Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Академічний курс Зайчука Онищенко.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
4.03 Mб
Скачать

§ 1. Поняття та загальна характеристика елементів форми держави

Форма держави визначається як складне со­ціальне явище, що дає можливість визначити характер існування і напрями розвитку держа­ви, властивості її устрою, правління та режиму, є виразом найбільш загальних ознак способу організації і функціонування конкретних держав.

Вивчаючи державу з точки зору її форми, з'я­совуємо зовнішній вираз та порядок побудови держави, її внутрішню структуру і складові еле­менти, основні способи встановлення та здійснен­ня державної влади. Структура форми держави є стійкою єдністю складових елементів.

У загальній теорії держави і права не існує єдиного підходу до визначення поняття та змісту (складових елементів) форми держави. На дум­ку А. Денисова та О. Лашина, форму держави можна розглядати у вузькому і широкому зна­ченні. У вузькому розумінні — це лише форма правління, а у широкому — сукупність форм правління і державного устрою. Політичний ре­жим розглядається як метод здійснення класово­го панування1. Д. Керимов розрізняє внутрішню

1 ДенисовА. И. Сущность и формьі государства. — М.: Изд-во Моск. ун-та, 1960. — С. 18—19; Лашин А. Г. Воз-никновение и развитие форм социалистического государ­ства. — М.: Изд-во МГУ, 1965. — С. 342.

ФОРМА ДЕРЖАВИ 125

і зовнішню форму держави. Внутрішня — це політичний режим, а зовнішня — сукупність форми правління і дер­жавного устрою1. М. Абдулаєв та С. Комаров вважають, що державу, як і будь-який інший об'єкт, необхідно розгляда­ти як функціональну (динамічну) та організаційну (статич­ну) систему, тому формою держави у динамічному аспекті вважається політичний режим, а в статичному — форма державного правління і устрою. Традиційно під формою дер­жави розуміють організацію політичної влади у державі, взяту в єдності трьох елементів: форми державного правлін­ня, устрою, режиму2. При цьому політичний режим може бути реалізовано лише у певній формі правління і держав­ного устрою, без яких він не може існувати3.

Форма держави — це порядок (спосіб) організації і здій­снення державної влади, які виражають її сутність.

Форма держави складається з трьох елементів:

1. Форма державного правління — це елемент форми дер­жави, що характеризує структурну організацію влади, стійкий порядок формування вищих органів державної вла­ди та їх компетенцію, взаємодію між ними.

Форма державного правління має такі ознаки:

а) характеризує порядок формування вищих органів дер­ жавної влади, їх структуру і термін повноважень;

б) визначає зміст принципу розподілу влади між вищими органами держави;

в) характеризує компетенцію вищих державних органів у процесі здійснення ними владних повноважень та їх взає­ модію, у тому числі з іншими центральними і місцевими органами влади, органами місцевого самоврядування, інши­ ми громадськими організаціями.

1. Форма державного устрою — це елемент форми дер­жави, який характеризує внутрішню будову держави, тери­торіальну організацію влади та спосіб (порядок) розподілу території держави на адміністративно-територіальні одиниці, взаємодією між ними у межах держави.

1 Керимов Д. А. Сущность общенародного государства // Вестник Ленингр. ун-та, 1971. — № 23. — Вьш. 4. — С. 133.

Абдулаєв М. И., Комаров С. А. Проблеми теории государства и права. — СПб: Питер, 2003. — С. 67.

Рожкова Л. П. Принципи и методи типологии государства и пра­ва- — Саратов: Изд-во Саратов, ун-та, 1984. — С. 4.

127

126 ГЛАВА 5

Форма державного устрою характеризує:

а) принципи розподілу держави на складові частини;

б) управлінську діяльність держави та організацію насе­ лення на її території;

в) можливості реалізації прав та інтересів національних меншин щодо самовизначення шляхом надання тій тери­ торії, де вони проживають, певних пільг із самоврядування;

г) взаємодію між центральними, регіональними та місце­ вими органами влади.

2. Форма державного режиму — це елемент форми дер­жави, який характеризується як сукупність певних методів (способів) здійснення державної влади.

Державний режим характеризує:

а) можливість участі громадян в реалізації державно-влад­ них повноважень, забезпечення реалізації прав і свобод лю­ дини та громадянина у процесі здійснення державно-влад­ них повноважень органами державної влади;

б) співвідношення правових та не правових засобів здійснення державної влади;

в) відносини між владою і народом;

г) стан законності і правопорядку в державі.