Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ч. 1 (ст. 177 - 236) остання 04.05.10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

4. Наслідки порушення вимог щодо форми та реквізитів цінних паперів, а також вимог щодо введення їх в обіг

4.1. Визначення наслідків недотримання нормативних вимог щодо форми (і реквізитів) цінних паперів повинно узгоджуватись з приписами, встановленими положеннями законодавства про цінні папери (спеціальні норми) і загальними положеннями ЦК України (загальні норми).

Певну проблему також становить віднесення до числа документарних цінних паперів документів, у яких форма і реквізити відповідного їх різновиду дотримані, але допущені інші порушення порядку їх випуску в цивільний оборот.

Вирішувати відповідне питання про наслідки вказаних порушень слід з урахуванням характеру порушення і положень законодавства про цінні папери, які закріплюють особливості порядку оформлення і випуску в обіг кожного окремого їх різновиду й закріплюють міри відповідальності за недотримання визначених ними вимог.

4.2. За загальним правилом, цінний папір, випущений у цивільний оборот з порушенням установленого їх правовим режимом порядку його оформлення (урахування вимог щодо його форми та реквізитів), не може визнаватись об’єктом цивільних прав як цінний папір. В окремих випадках, за наявності спору, при відсутності в законодавстві санкцій за несуттєві порушення, ураховуючи належне виконання інших, більш суттєвих вимог законодавства, суд може визнати документ цінним папером. Зокрема, на практиці відомі випадки, коли віддрукований українською мовою бланк цінного папера заповнювався російською, хоча законодавство виключає можливість мовних розбіжностей між назвою документа (стосовно чека, наприклад, чековою міткою) та іншими його реквізитами128. Ці та подібні незначні порушення порядку оформлення цінного папера не повинні впливати на можливість його віднесення до розглядуваних об’єктів цивільних прав.

4.3. Слід також мати на увазі, що в судовій практиці існує підхід, відповідно до якого допущені при здійсненні емісії цінних паперів (зокрема, акцій) порушення вимог законодавства не можуть бути підставою для визнання випуску акцій таким, що не відбувся, і визнання недійсним відповідного свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів, якщо тільки за відповідні порушення законом встановлено адміністративну відповідальність129.

4.4. Визначення можливості або неможливості віднесення документа до цінних паперів може здійснюватись і без застосування судової процедури розгляду спору. Відповідно до положень п. 1 ст. 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку наділена повноваженнями з надання висновків про віднесення цінних паперів до того чи іншого виду, визначеного чинним законодавством.

4.4. Цінний папір, оформлений емітентом з порушенням установлених вимог щодо його форми і реквізитів без акта його належної емісії шляхом прийняття документа першим набувачем, не має наслідком виникнення посвідчених ним майнових прав.

Відтак: чи може документарний цінний папір визнаватися недійсним відразу після його оформлення за умови недотримання встановлених реквізитів і форми, чи це можливо лише після його емісії шляхом передачі першому набувачу? Є підстави вважати, що документарний цінний папір, який не відповідає вимогам законодавства через недотримання встановлених вимог щодо його форми і реквізитів, може бути визнаний недійсним відразу після його оформлення. Теоретично це обумовлено конститутивністю документарного цінного папера, якщо врахувати потенційну можливість порушення прав та законних інтересів перших і наступних правонабувачів за ним.

Конститутивність цінних паперів полягає в їхньому значенні документів, володіння якими надає можливість управомоченій особі звернутися до емітента з правом вимоги виконати на її користь обов’язки, що кореспондують посвідченим ними майновим правам. Несанкціоноване потрапляння недійсного через недотримання встановленої законом форми і реквізитів документарного цінного папера в цивільний оборот, з огляду на його конститутивність, не виключає створення можливості виникнення несприятливих майнових наслідків не тільки для першого, але і для наступних (добросовісних) набувачів прав на нього. Найбільшою мірою цьому ризику піддаються набувачі прав на цінні папери на пред’явника, однак іменні й ордерні документи також можуть бути об’єктом тих чи інших зловживань, наприклад, у разі фальсифікації імені управомоченої особи при здійсненні іменного чи ордерного передавального напису (індосаменту) стосовно іменних чи ордерних цінних паперів відповідно.

