Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч. 1 (ст. 177 - 236) остання 04.05.10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

3. Проблема бездокументарної форми існування цінних паперів

3.1. За змістом ч. 1 ст. 194 ЦК України цінний папір є документом. Відповідно до положень ст. 27 Закону України «Про інформацію» документ – це передбачена законом матеріальна форма отримання, збереження, використання і поширення інформації (у тому числі й правової) шляхом її фіксації на папері, магнітній, кіно-, відео-, фотоплівці чи іншому носії.

3.2. Стосовно документарної форми цінних паперів дослідження документа як носія правової інформації і засобу юридичної техніки сумніву не викликає, адже інформація щодо змістовних параметрів посвідчених цінними паперами майнових прав, зафіксована на магнітних носіях, набуває характеру електронних документів. Проблему становить саме їх аналіз у розглядуваній площині як електронної (бездокументарної) форми цінних паперів.

3.3. Бездокументарна форма цінних паперів у їх значенні електронних документів визначає їх підпорядкування відносно самостійному правовому режиму. Питання доцільності співвіднесення бездокументарної форми цінних паперів з документами взагалі й електронними документами зокрема в цивілістичній літературі є дискусійним: а) одні автори не вважають «бездокументарні цінні папери» документами (і навіть цінними паперами взагалі); б) інші доводять можливість поширення на них загального правового режиму цінних паперів як таких з певними його модифікаціями, викликаними електронною формою існування документа.

Останній підхід є теоретично виваженим та практично доцільним: «бездокументарні» цінні папери – це різновид цивілістичної конструкції цінного папера як такого, адже документ як форма вираження волі суб’єкта в індивідуальному акті в найбільш загальному вигляді зберігає своє правове значення незалежно від конкретної форми його існування. А відтак, підхід до розгляду бездокументарних (чи точніше – безбланкових) цінних паперів як особливої електронної форми документа, що посвідчує майнове право, є більш обґрунтованим, повністю відповідає сучасним правовим реаліям.

3.4. «Електронна форма» знаходить прояв у технічних елементах і якостях носія інформації. Вона створюється шляхом використання електронно-технічних засобів фіксації, обробки і передачі інформації. За допомогою електронно-технічних засобів фіксації, обробки і передачі інформації закріплюються відомості в документах, які мають не письмову, а «електронну форму»127.

Увага! Письмова і електронна форми документа виконують ті ж самі функції як засоби закріплення правової інформації, що зафіксована на відповідних її носіях, забезпечуючи доступність її сприйняття і доказово-легітимаційне призначення.

3.5. Оформлення, емісія та обіг у цивільному обороті бездокументарних цінних паперів забезпечуються за рахунок використання цілого комплексу взаємопов’язаних прийомів і засобів, заснованих у техніко-юридичному плані на використанні електронних носіїв правової інформації, не характерних для документарної форми їх випуску.

3.6. Легальне поняття бездокументарної форми цінних паперів як здійснених зберігачем облікових записів найчастіше збігається з доктринальними підходами до формулювання їх поняття. Одна з переваг використання електронних облікових записів як особливих технологічних засобів забезпечення випуску та обігу цінних паперів у бездокументарній формі полягає в значному зниженні ступеня ризику їх підробки, фальсифікації або несанкціонованого випуску в оборот.

3.7. Особливості бездокументарних цінних паперів визначають і специфіку комплексу цивілістичних (зобов’язально-правових) модельних схем, характерних для побудови прав і обов’язків учасників відносин, що виникають у сфері їх розміщення та обігу в межах Національної депозитарної системи України.

3.8. Механізм функціонування Національної депозитарної системи України ґрунтується на спеціально законодавчо сконструйованих типових схемах побудови прав, обов’язків і відповідальності професійних і непрофесійних учасників ринку цінних паперів. Юридично-формалізований характер мають характеристики побудови прав і обов’язків цінних паперів бездокументарної форми. Ідеться передусім про здійснений зберігачем обліковий запис, у вигляді якого бездокументарний цінний папір функціонує в Національній депозитарній системі України.

3.9. Механізм випуску цінних паперів у бездокументарній формі також характеризується активною участю емітента у формуванні змісту і обсягу посвідченого ними майнового права. Відповідно до положень ч. 2 ст. 4 Закону України «Про національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» форма випуску цінних паперів визначається за рішенням емітента про їх випуск.

Увага! Отже, у механізмі правового регулювання досліджуваних відносин як документарні, так і бездокументарні цінні папери відіграють роль правового засобу посвідчення майнових прав, який остаточно змістовно формується емітентом.