Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч. 1 (ст. 177 - 236) остання 04.05.10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

5. Електронні гроші як об’єкт цивільних прав

5.1. Стрімкий розвиток інноваційних технологій наприкінці XX ст. призвів до трансформації традиційних економічних відносин та виникнення нових. Виникнення електронних грошей, у першу чергу, засвідчило появу нових фактичних відносин з їх приводу як своєрідного економічного блага100.

У законодавстві електронні гроші визначаються як одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими, ніж емітент, особами і є грошовим зобов’язанням емітента (п. 1.2 Положення про електронні гроші в Україні, затверджено Постановою Правління НБУ від 25.06.2008 р. № 178).

Для поширення на електронні гроші правового режиму об’єкта цивільних прав необхідна наявність сукупності специфічних, властивих виключно цьому благу характеристик, до яких відноситься: можливість перебування в цивільному обороті та допуск об’єкта до цивільного обігу й обмеження в ньому.

До основних ознак, що обумовлюють здатність електронних грошей як об’єктів цивільних прав перебувати в обороті, належить:

1) можливість електронних грошей як блага бути розподіленими;

2) мінова цінність електронних грошей;

3) виключна електронна форма;

4) принцип взаємного визнання електронних грошей договірними сторонами.

5.2. Можливість електронних грошей бути розподіленими між учасниками обороту не підлягає сумніву. За відсутності належного нормативного забезпечення діяльність суб’єктів ґрунтується на договірних засадах. Шифрування повідомлень в програмно-апаратному комплексі електронних платіжних систем відбувається у форматі P2P-, PGP-файлів. Ці файли, які містять інформацію про електронний гаманець, являють собою набір коду, що відповідає одиниці електронних грошей на 1 P2P-, PGP-файл. Сукупність таких файлів формує суму, що знаходиться на електронному гаманці клієнта101. Як наслідок, наприклад, при вчиненні правочину купівлі-продажу певна частина названих файлів переходить з одного електронного гаманця на інший за принципом дії однорангових комп’ютерних мереж. У цьому і полягає здатність електронних грошей як об’єкта цивільних прав бути розподіленими між учасниками відносин, шляхом установлення суб’єктивних прав на них.

5.3. Мінова цінність об’єктів зазвичай пов’язується із цінністю, притаманною праву або речі. При цьому доцільно звернутись до ст. 102 Універсального закону про фінансові послуги в США, що надає визначення електронним грошам, називаючи їх «грошовою вартістю, як засобом обміну, що погашається чи не погашається грошима»102.

5.4. Передача повідомлень в електронних платіжних системах відбувається за допомогою файлів різних форматів шифрування, що й зумовлює виключну електронну форми електронних грошей (пам’ять комп’ютера, пам’ять термінала, електронний гаманець). Системний аналіз регуляторних актів Національного банку України у сфері переказу коштів, міжбанківських розрахунків та фінансового моніторингу надає можливість визначити поняття «файл» як електронний документ, одиницю обміну інформацією між автоматизованими робочими місцями системи електронних платежів103.

5.5. Існування електронних грошей як блага ґрунтується на принципі їх взаємного визнання (визнання цифрових титульних знаків, P2P-, PGP-файлів як об’єктів обороту між учасниками, тобто електронними грошима) учасниками цивільних відносин. Вирішення питання взаємного визнання суб’єктами цивільних правовідносин певного явища об’єктивної реальності електронними грошима, а також включення його в коло об’єктів цивільних прав має не так теоретичне, як практичне значення.

Умови, що містять офіційні публічні оферти, типові договори між учасниками електронних платіжних систем, умови використання електронних платіжних систем передбачають, що, уклавши договір, користувач визнає безумовну придатність системи до вчинення дій, описаних на веб-сайті і в договорі, тобто у взаємному визнанні сторонами електронних грошей. Наприклад, у п. 4.11 Умов використання системи «Інтернет.Гроші» вказано, що уклавши договір, користувач визнає безумовну придатність системи до здійснення дій, описаних на Сайті і в цьому Договорі.104

5.6. Національний банк України визначає напрями розвитку сучасних електронних банківських технологій, створює, координує та контролює створення електронних платіжних засобів, платіжних систем, автоматизації банківської діяльності та засобів захисту банківської інформації відповідно до п. 7 ст. 7 Закону України «Про Національний банк України». На виконання наведеного припису Правлінням Національного банку України 25.06.2008 р. було прийнято Постанову № 178 Про затвердження Положення про електронні гроші в Україні.

Увага! Основні проблеми регулювання електронних грошей пов’язані з відсутністю належного правового забезпечення. Їх використання регулюється, окрім наведеної Постанови Правління НБУ, загальними положеннями про договори та електронний документообіг. Отже, визначити реальний юридичний зміст відносин можливо, лише виходячи з контексту локальних актів емітентів та їх агентів.