4.5. Визнати цінний папір нікчемним відповідно до положень актів чинного цивільного законодавства України неможливо, адже такий спосіб захисту права (законного інтересу) особи законом не передбачено. Однак визнання документа недійсним (як такого, що не відповідає вимогам актів чинного законодавства щодо його форми) у судовому порядку і його вилучення в емітента як до, так і в ході його емітування має превентивне значення.

4.6. Нормативними підставами для визначення наслідків невиконання вимог актів чинного законодавства України стосовно форми і реквізитів документарних цінних паперів слугуватимуть положення коментованої статті. Визначене останніми правило щодо того, що документ, який не містить обов’язкових реквізитів цінних паперів і не відповідає формі, установленій для них, не є цінним папером, дає змогу поставити ще одну проблему, яка має істотне теоретичне і практичне значення. Це проблема визначення подальшої юридичної долі документа, що, незважаючи на намір сторін установити для нього правовий режим цінного папера, був складений з порушенням наведених положень актів цивільного законодавства України.130

4.7. Цінний папір, який не відповідає вимогам чинного законодавства України внаслідок недотримання необхідних реквізитів і форми, сумнівно визнавати документом, який посвідчує майнове право, характер і обсяг якого зафіксований в його реквізитах. У зв’язку з цим постає питання, чи може оформлення цінного папера (при недотриманні вимог закону щодо його форми чи реквізитів) вважатися підставою виникнення відносин, що підлягають регламентації відповідно до положень загальних норм цивільного (зокрема, зобов’язального) права? Адже документ може набути характеру цінного папера як об’єкта цивільних прав тільки за умови дотримання необхідних форми та реквізитів, а також його належного розміщення (видачі) першому набувачу.

При визнанні документа цінним папером на відносини, що виникають у результаті його оформлення й емісії, поширюється правовий режим, який істотно відрізняється від порядку правового регулювання, обумовленого загальними положеннями зобов’язального права. Правовий режим цінних паперів характеризується використанням своєрідного з точки зору його комбінованості комплексу правових засобів, установлених не тільки загальними положеннями зобов’язального і речового права, але і спеціальними нормами. Поки документ не буде переданий першому набувачеві, правовідносини, об’єктом яких він є як цінний папір, не виникнуть.

Якщо належним чином оформлений цінний папір не переданий першому набувачеві, останній не набуде посвідчених ним майнових прав (як правило, прав вимоги). Без здійснення цих дій немає підстав вважати правочин укладеним, а тому і досліджувані правовідносини в цьому разі не виникнуть.

Увага! Документ, який міг би визнаватися цінним папером, при дотриманні вимог закону щодо встановлених для його видової конструкції реквізитів і форми, не може сам по собі посвідчувати факт виникнення майнового права, порядок здійснення якого регламентується загальними положеннями зобов’язального права, якщо тільки існування такого права та обсяг його не будуть доведені також й іншими, крім такого документа, належними та допустимими в процесуальній площині доказами.

Стаття 197. Передання прав за цінним папером

1. Права, посвідчені цінним папером, можуть належати:

1) пред’явникові цінного паперу (цінний папір на пред’явника);

2) особі, названій у цінному папері (іменний цінний папір);

3) особі, названій у цінному папері, яка може сама здійснити ці права або призначити своїм розпорядженням (наказом) іншу уповноважену особу (ордерний цінний папір).

2. Законом може бути виключена можливість розміщення цінних паперів визначеного виду як іменних, або як ордерних, або як паперів на пред’явника.

3. Для передання іншій особі прав, посвідчених цінним папером на пред’явника, достатньо вручення цінного паперу цій особі.

4. Права, посвідчені іменним цінним папером, передаються у порядку, встановленому для відступлення права вимоги (цесії). Особа, яка передає право за цінним папером (індосант), відповідає лише за недійсність відповідної вимоги і не відповідає за її невиконання.

5. Права за ордерним цінним папером передаються шляхом вчинення на цьому папері передавального напису (індосаменту). Індосант відповідає за існування та здійснення цього права.

За передавальним написом (індосаментом), вчиненим на цінному папері, до особи, якій або у розпорядження якої передаються права за цінним папером (індосата), переходять усі права, посвідчені цінним папером. Індосамент може бути бланковим (без зазначення особи, якій має бути здійсненне виконання) або ордерним (із зазначенням особи, якій або за наказом якої має бути здійснене виконанння). Індосамент може бути обмежений тільки дорученням здійснювати права, посвідчені цінним папером, без передання цих прав індосату. У цьому разі індосат виступає як представник.