Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч. 1 (ст. 177 - 236) остання 04.05.10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

8. Правовий зв’язок різних нерухомих речей між собою та його значення

8.1. Насамперед таке питання постає щодо зв’язку права на земельну ділянку та розташованих на них капітальних будівель, яке неоднозначно вирішується в чинному законодавстві. Незважаючи на очевидність того, що основну роль повинна відігравати земельна ділянка, і в переважній більшості правопорядків саме так і є, в Україні ситуація зворотна. Відповідно до ст. 377 ЦК України і ст. 120 ЗК України до набувача житлового будинку, будівлі або споруди переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені.69

8.2. Відповідно до ст. 6 Закону України «Про іпотеку» в разі передачі в іпотеку будівлі (споруди) іпотека також поширюється на належну іпотекодавцю на праві власності земельну ділянку або її частину, на якій розташована відповідна будівля (споруда) і яка необхідна для використання цієї будівлі (споруди) за цільовим призначенням. Якщо ця земельна ділянка належить іншій особі і була передана іпотекодавцю в оренду (користування), після звернення стягнення на предмет іпотеки його новий власник набуває прав і обов’язків іпотекодавця за правочином, яким установлено умови оренди (користування).

У разі передачі в іпотеку земельної ділянки іпотека також поширюється на розташовані на ній будівлі (споруди) та об’єкти незавершеного будівництва, які належать іпотекодавцю на праві власності.

8.3. Крім того, є й проблема розуміння садиби як об’єкта права (ст. 381 ЦК України), відмінного від земельної ділянки та житлового будинку й споруд, що розташовані на ній.70

8.4. Можливі ситуації, коли будинок і споруди тісно пов’язані між собою. Тоді така споруда являє собою конструктивний елемент будинку.

9. Рухомі речі як нерухомі

9.1. В абз. 2 ч. 1 ст. 181 ЦК України встановлюється, що режим нерухомої речі може поширюватися законом на повітряні та морські судна, судна внутрішнього плавання, космічні об’єкти, а також інші речі, які за своєю природою є рухомими речами. Так само в ст. 1 Закону України «Про іпотеку» правовий режим нерухомого майна поширюється на повітряні та морські судна, судна внутрішнього плавання, космічні об’єкти.

Тобто наявний такий прийом юридичної техніки, як юридична фікція, оскільки тим самим законодавець допускає штучне поширення правового режиму нерухомих речей на певні рухомі речі, який не прийнятний через їхні природні властивості.

9.2. Повітряне судно згідно зі ст. 15 ПК України – це літальний апарат, що тримається в атмосфері за рахунок його взаємодії з повітрям, відмінної від взаємодії з повітрям, відбитим від земної поверхні, і здатний маневрувати в тривимірному просторі. Повітряні судна поділяються на державні, цивільні та експериментальні.

Повітряне судно є: державним, якщо воно використовується на військовій, митній, прикордонній та міліцейській службах і зареєстровано в реєстрі державних повітряних суден; цивільним, якщо воно зареєстровано в державному реєстрі цивільних повітряних суден; експериментальним, якщо воно призначене для проведення випробувань, дослідно-конструкторських і науково-дослідних робіт. Експериментальне повітряне судно до реєстрів не заноситься.

Цивільні повітряні судна підлягають обов’язковій реєстрації і можуть бути зареєстровані тільки в одній державі. Цивільному повітряному судну, занесеному до державного реєстру повітряних суден України, видається реєстраційне посвідчення, що є фактом визнання його національної належності. З моменту занесення повітряного судна до державного реєстру повітряних суден України всі записи, зроблені раніше стосовно цього повітряного судна в реєстрах повітряних суден інших держав, не визнаються Україною. Таким же чином не визнається Україною занесення повітряного судна України до реєстру повітряних суден іншої держави, якщо це повітряне судно не виключено з державного реєстру повітряних суден України.

Правила реєстрації цивільних повітряних суден України розробляються та вводяться в дію державним органом з питань сертифікації та реєстрації.

Реєстрацію планерів, дельтапланів, надлегких літальних апаратів, інших повітряних суден спортивного призначення, повітряних суден аматорської конструкції, аеростатичних апаратів, а також видачу посвідчень про їх реєстрацію здійснює державний орган чи установа, яким це право делеговано державним органом з питань сертифікації і реєстрації.

Державні повітряні судна підлягають реєстрації в реєстрі державних повітряних суден України. Правила реєстрації державних повітряних суден України встановлює Міністерство оборони України (ст. 25 Повітряного кодексу України).

9.3. Морські судна згідно зі ст. 15 КТМ України поділяються на торговельні, риболовні та ядерні.

Торговельне судно в КТМ України визначено як самохідну чи несамохідну плавучу споруду, що використовується:

  • для перевезення вантажів, пасажирів, багажу і пошти, для рибного чи іншого морського промислу, розвідки і добування корисних копалин, рятування людей і суден, що зазнають лиха на морі, буксирування інших суден та плавучих об’єктів, здійснення гідротехнічних робіт чи піднімання майна, що затонуло в морі;

  • для несення спеціальної державної служби (охорона промислів, санітарна і карантинна служби, захист моря від забруднення тощо);

  • для наукових, навчальних і культурних цілей;

  • для спорту;

  • для інших цілей.

