Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч. 1 (ст. 177 - 236) остання 04.05.10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

2. Причини необхідності тлумачення правочину

2.1. Неадекватність відтворення в правочині (договорі) як документі власної (спільної) волі сторони (сторін) може бути зумовлена об’єктивним ускладненням змісту правочину (договору), неоднаковим використанням у правочині (договорі) слів, понять і термінів, які є загальноприйнятими у відповідній сфері цивільних відносин. Цьому можуть сприяти й певні неузгодженості між змістом окремих частин правочину (договору) і змістом правочину (договору) в цілому. Йдеться про такі неузгодженості, які не призводять до невідповідності змісту правочину вимогам актів цивільного законодавства і моральним засадам суспільства, що є підставою для недійсності правочину.240 Недійсні правочини тлумаченню не підлягають.

Увага! За таких умов цілком логічним є закріплення у ст. 213 ЦК України правил щодо тлумачення змісту дійсного правочину.

2.2. Необхідно підкреслити, що норми (правила), наведені в ст. 213 ЦК України, безперечно, слід віднести до загальних норм, тобто норм, що поширюються на рід певних відносин у цілому241. У цьому випадку йдеться про рід відносин щодо тлумачення всіх правочинів — як односторонніх, так і двосторонніх та багатосторонніх (договорів).

Ці загальні норми (правила) вирішують два принципових питання: хто може бути суб’єктом тлумачення змісту правочину та за якими правилами має здійснюватися вказане тлумачення?

2.3. Суб’єктом тлумачення правочинів згідно з частинами 1–2 ст. 213 ЦК України є сторона (сторони) правочину та суд. Причому суд може постановити рішення про тлумачення змісту правочину лише на вимогу однієї або обох сторін правочину.

Ініціатива тлумачення може виходити від третіх осіб, однак можливостей її реалізації ЦК України не визначає. Тому правильним видається наділити третіх осіб правом звертатися до сторін і до суду з вимогою про тлумачення правочину, на підставі якого виникло зобов’язання (ст. 213 ЦК України). У зв’язку з цим перелік суб’єктів, які можуть вимагати в судовому порядку тлумачення правочину, що наведений у ст. 213 ЦК України, має розумітися розширено. Треті особи в зобов’язаннях (ст. 511 ЦК України), особи, на яких покладено виконання обов’язку боржника (ст. 527 ЦК України), особи, на користь яких укладено договір (ст. 636 ЦК України), вправі вимагати тлумачення договору відповідно до вимог статей 213, 637 ЦК України.

3. Здійснення тлумачення

3.1. Правила, за якими має здійснюватися тлумачення правочину стороною (сторонами) правочину або судом, містяться в частинах 3–4 ст. 213 ЦК України і зводяться до такого.

При тлумаченні змісту правочину беруться до уваги однакове для всього змісту правочину значення слів і понять, а також загальноприйняте у відповідній сфері відносин значення термінів.

Якщо буквальне значення слів і понять, а також загальноприйняте у відповідній сфері відносин значення термінів не дає можливості з’’ясувати зміст окремих частин правочину, останній встановлюється порівнянням відповідної частини правочину зі змістом інших його частин, усім його змістом, намірами сторін.

Якщо і в такий спосіб неможливо визначити справжню волю осіб, що вчинили правочин, до уваги беруться мета правочину, зміст попередніх переговорів, усталена практика відносин між сторонами, звичаї ділового обороту, подальша поведінка сторін, текст типового договору та інші обставини, які мають істотне значення.

3.2. Витлумачений текст правочину має бути підписаний стороною (сторонами) правочину із засвідченням справжності підпису (підписів) нотаріусом.

3.3. Витлумачений судом текст правочину має міститися в судовому рішенні. Згідно зі ст. 14 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов’язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, установлених міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, – і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, установленої законом. Обов’язковість судового рішення не позбавляє осіб, які не брали участі у справі, можливості звернутися до суду, якщо ухваленим судовим рішенням порушуються їхні права, свободи чи інтереси.