Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Академічний курс Зайчука Онищенко.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Глава 12

Дещо інший підхід до поняття механізму правового регу. лювання має А. Малько, який розглядає його як певну сис­тему юридичних засобів, організованих послідовно, що ма­ють за мету подолання перешкод, які стають на шляху за­доволення інтересів суб'єктів права1.

Отже, за допомогою механізму правового регулювання обґрунтовується необхідність здійснення правового регулю­вання в суспільстві, впорядковуються явища правової дій­сності, забезпечується їх єдність, взаємозв'язок та взаємо­дія, відбувається процес трансформації правових приписів щодо реальної поведінки суб'єктів права.

Розрізняють змістовну та формальну ознаки механізму правового регулювання.

Змістовна ознака механізму правового регулювання пе­редбачає наявність цілей правового регулювання, досягнен­ня яких дає можливість вести мову про ефективність право­вого регулювання2.

Під цілями В. Карташов розуміє сукупність уявлень про моделі майбутнього результату, здатного задовольнити вихідні потреби в умовах існування можливостей, оцінених за результатами минулого досвіду3.

Цілі правового регулювання класифікують за певними критеріями: за значимістю (головні та другорядні), за часом (перспективні і найближчі), за результатами (кінцеві та без­посередні).

Цілі правового регулювання стосуються не тільки окре­мих суб'єктів, а й забезпечують закріплення та стимулю­вання розвитку суспільних відносин, створюють умови для виникнення нових суспільних відносин, запобігають виник­ненню суспільно шкідливих відносин.

Досягнення цілей правового регулювання здійснюється за допомогою певних засобів, що є шляхами юридичного впливу на поведінку суб'єктів. Сукупність даних засобів, які є різними за своєю природою та функціональним при-

1 Малько А.В. Теория государства и права в вопросах и отве- тах. — М.: Юристі,, 1998. — С. 167.

2 Самощенко И. С. Цели правових норм — масштаб их еффективно- сти // Уч. записки ВНИИСЗ. — М., 1969. — Вьш. 19.

3 Карташов В. А. Система систем. Очерки общей теории и методоло- гии. М.: Юристі,, 1995. — С. 69.

ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЯК ОСОБЛИВА ФОРМА... 307

„лаченням, і складає формальну ознаку механізму правово­го регулювання.

Ці правові засоби повинні відповідати певним вимогам: — вони складають певну систему, але не є прив'язаними до однієї сфери суспільних відносин;

вони покликані забезпечити соціальну свободу та ак­ тивність поведінки суб'єктів (дозволи), чи, навпаки, поклас­ ти на осіб пасивний обов'язок утримуватись від вчинення тих дій, які перешкоджають інтересам особи (заборони), пе­ редбачати поведінку певного роду, бути гарантією викорис­ тання суб'єктивних прав іншими суб'єктами (зобов'язання);

  • ці засоби повинні містити позитивні стимули щодо здійснення суб'єктами своїх суб'єктивних прав та виконан­ня покладених на них обов'язків;

  • вони мають бути спрямовані на досягнення певного резуль­тату — забезпечення ефективності правового регулювання;

  • вони пов'язані з суб'єктивними правами чи даної осо­би (дозволи), чи інших осіб (зобов'язання, заборони);

  • ці засоби тісно взаємопов'язані не тільки один з одним, а і з такими різновидами правових норм, як уповноважу­ючі, зобов'язуючі та забороняючі, і визначають форми реа­лізації права (дотримання, виконання та використання).

Характеристика механізму правового регулювання до­зволяє встановити його складові елементи, забезпечити їх єдність та взаємоузгодженість1. Потреба у різних правових засобах обумовлюється неоднозначністю задоволення інте­ресів різних суб'єктів права. Слід зазначити, що ці засоби як певні інструменти правового впливу повинні бути різно­манітними та взаємопов'язаними, являти собою певну сис­тему і у своїй сукупності бути спрямовані на досягнення ефективності правового регулювання.

Сучасна юридична наука характеризується наявністю двох підходів до визначення елементів механізму правового ре­гулювання.

