Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч. 1 (ст. 177 - 236) остання 04.05.10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

2. Значення майнових прав

2.1. Правники, а особливо нотаріуси, у своїй діяльності часто стикаються з майновими правами – вони фігурують як предмет договору іпотеки, при відступленні прав вимоги (цесії), оскільки відступаються саме майнові права, при продажу частки учасника господарського товариства в статутному (складеному) капіталі. Йдеться й про майнові права суб’єкта права інтелектуальної власності, наприклад, автор або винахідник мають майнові права на твір чи винахід (право його використання тощо) і немайнові (на недоторканність, на ім’я та ін.). Нарешті, при спадкуванні ми маємо майнові права та обов’язки, які входять до складу спадщини (ст. 1218 ЦК України), оскільки особисті немайнові права до складу спадщини не входять (п. 1 ч. 1 ст. 1219 ЦК України).

2.2. На підставі викладеного можливо зробити висновок, що майнові права широко представлені в юридичному бутті. Втім, справа в тому, що майнові права – це такий феномен, який, незважаючи на свою вагомість для юриспруденції, не має визначення в ЦК, хоча воно міститься в спеціальному законодавстві.

3. Визначення майнових прав

3.1. Цивільне законодавство тривалий час взагалі не містило жодного визначення майнових прав. Однак останнім часом ситуація змінилася. Насамперед, у ст. 177 ЦК України серед об’єктів цивільних прав названо майнові права, з чого випливає , що майнові права належать до категорії об’єктів цивільних прав. У ч. 2 ст. 190 ЦК України міститься щось схоже на спробу надати їм визначення. Згідно з цією статтею майнові права є неспоживною річчю та визнаються речовими правами.

3.2. Господарське законодавство, будучи напівприватним-напівпублічним, може «собі дозволити» використовувати для регулювання суто приватних майнових відносин публічну термінологію і правові конструкції. Більше того, що взагалі властиве для ГК України, він вносить свою лепту і в без того суперечливі підходи до співвідношення понять: речі – майно – майнові права – немайнові активи. Так, у статтях 40, 74, 167, 169 ГК України взагалі вказується про активи, у ст. 139 – про нематеріальні активи, а в ст. 213 – про майнові активи.

Частина 1 ст. 251 ГК України як активи визначає майно; ст. 139 – під нематеріальними активами розуміє цінності без зазначення при цьому на входження до їх складу майнових прав; ст. 86 – як майнові права позначає права на об’єкти інтелектуальної власності; а ст. 213 в майнових активах вбачає речові та зобов’язальні права87, розмежовуючи їх текстуально з правами інтелектуальної власності.

3.3. Законодавство про оцінку майна. Згідно зі ст. 3 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» майновими визнаються будь-які права, пов’язані з майном, відмінні від права власності, у тому числі права, які є складовими права власності (володіння, розпорядження, користування), а також інші специфічні права (права на провадження діяльності, використання природних ресурсів тощо) та права вимоги.

Увага! За вказаним Законом право власності не є майновим правом, хоча інші речові права (володіння, сервітут, емфітевзис та суперфіцій) цим Законом відносяться до майнових прав. Це не логічно, бо природа речових прав та ж сама. Однак із цього напрошується висновок, що відповідно до цього Закону майнові права не вважаються речовими.

Звертає на себе увагу й те, що право на провадження діяльності та використання ресурсів, про які йдеться в цьому Законі як про майнові, не є цивілістичними термінами і це свідчить, що Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» використовує змішаний приватно-публічний підхід до регулювання майнових прав, що навряд чи виправдано. Адже в такому разі поза межами наведеного в ньому визначення залишаються такі права, як право оренди чи найму, лізингу тощо, майнова природа яких не викликає заперечень.

Право вимоги, згідно зі ст. 512 ЦК України, може купуватися та продаватися. Однак для цього має значення те, завдяки чому виникає право вимоги, що слугуватиме його підставою та як довести, що в особи воно є. Право вимоги означає право особи, яке вона набула за іншим правочином. Відтак, цій особі слід довести наявність у неї такого права не лише тим, що вона позначається як сторона в правочині, а й тим, що вона є кредитором, адже, як правило, укладаються двосторонні договори, сторони яких мають як права, так і обов’язки і тому праву однієї сторони кореспондує обов’язок іншої та навпаки.

