Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
68
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.48 Mб
Скачать

7.4. Вимірювання структури капіталу

Фінансові аналітики, визначаючи показники структури капіталу, до них відносять:

1) коефіцієнти співвідношення позикового й акціонерного капіталу, тобто частки власників звичайних акцій;

2) коефіцієнт покриття процентних платежів за боргом прибутком.

Зазначені коефіцієнти у фінансовій літературі належать до показників фінансової стійкості корпорації. Отже, прийняття рішень про структуру капіталу є основою для зміцнення платоспроможності корпорації у довгостроковому періоді.

Розглянемо коефіцієнти, які характеризують структуру капіталу в ТНК “Кока-Кола”.

Структура капіталу корпорації відбита в балансі корпорації (табл. 7.6).

Таблиця 7.6

Боргові зобов’язання й акціонерний капітал за консолідоваНим баланСом тнк “кока-кола”, 2000 р., млн дол.

Поточні зобов’язання

3679

Позички і зобов’язання до оплати

3743

Поточне погашення частини довгострокового боргу

156

Нараховані податки

851

Усього поточні зобов’язання

8429

Довгостроковий борг

1219

Інші зобов’язання

961

Відстрочка податкових платежів

442

Усього зобов’язань

11 051

Акціонерний капітал

25 048

Мінус казначейські акції (вилучені з обігу акції корпорації)

13 682

Усього акціонерний капітал

11 366



Усього боргові зобов’язання й власний капітал

22 417

Коефіцієнти співвідношення борг/позиковий капітал

Борг, або борговий (позиковий) капітал, у широкому значенні цього слова включає всі зобов’язання корпорації як довгострокові, так і короткострокові, як із виплатою процентів за боргом, так і безпроцентні.

За балансом корпорації “Кока-Кола” наприкінці 2001 р. налічувалося 11 051 млн дол. неоплачених зобов’язань. З усієї заборгованості корпорації виділимо довгострокову і короткострокову заборгованість, за якою нараховуються проценти. За балансом “Кока-Кола” (помічено символом ) це короткострокові позички і зобов’язання, поточні погашення довгострокового боргу і довгостроковий борг 3743 + 156 + 1219 = 5118 млн дол. Фінансові аналітики корпораціїКока-Колакористуються показником чистий борг, який розраховується відрахуванням з процентного боргу таких статей поточних активів: кошти та їх еквівалент, ринкові цінні папери, суми коштів, що визначені як необхідні для проведення поточних операцій. Крім того, до них можуть бути віднесені деякі тимчасові інвестиції, пов’язані зі специфічною діяльністю.

Визначаючи співвідношення позикового і власного капіталу, фінансові аналітики обчислюють різні коефіцієнти виходячи з поставлених управлінських завдань.

Перший коефіцієнт характеризується використанням усього сукупного боргу корпорації, тому він визначається відношенням усього боргу до сукупних активів (або борг + акціонерний капітал). У нашому прикладі: . Це означає, що 49,3 % у фінансуванні корпорації припадає на позиковий капітал, у якому враховані всі борги.Коефіцієнт показує боргове навантаження на 1 дол. активів. Показник 49,3 % — у межах норми.

Другий коефіцієнт характеризується використанням тільки тих боргів, за якими корпорація виплачує проценти, тому він визначається відношенням процентних боргів до власного капіталу, тобто: .Отриманий коефіцієнт показує боргове навантаження на 1 дол. власного капіталу корпорації. Результат доволі високий.

Третій коефіцієнт показує частку власного капіталу в усьому капіталі корпорації, який визначається додаванням власного капіталу і процентних боргів: . Коефіцієнт, що називається також коефіцієнтом власного капіталу, показує його частку в усьому капіталі, який перебуває в розпорядженні корпорації.

Четвертий коефіцієнт використовується під час визначення частки процентного боргу в капіталі корпорації. Отриманий коефіцієнт показує боргове навантаження на капітал корпорації, за яким корпорація сплачує проценти. У літературі його називають коефіцієнтом боргу. Для корпорації “Кока-Кола” він становить:

.

Зіставимо перший коефіцієнт боргового навантаження на 1 дол. активів, який дорівнює 49,3 %, із коефіцієнтом боргового навантаження на 1 дол. капіталу корпорації — 31,0 %. Другий показник, який використовують фінансові менеджери корпорації, нижчий, оскільки при його обчисленні враховують не всі борги.

П’ятий коефіцієнтвикористовується для визначення відношення чистий борг/чистий капітал. Вище ми відзначали, що фінансові аналітики корпорації “Кока-Кола” обчислюють показник чистого боргу і зазначений коефіцієнт. У фінансовій звітності за 2001 р. чистий борг дорівнює:

5118 – 1934 = 3184 млн дол.,

де 1934 млн дол. — поточні активи за статтями кошти та їхні еквіваленти і ринкові цінні папери. Показник чистий капітал дорівнює сумі чистого боргу плюс сума власного капіталу 3184 + 11366 = 14550, тоді коефіцієнт дорівнює:

.

У фінансовій звітності корпорації “Кока-Кола” й аналітичних матеріалах, які до них додаються, міститься історична інформація щодо двох останніх коефіцієнтів. Вона показує, що виходячи з управлінських завдань за значних обсягів боргу корпорація поглиблено вивчає боргове навантаження на капітал.

Графік, складений на підставі фінансової звітності корпорації, ілюструє коливання в борговому навантаженні на капітал (рис. 7.4).

За період із 1990 до 2001 р. аналізовані коефіцієнти змінювалися. Найвищі показники спостерігалися в 1992 р., коли коефіцієнт борг/капітал становив 45,2 %, а чистий борг/чистий капітал — 33,1 %. Найнижчі показники спостерігалися в 1997 р. — 34,8 % і 22,0 % відповідно. Збільшення боргового навантаження в 1992 р. пояснюється значним приростом боргу, у тому числі довгострокового, і скороченням власного капіталу. З 1991 до 1992 р. приріст боргу становив 919 тис. дол., або 28,7 %. Що стосується власного капіталу, то відбулося його скорочення на 355 тис. дол., або на 9,2 %.

Рис. 7.4. Коефіцієнти боргового навантаження на капітал корпорації “Кока-Кола”