Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч. 1 (ст. 177 - 236) остання 04.05.10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

2. Неподільна юридична єдність права «з папера» та способу його фіксації

2.1. Ця ознака визначає особливості функціонування цінних паперів на всіх стадіях їх участі в майновому обороті. Право, яке складає зміст документарного цінного папера, не може бути здійснене або передане особою, яка не володіє документом на законних підставах.

2.2. Цінний папір – це документ установленої форми з відповідними реквізитами. Отже, виникнення цінного папера як такого, його визнання об’єктом цивільних прав залежить від додержання належного порядку його оформлення та розміщення (видачі). Цей порядок залежить від виду цінного папера, його віднесення певної їх групи та інших його юридичних характеристик – емісійний чи неемісійний; документарної чи бездокументарної форми; іменний, на пред’явника чи ордерний тощо.

2.3. Оформлення документарного цінного папера – це врахування особою, яка видає неемісійний цінний папір, чи емітентом (для емісійних цінних паперів) низки визначених законодавством вимог щодо їх форми та реквізитів. Оформлення цінного папера в бездокументарній формі – це виконання низки вимог, визначених законами України «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» та іншими актами чинного законодавства, що забезпечують правове регулювання відносин у сфері їх електронного обігу.

2.4. Термін «видача цінних паперів» доречний лише по відношенню неемісійних цінних паперів документарної форми. Термін «розміщення цінних паперів» має більш універсальний характер і поширюється на емісійні цінні папери як документарної, так і бездокументарної форми.

2.5. Цінний папір посвідчує грошове або інше майнове право. Цінні папери як документи (як паперові, так і електронні), не мають власної майнової цінності, на відміну від речей, цінність яких визначається їх фізичними чи іншими властивостями як об’єктів зовнішнього матеріального світу. Їх цінність лежить в юридичній площині, адже завдяки тісному зв’язку документа і посвідченого ним права вони слугують правовим засобом (інструментом) посвідчення певних категорій грошових чи інших майнових прав.

2.6. Грошові права посвідчують, наприклад, векселі, облігації, казначейські зобов’язання держави, депозитні сертифікати та інші боргові цінні папери. Грошові права власників зазначених цінних паперів мають зобов’язальний характер і полягають у їх праві вимоги повернення грошової суми, що вказується в цих документах як їх номінальна вартість та відсотків, якщо це передбачено умовами їх випуску.

2.7. Окрім майнових прав, деякі види цінних папері можуть надавати їх власникам й особисті немайнові права. Зокрема, акція надає такі особисті немайнові права, як право на інформацію про діяльність акціонерного товариства, право голосу та право участі в управлінні ним (шляхом обрання чи призначення на відповідні посади). Однак цінні папери, що посвідчували б лише особисті немайнові права, цивільному обороту України невідомі.

3. Визначення цінним папером відносини між особою, яка його розмістила (видала) і власником

3.1. Цінний папір є документом, що визначає відносини між особою, яка його розмістила (видала), і власником та передбачає виконання зобов’язання згідно з умовами його розміщення. Належність оформлення і розміщення (видачі) документарних цінних паперів чи врахування прав власності на цінні папери, що були розміщені в бездокументарній формі чи згодом знерухомлені (тобто переведені з документарної в бездокументарну форму) в Національній депозитарній системі України має юридичним наслідком виникнення зобов’язальних правовідносин між особою, яка їх розмістила (видала) та їх власником.

У цьому значенні цінний папір як документ є правовим засобом (інструментом) фіксації основної правової інформації щодо суб’єктного складу та змісту правовідношення, що виникло на підставі його належного оформлення та розміщення (видачі). Правова інформація, зафіксована у змісті цінного папера, дозволяє визначити не тільки характер, але і змістовні характеристики (з позиції обсягу посвідчених ним майнових прав і кореспондуючих їх обов’язків) правовідносин між особою, яка його розмістила (видала) і власником документа.

3.2. Наявність статусу власника цінного папера для будь-якого учасника цивільних відносин автоматично призводить до набуття ним правового становища кредитора по відношенню до емітента (стосовно емісійних цінних паперів документарної або бездокументарної форми випуску) чи особи, яка видала неемісійний документарний цінний папір. Відповідно особа, яка належним чином розмістила (видала) цінний папір, набуває статусу боржника в зобов’язальних правовідносинах, що виникли між ним і власником документа. Певну специфіку при цьому мають акції: їх власник та емітент є учасниками корпоративних, а не зобов’язальних правовідносин. Крім правовідносин, зміст яких складають майнові права, посвідчені цінними паперами, останні є об’єктом речових правовідносин, у межах яких забезпечується передача прав на документи.