Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч. 1 (ст. 177 - 236) остання 04.05.10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

7. Недобудовані, зруйновані, самовільно побудовані будинки й споруди

7.1. На практиці виникають запитання: з якого моменту створюване майно з юридичної точки зору вважатиметься нерухомим? який правовий режим майна, що перебуває на стадії будівництва (об’єкта незавершеного будівництва)?

Зрозуміло, що споруджуваний об’єкт сам по собі являє собою щось матеріальне, оскільки його можна побачити, тобто він реально існує. Тому він поза всяким сумнівом повинен бути об’єктом права – річчю. Однак постає питання: якою річчю й об’єктом якого права?

Якщо вести мову про таку типову схему, як будівництво за договором будівельного підряду, то предметом договору буде споруджуваний об’єкт. Після закінчення будівництва (припинення договору належним виконанням), тобто з прийняттям об’єкта в експлуатацію й реєстрацією права на нього виникне такий об’єкт права, як нерухомість. До цього моменту нерухомості як об’єкта права власності не існує. Існує лише об’єкт зобов’язальних (договірних) відносин – об’єкт, який перебуває в процесі постійних змін як сукупність освоєних у будівництві матеріалів.

Відносно недобудованих будинків і споруд існує кілька точок зору.

Перша відкидає розуміння об’єктів незавершеного будівництва як нерухомості, а пропонує їх уважати відомою сукупністю рухомих речей до моменту їх здачі в експлуатацію (Е.О. Суханов) 62.

Друга допускає таку можливість, однак за умови призупинення будівництва й державної реєстрації цих об’єктів (Б.М. Гонгало)63.

Третя, навпаки, не надає значення наявності/відсутності діючого договору підряду, а вирішальне значення бачить у міцному зв’язку із землею об’єкта, хоча й не завершеного будівництвом. Тобто в основу при цьому ставиться визначення нерухомої речі, надане в законі (М.І. Брагинський, П.В. Крашенінніков, С.О. Сліпченко й ін.)64.

Четверта ускладнює умови визнання незавершеного будівництвом об’єкта нерухомістю, але не відкидає такої можливості за наявності таких умов: об’єкт повинен мати нерозривний зв’язок із землею; він не повинен бути предметом діючого договору будівельного підряду; особі необхідно вчинити з ним правочин. «Відсутність хоча б однієї з перелічених умов не дозволяє застосувати до об’єкта незавершеного будівництва правовий режим нерухомості»65 (Є.О. Кіндєєва).

Увага! Видається, що реалії сьогодення змушують визнати об’єкт незавершеного будівництва нерухомістю в якості об’єкта права, здатного до обороту, за умови державної реєстрації права на нього. За зрозумілих причин це буде мати місце лише якщо буде потреба в цьому – в разі продажу зазначеного об’єкта або здійснення стосовно нього інших правочинів. За відсутності потреби відчуження незавершене будівництво хоча й підпадає під ознаки нерухомості, зазначені в ст. 181 ЦК України, однак у правовому аспекті не може вважатися об’єктом, тобто не є об’єктом права до внесення відомостей про нього до реєстру прав на нерухомість.66

7.2. Не виключене й питання про віднесення до об’єктів права зруйнованих будинків і споруд і, як наслідок, про те, який відсоток руйнування необхідний для того, щоб констатувати їхнє повне фізичне знищення? Так, якщо нерухомість була зруйнована (повністю або частково), але пізніше відновлена, то чи буде це тим самим об’єктом, або виникає новий об’єкт права? Очевидно, що це питання має бути чітко вирішене в законодавстві.

7.3. Досить часто об’єкти будуються самочинно. У таких випадках також наявні всі ознаки нерухомості, наведені в ст. 181 ЦК України, однак, питання, чи буде такий об’єкт нерухомістю в юридичному розумінні (як оборотоздатний об’єкт права), не пусте. Оскільки об’єкт зведено самочинно, тобто в порушення встановленого порядку, то права на нього не виникає, а отже, він не може вважатися об’єктом права. Хоча все частіше висловлюється думка про необхідність переглянути заперечення існування як нерухомості самочинно побудованого житлового будинку, інших будівель та споруд, що реально існують, до моменту державної реєстрації цих об’єктів67. При цьому варто враховувати такі міркування:

- якщо самочинне будівництво не є нерухомістю, то що ж підлягає знесенню?

- якщо йдеться про можливість визнання права власності на самовільну будівлю, то хіба мається на увазі рухоме майно?

- у ст. 376 ЦК України прямо вказується, що самочинним будівництвом є житловий будинок, будівля, споруда або інше нерухоме майно.

- у ч. 2 ст. 182 ЦК України йдеться про державну реєстрацію права власності й інших речових прав на нерухомість, із чого випливає, що можна реєструвати права на вже існуючий об’єкт. А ним уже є житловий будинок та інша нерухомість.68