Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
68
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.48 Mб
Скачать

Захист інтересів інвесторів на позабіржовому ринку

У Великобританії позабіржовий ринок почав розвиватися з 1972 р. Як і в інших країнах, він має ряд переваг.

По-перше, витрати торгівлі для емітента й інвестора нижчі, ніж на фондовій біржі.

По-друге, інвестори одержують податкові пільги, якщо купують акції компаній, що обертаються на позабіржовому ринку. Таких пільг немає у разі купівлі акцій на фондовій біржі.

По-третє, установлення очікуваної мінімальної ринкової вартості цінних паперів, які допускаються до котирування (наприклад, у Великобританії більше 700 тис. ф. ст. для котирування акцій і 200 тис. ф. ст. — для облігацій).

По-четверте, публічне розміщення 25 % акцій не пізніше допуску до котирування (у деяких країнах ЄС).

По-п’яте, контроль і обов’язкова публікація звіту про лістинг (listing particulars), що містить інформацію про емітента, його цінні папери. У випадку, якщо цінні папери уже випущені, емітент надає відповідні документи, на підставі яких проводиться публічне розміщення цінних паперів (наприклад, у Великобританії).

По-шосте, обов’язкова мінімальна прибутковість корпорації-емітенту.

По-сьоме, обов’язкова згода емітента на “постійно діюче зобов’язання” (continuing obligations), тобто постійне періодичне надання публічної інформації: річні і піврічні звіти, очікувана оцінка прибутку за рік, умови розрахунків за угодами з цінними паперами (settlement) та інші відомості.

Основні зусилля спрямовані на захист інтересів інвестора, тобто забезпечення зусиль продажу емітованих цінних паперів.

13.6. Емісія скрипів і райтів

За певних обставин компанія проводить політику випуску акцій, призначених винятково для своїх акціонерів. Звичайно використовуються два традиційні методи: емісія скрипів (scrips) та емісія райтів, тобто прав (rights).

Емісія скрипів

Скрип (scrip) — скорочення від англійського sub[scrip]tion — підписка. Скрип ще називається також бонусом (bonus), або капіталізацією (capitalization). Його сутність полягає в тому, що нові акції оплачуються з резервного фонду компанії, тобто відбувається капіталізація цього фонду. Нові акції розподіляються серед акціонерів пропорційно частці кожного в капіталі.

У випадку випуску скрипів корпорація не одержує нових фінансових фондів. У балансі компанії відбуваються суто технічні зміни: резервний фонд скорочується, оплачений акціонерний капітал збільшується, не змінюється і частка кожного акціонера.

У літературі зазначається, що випуск скрипів може бути спрямований на зниження цін акцій компанії, хоча це суперечить основному принципу її політики щодо підтримання високих цін на акції. На фондовому ринку при розміщенні скрипів звичайно спостерігається падіння цін. Проте ринок може розглядати випуск скрипів як показник довіри до Ради директорів компанії, тому падіння цін не може бути значним. Історично капіталізація передувала певним важливим економічним подіям у житті компанії, наприклад, збільшенню обсягів інвестицій у реальні активи. Публічне оголошення про проведення скрипу часто пов’язане з новою інформацією про дивіденди.

Теоретичний розрахунок внутрішньої ціни акції після емісії скрипу зводиться до такого1. Припустимо, компанія прийняла рішення випустити m скрипів для n акцій. Це означає, що акціонери одержать m нових акцій (bonus share) без оплати на кожну n акцію, що у них були напередодні емісії. Ринкова ціна старих акцій до повідомлення про скрип становила P1 за кожну. На такий діловий день в акціонерів буде n старих акцій і m нових. Припустимо, нова ціна акцій після оголошення про скрип становитиме P2. За умови, що пропорції в поділі капіталу між власниками не змінилися: вартість володіння після емісії скрипу дорівнює вартості володіння до емісії,

(n + m) P2 = nP1.

Отже, ціна акції після емісії скрипу буде визначатися за формулою:

.