Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OKhORONI_ZDOROV.doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
44.26 Mб
Скачать

Малая Любов Трохимівна

(1919-2003)

Видатний терапевт і кардіолог, академік АМН СРСР, Національної академії наук України, АМН України, Герой Соціалістичної праці, Герой України. Кавалер орденів: Вітчизняної війни, Трудового Червоного Прапора, Богдана Хмельницького, Ярослава Мудрого, «Золотая звезда». Нагороджена Державною премією України в галузі науки і техніки за цикл наукових фундаментальних праць з кардіології

Після закінчення в 1938 році Харківського медичного інституту почала свою лікарську діяльність в с. Петровенькі, Іванківського району Луганської області. Л.Т. Мала – учасник Великої Вітчизняної війни. У 1941-1946 рр. – лікар фронтових госпіталів, заступник начальника евакогоспіталю, заступник начальника лікувального відділу Харківського війського округу. Після демобілізації в 1946 році вступила до клінічної ординатури Харківського медичного інституту, з яким пов’язан її трудовий шлях від асистента до професора, академіка. В 1961 році вона очолила кафедру госпітальної терапії Харківського медичного інституту. Вона щедро передавала свій клінічний та науковий досвід студентам, клінічним ординаторам, аспірантам, лікарям. В її лекціях постійно знаходили відображення останні досягнення медицин.

Засновник сучасної провідної школи терапевтів та кардіологів. Підготувала 38 докторів та 188 кандидатів медичних наук. Автор понад 600 наукових праць, у тому числі 26 монографій. Протягом більш ніж 30 років була незмінною головою спеціалізованиї вченої ради з присудження вчених ступенів при Харківському державному медичному університеті. Фундаментальні та клінічні дослідження Любові Трохимівни завжди були спрямовані на вирішення найбільш актуальних проблем медицини.Основні наукові праці присвячені вивченню серцево-судинної системи при атеросклерозі, ролі нейрогуморальних механізмів регуляції у виникненні та прогресування кардіальних захворювань, в тому числі гіпертонічної хвороби, гострого інфаркту міокарда, недостатності кровообігу, проблемам клінічної фармакології. Л.Т.Мала першою в Україні організувала кардіологічне відділення для хворих на гострий інфаркт міокарда, впровадила в практику систему поетапного лікування цих хворих, який включає стаціонарний, санаторно-курортний та амбулаторно-поліклінічний етапи. Л.Т. Мала вперше в нашій країні почала проводити дослідження під егідою ВООЗ у галузі епідеміології та профілактики найпоширеніших хронічних неінфекційних захворювань.

Завдяки організаційному та творчому таланту Л.Т. Малої було створено Науково-дослідний інститут терапії, який в 1993 році був переведений з системи МОЗ України в підпорядкованість АМН України. Л.Т. Мала – засновник та директор Інституту терапії АМН України (1981-2003). Під її керівництвом в Інституті терапії почались активні дослідження з проблем гастроентерології, пульмонології, нефрології, клінічної фармакології. В 2004 році Інституту просвєно ім’я Любові Трохимівні Малої.

Наукова, педагогічна, лікувальна спадщина Л.Т.Малої – вагомий внесок в розвиток вітчизняної і світової медицини.