Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч. 1 (ст. 177 - 236) остання 04.05.10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

4. Річ як об’єкт, стосовно якого виникають цивільні права та обов’язки

По відношенню до речей як об’єктів права суб’єкти набувають цивільних прав та обов’язків. Оскільки речі є предметами матеріального світу, то ці права та обов’язки є майновими. Вони можуть бути як речовими, так і зобов’язальними. Тобто з приводу речей можуть набуватися й право власності та права на чужі речі, а також укладатися договори або виникати недоговірні зобов’язання.

5. Ознаки речей

Відповідно до статті, що коментується, річ визначається як предмет, який має матеріальну природу, тобто є тілесним, і стосовно неї виникають цивільні права та обов’язки. Але, крім цього, варто вказати й на те, що речі як об’єкти права мають бути доступними для суб’єкта, який може набути їх у володіння, тобто стати їхнім господарем на відповідному праві або використовувати їх певним чином. Важливою характеристикою речі є й її корисність для суб’єктів, адже їхнім призначенням є задоволення певних потреб людини.

Унаслідок такого розуміння завжди поставали питання про недосяжні речі (принаймні на етапі сучасного технічного та наукового розвитку) – дільниці на Місяці, Марсі тощо.

Нарешті, слід додати про дискретність не лише речей, а й усіх об’єктів цивільного права.

6. Класифікація речей

Різноманітність речей викликає необхідність в їхній класифікації, завдяки чому стає можливим визначити, які речі можуть виступати об’єктами певних правовідносин і як ними бути не можуть.

У статтях 183–189 ЦК України йдеться про речі подільні та неподільні; визначені індивідуальними або родовими ознаками; споживні та неспоживні; головна річ і приналежність; складові частини речі; складні речі; продукція, плоди та доходи. Аналіз відповідних речей надається в коментарі до вказаних статей.

Стаття 180. Тварини

1. Тварини є особливим об’єктом цивільних прав. На них поширюється правовий режим речі, крім випадків, встановлених законом.

2. Правила поводження з тваринами встановлюються законом.

3. Тварини, занесені до Червоної книги України, можуть бути предметом цивільного обороту лише у випадках та порядку, встановлених законом.

1. На яких тварин поширюється дія ст. 180 цк України

1.1. Насамперед слід відповісти на запитання яких тварин стосується коментована стаття - тільки домашніх тварин чи й диких?

Можливі такі судження:

- виходячи зі змісту цієї норми, маються на увазі домашні або принаймні одомашнені тварини, тому вона не поширюється на тварин, що перебувають у стані природної свободи;

- можна стверджувати, що ст. 180 ЦК України поширюється на всіх тварин, у тому числі диких, причому як приручених (наприклад, тварини в цирку), так і не приручених (зокрема, тварини в зоопарку).

1.2. Для більш повної відповіді на поставлене запитання потрібно зіставити правове регулювання тварин з регулюванням об’єктів права в цілому й зокрема з їхньою загальною характеристикою оборотоздатності. Для того щоб тварина, будучи об’єктом права, могла перебувати в обороті, вона повинна бути відособленою. Птах, застрелений або посаджений у клітку, вже не перебуває поза юридичним побутом, а стає об’єктом права25. Вважалося також, що «володіння над переслідуваною твариною не здобувається тим, що остання поранена... Навпаки, володіння дикою твариною здобувається, як скоро вона потрапить у розставлені для лову тенета, аби тільки доступ до місця, де розставлені тенета, не був заборонений особі, яка їх розставила. Далі дичина, яка зайшла або залетіла в мисливський парк, риба, що потрапила в улаштований для неї ставок, надходять у володіння того, хто володіє парком або ставком. Але рій бджіл, що поселилися на дереві або в його дуплі, надходить у володіння тільки тоді, коли він буде поміщений у вулик»26 .

Аналіз Конвенції Організації об’єднаних націй з морського права, підписаної 10 грудня 1982 року в Монтего-Бей27, дозволяє стверджувати, що коли риба, краби, водорості або інший вид морських біоресурсів вилучені з морського середовища й перебувають, наприклад, на борті судна, - це вже не «морські живі ресурси», а «улов» 28.

1.3. Особливий правовий режим передбачено для експериментальних тварин, які не можуть бути безпосередньо віднесені ні до диких, ні до домашніх тварин. Тобто таких лабораторних тварин, як миші, пацюки, кролі, собаки та ін. При цьому експерименти можуть проводитися як відносно тварин, що вважаються домашніми, так і тих, які зазвичай відносяться до диких. У цих випадках діє спеціальне законодавство.

Увага! Під тваринами в ст. 180 ЦК України розуміються будь-які тварини, які належать особі на певному праві. Інші тварини мають розглядатися як об’єкти тваринного миру, правовий режим і оборот яких здійснюються на підставі Закону «Про тваринний світ».

1.4. Згідно зі ст. 3 Закону України «Про тваринний світ» дикими тваринами, на які поширюється дія цього Закону, є: хордові, в тому числі хребетні (ссавці, птахи, плазуни, земноводні, риби та інші) і безхребетні (членистоногі, молюски, голкошкірі та інші) в усьому їх видовому і популяційному різноманітті та на всіх стадіях розвитку (ембріони, яйця, лялечки тощо), які перебувають у стані природної волі, утримуються у напіввільних умовах чи в неволі. Домашні тварини не підпадають під дію вказаного Закону.

Деякі види тварин (наприклад, занесені до Червоної книги України) можуть бути визнані особливо цінними, у зв’язку з чим законом або іншими нормативно-правовими актами щодо них установлюється особливий правовий режим.