Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Академічний курс Зайчука Онищенко.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Глава 23

Правомірна поведінка. Правопорушення

§ 1. Поняття, ознаки та види правової поведінки

Поведінка людини є одним із видів людсь­кої діяльності, вона не тільки спрямована на безпосереднє задоволення різних потреб, а й зорієнтована на досягнення певних інтересів (суспільних, державних, особистих, національ­них тощо), відповідної позиції у сфері суспіль­них відносин, вона є зовнішньою системою дій, в основі якої покладені внутрішні прагнення людини.

Поведінка має соціальний характер і визна­чається як сукупність певних дій, що виклика­ють зміни у оточуючому світі чи у самому суб'єкті1. У даному визначенні на першому місці перебуває саме суспільна цінність дій суб'єкта.

Енциклопедична література під поведінкою людини розуміє систему взаємопов'язаних дій. здійснюваних суб'єктами, що вимагають його взаємодії із середовищем з метою реалізації певної функції2.

Поведінка — це багатоаспектна категорія-яка включає в себе наступні ознаки: це аспек

.А.Ш.ПР0-1975. "

1 Оксаммтиьій В.В. Правомерное поведение лич ти. — К.: Наукова думка, 1985. — С. 8.

2 Большая Советская Знциклопедия / Гл. ред хоров. — 3-є изд. — М.: Сов. знциклопедия Т. 20. — С. 70.

дб0мтріїаповедшка. правопорушення 481

■ пьності чи спілкування, які відображають внутрішній стан Я1 яИНИ; це поведінка, що фіксується органами відчуття 31 цих суб'єктів; вона є соціально значущою; вона контро­люється волею людини.

Поведінка людини може регулюватись нормами права або бути поза сферою цього регулювання (відносини дружби, заняття музикою тощо).

ряд авторів виділяють так звану девіантну поведінку — поведінка, яка не відповідає прийнятим у суспільстві стан­дартам на даному етапі розвитку, але у майбутньому може їм відповідати1.

Заслуговує на увагу позиція науковців, які виділяють нормативну поведінку, під якою розуміють таку поведінку, яка врегульована будь-яким видом соціальних норм — зви­чаями, релігійними або корпоративними нормами, норма­ми права та інА

Нас цікавить поведінка, яка регулюється нормами права та отримала назву «правова поведінка».

У юридичній літературі під правовою поведінкою розу­міють соціально значиму, усвідомлену поведінку індивіду­альних чи колективних суб'єктів, врегульовану нормами пра­ва, що тягне за собою юридичні наслідки3.

Даної точки зору щодо поняття правової поведінки до­тримуються і українські науковці. Так О. Скакун зазначає, що правова поведінка — це соціальна поведінка особи (дія чи бездіяльність) свідомо-вольового характеру, врегульова­на нормами права, що тягне за собою юридичні наслідки4.

Слід погодитись з даною позицією автора, оскільки пра­вова поведінка — це соціально значимі, свідомі вчинки суб'єктів права, що передбачені нормами права та контро­льовані їх волею, які тягнуть за собою юридичні наслідки.

Теория государства и права: Учеб. для вузов / Под ред. М. М. Рас-СШюва, в- О. Лучина, Б. С. Збзеева. — М.: ЮНИТИ — ДАНА, Закон и пРаво, 2000. — С. 364.

Теорія держави і права: Навч. посібник / А. М. Колодій, В. В. опейчиков, С. Л. Лисенков та ін.; За заг. ред. С. Л. Лисенкова, В. В. °пєйчикова. - К.: Юрінком Інтер, 2003. — С. 233.

Теория государства и права / Под ред. В. М. Корельского и В. Д. Ревалова. - м.: Норма, 1998. — С. 399-401.

какун О. Ф. Теорія государства и права: Учебник. — Харьков: К°нсум, 2000. - С. 448.

