представляє собою посилене бронхіальне дихання, обумовлене різким звуженням трахеї або великого бронха; може вислухуватися при бронхогеному раку, масивному збільшенню лімфатичних вузлів середостіння.

Змішане (бронховезикулярне) дихання – дихання, під час якого фаза вдиху носить характер везикулярного дихання, а фаза видиху – бронхіального. В нормі воно іноді вислуховується над верхівкою правої легені. В патологічних умовах змішане дихання обумовлене або наявністю дрібних вогнищ ущільнення, оточених неушкодженою легеневою тканиною; або глибоко розташованими масивними ущільненнями. В обох випадках одночасно вислухуються два види дихання: бронхіальне (ущільнення легеневої тканини) і везикулярне (інтактна легенева тканина), що одночасно сприймаються як змішане дихання. Змішане дихання може вислухуватися при бронхопневмонії, туберкульозі легенів, пневмосклерозі.

Таблиця 2.28

Характеристика, умови виникнення та причини патологічного бронхіального дихання

Варіанти дихання

Характеристика дихання

Умови виникнення

Причини

Патологічні стани

1

2

3

4

5

Патологічне бронхіальне

Бронхіальне дихання, над поверхнею легенів

Відсутність або ослаблення везикулярного і гарне проведення бронхіального дихання

Ущільнення легеневої тканини (інфільтрація) за рахунок заповнення альвеол ексудаттом або кров’ю

Пневмонія в стадії розпалу, інфаркт легені

Заміна легеневої тканини сполучною с відкладенням в ній кальцію

Пневмосклероз, кальцифікація легенів

Відсутність везикулярного и гарне проведення бронхіального дихання, додаткове місце утворення (з’єднання бронха с порожниною) умови виникнення резонансу

Ущільнення легеневої тканини (порожнина) за рахунок утворення в легені порожнини, з’єднаної з бронхом

Абсцес легені, туберку-льозна каверна, пухлина в стадії розпалу, бронхоектази

Бронхіальне дихання більш тихе з низьким тембром

Ущільнення легеневої тканини за рахунок стискання альвеол (компресійне)

Компресійний ателектаз під час випітного плевриту

Продовження таблиці 2.28

1

2

3

4

5

Амфоричне

Різновид патологічного бронхіального дихання: тихе, низьке с додатковими високими обертонами

Відсутність везикуляр-ного і гарне проведення бронхіального дихання, додаткове місце утворення (з’єднання бронха с порожниною), умови для резонансу

Поверхнево розташована велика порожнина, з’єднана з великим бронхом

Абсцес легені, туберкульозна каверна

Металеве

Різновид патологічного бронхіального дихання: гучне, високе, дзвеняче (металевий відтінок)

Велика гладкостінна порожнина, яка заповнена повітрям і з’єднана з оточуючим середовищем

Відкритий пневмоторакс

Стенотичне

Посилене патологічне бронхіальне дихання

Посилене утворення і проведення патологічного бронхіального дихання

Різке звуження трахеї і великих бронхів

Бронхогенний рак, значне збільшення лімфовузлів середостіння

Змішане

Вдих носить якості везикулярного, а видих – бронхіального дихання

На вдиху вислуховуєть-ся везикулярне дихання, а на видиху – ущільнений ділянка легені краще проводить бронхіальне

Чередування в легені одночасно ділянок ущільнення з інтактною легеневою тканиною

Вогнищева або часткова пневмонія, туберкульоз легенів, пневмосклероз