Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
68
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.48 Mб
Скачать

Дисконтна знижка, дисконтний період

Визначення дисконтної (грошової) знижки — одна з умов кредитної політики корпорації. Дисконтна знижка встановлюється у вигляді певного відсотка суми рахунка (наприклад, 2 %). Дисконтний період установлюється на термін дії дисконтної знижки (наприклад, 10 днів). У договорі про комерційний кредит визначаються умови продажу, наприклад: “2/10 нетто 30”. Це означає надання 2-відсоткової знижки на 10 днів за умови встановлення повного терміну кредиту на 30 днів (рис. 11.1).

У визначенні умов кредиту з дисконтними знижкою і дисконтним періодом зацікавлений як продавець продукції — корпорація, так і покупець. Продавець має на меті:

  • прискорити одержання коштів за продані товари, скоротити статтю “дебітори”;

  • прискорити оборотність дебіторської заборгованості, що відповідає загальній фінансовій стратегії корпорації — економії часу: час — гроші.

У покупця інша мотивація:

  • знизити суму платежів за покупки;

  • скоротити термін кредиту і його ціни.

За умови “2/10 нетто 30” покупцю дається вибір:

1) оплатити повну суму рахунка, наприклад 100 дол. на 30-й день (нетто 30) і одержати кредит на суму 98 дол. терміном на 30 днів:

100 (1 – 0,02) = 98 дол.;

2) платити за рахунком з дисконтом протягом 10 днів. Термін кредиту скорочується до 20 днів (30 – 10 = 20), оскільки кредит надається на термін, що обчислюється після дисконтного періоду до дати нетто;

3) одержати на термін дисконтного періоду безпроцентний кредит.

Важливим питанням при визначенні дисконтної політики є ціна кредиту, тобто процентна ставка, що сплачується дебітором (покупцем) кредитору (постачальнику). Якщо дебітор відмовляється від умов “2/10 нетто 30” (рис. 11.2), він може одержати кредит після терміну закінчення дисконтного періоду, тобто на 20 днів на суму 98 дол. за ціною 2 дол. (2 % суми рахунка 100 дол.). У такому випадку ціна кредиту в річному обчисленні значно підвищується.

Рис. 11.2. Умови комерційного кредиту

Визначимо ціну комерційного кредиту за умови, що дебітор відмовляється від дисконтної знижки, за формулою1:

.

Ціна кредиту без знижки становить 36,72 %. Отже, комерційний кредит без знижки — дуже дороге джерело. Дебітор у разі відмови від знижки зазнає таких втрат:

.

Як бачимо, дебітор втрачає виторг і дні, протягом яких він міг би ним користуватися. Корпорація-платник може віднайти кредит на суму 98 дол. на 20 днів за ціною, нижчою за 2 дол. Наприклад, банк дає кредит за ставкою 10 %, тоді ціна кредиту в доларах становитиме 54 цента (20/360 · 10 % · 98 дол. = 54 цента) проти 2 дол. за дисконтного варіанта2. На ціну комерційного кредиту впливає термін його надання. Так, за умови “2/10 нетто 90” ціна комерційного кредиту значно знижується і становить:

.

Якщо ж термін надання кредиту становить 90 днів (2/10 нетто 90), то фінансовий менеджер може вибрати кращий із двох варіантів. Перший — узяти позичку в банку на 80 днів (90 – 10) під 10 %, при цьому реальна ставка становить 218 центів, тобто 2 дол. 18 центів (80 / 360 · 10 · 98 дол. = 218 центів).

.

Другий — скористатися дисконтними умовами. Для прийняття рішення менеджер повинен одержати додаткову інформацію про рух ставок грошового ринку. Якщо очікується їх зростання, доцільніше обрати дисконтний варіант.

Наведені розрахунки показують, що комерційний кредит — досить дороге джерело фінансування, тому перед фірмою завжди стоїть питання, яким способом його зробити дешевшим. Проте торговельний кредит зручний для фірми, оскільки формуються два зустрічні кредитні потоки. Кожна фірма-кредитор одночасно є фірмою-дебітором за своїми рахунками на поставлені товари і послуги, тому фірма може бути нетто-кредитором або нетто-боржником. У кожному випадку політика фірми буде спрямована на зниження її заборгованості.