Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MINISTERSTVO_OKhORONI_ZDOROV.doc
Скачиваний:
232
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
44.26 Mб
Скачать

Додаткові елементи організованого осаду сечі

Уретральні нитки є складовою частиною слизового секрету купферовських і передміхурової залоз, містять лейкоцити та епітелій сечових шляхів. Виявлення уретральних ниток, поряд з бактеріями, служить вказівкою на хронічний уретрит.

Сперматозоїди виявляють їх у сечі чоловіків і жінок після статевого акту та при сперматореї.

Елементи новоутворень у вигляді окремих атипічних клітин, їхні конгломерати і обривки бластоматозної тканини визначаються в сечі при пухлинах нирок, сечового міхура, передміхурової залози з проростанням і проникненням у сечовий міхур.

Елементи неорганізованого осаду сечі

Неорганізований осад сечі представлений солями, які випали в осад у вигляді кристалів або аморфних мас, що розрізняються в залежності від реакції сечі (табл. 5.14).

Сечова кислота – жовті, жовто-зелені, бурі кристали поліморфного характеру, однак основна форма – ромбічна. Зустрічаються також кристали бочкоподібної форми у вигляді друз, розеток, конусів (рис. 5.17 і рис. 5.18).

Таблиця 5.14

Класифікація елементів неорганізованого осаду сечі

Кисла сеча

Лужна сеча

Сечова кислота

Сечокислі солі (урати)

Щавлевокислий кальцій (оксалат кальцію)

Фосфорнокислий кальцій

Сірчанокислий кальцій

Фосфорнокисла аміак-магнезія (трипельфосфат)

Кислий сечокислий амоній

Вуглекислий кальцій

Щавлевокислий кальцій (оксалат кальцію)

У здорових людей сечова кислота виявляється при великій концентрації сечі, після великої кількості м'ясної їжі. В патологічних умовах кристали сечової кислоти знаходять у сечі при сечокам’яній хворобі, а також при посиленому розпаді ядер клітин – при лейкозах, пухлинах, лихоманці.

У

Рис. 5.17. Осад сечі.

Сечова кислота.

Рис. 5.18. Осад сечі.

Сечова кислота.

Рис. 5.19. Осад сечі. Урати.

рати являють собою забарвлені пігментами сечі зернятка, розташовані у вигляді смуг або щільного, цегляно-рожевого кольору осаду (рис. 19), котрий вимагає розчинення, тому що служить перешкодою при мікроскопії. Осад уратів зустрічається при лихоманках, при зневоднюванні (пронос, блювота), при лейкозах.

Фосфорнокислий кальцій, сірчанокислий кальцій зустрічається в сечі у вигляді довгих голок, снопів, розеток, іноді нагадуючи пластинки, призми (рис. 5.20). Ці солі виявляються при ревматизмі, залізодефіцитній анемії, в сечі хворих, що приймають сірчані ванни.

Трипельфосфати безбарвні три-, чотири- і шестигранні призми з косо опущеними площинами (рис. 5.21), представлені подвійною фосфорною сіллю амонію і магнію, містяться в лужній сечі. Бродіння в результаті тривалого відстоювання сечі підсилює випадання солей.

Солі трипельфосфату виявляються в сечі при прийомі великої кількості рослинної їжі, лужних мінеральних вод, а також при запаленні сечового міхура.

Рис. 5.21. Осад сечі.

Трипельфосфати.

Рис. 5.20. Осад сечі.

Кристали фосфорнокислого і сірчанокислого кальцію.

Кислий сечокислий амоній нагадує при мікроскопії осаду сечі кулі жовто-бурого чи сірого кольору з відростками по периферії (рис. 5.22).

Солі сечокислого амонію входять до складу каменів нирок і сечового міхура, при циститі з аміачним бродінням в сечовому міхурі, при лужному бродінні сечі.

Щавлевокислий кальцій (оксалат кальцію) зустрічається при будь-якій реакції сечі і нагадує форму квадрата, призми, сфери, забарвлених в яскраво-жовтий колір (рис. 5.23).

Рис. 5.22. Осад сечі.

Сечокислий амоній.

Рис. 5.23. Осад сечі.

Щавлевокислий кальцій.

У фізіологічних умовах кристали оксалату кальцію з'являються після вживання в їжу продуктів, що містять щавлеву кислоту: салатів, томатів, апельсинів, яблук, винограду, зеленого горошку, спаржі.

В патологічних випадках велика кількість оксалату кальцію буває при щавлевокислому діатезі, при цукровому діабеті.