Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
68
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.48 Mб
Скачать

Зобов’язання корпорації

Зобов’язання і власний капіталпоказані в правій частині балансу (або в нижній у разі вертикального розташування статей). Вони пов’язані із функцією фінансів щодо формування капіталу корпорації. На підставі табл. 3.1 виділимо три блоки (%):

  • короткострокові (поточні) зобов’язання

12,2 %;

  • довгострокові зобов’язання

45,7 %;

  • власний капітал

42,1 %.

У першому блоці відображені фінансові фонди, залучені в борг на термін до одного року; у другому — фонди, залучені на тривалі терміни; у третьому — капітал, оплачений за акціями, нерозподілений прибуток та інші статті, пов’язані з капіталом.

Короткострокові (поточні) зобов’язанняна 31 грудня 2001 р. становили 2248,3 млн дол., у тому числі:

  • кредиторська заборгованість

30,7 %;

  • облігації до оплати

8,2 %;

  • нараховані податки

8,9 %

  • нараховані відсотки

7,6 %

53,2%;

  • інші нараховані суми

36,7 %;

  • погашення довгострокового боргу

7,9 %.

Нараховані, але не виплачені суми за податковими і кредитними зобов’язаннями, заробітною платою й іншим платежами становлять основну суму короткострокового боргу — 53,2 %, кредиторська заборгованість контрагентам, тобто за комерційним кредитом, — 30,7 %. До поточних зобов’язань належать також обчислені, але не виплачені суми на погашення короткострокового і довгострокового боргу.

Довгострокові зобов’язанняна 31 грудня 2001 р. становили суму 9184,8 млн дол. З великою умовністю до цієї суми ми додамо відстрочені податки 1112,2 млн дол. і, таким чином, усі довгострокові зобов’язання становитимуть 10 297,0 млн дол.

Довгострокові зобов’язання оформляються випуском облігацій, корпорація може також одержати кредит комерційних банків на термін понад один рік. Відстрочені податки також є зобов’язаннями корпорації, при цьому відстрочка може бути надана на термін до трьох років.

Окремо варто виділити опціони і форвардні контракти, які укладаються корпораціями на спеціальних біржах із метою страхування угод спот за звичайними акціями. Ці суми можна умовно віднести до поточних зобов’язань.

Власний капітал

Власний капітал являє собою різницю між сумою активів і сумою зобов’язань, звідси виводиться рівняння:

Власний капітал = Активи – Зобов’язання.

Економічний зміст цього рівняння полягає в тому, що у разі продажу частини активів корпорації для виплати боргів, сума, що залишилася, належить акціонерам. Після задоволення вимог, які ставляться до корпорації усіма іншими сторонами, кошти, що залишаються, будуть розподілені серед власників звичайних акцій відповідно до їхніх часток у власності. Отже, власники звичайних акцій мають право залишкових вимог на активи (Residual claim).

Структура блоку “власний капітал” корпорації “Мак Дональдс” така (у %):

  • звичайні акції, номіналом 0,1 дол., затверджені до випуску 3,5 млрд акцій (в обороті перебуває 1660,6 млн акцій)

— 0,17

  • додатково оплачений капітал

— 16,77

  • нерозподілений прибуток

— 196,12

  • накопичені та інші прибутки (витрати)

— (19,16)

  • викуплені акції

— (93,9)

Через низьку номінальну вартість сума оплачених акцій дуже низька. Тому власний капітал корпорації фактично складається з додатково оплаченого капіталу, отриманого під час первинного продажу акцій за ціною вищою номіналу, і нерозподіленого прибутку; частка оплачених звичайних акцій надзвичайно мала. Слід також звернути увагу на значну суму викуплених акцій. Викуп здійснюється за ринковою ціною, яка в багато разів вища номінальної.