Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Академічний курс Зайчука Онищенко.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
4.03 Mб
Скачать

§ 3. Держава як елемент політичної системи суспільства

До структури політичної системи суспільства входять різні організації. До суто політичних організацій належать: дер­жава, всі політичні партії, окремі громадські організації1, їх характерна ознака — прямий зв'язок з політикою, а без­посереднім завданням їх створення і функціонування є до­сягнення певної політичної мети, яка обов'язково закріп­люється у статутах і полягає у формуванні та здійсненні внутрішньої і зовнішньої політики на різних етапах розвит­ку суспільства, у політичному та ідеологічному впливі на різні соціальні групи, у реалізації політичних інтересів па­нівних кіл чи суспільства у цілому.

Держава є організацією безпосередньо політичного влада­рювання. Всі інші організації, що входять у політичну сис­тему суспільства, беруть участь у здійсненні влади опосе­редковано, через державу, застосовуючи різні форми співро­бітництва з нею.

Держава як елемент політичної системи має ряд особли­востей:

кресіна І. О., Перегуда Є. В. Парламентські вибори в Україні: правові 1 Політичні проблеми. — К.: Інститут держави і права НАН України, 2003.

218

Глава 8

  1. Вона — єдина політична організація, влада якої поши­рюється у межах територіальних кордонів держави.

  2. Вона виступає як єдиний офіційний представник всього суспільства, що об'єднується нею за ознакою громадянства.

  3. Вона — єдиний носій суверенітету, тобто тільки дер­жава має верховенство щодо всіх інших влад усередині краї­ни і є незалежною від будь-якої іншої іноземної влади.

  4. Вона має монопольне право на правотворчість, видаю­чи закони та підзаконні акти, обов'язкові для виконання всіма органами, підприємствами, організаціями, посадови­ми та фізичними особами.

  5. Вона координує основні сторони життя суспільства.

  1. Вона — єдина у політичній системі організація, яка наділена правоохоронними органами.

  1. Тільки вона має збройні сили і органи безпеки.

  1. Лише вона має легальну можливість застосування ме­тодів примусу щодо населення з метою захисту конститу­ційного устрою, державної цілісності, захисту прав та за­конних інтересів громадян.

  2. Держава наділена єдністю законодавчих, управлінсь­ких і контрольних функцій.

10. Вона має систему примусового оподаткування, обо­ в'язкових платежів, що забезпечують її економічну са­ мостійність.

§ 4. Держава і політичні партії

Взаємовідносини держави і громадських організацій — двосторонні. Більшість з них опосередковується нормами права, набуваючи залежно від цього різного характеру (дер­жавно-правового, цивільно-правового, адміністративно-пра­вового тощо).

Здатність політичної системи своєчасно реагувати на по­треби населення і зміни зовнішніх умов існування суспіль­ства значно залежить від ефективної взаємодії держави з іншими інститутами політичної системи. Найбільш суттє­вим моментом у цій взаємодії є спеціалізація політичних функцій і ролей інститутів політичної системи, оскільки кожний з них створюється для забезпечення певних груп та інтересів. Недержавні організації доводять до відома держа-

дЕРЖАВА В ПОЛІТИЧНІЙ СИСТЕМІ СУСПІЛЬСТВА 219

ви інтереси і вимоги різних прошарків населення. Держава відповідно приймає важливі рішення з розподілу ресурсів у інтересах тих чи інших груп суспільства.

Особливе місце у політичній системі суспільства займа­ють політичні партії. Політична партія — це громадське об'єднання, створене з метою участі громадян у політично­му житті суспільства засобами формування і виразу їх по­літичної волі, участі у громадських і політичних акціях, у виборах і референдумах, а також з метою представництва інтересів громадян в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

Політична партія - це, як правило, досить формалізова­на політична організація зі своєю структурою (керівні орга­ни, регіональні відділення, рядові члени), що виражає інте­реси тих чи інших класів, соціальних прошарків, груп, об'єд­нує найбільш активних їх представників, має на меті завоювання політичної влади для реалізації певної програ­ми соціальних, економічних, політичних перетворень.

Формування політичних партій в Україні знаходиться на початковому етапі. Хоча кількість створених партій дося­гає значного числа, їх соціальна база ще слабка. Для фор­мування партій необхідний тривалий час, застосування їх програм і організаційних структур у процесі виборчих ком­паній, велика робота із залучення до своїх лав широких верств населення.

Слід звернути увагу на деякі вимоги: членами партії не можуть бути іноземці, особи без громадянства, а також ті, що визнані у судовому порядку недієздатними.

Призначення політичної партії полягає у здійсненні Функцій представництва інтересів різних соціальних груп, спільнот на рівні інтересів всієї соціальної цілісності, а та­кож у активній роботі з інтеграції соціальної групи, яка входить у сферу політичних відносин.

Цілі і завдання політичної партії викладені у її статуті та програмі. Основними цілями політичної партії є: завоюван­ня влади конституційним шляхом; формування громадсь­кої думки; політична освіта і виховання громадян; вираз Думок громадян з будь-яких питань суспільного життя; до­ведення цих думок до відома широкої громадськості і органів Державної влади; висування кандидатів на виборах у зако-