Наведене свідчить, що Закон «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» має свої недоліки у визначенні майнових прав і містить принципово інший підхід, ніж це передбачено ЦК. Найголовніше ж те, що за цим Законом майнові права носять зобов’язальний характер, а за ЦК – речовий.

3.4. Банківське законодавство визначення майнових прав містить у пункті 1.4 Постанови Правління Національного банку України від 08.02.2000 р. № 49, якою затверджене Положення про валютний контроль, де вказується, що майнові права – це права вимоги особи за зобов’язаннями, за якими воно є кредитором.

3.5. Законодавство про заставу містить практично такий самий підхід до поняття майнових прав. За ст. 49 Закону України від «Про заставу» заставник може укласти договір застави як належних йому в момент укладання договору прав вимоги по зобов’язаннях, у яких він є кредитором, так і тих, які можуть виникнути в майбутньому.

Права та вимоги розмежовуються в Законі України «Про іпотеку» (наприклад, статті 3, 4, 6, 7 та ін.).

Про майбутні права на майно йдеться і в ч. 1 ст. 5 Закону України «Про іпотеку». Причому ці права не називаються ні майновими, ні правом власності (яке виникне в майбутньому). Однак у ч. 2 ст. 5 вже вживається інший вираз стосовно іпотеки на нерухомість, будівництво якої не завершено. У цьому разі вказується, що іпотекою за іпотечними договорами є майнові права на нерухомість.

Аналогічний підхід застосовується в ч.1 ст. 10 Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», в якому зазначається, що «предметом іпотеки за іпотечним договором є майнові права на нерухомість, яка є об’єктом будівництва».

Увага! Не викликає сумніву, що в іпотечному законодавстві йдеться про майнові права не як про речові.

3.6. Бухгалтерське законодавство вживає такий аналог майнових прав, як нематеріальні активи. Пунктом 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 18.10.1999 р. № 242, установлено, що нематеріальний актив - це немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований й утримується підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях або надання в оренду іншим особам. Відповідно до п. 5 цього Положення бухгалтерський облік нематеріальних активів ведеться щодо кожного об’єкта за такими групами:

- права користування природними ресурсами (право користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною й іншою інформацією про природне середовище й т.п.);

- права користування майном (право користування земельною ділянкою, крім права постійного користування земельною ділянкою, відповідно до земельного законодавства, право користування будівлею, право на оренду приміщень і т.п.);

- права на комерційні позначення (права на торговельні марки (знаки для товарів і послуг);

- права на об’єкти промислової власності (права на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин, компонування (топографію) інтегральних мікросхем, комерційні таємниці, у тому числі ноу-хау, захист від недобросовісної конкуренції тощо);

- авторське право та суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні добутки, комп’ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляцію даних (бази даних), виконання, фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення тощо);

- незавершені капітальні інвестиції в нематеріальні активи;

- інші нематеріальні активи (право на провадження діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо).

Увага! Бухгалтерське законодавство до нематеріальних активів відносить майнові права, які не є речами. Разом з тим це законодавство включає до них і права інтелектуальної власності.

3.7. Податкове законодавство також оперує поняттям «нематеріальний актив», але за визначенням, наданим у п. 1.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», ними є об’єкти інтелектуальної, в тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані в порядку, установленому відповідним законодавством, об’єктом права власності платника податків. Тобто цей Закон нематеріальним активом визнає права, які повинні бути аналогічними правам інтелектуальної та промислової власності, тим самим звужуючи поняття майнових прав як нематеріальних активів, наданих у бухгалтерському законодавстві і повністю відходячи не тільки від цивілістичного розуміння майнових прав, а й від його визначення в Законі України «Про оцінку майна, майнових прав і професійну оціночну діяльності».

Увага! Огляд українського законодавства стосовно регулювання майнових прав надає невтішну картину: ці права розуміються і врегульовуються по-різному в законодавстві. Законодавець «коливається» від їх поняття як речей, речових прав, зобов’язальних прав, прав вимоги до прав інтелектуальної власності.