Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч. 1 (ст. 177 - 236) остання 04.05.10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

1. Залежність прав за цінним папером від виду цінного папера

1.1. Цінні папери поділяються на іменні, на пред’явника та ордерні. Критерієм цієї класифікації цінних паперів є спосіб легітимації управомоченої особи.

У цінному папері на пред’явника легітимаційне значення має факт правомірного володіння документом на підставі права власності. У пред’явницькому документі не повинне вказуватись ім’я особи, якій належать посвідчені ним майнові права. У зв’язку з цим реквізити цінних паперів на пред’явника взагалі не передбачають зазначення ім’я (найменування для юридичних осіб) управомоченої за документом особи. Легітимація (визначення правомірності, законності правомочностей) правоволодільця за цінним папером на пред’явника забезпечується через механізм набуття речових прав на пред’явницький документ. Кожному (як першому, так і наступним) набувачеві речових прав на пред’явницький цінний папір з моменту належного набуття документа належать посвідчені ним майнові права.

1.2. Легітимація правоволодільця за іменним цінним папером здійснюється шляхом фіксації його імені у змісті документа. Відповідно майнові права, посвідчені іменним цінним папером, належать указаній в його реквізитах особі. Іменні цінні папери забезпечують легітимацію їх набувача як суб’єкта посвідчених ними майнових прав лише за умови, що його ім’я (найменування для юридичних осіб) зазначене в реквізитах документа. У визначених законом випадках легітимація особи як правоволодільця здійснюється в системах ведення реєстру (зокрема, акціонерів) або через механізми правонабуття, а реалізація майнових прав, посвідчених цінними паперами бездокументарної форми, відбувається у межах Національної депозитарної системи України.

1.3. Ордерний цінний папір забезпечує легітимацію двох категорій правоволодільців за умови фіксації інформації щодо їх персоналій у реквізитах документа. Цей документ визначає приналежність посвідчених ним прав особі, яка може здійснити посвідчене ним майнове право особисто або призначити своїм розпорядженням (наказом) іншу уповноважену особу. Ордерні цінні папери характеризуються обов’язковістю вказівки в їх реквізитах імені правоволодільця, який має право вимоги здійснення посвідчених документом майнових прав на свою користь або своїм розпорядженням (ордером) призначити іншу уповноважену на їх здійснення особу.

2. Заборони та обмеження випуску окремих видів цінних паперів

2.1. Характерний для іменних, ордерних та пред’явницьких цінних паперів спосіб легітимації управомоченої особи обумовлюється видом та формою випуску цінних паперів. За загальним правилом особа, яка здійснює розміщення та видачу цінних паперів, сама визначає їх вид залежно від способу легітимації управомоченої особи. Однак у передбачених законодавством України випадках можливість розміщення цінних паперів як іменних, ордерних або на пред’явника може бути обмежена на підставі прямої вказівки закону. Як приклад, варто навести положення деяких чинних законів України, що визначають правовий режим окремих видів цінних паперів. Пункт 5 ст. 6 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» закріплює можливість розміщення акціонерним товариством тільки іменних акцій.

2.2. Аналіз положень ст. 21 Закону України «Про іпотеку», в яких визначається обов’язковість вказівки імені (найменування для юридичних осіб) іпотекодержателя, свідчить про визначену законом можливість розміщення заставних виключно як іменних цінних паперів.

2.3. Іноді законодавством для підвидів одного виду цінних паперів можуть установлюватись окремі вимоги щодо способу легітимації їх правоволодільця. Наприклад, Законом України «Про сертифіковані товарні склади та прості і подвійні складські свідоцтва» встановлюється обов’язковість видачі простого складського свідоцтва як цінного папера на пред’явника (ст. 3), а подвійного складського свідоцтва – як іменного цінного папера (ст. 4 цього ж Закону).

2.4. Крім того, в деяких нормативно-правових актах законодавства про цінні папери визначається обов’язковість випуску тих чи інших видів цінних паперів лише в документарній або бездокументарній формі. Наприклад, п. 6 ст. 4 Закону України «Про іпотечні облігації» передбачає можливість розміщення іпотечних облігацій тільки в бездокументарній формі.