Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
68
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.48 Mб
Скачать

Емісія прав (райтів)

Емісія прав (right issues) на відміну від емісії скрипів дає можливість корпорації збільшити акціонерний капітал. Права звичайно випускають лістингові компанії. При цьому ставиться завдання не розширювати коло акціонерів. Права являють собою цінні папери, призначені для проведення розміщення нових акцій серед власників звичайних акцій за пільговою ціною. Акціонерам видається документ (right letter of allotment), на підставі якого акціонер допускається до участі в новому випуску акцій. Акціонер, що одержав такий документ, має право його продажу.

Рішення про випуск прав звичайно приймається тоді, коли Рада директорів корпорації прийняла новий проект розвитку. Проте на практиці є випадки, коли сума, отримана від випуску прав, направлялася на погашення короткострокового боргу. Акціонерам розсилаються листи із зазначенням основних умов випуску райтів, причин їх випуску та іншої необхідної інформації. У Великобританії розміщенням прав звичайно відають емісійні будинки (Issuing Houses). Вони являють собою торговельні банки, що входять в Асоціацію емісійних будинків. Емісійні будинки спеціалізуються на організації первинного випуску цінних паперів та їх торгівлі. За контрактом, укладеним з компанією, емісійний будинок до оголошення про продаж прав підписується на всю емісію, тобто він гарантує розміщення усього випуску. Субгаранти — повторні гаранти — визначаються в день оголошення про емісію.

Відмітною рисою емісії прав є їх продаж із дисконтом. Звичайно дисконт становить 15—20 % поточної ринкової ціни в момент оголошення емісії. Це положення спрямоване на те, щоб весь випуск був викуплений. Таким чином, усі власники звичайних акцій одержують від цієї операції виграш.

Слід зазначити, що в літературі випуск прав (райтів) зазнає критики, оскільки він призводить до падіння курсів акцій. Протилежна думка полягає в тому, що ринкова ціна акцій може бути завищеною, тому випуск прав регулює ціну акції.

Акціонери компанії одержують від неї листи з попереднім розподілом нових акцій (provisional allotment letters). Отримавши їх, вони повинні визначити свою політику. Рішення акціонерів звичайно зводяться до вибору таких дій:

Акціонер повністю приймає видані йому права. Він відсилає отриманий документ про попередній розподіл акцій і переказує компанії відповідну суму. Після цього він одержує від компанії сертифікати акцій.

Він може продати усі отримані права. З цією метою акціонер заповнює спеціальну форму документа з відмовою від прав і передає покупцю нові акції шляхом передання документа про попередній розподіл акцій.

Акціонер може скористатися частиною прав і продати інші. У цьому випадку попередній документ про розподіл акцій розбивається на кілька документів із відповідними сумами. Одночасно заповнюються форми відмови від прав також на відповідні суми. Покупці одержують документ про попередній розподіл акцій, а інші оформляються як придбання прав.

Акціонер може не чинити ніяких дій. У цьому випадку комісія з проходженням певного терміну продає права на фондовому ринку і відсилає чек акціонеру для обчислення нетто-суми від продажу акцій. Акціонер вираховує суму всіх операційних витрат, пов’язаних з продажем, і нетто-суму зараховує на свій рахунок.

Після розсилання документів про попередній розподіл на наступний робочий день старі акції компанії будуть продаватися на біржі (тобто за винятком права на купівлю нових акцій). Нові акції починають продаватися, але за них ще не надходять кошти (nil paid). Після того, як покупці оплатили свої акції за підписною ціною, вони стають “цілком оплачуваними” (full paid). Нові акції будуть продаватися кілька тижнів до останнього дня реєстрації відмови від прав. Сертифікати нових акцій розсилаються через три—чотири дні.

Теоретична (внутрішня) ціна акції після емісії прав визначається за формулою1

Ціна старих акцій (за винятком прав (ex-right shares))

+

Ціна нових акцій, за якою корпорація ще не одержала кошти (nil paid share) (Р2Р)

=

Ціна старої акції з урахуванням прав на купівлю нових акцій, призначених для продажу існуючим акціонерам (cum right share)

nP2

+

m (P2P)

=

nP1

(n + m) P2

=

nP1 + mP

P2

=

,

де Р — ціна нової акції, за яку ще не надійшли кошти;

Р1 — ціна старої акції до випуску прав;

Р2 — ціна акції з урахуванням придбаних прав;

n— число акцій до випуску прав;

m— число нових акцій.

Ситуація 1 2

Корпорація прийняла рішення про емісію прав у співвідношенні 6 до 10, тобто акціонер одержує пільгове право купити 6 нових акцій за ціною 100 пенсів за кожну на 10 старих, що були придбані ним раніше. На день розсилання листів про випуск прав старі акції продавалися по 150 пенсів. Завдання: знайти очікувану ціну на стару акцію з урахуванням випущених прав, коли почався продаж нових акцій.

m = 6; n = 10; P = 100; P1 = 150.

P2 = (nP1 + mP) / (n + m) = (10 · 150 + 6 · 100) / (10 + 6) = 131,25.

Теоретично ціна на стару акцію з урахуванням випущених прав на наступний робочий день, коли починається продаж нових акцій із правами, становитиме 131,25 пенсів. Вона визначена відповідно до отриманої інформації. У міру одержання додаткової інформації ціна може змінитися.

Теоретична ціна райта визначається за формулою:

P1 = (PS) / (N + 1),

де Р1 — ціна райта;

Р— ціна акції до випуску райта;

S— ціна підписки;

N— число прав, необхідне на одну нову акцію.

Ситуація 2 1

Припустимо, що ціна акції перед емісією райта становила 50 дол., ціна підписки (тобто нові інвестиції) — 45 дол., а число райтів, необхідних для купівлі однієї нової акції, — 4 райти. Підставивши ці значення у формулу, одержимо:

Р1 = (50 – 45) / (4 + 1) = 1 дол.

Отже, ціна одного райта становитиме 1 дол.

Компанія може викупити свої акції, які обертаються на ринку. Техніка і причини викупу розглянуті у розділі 7.