'ТеВДя держава і „рава

482 ~Ї2АВД23

Правовій поведінці притаманні ряд ознак:

  • соціальна значущість — це оцінка поведінки суб'єкт' з точки зору сукупності її соціальної характеристики. Вчинк людей перебувають у сфері суспільних відносин. Вони пев ним чином впливають на них та одночасно породжують відПо відну реакцію оточуючого середовища залежно від того, т, є вони соціально корисними, чи суспільно шкідливими, або навіть, небезпечними;

  • суб'єктивізм — тобто ставлення особи до своїх дій та наслідків, які вони породжують. Суб'єкти мають певний рівень свідомості та волі, вони здатні управляти своїми вчин­ками відповідно до тих цінностей, які склалися у даному суспільстві та норм, що в ньому існують;

  • регламентованість поведінки нормами права — тобто за допомогою норм права впроваджується у життя суспіль­но корисна поведінка та витісняється небажана. Регулятив­на функція права передбачає вплив на поведінку суб'єктів права у процесі регулювання суспільних відносин. Право­мірна поведінка повинна відповідати тим вимогам, які містяться у нормі права. Остання містить основні цілі, умо­ви, форми поведінки суб'єктів, які є найбільш важливими для суспільства чи соціальної групи;

  • підконтрольність поведінки державі — держава конт­ролює діяльність суб'єктів суспільного життя залежно від соціальної значимості вчинків. Держава через свої структу­ри гарантує діяльність суб'єктів, створюючи відповідні умо­ви, застосовуючи у необхідних випадках засоби примусу чи заохочення, тощо;

  • здатність правової поведінки породжувати юридичні наслідки. Поведінка суб'єктів надзвичайно різноманітна. Вона має різні форми вияву, мотиви та наслідки. Норм права можуть дозволяти (уповноважуючі норми), заборон ти (забороняючі норми) чи зобов'язувати (зобов'язуючі нор ми) суб'єктів до певної поведінки. Поведінка, яка не за ронена нормою права, є правовою. Деякі вчинки не забор нені нормою права, але не тягнуть юридичних насліД » оскільки є юридично нейтральними (заняття спортом, зикою тощо). у>

Правова поведінка має соціальну та юридичну стор що дає можливість виділити її види:

ПРАВОПОРУШЕННЯ

483

„РАВОМІРНАПОВЕДШКА,

  1. правомірна поведінка;

  2. правопорушення;

  3. зловживання правом;

  4. об'єктивно протиправне діяння. Зобразимо їх у вигляді таблиці:

Оцінка

Відповідає вимогам норм права

Суперечить правовим приписам

^^-^оціальна

Соціально

Правомірна поведінка

Об'єктивно

корисна

— соціально корисна поведінка, що

протиправна поведінка

відповідає правовим

поведінка, яка не

приписам

завдає шкоди, але здійснюється 3 порушенням правових приписів

Соціально

Зловживання правом

Правопорушення

шкідлива

— це соціально

— це соціально

шкідливе діяння, яке

небезпечне чи

здійснюється в рамках

шкідливе діяння,

норм права

яке порушує вимоги норм права

Окрім зазначених видів правової поведінки, О. Скакун а Формою зовнішнього прояву виділяє: фізичну поведінку (Діяльність); усну (вербальну) та письмову (документальну)1, яд авторів зазначають, що правова поведінка характе-Ується внутрішньою структурою, елементним складом * є правові вчинки. Під правовим вчинком вони розумі­нь Діяння, складовими елементами якого є суб'єкт (фізич-

** Чіт т/л

тю РиДична особа, наділена правоздатністю, дієздатніс-ВїІ а Деліктоздатністю), суб'єктивна сторона (передбачає Чілі *ПЩнє ставлення суб'єкта до свого діяння та включає > Мотиви, правові установки тощо), об'єкт (явища на-

*Уя О.Ф. Зазнач, праця. — С. 449.

484 _ , _ ___ ГЛАВд гз

вколишнього середовища, на які спрямовані діяння суспільні відносини, соціальні цінності) та об'єктивна ст~~ рона (форма зовнішнього прояву вчинку — діяння, суспіл но значущі наслідки та причинний зв'язок між діянням т його наслідками)1.