Перший з них — широкий підхід, що характеризується наявністю сукупності елементів, які беруть участь у процесі впорядкування суспільних відносин, а саме:

Зайчук О. В., Оніщенко Н. М. Правове регулювання та правовий плив: взаємозумовленість та відмінність // Законодавство України. Про­блеми та перспективи розвитку. — К., 2005. — С. 6—10.

308 _ ^ ________ ІЖ^ВА 12

норма права, яка визначає моделі можливої та необ­ хідної поведінки суб'єктів суспільних відносин;

нормативно-правовий акт — юридичний документ, щ0 надає правовій нормі формально-визначеного, офіційного та обов'язкового характеру;

юридичні факти — конкретні життєві обставини, які спричиняють дію норми права;

правовідносини — різновид суспільних відносин, Що регламентуються правовою нормою та виконують функцію взаємодії правової норми з конкретним суб'єктом і функцію визначення конкретної поведінки для персоніфікованих суб'єктів;

тлумачення — діяльність із визначення дійсного змісту норми права у разі її незрозумілості чи невідповідності ви­ могам юридичної техніки;

реалізація права як можливість втілення правової нор­ ми шляхом дотримання, виконання, використання та за­ стосування;

  • законність як один з принципів реалізації правових приписів через дотримання вимог норми права суб'єктами права;

  • правосвідомість як рівень усвідомлення суб'єктами права правових приписів;

  • правова культура як різновид загальної культури, що складається з духовних та матеріальних цінностей, які на­лежать до правової дійсності;

  • правомірна поведінка — усвідомлена діяльність суб'єк­тів, яка відповідає нормі права та соціально корисним цілям і знаходиться в установлених законодавством межах;

  • протиправна поведінка — та, що протирічить право­вим приписам;

  • юридична відповідальність — це міра державного при­мусу (особистого, майнового чи організаційного характеру)» яка застосовується до суб'єктів, котрі вчинили правопору­шення, та пов'язана з покладенням на них нового додатко­вого обов'язку.

Другий підхід до елементної будови механізму правового регулювання є вузьким та включає лише елементи, які скла­дають основу регулятивної функції права. Серед них виді­ляють: норми права, нормативно-правові акти, правовідно­сини, реалізацію права, законність. Кожен з елементів да-

прА ВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЯК ОСОБЛИВА ФОРМА- 309

0Ї системи виконує специфічну функцію у задоволенні інте-песів суб'єктів, в регулюванні суспільних відносин, у досяг­ненні ефективності правового регулювання.

С. Бобровник елементи механізму правового регулюван­ня поділяє на основні та факультативні і пов'язує їх із ста­діями механізму правового регулювання1.

Розмежування обов'язкових та факультативних елементів механізму правового регулювання дає можливість за допомо­гою норми права контролювати модель обов'язкової, дозво­леної поведінки різних суб'єктів правовідносин. Обов'язкова стадія передбачає необхідність врегулювання певних суспіль­них відносин, які, насамперед, моделюються, виникають та реалізуються в певних суб'єктивних правах та юридичних обов'язках. Факультативна стадія включає необхідність офі­ційного тлумачення норми права в процесі її застосування.

В. Нерсесянц виділяє статичну та динамічну стадії пра­вового регулювання2. Статична має місце у тому разі, коли норма права існує у абстрактно-загальній формі, не застосо­вується до певної поведінки суб'єкта у певних умовах. Ди­намічна стадія знаходить прояв за умови, що норма права набуває конкретизованої форми та застосовується до конк­ретної поведінки конкретної особи.

Динамічна та статична стадії мають певний механізм правового регулювання, що відображається в логічній побу­дові норми права, яка впливає на конкретні суспільні відно­сини та врегульовує певний їх тип.

Поділ на стадії досить умовний та відображає вплив пра­ва на суспільні відносини на різних рівнях його реалізації.

Перша стадія пов'язана з процесом правотворчості, з фор­муванням норми права, як правила поведінки загальнообов'яз­кового, формально-визначеного характеру, що регулює най­важливіші види суспільних відносин, встановлюється та охо­роняється державою. Правова норма встановлює зміст суб'єктивних прав та юридичних обов'язків, ступінь їх взаєм­ності, здійснює регулятивний вплив на суспільні відносини, визначає форми взаємодії суб'єктів суспільних відносин.

