Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
68
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.48 Mб
Скачать

Запам’ятайте формули

1. Формула визначення оптимального грошового залишку (С.....) за моделлю Баумола:

.

2. Формули визначення суми оптимального грошового залишку за моделлю Міллера—Орра:

  • розрив між верхніми і нижніми межами коштів:

.

  • точка повернення:

.

3. Економічно обгрунтований обсяг замовлення:

.

Розв’яжіть задачі

1. Визначите суму оптимального грошового залишку за моделлю Баумола обв річному численні.

Отримано таку інформацію:

а) операційні витрати під час продажу цінних паперів із портфеля корпорації (С) складуть 300 дол.;

б) потреби в коштах (А) становлять 1,5 млн дол. на тиждень;

в) можлива ставка процентного прибутку (K) дорівнює 7 %.

2. Припустимо, що залишок коштів наближається до максимального значення 40 000 дол. Точка повернення розташована на відмітці 15 000 дол. Що повинен зробити менеджер у даній ситуації?

3. Припустимо другу ситуацію, за якої залишок коштів наближається до мінімуму 10 000 дол. Точка повернення залишається на старому рівні — 15 000 дол. Які дії повинний здійснити менеджер?

4. Ситуація. Компанія Х — дистриб’ютор повітряних фільтрів. Вона постачає цю продукцію роздрібним магазинам. Фільтри замовляються партіями по 1000 штук, і кожне замовлення коштує 40 дол. Попит роздрібних магазинів становить 20 000 фільтрів на місяць, а витрати щодо утримання запасів — 10 центів за фільтр на місяць.

Яким є оптимальній розмір замовлення за такого розміру партій?

Яким буде оптимальній розмір замовлення, якщо витрати щодо утримання запасів становитимуть 5 центів за фільтр на місяць?

5. Уважно прочитайте розділ 10.6, розберіться в методах визначення ліквідності й оборотності оборотного капіталу. Проаналізуйте стан оборотного капіталу в одній з корпорацій (див. додаток “Фінансова звітність корпорації”).

Розділ 11. Джерела короткострокового фінансування поточних активів

11.1. Сутність і види джерел короткострокового фінансування Поняття короткострокового фінансування

Приріст оборотних фондів корпорації фінансується за рахунок відповідного приросту основного капіталу через довгострокове фінансування. Поточні потреби покриваються через залучення короткострокових джерел.

В американській фінансовій літературі не існує визначення короткострокового фінансування. Звичайно короткострокове фінансування асоціюється зі строками обороту оборотного капіталу, тобто з рухом капіталу в межах одного року1. Відмінності між короткостроковим і середньостроковим фінансуванням також не піддається чіткому визначенню. До середньострокового фінансування звичайно відносять рух капіталу зі строками від одного до семи років. Однак такий, наприклад, метод фінансування, як овердрафт (див. 13.3), використовуваний на термін від шести місяців до одного року, “перекочується”, пролонговується і фактично використовується не один рік, а кілька років, тобто переростає в середньострокове, а в ряді випадків і довгострокове фінансування. Те саме стосується і таких методів, як револьверний кредит і кредитна лінія (див. розділ 13.3).

Лізинг як метод середньострокового і довгострокового фінансування може бути використаний на короткі терміни. Терміни лізингу визначаються видом реального активу. Так, наприклад, комп’ютери, програмне забезпечення, фотокопіювальні апарати можуть бути залучені і використані на терміни від одного до кількох тижнів2.

Для знаходження короткострокових джерел фінансування оборотних коштів корпорація звертається до комерційних банків, інших кредитних інституцій, а також до грошового ринку. Основними джерелами короткострокового фінансування є:

  • комерційний (торговий) кредит постачальників сировини, напівфабрикатів, матеріалів, послуг;

  • банківські короткострокові позички;

  • факторинг;

  • емісія короткострокових фінансових інструментів;

  • інші.

До інших джерел короткострокового фінансування належать: переказний вексель (тратта) (Bill of exchange), акцептний кредит (Acceptance credit or Bank bills), акредитиви (Letter of Credit), євробони, форфейтинг, використовувані здебільшого при фінансуванні зовнішньої торгівлі1. Деякі автори до короткострокового фінансування відносять відкладені податки, тобто суми, які мають бути включені податковим відомством у майбутньому2.

До середньострокових джерел, використовуваних для фінансування оборотних коштів, належать:

  • лізинг;

  • оренда з опціоном купівлі (Hire purchase);

  • векселі з плаваючою процентною ставкою, пов’язаною з ЛІБОР3 (Floating rate notes).