Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Академічний курс Зайчука Онищенко.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Глава 27

Врахування таких критеріїв демонструє, що у сфері права соціалістична система була дуже неоднорідною, і до неї вхо­дили держави, що належали до різних культурно-історичних спільностей: слов'янської, західноєвропейської, східної.

Тому в наш час, мабуть, має йтися не про «огульне», колективне повернення всіх «нових» східноєвропейських дер­жав у лоно романо-германської правової культури. Різні країни мають свої історичні, національні, психологічні особ­ливості, самобутність, які неодмінно впливають на їх по­дальший державно-правовий розвиток, вибір шляхів роз­витку правових систем.

Слід враховувати, що правове регулювання повинно ґрун­туватися на твердій предметній і методологічній основі. На думку Ю. Тихомирова, категорія слов'янської правової сім'ї відображає цілісний правовий феномен, що має глибокі націо­нальні, духовні, історичні й спеціальні юридичні підвалини у правовій культурі України і ряді східноєвропейських держав. Східні і південні слов'яни мали вже в VI—IX ст. свої державні утворення, сформували основи самостійної культурної традиції і стали прямими нащадками Візантійської імперії, яка довгий час була взірцем православ'я і східноєвропейської культури.

Дослідники підкреслюють, що самобутність слов'янської правової сім'ї обумовлена не стільки техніко-юридичними, формальними ознаками, скільки глибокими соціальними, культурними, державними началами життя слов'янських народів, серед яких: самобутність слов'янської державності, що не зазнає елімінації навіть після тривалого впливу іно­земних управлінських і конституційних форм; особливі умо­ви економічного прогресу, для якого характерні колективні форми ведення господарства, специфічна етика праці, тру­дова демократія, взаємодопомога, традиції місцевого само­управління тощо; формування особливого типу соціального статусу особи, якому властиве домінування колективних елементів правосвідомості; спільність праворозуміння і дже­рел права, деякі традиції загальної юридичної мови, побу­дови законодавства, збереження нормативних текстів; тісний зв'язок традиційної основи права і держави зі специфікою православної гілки християнства1. Одним з елементів слов ян-

1 Теория государства и права: Курс лекций. — М.: Юрист-ь, 2004. С. 178 та ін.

ПРАВОВІ СИСТЕМИ СУЧАСНОСТІ 605

ської правової сім'ї, на думку деяких вчених, є українська правова система. Право України за її правокультурною сут­ністю — це серцевина своєрідної юридичної екосистеми, яка потребує регенерації всіх своїх державних, політичних, со­ціально-духовних елементів. Тому необхідно виявити своє влас­не місце у світовому геоправовому просторі, з урахуванням світового та європейського правового культурного досвіду.

§ 8. Змішані правові системи

Деякі дослідники виділяють змішані (гібридні) типи пра­вових систем, до яких, зокрема, належать Данія, Норвегія, Фінляндія, Ісландія та країни Балтії. Безумовно, це своєрідні системи права, на які суттєво впливають системи континен­тального і англо-американського права. Як правило, зако­нодавчі акти цих країн не мають загальних частин і присвя­чені конкретно-регулюючим нормам. У зв'язку з інтенсив­ністю міжнародного співробітництва і обміну правовою інформацією стає все більш очевидним подібність законів цих країн континентальній системі. У країнах скандинавсь­кого права намітився загальний курс на його уніфікацію, що, зокрема, одержало вираз у створенні в 1952 р. Північного Союзу. Певні особливості «гібридного» типу відмічаються у правових системах латиноамериканських країн, що дало підстави Ю. Тихомирову виділити їх в латиноамериканську правову сім'ю, яка зазнала сильного іспанського правового впливу і впливу американського конституційного права1.