Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч. 1 (ст. 177 - 236) остання 04.05.10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

3. Річ як предмет

3.1. Узагалі, стосовно таких об’єктів, як енергетичні ресурси, точиться дискусія. Звичайно, вони мають істотні особливості в порівнянні з речами, які не можуть розглядатися як предмет матеріального світу, а являють собою властивість матерії, причому матерії в певному стані (напруга струму, температура води тощо), завдяки чому стає можливим виконання корисної роботи, забезпечення виконання різних технологічних операцій, створення необхідних умов для підприємницької та іншої діяльності19. Водночас іноді енергетичні ресурси прирівнюють до речей, мотивуючи це тим, що вони перебуває в цивільному обороті20. А з точки зору класифікації об’єктів цивільних прав енергію пропонують вважати рухомою, простою, подільною, споживною річчю, яка визначається родовими ознаками21.

Дійсно, енергія є товаром, про що зазначається в ст. 1 Закону України «Про електроенергетику»: енергія - електрична чи теплова енергія, що виробляється на об’єктах електроенергетики і є товарною продукцією, призначеною для купівлі-продажу. Тому укладається договір постачання, який є різновидом купівлі-продажу (ст. 714 ЦК України). Однак прирівнювати поняття товару до поняття речі не можна, вважаючи, що оскільки енергія є товаром, то значить, вона одночасно є й річчю22. Пропонується енергію розглядати як специфічне майно23.

Увага! Під енергією розуміється властивість матерії. Тому можна її вважати такою, що належить до матеріального світу. Однак, очевидно, неможливим є її бачення в якості предмета, тілесної речі.

Не така проста характеристика речі як предмета і коли йдеться про досить неоднозначні зобов’язання, які укладаються, зокрема, при наданні медичних послуг. Так, якщо такі послуги стосуються не просто хірургічної або косметологічної операції, навіть якщо йдеться не про пересадку шкіри. Адже обличчя хоч і є реалією, властивою кожній людині, але сумнівно його вважати не тільки предметом, а й окремою річчю, яка відмінна від голови людини, її шкіри тощо.

4.2. Речі як об’єкти права певним чином вирізняються. Це має істотне значення для набуття стосовно них прав та обов’язків, оскільки ці права та обов’язки мають стосуватися таких об’єктів, які потребують певного ступеня відокремленості, можуть сприйматися окремо від численної кількості інших об’єктів або певного стану властивості матерії. Тому вказують на таку ознаку речі, як дискретність24. Отже, головне, щоб річ була конкретною та матеріально відокремленою від зовнішнього світу. Інакше неможливо укладати правочини, зокрема, з морською водою або атмосферним повітрям. Але в разі їх поміщення в певні ємності для тих чи інших цілей це стає можливим.

Іноді виникає потреба у визначенні конкретних речей, навіть якщо ці речі схожі або навіть тотожні. Так, у багатоквартирному житловому будинку є чимало однакових квартир, але кожна з них відрізняється розташуванням на певному поверху, крилі будинку, має свій номер. Кожна з них має й реєстровий номер у відповідному реєстрі прав. Це має значення для укладення правочинів з речами. Наприклад, якщо в іпотеку передаються дві (або більше) квартири як забезпечення зобов`язань за кредитним договором, то необхідно накласти на них заборону відчуження. Такі квартири, будучи окремими речами, являють собою один предмет договору (предмет одного договору), а тому постає питання, чи має накладатися заборона відчуження на кожний з об`єктів окремо або на всі разом (за одним реєстровим номером)?

Це суто практичне питання, яке є вагомим, але виходить воно з теоретичного поняття речі. З одного боку, нормативні акти не містять критеріїв для визначення кількості об`єктів, на які може бути накладена одна заборона. Тому теоретично можливо обтяжувати однією забороною декілька об`єктів. З іншого ж боку, проблематичним є внесення такого запису до реєстру прав на нерухоме майно, а крім того, це неодмінно спричинить незручності. Так, коли один із об`єктів виходить з-під іпотеки (наприклад, шляхом укладання додаткової угоди до договору іпотеки), то постає питання, як знімати заборону відчуження, яка була накладена на декілька об`єктів. Адже зняти її повністю і накласти тільки на ту квартиру, що залишилася, немає правової підстави. Як наслідок накладати заборону варто на кожний об`єкт окремо.

Таким чином, речі як об’єкти цивільного права, будучи за загальним уявленням про них предметом матеріального світу, можуть мати свою специфіку. Для виникнення стосовно речей цивільних прав та обов’язків та для їх цивільного обороту важливого значення набуває індивідуалізація речей.