Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч. 1 (ст. 177 - 236) остання 04.05.10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

2. Обставини, що залежать від волі осіб, які вчиняють правочин, як умови в правочині

2.1. У договірній практиці досить поширеним явищем є вчинення умовних правочинів, в яких умовами виступають дії (бездіяльність) осіб, які такий правочин вчиняють, або однієї з них. Утім, у теорії цивільного права та судовій практиці питання про правомірність вказаного підходу вирішується неоднозначно. Більше того, немає усталеного рішення й щодо більш широкої проблеми – наскільки взагалі припустимі в правочині умови, які залежать від волі однієї зі сторін чи їх обох.

Деякі цивілісти вказують на неприпустимість вчинення умовних правочинів, в яких умовою є дія сторони правочину.216 Інша група дослідників висловлює діаметрально протилежну позицію217.

У такій ситуації не дивним є стан судової практики із зазначеного питання. Так, в окремих рішеннях вищих судових інстанцій України вказується, що правомірне настання скасувальної умови не може залежати від суб’єктивних дій однієї зі сторін договору218, що невиконання стороною одного зі своїх зобов’язань за укладеним договором не є обставиною, щодо якої невідомо, настане вона чи не настане в розумінні ст. 61 ЦК УРСР 1963 р.219, що під поняттям «обставини», яке вживається у ст. 212 ЦК України, розуміють події або правомірні дії тільки третіх осіб (не сторін договору)220.

Отже, вищі судові інстанції України в багатьох випадках однозначно вказують на неприпустимість визнання як умов правочину обставин, що безпосередньо залежать від волі особи, яка цей правочин вчиняє (здебільшого – від волі сторони у відповідному договорі).

2.2. Разом з тим досить поширеною є практика й абсолютно протилежного змісту. Так, ті ж самі вищі судові інстанції України беззастережно допускають вчинення правочинів під умовою виконання стороною за договором певних обов’язків (зокрема, погашення керуючим санацією заборгованості перед кредиторами як умова виникнення права на винагороду221, виконання пайовиком у будівництві нерухомості всіх умов договору пайової участі як умова виникнення права власності на відповідну нерухомість222 тощо); допускається в судовій практиці й конструювання умов правочину з більшим ступенем свободи волі сторони – прив’язка моменту виникнення повного обсягу обов’язку зі сплати орендної плати до моменту виконання орендарем певного обсягу робіт з облаштування орендованих приміщень до потреб орендаря223.

2.3. У цілому теоретично правильнішою та практично доцільнішою є позиція тих науковців та правозастосовчих органів, які обстоюють думку щодо припустимості вчинення умовних правочинів, в яких умовою є дія сторони правочину чи ширше – умова, яка залежить від волі однієї зі сторін чи їх обох. Зазначене цілком логічно випливає із загальноцивілістичного принципу свободи договору – якщо сторони бажають домовитися саме про таку умову в правочині, то немає жодних підстав їх в цьому обмежувати (звичайно, за винятком загальних обмежень свободи договору як такої).

Проти такого роду умов у науково-практичній літературі часто висувають істотне, на перший погляд, заперечення, що нібито «вольові умови» є юридично неможливими з огляду на приписи частин 3 та 4 ст. 212 ЦК України. Це заперечення є надуманим, але підстави такого висновку більше належить до питання про недопустиме сприяння настанню/ненастанню умов, в межах якого вони й будуть розглянуті нижче.

Увага! «Вольові умови»224 є цілком законними й допустимими, адже не заборонені у загальному вигляді жодною нормою цивільного законодавства.

Слід також мати на увазі, що в самому тексті закону з метою характеристики сутності умови в правочині вжито термін «обставина», а не «подія». Це дозволяє вважати, що законодавець не обмежує коло умов виключно подіями. Втім із суто прагматичних позицій на практиці слід враховувати обидві вищевказані тенденції судової практики.