Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Академічний курс Зайчука Онищенко.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
4.03 Mб
Скачать

§ 2. Функції правосвідомості

оміст правосвідомості дозволяє визначити її функції. Ос-ні напрями впливу правосвідомості на розвиток суспіль-віДносин називають функціями правосвідомості: інфор-ивно-пізнавальна, регулятивна, оціночна, розвитку пра-ов°і науки.

556

-ЇЗАВА25 Інформативно-пізнавальна

Як результат інтелектуальної діяльності суб'єктів спільних відносин, правосвідомість дозволяє їм на осно • сукупності юридичних знань скласти уявлення про чини право, зокрема про чинні норми права, суб'єктивні права ' юридичні обов'язки. Оціночна

Набуття правового досвіду, здійснення юридичної діяль­ності сприяє формуванню емоційного ставлення особи до різних проявів правової дійсності (чинного законодавства своєї поведінки і поведінки оточуючих суб'єктів, діяльності органів державної влади тощо), оцінки їх значення для по­треб юридичної практики. На підставі реалізації емоційно­го ставлення виникають правові установки як можливість особи сприймати і оцінювати правову дійсність, формувати життєву позицію і готовність до дії згідно з цією оцінкою і позицією. Результатом оцінки правової дійсності може бути правомірна або протиправна поведінка. Регулятивна

.. . ™~ >««оя»ш, па думку и. лука-

шової, правосвідомість опосередковує зв'язок норми права і її реалізації а реалізація норм права - це усвідомлення діяльності суб єктів відповідно до норм права. Регулятивність правосвідомості обумовлена її природою. Правосвідомість виникає і функціонує разом з правом, як самостійна форма

Норми права регулюють суспільні відносини не безпосе­редньо, а шляхом впливу на свідомість конкретних суб'єктів суспільних відносин. Іншими словами, на думку О. Лука-

ШОВОЇ. ТТПЯТІГ>Г»01ТТГ>»іг^лтт

суспільної свідомості, спрямована на опосередкування пра­вового регулювання суспільних відносин, його координацію з іншим видами нормативного регулювання. Одним із проя­вів регулюючої ролі правосвідомості є її вплив на процес правореалізащі, а саме на процес свідомого виконання, ви­користання, дотримання і застосування приписів правових норм. Іншими словами, регулятивна функція правосвідомості зорієнтовує суб'єкта до певних дій у конкретних ситуаціях юповідно до отриманих знань, їх оцінки та власних інте­ресів, сі метою підвищення ефективності правореалізацій-ного процесу населенню постійно роз'яснюється зміст норм права, закріплюється у свідомості людей за допомогою різних способів і методів, виховується повага до права та сприй­няття його як соціальної цінності.

гдвОСВІДОМІСТЬ І ПРАВОВА КУЛЬТУРА 557

Суспільна правосвідомість формує індивідуальний світо-яЯД особи стосовно чинних норм права і є основою правової культури суспільства.

Поглиблення правосвідомості громадян, здійснення пра­вомірної поведінки безпосередньо залежить від глибини усвідомлення змісту права, правових принципів та ідей.

розвиток правової науки

Правова наука виникає на підставі накопичених суспіль­ною правосвідомістю знань, походить від суспільної право­свідомості. Розвиток правової науки обумовлений правовою практикою, потребами державного розвитку, необхідністю постійного збагачення суспільної правосвідомості наукови­ми знаннями. Підвищення наукового керівництва суспіль­ством, необхідність теоретичного і практичного розроблен­ня актуальних проблем правотворення і державотворення, правової культури потребують постійного розвитку право­вої науки.

Правосвідомість стимулює розвиток правової науки шля­хом визначення потреб суспільного розвитку, які не отри­мали ще правового врегулювання; сприяє підвищенню ролі правової науки в суспільстві, як системи знань про об'єктивні закономірності виникнення і розвитку права, його місце і роль е суспільному житті.

Функції правосвідомості відображають соціально-змістов­ну, предметно- діяльнісну спрямованість правосвідомості, характеризують її специфічні способи і форми прояву, ви­значають її соціальну цінність, місце у правовій системі. Крім того, аналіз функцій правосвідомості дозволяє з'ясу­вати: соціальне джерело походження й існування права; основні напрями і методи впливу правосвідомості на су­спільну практику; її соціальну цінність, призначення, зав­дання і способи виразу.