Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч. 1 (ст. 177 - 236) остання 04.05.10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

2. Загальна характеристика ознак результатів інтелектуальної творчої діяльності як об’єкта прав

2.1. Як ознаки результатів інтелектуальної творчої діяльності називають такі: нематеріальний характер або природа, об’єктивна форма та естетичний або інформаційний зміст, можливість вартісної оцінки, комерційна цінність (або можливість промислового використання, впроваджуваність), можливість передання, тиражування, тобто використання необмеженим колом осіб, неспоживність, можливість відокремлення від інших об’єктів через правову визначеність та деякі інші.

2.2. Важливою характеристикою результатів інтелектуальної творчої діяльності є те, що вони створюються в процесі розумової діяльності людини.

Водночас не всі результати подібної людської діяльності вважаються об’єктами прав, а лише ті, які прямо зазначені в законі.

2.3. Однією з характеристик результатів інтелектуальної творчої діяльності, завдяки якій вони істотно відрізняються від інших об’єктів прав, є притаманна їм новизна. Прямо про новизну як необхідну умову віднесення результату розумової діяльності людини до об’єктів прав зазначається в законодавстві щодо винаходів, корисних моделей, промислових зразків, селекційних досягнень, топографій інтегральних мікросхем. Стосовно творів науки, літератури та мистецтва такого безпосереднього позначення на їх новизну закон не містить, але це випливає певною мірою із сутності відповідних об’єктів. Так, твір науки або літератури не може відтворювати вже існуючий твір іншого автора, інакше матиме місце плагіат. Щодо наукових творів, які пишуться для певної мети – доведення своєї позиції, започаткування доктрини тощо, особливо якщо має місце твір на рівні дисертаційного дослідження, то вимоги до його новизни висуваються як умови оцінки такої праці як тієї, автор якої заслуговує на присудження йому наукового ступеня або ні. Часто говорять про оригінальність творів науки, літератури та мистецтва, що сприяє їх поширенню, а в контексті авторів - про суспільне визнання.

Певну схожість має й новизна виконань, теле- та радіопередач, відео- та аудіопродукції, що набуває значення для рейтингу та попиту на них, а відтак, сприяє комерційній меті просування на ринку цих продуктів.

У цивілістиці новизна результату розумової діяльності розглядається як показник його творчого характеру.

2.4. Щодо об’єктивної форми результату інтелектуальної діяльності, то це питання має також неабияке значення, тим більше, що воно стосується такої нематеріальної субстанції, яка має бути певним чином виражена та зафіксована у свідомості або на певних носіях. У цьому є потреба не лише з точки зору права, а й для того, щоб ці об’єкти стали доступними для загалу, тобто для інших учасників правовідносин. Отже, результати інтелектуальної діяльності мають потребу в зовнішньому виразі. Як правило, це відбувається через фіксацію результату на певному матеріальному носієві (папері, полотні, плівці тощо), але може бути й на електронному носієві (комп’ютерна графіка). Об’єкти авторського права (літературні твори, лекції) та виконання (співака, іншого артиста) об’єктивізуються й в усній формі, тобто можуть не мати певного способу матеріальної фіксації. Специфічність певних винаходів має місце, якщо вони стосуються живих субстанцій (штами мікроорганізмів, культури клітин рослин або тварин), рослин (якщо йдеться про селекційні досягнення).