Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
68
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.48 Mб
Скачать

Коефіцієнт оцінки

Метод оціночного коефіцієнта на основі показника альфи Йєнсена передбачає введення в аналіз результатів використання портфеля цінних паперів несистематичного ризику:

.

Коефіцієнт вимірює надлишковий дохід портфеля на одиницю ризику, що можна диверсифікувати добором цінних паперів відповідно до індексу ринкового портфеля.

Ситуація.

Фінансовий аналітик одержав таку інформацію:

Портфель П

Ринковий портфель М

Середня дохідність

0,35

0,28

Бета ()

1,2

1,0

Стандартне відхилення

0,42

0,30

Несистематичний ризик, σ(e)

0,18

0

Потрібно визначити індекси Шарпа, Тренора, альфу Йєнсена і коефіцієнт оцінки.

Розв’язок

Портфель П

Ринковий портфель М

Індекс Шарпа

Індекс Тренора

Альфа Йєнсена

р = 0,35 – 0,06 + 1,2(0,28 –

– 0,06) = 0,35 – 0,324 = 0,026

0,28 – 0,06 + 1,2(0,28 –

– 0,06) = 0,28 – 0,324 = –0,044

.

Показники індексів портфеля П за Шарпом і Тренором вищі індексів ринкового портфеля М, що свідчить про високу дохідність портфеля П. Проте значення р портфеля П нижче за одиницю, тобто оцінка результатів використання портфеля нижча ринкової.

6.6. Ціноутворення на ринку капіталів Формування ціни капіталу на фінансовому ринку

У попередніх розділах ми ознайомилися з основними теоретичними концепціями формування ціни капіталу з урахуванням ризику. На підставі різноманітних підходів, застосовуючи формули, ми визначали теоретичну, або внутрішню, ціну фінансового інструмента, її ще називають істинною. На фінансовому ринку ціна капіталу формується на основі попиту і пропонування, тобто стихійно. Проте в цій стихії враховуються усі види ризику в русі майбутніх грошових потоків, які бажає одержати інвестор. Загальна формула ринкової ціни капіталу включає основні види ризику і має такий вигляд:

R = ERi + IP + DRP + LRP + MRP,

де R — номінальна процентна ставка;

ERi — очікувана ставка доходу за i цінним папером;

IP, DRP, LRP і MRP — ринкові премії за різні види ризику.

У деяких літературних джерелах1 під реальною процентною ставкою розуміють чисту процентну ставку (The Pure Rate of Interest) за безризиковими цінними паперами за умови, що інфляції не очікується. Чиста процентна ставка називається також реальною безризиковою процентною ставкою і розглядається як ставка за короткостроковими цінними паперами Казначейства США. В умовах, коли гроші не знецінюються, казначейські векселі є безризиковими цінними паперами. Чиста процентна ставка постійно змінюється під впливом економічних умов. Очікувані доходи позичальників корпорацій за реальними активами визначаються верхньою межею процентної ставки за одержувані в кредит фонди. Віддавання переваги позикодавців визначається їхнім бажанням відкласти, відстрочити на майбутнє частину свого споживання, тобто купівлю товарів і послуг і, таким чином, віддати в кредит частину своїх заощаджень за певними процентними ставками. Отже, базова ставка в кінцевому підсумку визначається попитом і пропозицією фінансових фондів. У США реальна безризикова процентна ставка коливається в межах від 2 до 4 % у рік.