Риболовне судно в КТМ України визначено як будь-яке торговельне судно, що використовується для рибного або іншого морського промислу.

Знаряддя промислу є невід’ємною частиною риболовного судна, у зв’язку з чим морські події, пов’язані з пошкодженням знарядь промислу риболовного судна іншими суднами, класифікуються як зіткнення суден у морі.

Під ядерним судном КТМ України розуміється судно, що обладнане ядерною енергетичною установкою.

Українські судна, технічний нагляд за якими здійснюють класифікаційні товариства, підлягають реєстрації в Державному судновому реєстрі України. Українські судна, що не підлягають реєстрації в Державному судновому реєстрі України, реєструються в Судновій книзі України.

Судно, зафрахтоване за договором бербоут-чартером (ст. 203 КТМ України), за заявою фрахтувальника може бути тимчасово, але не більше терміну дії договору, зареєстровано в Державному судновому реєстрі України або в Судновій книзі України, якщо на момент фрахтування воно не було внесено в судновий реєстр іншої держави та якщо таке судно внесено в судновий реєстр іншої держави, але запис, зроблений в судновому реєстрі цієї держави, зупинено, про що судновласник повинен подати відповідний сертифікат.

У разі, коли в іншій державі дозволено внесення судна в декілька суднових реєстрів, від цієї вимоги можна відмовитися.

Порядок ведення Державного суднового реєстру України і Суднової книги України встановлюється Кабінетом Міністрів України (ст. 26 КТМ України).

Судно може бути зареєстровано в Державному судновому реєстрі України або Судновій книзі України тільки в одному морському порту України. Порт реєстрації судна може бути змінено за бажанням власника з дотриманням вимог частини першої цієї статті (ст. 27 КТМ України).

Реєстрація судна в Державному судновому реєстрі України засвідчується свідоцтвом про право плавання під Державним прапором України (судновий патент), а реєстрація в Судновій книзі України — судновим білетом (ст. 28 КТМ України).

9.4. Згідно з Конвенцією про реєстрацію суден внутрішнього плавання71 та Страсбурзької конвенції про обмеження відповідальності у внутрішньому водному судноплавстві72 до суден прирівнюються: глісери, пороми, а також землечерпалки, піднімальні крани, елеватори й усі плавучі засоби або пристосування подібного роду. В Європейській угоді про міжнародне перевезення небезпечних вантажів по внутрішніх водних шляхах73 «судно» означає судно внутрішнього плавання й морське судно.

Таким чином, у наведених міжнародних правових актах визначення терміна «судно» відрізняється як текстуально, так і різним підходом до кола об’єктів, включених у дане поняття.

9.5. Під космічним об’єктом пропонується розуміти штучно створений об’єкт, що запускається в космічний простір або на небесне тіло для наукових і дослідницьких цілей збору й передачі інформації й інших, у тому числі комерційних, цілей, і керований наземним центром74. Конвенція про реєстрацію 1975 р.75 визначила «космічний об’єкт» як термін, що включає складові частини космічного об’єкта, а також засіб його доставки і його частини.

Згідно зі статтею II вказаної Конвенції, коли космічний об’єкт запускається на орбіту навколо Землі або далі в космічний простір, запускаюча держава реєструє цей космічний об’єкт шляхом запису у відповідному реєстрі, який нею ведеться. Кожна запускаюча держава інформує Генерального секретаря ООН про заснування такого реєстру. Коли стосовно до будь-якого такого космічного об’єкта є дві або більше запускаючих держав, вони спільно визначають, яка з них зареєструє цей об’єкт згідно з пунктом 1 цієї статті, враховуючи при цьому положення статті VIII Договору про принципи діяльності держав по дослідженню і використанню космічного простору, включаючи Місяць та інші небесні тіла, і без шкоди для відповідних угод, які укладено або може бути укладено між запускаючими державами з питання про юрисдикцію і контроль над космічним об’єктом і будь-яким його екіпажем.

Зміст кожного реєстру та умови його ведення визначаються відповідною державою реєстрації.

Увага! Поруч із державною реєстрацією прав на нерухомість як елементом особливого правового режиму природного нерухомого об’єкта, існує спеціальна реєстрація певних видів нерухомих об’єктів за законом як умова формування та технічного існування таких об’єктів.

Стаття 182. Державна реєстрація прав на нерухомість

1. Право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

2. Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів щодо нерухомості є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов'язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку, встановленому законом.

3. Відмова у державній реєстрації права на нерухомість або правочинів щодо нерухомості, ухилення від реєстрації, відмова від надання інформації про реєстрацію можуть бути оскаржені до суду.

4. Порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість та підстави відмови в ній встановлюються законом.