Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Академічний курс Зайчука Онищенко.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Глава 19 Правове виховання

§ 1. Поняття, мета і завдання правового виховання

Виховання — це процес, за допомогою якого передається і засвоюється соціально цінний досвід поколінь. В умовах здобуття освіти виховання виступає як спеціально організований і ціле­спрямований педагогічний процес формування належного рівня свідомості і поведінки особис­тості. Суттєвий внесок у розкриття сутності ви­ховання зробили відомі педагоги К. Ушинсь-кий, А. Макарецко, В. Сухомлинський, Г. Ва-щенко, О. Столяренко та ін.

Одним із головних завдань процесу вихо­вання є досягнення у особи стану вихованості, що проявляється у її ставленні до навколиш­нього середовища, повазі до загальнолюдських цінностей, закону, прав та свобод людини.

Виховання можна визначити як процес сис­тематичного, організованого і цілеспрямовано­го впливу на свідомість людини, її духовний та фізичний розвиток, з метою формування повно­цінної особистості як невід'ємної частини суспіль" ства, зумовлений дією багатьох об'єктивних суб'єктивних чинників. У широкому розумінні — це сукупність всіх впливів на свідомість, пов дінку та психіку людини, спрямованих на підготовку до активної участі у виробничол культурному, громадському житті суспільс У вузькому — виховання є планомірним в вом батьків, школи та вузу на вихованця-

^ВЮСОВАННЯ 417

Одним із видів виховання є правове. Рівень правового

•ховання, формування правової свідомості та правової куль-3 тій — один із важливих критеріїв і передумов побудови кратичної, соціальної, правової держави та громадянсь­кого суспільства в Україні1.

Правове виховання —це необхідна умова підвищення право­вої активності трудящих, формування правової культури су­спільства, подальшого зміцнення законності і правопорядку.

Основним нормативним документом, який регулює про­цес здійснення правового виховання населення, є Закон Украї­ни «Про освіту». Окремі аспекти даного напряму виховання, а саме основні напрями правової освіти та форми її реалі­зації, визначені у Програмі правової освіти населення, за­твердженій постановою Кабінету Міністрів України № 366 від 29 травня 1995 р. Вона визначає правову освіту як процес засвоєння знань про основи держави та права, виховання у громадян поваги до закону, до прав людини, небайдужого ставлення до порушень законності й правопорядку2. Правова освіта — це необхідний елемент правової культури.

Правове виховання тісно пов'язане з іншими видами ви­ховання. Неможливо уявити правове виховання без мораль­ного. Це пояснюється тим, що і право, і мораль спрямовані на формування необхідної поведінки людей відповідно до визначених норм та принципів поведінки.

Моральне виховання — це цілеспрямований процес фор­мування у людини знань, моральних потреб, ідейно-мораль­них переконань, моральних якостей і почуттів, стійких і звич­них норм поведінки, які відповідають моральному ідеалу.

Правове виховання органічно пов'язане з ідейно-політичним

вихованням. Право є одним із засобів здійснення державної

політики. Воно надає політичним вимогам загальнообов'язко-

ОГо характеру, забезпечує стійкість та визначеність суспільних

відносин. Держава за допомогою права повинна впливати на

юДей з метою формування у їх свідомості переконання (ідей)

Удови демократичної, соціальної, правової держави.

впі. - орбУнова Л. М., Оніщєнко Н. М., Копієвська О. Р. Методика пра-

Т3°СВІТИ- - К.: Атіка, 2005. - 87 с. аа араз опРацьовується та обговорюється проект Закону «Про Націо-У пР°гРаму розвитку правової освіти в Україні. 2006—2009 роки.

11 Те°Рія держави і права

418 _ -ІЗАВАи

Метою трудового виховання в сучасних умовах є форм вання шанобливого ставлення до праці у будь-якій ссЬеп" (фізичній, інтелектуальній). Право стимулює ідейну і Пс!, хологічну готовність до трудової діяльності, ПОТЯГ До ВИСо коякісної праці та професіоналізму, виховання у особи дис ципліни в трудовій сфері, свідомого ставлення до праці, вмінь та навичок. Сюди ж необхідно віднести виховання культу. ри праці, поваги до людей, які працюють, формування пе­реконання, що лише праця людей, яка забезпечує вироб­ництво матеріальних і духовних цінностей, всього необхід­ного для життя особи, а також вміння керувати цими процесами забезпечить достатній рівень життя людей, їх матеріальний і духовний добробут.

Правове виховання постійно взаємодіє з інтелектуальним розвитком особистості, суть якого полягає в оволодінні ви­хованцем певною сукупністю знань про суспільство, приро­ду, навколишнє середовище. Процес розумового виховання необхідно розглядати, з одного боку, як розвиток у особи розумових сил і здібностей, діалектичного, абстрактного, ев­ристичного, а також системного мислення, а з іншого — оволодіння інтелектуальними, розумовими операціями (ана­лізом, синтезом, доказовістю, порівнянням тощо).

Правове професійне виховання визначається як цілеспря­мована, планова і організаційна діяльність державних органів і суспільних організацій, у ході якої з урахуванням об'єктив­них умов суспільного життя у спеціалістів формується сис­тема професійних правових знань і уявлень, емоцій, почуттів і установок, що забезпечують їх свідомо-активну правомірну поведінку в процесі професійної діяльності.

