Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
68
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.48 Mб
Скачать

Коефіцієнти оборотності активів

Найважливішою проблемою фінансової діяльності корпорації є підвищення ефективності використання активів. Менеджери корпорації постійно тримають в полі зору оборотність як короткострокових, так і довгострокових активів. З цією метою обчислюються коефіцієнти активів. У літературі вони називаються також показниками ділової активності:

  • коефіцієнт оборотності запасів (Inventory Turnover);

  • середній термін інкасації (Average Collection Period);

  • коефіцієнт оборотності поточних активів (Current Asset Turnover);

  • коефіцієнт окупності довгострокових активів (Fixed Asset Turnover);

  • коефіцієнт окупності всіх активів (Total Asset Turnover).

Показник оборотності коштів, поміщених у запаси товарно-матеріальних цінностей, або коефіцієнт використання запасів, є важливим для поліпшення показника ліквідності фірми. Тому з цією метою фінансові аналітики фірми вивчають питання, пов’язані з прискоренням оборотності коштів, вкладених у запаси. Дотримання умов поставок, їх термінів забезпечує можливість мати мінімальний рівень запасів. Коефіцієнт оборотності товарно-матеріальних запасів (ТМЗ) обчислюється за формулою:

У корпорації Мак Дональдс запаси обертаються в продажах 140,9 разів за рік. Це пояснюється сутністю ресторанного бізнесу з його швидкою оборотністю.

Середній термін інкасації, тобто середній проміжок часу, необхідний для надходження коштів на рахунки дебіторів, визначається за формулою:

По корпорації Мак Дональдс цей показник дорівнює:

,

тобто дебітори оплачують свої рахунки на 22-й день. Рух грошових потоків відносно швидкий.

Оборотність усіх поточних активіввизначається за формулою:

У нашому прикладі цей коефіцієнт дорівнює 8,17 разів (14870,0 / 1891,3), що свідчить про ефективне використання поточних активів.

Коефіцієнт оборотності довгострокових активів, який називається також коефіцієнтом окупності активів, обчислюється за формулою:

Коефіцієнт показує, за який термін продажу корпорації покриють вартість коштів, вкладених у будинки, споруди, устаткування. У нашому прикладі коефіцієнт дорівнює 0,86 раза (14870,0 / 17289,5), тобто з кожного долара основних коштів корпорація одержує 0,86 дол. обсягу продажів за один рік. Зауважимо, що значення показника обумовлюється особливістю галузі. Якщо взяти для порівняння машинобудування, то окупність довгострокових активів на багато вища — 4,0—5,0 разів, тобто з кожного долара основних коштів корпорація може одержати від 4 до 5 дол. обсягу продажів за один рік.

Коефіцієнт оборотності (окупності) всіх активіввизначається за формулою:

У нашому прикладі коефіцієнт дорівнює 0,66 разів (14870,0 / 22534,5), що свідчить про низьку окупність: на кожний долар активів корпорація одержує 0,66 дол. обсягу продажів за рік. Для порівняння в машинобудівних корпораціях на кожний долар активів можна одержати 1,5—1,7 дол. обсягу продажів за рік.

Коефіцієнти прибутковості

Коефіцієнти прибутковості показують кінцевий результат економічної і фінансової діяльності корпорації. Вони залежать від руху попередніх показників. Прибутковість визначається швидкістю обороту активів, ступенем їх покриття, боргом, ліквідністю, співвідношенням зобов’язань і акціонерного капіталу й іншими показниками. Тому управління прибутком залежить від управління процесами оборотності, методів фінансування, покриття боргів і процентів, співвідношення випущених корпорацією цінних паперів із фіксованим і нефіксованим доходом. Обчислюються такі показники рентабельності:

  • коефіцієнт норми прибутку (Profit Margin);

  • коефіцієнт прибутковості активів (Return on Total Asset Ration — ROA);

  • коефіцієнт норми прибутковості акціонерного капіталу (Return on Equity Ratio — ROE).

Коефіцієнт норми прибутку, який називається також маржею прибутку, або рентабельністю продажу, визначається за формулою:

У нашому прикладі він дорівнює 11,0 % (1636,6 / 14870,0), що свідчить про дуже високу прибутковість продажу, тобто кожний долар продажу приносить 11 центів прибутку. У галузях машинобудування, хімічній та інших галузях показник коливається від 4 до 7 %.

Коефіцієнт прибутковості активів визначає прибуток у доларі активів. Показник визначається за формулою:

У нашому прикладі він становить 7,26 % (1636,6 / 22534,5), тобто кожний долар активів створює 7,20 цента прибутку, що свідчить про ефективне використання активів.

ROA = Маржа прибутку × Оборотність активів = 11,0 % × 0,66 = 7,26 %.

Якби оборотність активів дорівнювала, припустимо 1, то показник був би рівним 11,0 %.

Коефіцієнт норми прибутку на власний капітал визначається за формулою:

У нашому прикладі він дорівнює 17,2 % (1636,6 / 9488,4(100 %), тобто кожний долар акціонерного капіталу створює 17,2 цента чистого прибутку. Зміни показника ROE перебувають під постійним спостереженням акціонерів корпорації.