Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч. 1 (ст. 177 - 236) остання 04.05.10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

1. Сутність солідарної відповідальності за цінним папером

1.1. Передусім звертає на себе увагу певна розбіжність між назвою коментованої статті та її змістом, адже в назві йдеться про виконання за цінним папером, а в змісті — переважно про відповідальність.

Виконанням же за цінним папером є здійснення тих дій, які складають права та обов’язки взаємовідносин між особою, яка розмістила цінний папір, і його власником (ч. 1 ст. 194 ЦК України). Щодо виконання за цінним папером, то традиційно йдеться про виконання саме з боку зобов’язаної особи, а відтак, це стосується насамперед боргових цінних паперів, а також інших, крім пайових цінних паперів.

З виконанням емітентом за пред’явленим документарним цінним папером вилучається сертифікат, погашається обов’язок, який кореспондує посвідченому цінним папером майновому (найчастіше зобов’язальному) праву. За своїм значенням це є звичаєм ділового обороту (ст. 7 ЦК України). Застосування вказаного усталеного правила поведінки забезпечує емітенту мінімізацію (або повне виключення можливості настання) ризику повторного виконання його обов’язку, що кореспондує посвідченому цінним папером майновому праву.

1.2. Положення коментованої статті поширюються на ордерні цінні папери і підпорядковуються механізму передачі посвідчених ними майнових прав, опосередковуваному оформленням передавального напису (індосамента). Аналіз правової природи індосамента дає змогу визначити його як особливий (відмінний від цесії) правочин, що має односторонній характер. Адже передавальний напис (індосамент) здійснюється особисто управомоченою за цінним папером особою, а тому з точки зору як його змісту, так і форми постає одностороннім правочином, спрямованим за своїм юридичним результатом на наділення іншої особи суб’єктивним правом.

Особливість індосаменту як способу передачі посвідчених цінними паперами майнових прав полягає в тому, що він вчиняється на звороті документарного цінного папера або на додатковому аркуші (алонжі).

Увага! Вчинення індосаменту представляє собою односторонній правочин, який здійснюється в письмовій формі.

Визначення індосаменту як передавального напису дає підстави вважати останній як особливий, характерний лише для розглядуваного механізму правовий засіб і форму правочину, що є підставою для відступлення посвідченого документом права вимоги в цьому випадку.

1.3. Здійснювана із застосуванням індосаменту передача майнових прав, посвідчених іменними і ордерними цінними паперами, має суттєві розбіжності, нормативне визначення яких і вносить вказану термінологічну плутанину.

1.4. Механізм передачі іменних цінних паперів ототожнюється із загальним порядком, установленим для відступлення права вимоги (цесії). А відтак, індосант відповідає лише за недійсність посвідченої цінним папером вимоги до емітента і не відповідає за її невиконання останнім.

1.5. За індосаментом, що визначає порядок передачі майнових прав, посвідчених ордерними цінними паперами, індосант відповідає не тільки за їх існування, але і здійснення.

1.6. Крім того, правовий режим ордерних цінних паперів передбачає солідарну відповідальність усіх осіб, що індосували його (індосантів), перед останнім векселедержателем. Це посилює рівень довіри до розглядуваних документів серед потенційних правонабувачів. Особа, яка видала ордерний цінний папір, і всі індосанти несуть солідарну відповідальність перед його законним володільцем. Кожен з індосантів, що виконав зобов’язання за ордерним цінним папером на вимогу його законного володільця, у зв’язку з цим набуває права зворотної вимоги (регресу) щодо інших осіб, які зобов’язалися за цінним папером, але свого обов’язку не виконали. У цьому полягає основна відмінність індосації майнових прав, посвідчених іменними та ордерними цінними паперами.