Отже, професійно-правове виховання формує у громадя­нина комплекс таких правових і професійних знань, умінь, навичок, звичок, уявлень та переконань, які забезпечують його становлення як особистості та фахівця відповідного рівня.

Взаємодія правового виховання з іншими напрямами вихо­вання: трудовим, моральним, професійним тощо, передба­чає всебічний розвиток особистості.

Визначаючи поняття правового виховання як процес пр вової соціалізації особи, сприйняття нею вимог права, ио результативного значення, слід також підкреслити, Щ° в° повинно бути: системним, систематичним, цілеспрямован та організованим.

ЛаховАННя 419

V широкому розумінні цей процес є наслідком впливу на

иНу багатьох факторів соціально-економічного устрою

Л ттЯ політичного режиму, внутрішньої політики, норм

онодавства та юридичної практики, моральної атмосфе-3 традицій суспільства, а також загальної освіти та юри­дичного навчання.

Воно покликане поширювати правові знання, формувати правові переконання та правову культуру, виховувати почуття поваги до норм права, переконання у необхідності їх виконан­ня прищеплення навичок правомірної поведінки населенню.

Узагальнюючи викладене вище можна дати таке визна­чення: правове виховання — це цілеспрямована, організо­вана, послідовна, систематична та системна діяльність з боку держави, її органів, установ та організацій, інших учасників правовиховної діяльності з метою формування у особи на­лежного рівня правової свідомості та правової культури, за­конослухняності, правомірної поведінки, а також прагнен­ня до соціально-правової активності.

Мета правовиховного процесу є складовою частиною сис­теми правового виховання. У теорії і методиці правового виховання було запропоновано «виділення трьохрівневої ієрархії мети діяльності, спрямованій на формування комп­лексу специфічних якостей особистості в правовій сфері життєдіяльності: формування системи правових знань (най­ближча мета); формування правового переконання (проміжна мета); формування мотивів і звичок, правомірної, соціаль­но-активної поведінки (кінцева мета)». Такий підхід дає змогу врахувати основні елементи правової свідомості — знання права, правові емоції, готовність до правомірної г о-ведінки, а з іншого — визначає конкретні завдання у право-виховній роботі. Крім того, мету правового виховання мож­на класифікувати за різними напрямами, а саме за: - обсягом —на: загальну, конкретну, стратегічну;

терміном, часом її здійснення — на: ближчу, довго­тривалу, перспективну;

змістом — на: освітню, профілактичну, агітаційну, зн ажливе місце у процесі правого виховання займає ви-чення його конкретних завдань, а саме: поширення правової інформації серед населення; нанн Н уття і перетворення правових знань мас на переко-я> виховання поваги до закону;

420 ___ ~Л!АВАЛ9

  • виховання правової активності населення;

  • створення змістовного складу правових переконані, установок і поглядів;

  • формування у кожного системи знань з питань основ держави і права; розвиток інтересів до цієї галузі знань і зв'язок права з життям; формування поваги до держави д0 її конкретних органів;

— прищеплення навичок правомірної поведінки. Реалізація мети, завдань та змісту правового виховання

покладається на механізм, який є засобом управління пра-вовиховним процесом та визначає межі дій, місце та зна­чення кожного його компонента. Під механізмом правового виховання розуміють порядок переведення правових ідей і установок, що містяться в суспільній правосвідомості, у свідомість. До основних елементів, які складають механізм правового виховання, відносяться:

  • суб'єкти (державні органи, організації, установи, ке­рівники, вихователі, інші учасники правовиховного проце­су) — головна ланка, яка визначає та спрямовує загальний напрям правовиховної роботи, здійснює контроль та вно­сить корективи у розвиток правовиховного процесу;

  • об'єкти — з одного боку, суспільна правова свідомість, з іншого — свідомість, воля та поведінка особи, яку необ­хідно сформувати надавши сукупність правових і професій­них знань, навичок і вмінь;

  • зміст, мета, завдання, принципи та функції правового виховання;

  • правова база (система норм права, сукупність право-виховних заходів, інформація правового змісту);

  • засоби, форми і методи правового виховання;

  • організація та ефективність правовиховного процесу,

  • педагогічні технології — являють собою системний ме­тод створення, застосування й визначення всього процес! навчання і засвоєння знань, з урахуванням технічних і людсь ких ресурсів та їх взаємодії, який ставить своїм завданн оптимізацію освіти. Технологічні рішення і дії дають зм

у навчально-виховному процесі набути особистості неоо ного їй досвіду.

Відбувається процес правового виховання від накопи ня правових знань, правової інформації до перетвор

ВИХОВАННЯ 421

опиченої інформації на правові переконання, звички На вомірної поведінки та до готовності діяти, керуючись _ими переконаннями.

Отже, система правового виховання — сукупність основ­ах частин (елементів) правовиховного процесу, що забез-еЧує його визначений порядок і організацію. Вона, з одно-о боку, характеризується цілісністю, всі елементи якої роз­ташовані у певному встановленому порядку, який залежить передусім від важливості й значення кожного конкретного елемента системи, а, з іншого — вона не має структурної ієрархії та чіткої внутрішньої підпорядкованості, тобто жо­ден елемент не може володіти беззаперечною перевагою щодо іншого. Система правового виховання надає можливість з'я­совувати внутрішній механізм взаємодії та взаємовпливу її структурних елементів, їх специфічні риси, динамізм, ефек­тивність та результати правовиховного процесу.