Ьобровник С. В. Правове регулювання суспільних відносин та реа­лізація права // Правова держава. — Вип. 7. — К., 1996. — С. 106. іп« "еРсесянц В.С. Общая теория права и государства. — М.: Юрист-ь, 1999. - с. 476.

310

ГЛАВА і2

З точки зору П. Недбайло, саме з моменту видання нор. ми права слід вести мову про вступ у дію механізму право­вого регулювання1.

Однак правове регулювання здійснюється за допомогою комплексу правових норм. Він складає певну систему, для якої властиві певна організованість, єдність, координаційні та субординаційні зв'язки.

Організованість правових норм передбачає їх внутрішню узгодженість, заснованість на єдиних принципах. Даний принцип побудови правових норм тісно пов'язаний з ієрар­хічним підпорядкуванням приписів за їх юридичною силою та єдністю правових норм щодо їх єдиної спрямованості по­єднати інтереси суспільства з інтересами окремих індивідів, врегулювати найважливіші сфери суспільних відносин, фун­кціонування яких неможливе без використання юридичних засобів.

Системність норм права знаходить вияв у нормативно-правовому акті. На думку Л. Явича, саме з моменту видан­ня нормативно-правового акта здійснюється правове регу­лювання суспільних відносин2.

Вступаючи в правові відносини на основі певних юри­дичних норм, суб'єкти набувають суб'єктивних прав та юри­дичних обов'язків за власним бажанням (активна форма реалізації суб'єктивних прав і юридичних обов'язків) чи на основі правозастосовчого акта (складна форма реалізації суб'єктивних прав та юридичних обов'язків). Як вважають А. Вітченко та Ю. Толстой, норма права починає регулюва­ти поведінку суб'єктів не з моменту видання норми права, а з часу настання юридичних фактів, передбачених даною нормою3.

На цьому етапі настає друга стадія правового регулюван­ня, що пов'язана з правовими відносинами, які забезпечу­ють можливість реалізації суб'єктивних прав та юридичних

1 Недбайло П.Е. Применение советских правових норм. — М.: Юриз- дат, 1960. — С. 96.

2 Явич Л. С. Советское право — регулятор общественньїх отношений в СССР: Автореф. дис. ... докт. юрид. наук: 12.00.01. — Л., 1960. — С. 18.

3 Витчєнко А. М. Механизм правового регулирования социалисти- ческих общественньїх отношений, его понятие и структура // Вопросьі государства и права. — Саратов, 1968. — С. 92; Толстой Ю. К. К теорий правоотношений. — Ленинград: Изд-во ЛГУ, 1959. — С. 7.

дрАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЯК ОСОБЛИВА ФОРМА... „311

обов'язків і за допомогою котрих норми права набувають лерсоніфікованого характеру, стосуються конкретного суб'єк­та та безпосередньо впливають на процес правореалізації.

Залежно від характеру правових норм виникають різні види правових відносин, серед яких важливе місце належить регу­лятивним, що формуються на основі норм цивільного, адміні­стративного, земельного та інших галузей права, і охорон­ним, які виникають в результаті вчинення правопорушення.

Деякі вчені пов'язують з даною стадією акти безпосеред­ньої реалізації прав та обов'язків суб'єктів (дотримання ви­мог заборон, виконання обов'язків, використання прав) і акти опосередкованої реалізації прав та обов'язків (застосу­вання права)1.

Інші науковці вважають, що видання актів реалізації права слід розглядати як кінцевий результат правового ре­гулювання, який передбачає юридично значимі дії суб'єктів із здійсненню прав та обов'язків, що випливає з конкрет­них правових відносин та за їх допомогою досягаються цілі правового регулювання2.

За умови, що поведінка суб'єктів є правомірною, механізм правового регулювання вичерпує свою дію; і тільки за не­правомірної поведінки суб'єктів вступає у дію механізм по­кладення на суб'єктів юридичної відповідальності, основ­ним елементом якої є акти застосування норм права, що встановлюють юридичну відповідальність конкретної особи за конкретне правопорушення.

Враховуючи наведене вище, слід зазначити, що ці мірку­вання тільки здаються суто теоретичними. Вони потребу­ють переосмислення та практичного втілення з метою до­сягнення ефективності правового регулювання.