Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч. 1 (ст. 177 - 236) остання 04.05.10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

2. Пайові цінні папери

2.1. Одну з груп документів, які можуть знаходитись в обігу в Україні, складають пайові цінні папери. Пайові цінні папери засвідчують участь у статутному капіталі, надають їх власникам права на участь в управлінні справами емітента та одержання частини прибутку, у тому числі у вигляді дивідендів та частини майна при ліквідації емітента.

Пайові цінні папери бувають таких видів: акції, інвестиційні сертифікати та сертифікати фондів операцій з нерухомістю.

2.2. Згідно з відповідними положеннями Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» акцією визнається іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства в разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені ЦК України та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств і законодавством про інститути спільного інвестування.

2.3. Акції існують виключно в бездокументарній формі (ч. 2 ст. 20 Закону України «Про акціонерні товариства»). Акції можуть бути привілейованими та простими.

Привілейовані акції надають їх власникам переважні стосовно власників простих акцій права на отримання частини прибутку АТ у вигляді дивідендів та на отримання частини майна АТ в разі його ліквідації, а також надають право на участь в управлінні АТ у випадках, передбачених статутом і законом, який регулює питання створення, діяльності та припинення АТ.

Прості акції надають їх власникам право на отримання частини прибутку АТ у вигляді дивідендів, на участь в управлінні акціонерним товариством, на отримання частини майна АТ в разі його ліквідації та інші права, передбачені законом. Дивіденди за простими акціями виплачуються тільки у випадку отримання АТ прибутку за відповідний період і прийняття загальними зборами акціонерів рішення про їх виплату.

Акції можуть бути лише іменними.

2.4. Акції можуть потрапити в майновий оборот як шляхом емісії, так і внаслідок конвертації облігацій в акції, якщо це передбачено умовами їх випуску.

Специфіка механізму такої конвертації полягає в такому. Перш за все, необхідно узгодити між зацікавленими сторонами (емітентом і облігаціонерами) умови трансформації боргових відносин у корпоративні, а також забезпечити своєчасне надання відомостей про ці зміни відповідним контролюючим інстанціям, зокрема ДКЦПФР.

Згода емітента на конвертацію облігацій в акції повинна мати форму рішення загальних зборів акціонерів, ураховуючи, що подібне рішення стосується інтересів кожного з них і призводить до перерозподілу часток учасників корпоративних правовідносин. Узгодження умов конвертації між емітентом та облігаціонерами може здійснюватись на договірних засадах, що є однаковими для всіх учасників правовідносин, підставою виникнення яких є емісія облігацій одного випуску. Для забезпечення такої уніфікації умов договору про конвертацію між емітентом і всіма облігаціонерами єдиного їх випуску доцільно укладати договори приєднання (ст. 634 ЦК України).

2.5. Інвестиційний сертифікат віднесено до пайових цінних паперів з урахуванням того, що він посвідчує право пайової участі (відображене у відповідній частці інвестора) в інвестиційному фонді, взаємному фонді інвестиційної компанії або пайовому інвестиційному фонді (ч. 1 ст. 12 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок»). Ураховуючи, що всі вказані юридичні особи (звичайно, з урахуванням того, що пайові інвестиційні фонди не є юридичними особами) створюються у формі акціонерних товариств, інвестиційні сертифікати й акції мають як спільні риси, так і відмінності з точки зору змістовної будови посвідчених ними майнових і особистих немайнових прав, а також обов’язків інвесторів і акціонерів відповідно.

Основна їх відмінність полягає в тому, що інвестиційні сертифікати й акції посвідчують право пайової участі осіб у товариствах хоча і споріднених (зважаючи на єдність їх організаційно-правової форми), але все ж окремих видів. Крім того, акція, як правило, завжди передбачає нарахування та виплату дивідендів. Обмеження щодо оголошення та виплати дивідендів акціонерним товариством можуть мати місце лише у випадках, передбачених законом (наприклад, ч. 3 ст. 158 ЦК України).

Комплекс майнових прав, посвідчених інвестиційними сертифікатами відкритого та інтервального пайових інвестиційних фондів, не передбачає можливості нарахування та сплати дивідендів (ч. 4 ст. 12 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок»).

Право на отримання доходів у вигляді дивідендів посвідчується лише інвестиційними сертифікатами, що емітуються окремими різновидами інвестиційних фондів і компаній.

Спільність акцій та інвестиційних сертифікатів полягає не тільки в їх змістовній спорідненості, але й можливості їх випуску та подальшого функціонування в цивільному обороті як емісійних цінних паперів.

2.6. Сертифікати фондів операцій з нерухомістю (ФОН). Сертифікат ФОН – це цінний папір, що засвідчує право його власника на отримання доходу від інвестування в операції з нерухомістю. Власник сертифіката ФОН може отримувати дохід від управління ФОН управителем на умовах Правил ФОН та проспекту емісії сертифікатів ФОН. Власник сертифікатів ФОН має право вимагати від управителя дотримання обмежень прав довірчої власності від здійснення управління ФОН. Після закінчення строку, на який було створено відповідний ФОН, власник сертифікатів при їх викупі емітентом має право на дохід у грошовій формі в сумі, що відповідає вартості частки чистих активів ФОН, яка припадає на належну йому кількість сертифікатів ФОН. Специфічні питання випуску та обігу сертифікатів ФОН врегульовані положеннями Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» (статті 1, 37-49).