Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Академічний курс Зайчука Онищенко.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Глава 9

Торсон, ці принципи врядування «за порівняно короткий строк, що минув відтоді, як Ціцерон їх записав, одержала практично повсюдне визнання і впродовж багатьох століть служили загальновідомими положеннями у теорії політич­ної філософії», «ввійшли до загальної скарбниці політич­них ідей»1.

Праці Ціцерона відтворювали вчення епохи стоїцизму, представники якого (Хрисип, Панетій, Полібій, Сципіон та інші) вважали справедливість найкращим засобом утриман­ня держави від розпаду та сформували ідею всесвітнього брат­ства всіх людей.

Зазначимо, до речі, що аналогічні ідеї були поширені і на Сході, у Древній Індії і Древньому Китаї2.

Після розпаду Римської імперії протягом тривалого часу спостерігається криза права, яка повністю завершується лише у XIII ст. визнанням тієї ідеї, що суспільство повинно керуватися правом3.

В епоху Середньовіччя продовжується формування понят­тя держави як загальної спільноти і створюється теорія дер­жавного суверенітету та суверенітету народу. Ж. Боден (XVI ст.) сформулював поняття суверенітету і обгрунтував прин­цип неподільності державного суверенітету, стверджуючи, що держави встановлюються за примусом найсильніших або ж в результаті згоди одних людей добровільно делегувати іншим людям усі права на свою свободу з тим, щоб ці ос­танні ними розпоряджалися, спираючись на суверенну вла-

1 Джордж Г. Себайн, Томас Л. Торсон. Історія політичної думки. — К.: Основи, 1997. — С. 169—170.

2 У Древній Індії «Артхашастра, або наука політики» (політико-еко- номічний трактат) свідчить про важливість моральних основ для на­ дійності влади, оскільки правитель, який править несправедливо, не може розраховувати на допомогу підданих, адже виснажені піддані роб­ ляться жадібними і стають ворожими до свого правителя. Сунь-цзи (ки­ тайський філософ — біля 313-238 рр.) стверджував, якщо правитель прагне спокою, то потрібно видавати справедливі накази і любити на­ род, коли правитель прагне слави — поважати ритуал і вчених, якЩ° правитель прагне утвердити свої заслуги — шанувати мудрих і залучати здібних людей (див.: Антология мировой политической мьісли. — М.: Мьісль, 1997. — С. 138, 143).

3 Рене Давид. Основньїе правовьіе системи современности. — ™" Прогресе, 1988. — С. 61.

дрАВОРОЗУМШНЯ 253

ду без всяких законів або на основі певних законів та на певних умовах. Народ може віддати суверену владу без будь-яких умов, однак це не означає, що суверен користується владою без будь-яких обмежень. На нього поширюються закони Божі і природні і не у силах суверена відмінити їх1.

Середньовічною традицією, як її розумів Гукер, була відпо­відальність кожної політичної сили (уряду або короля, пар­ламенту тощо) перед народом чи спільнотою, якими вона ке­рує, обмеженість влади моральним законом, конституційни­ми традиціями та угодами, що укладались в епоху королівства2. До речі, саме з того факту, що на Заході право завжди мало певний (більший чи менший) рівень легітимації, випливає досить поширене ототожнення права і закону, яке має численних прихильників є науковому середовищі й нині.

Аналізуючи розвиток ідей державного суверенітету, взає­мозв'язок суспільства і держави, не можна обійти увагою погляди Т. Гобса. Держава за ним формується таким чи­ном. Загальна влада, яка могла б захистити від вторгнення чужинців і несправедливості, може бути побудована одним шляхом, концентрації всієї сили влади в особі однієї люди­ни або зібранні людей, яке більшістю голосів могло б звести всі волі громадян у єдину волю («Левіафан»)3. Для встанов­лення цієї влади необхідно, щоб люди призначали одну лю­дину чи зібрання людей, які були б їх представниками, і відчували себе відповідальними стосовно всього, що носій загальної особи буде робити сам або примушувати робити інших для загального блага. Це й буде держава, сутність якої зводиться до наступного визначення: «держава — єди­на особа, відповідальна за ді,ї якого зробила себе величезна кількість людей, з тим щоб ця особа могла використовувати силу і засоби всіх їх так, як визнає за необхідне для їх миру 1 загального захисту*4. Т. Гобс виділяє три форми держави:

Боден Жан. Шесть книг о государстве // Антология миро-в°й политической мьісли. — С. 303.

Джордж Г. Себайн, Томас Л. Торсон. Історія політичної думки. — С- 393, 466.

Томас Гоббс. Левиафан, или материя, форма и власть государства Рковного или гражданского. Часть II. О государстве // Антология МиРовой политической мисли. — С. 321.

Там само.

254