Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Академічний курс Зайчука Онищенко.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Глава 5

Запитання для самоконтролю

  1. З яких елементів складається поняття «форма дер­жави» ?

  2. Які ознаки монархії і республіки?

  3. Як відрізнити унітарну державу від федерації?

  4. Назвіть основні ознаки демократичного і політичного режимів?

Механізм та апарат держави

§ 1. Поняття та елементи механізму держави

Держава є складною соціальною системою, яка характеризується певними елементами, формами прояву, змістом та функціональним призначен­ням — організуючим впливом на суспільство. Управління державними справами вимагає висо­кої організованості та взаємодії створених дер­жавою органів, що і забезпечується у процесі функціонування механізму держави.

Необхідно зазначити, що категорія «механізм держави» змінювалась у ході розвитку суспіль­ства і держави. У вітчизняній юридичній літе­ратурі XX ст. поняття «механізм держави» по­чало застосовуватись у 20—30-х рр. після об­ґрунтування необхідності механізму диктатури пролетаріату. її зміст складала діяльність партії, яка через державу та недержавні організації проводила свій політичний курс. У 60—80-х рр. з'являється концепція політичної системи су­спільства як механізму здійснення політичної влади державою та недержавними структурами.

У сучасній теорії держави відсутнє єдине ро­зуміння механізму держави. Найпоширенішим є його визначення як сукупності органів та орга­нізацій, що реалізують функції держави1. Однак існують і інші погляди на механізм держави:

1 Загальна теорія держави і права / За ред. М. В. Цвіка, В. Д. Ткаченка та О. В. Петришина. — Харків: Консум, 2002. — С. 116.

146

Глава 6

  • це державний апарат та інші державні інституції1;

  • система державних органів, установ, підприємств, за допомогою яких виконуються функції держави2;

  • це структурно оформлена система засобів державного впливу на суспільство, що складається з державних органів, публічних служб, процедур прийняття державних рішень та ресурсного забезпечення3;

  • сукупність органів держави, спеціально створених для реалізації функцій держави4;

  • сукупність органів, що здійснюють управління су­спільством та забезпечують державну діяльність5;

  • система органів держави, що є взаємодіючими і взає­мопов'язаними та які здійснюють функції держави6;

  • категорія, що може бути розглянута у вузькому та широкому смислі7.

Таким чином, в сучасних умовах поняття «механізм дер­жави» має самостійне значення у понятійному ряду теорії дер­жави і права. Щоправда, воно використовується переважно у вітчизняній юридичній науці. Інші дослідники держави час­тіше користуються такими категоріями, як державна влада, інститути держави, форма держави, форми правління8. Однак, на нашу думку, саме механізм держави визначає специфіку державного розвитку України та забезпечує сприйняття дер­жави як цілісного явища. Ця категорія пов'язує елементи дер­жави у єдину систему і надає їм динамічного смислу.

Механізм держави — це система нормативно визначе­них, взаємодіючих органів та організацій держави, створе-

1 Загальна теорія держави і права / За ред. В. В. Копєйчикова. — К.: Вентурі, 1999.

2 Скакун О. Ф. Теорія держави і права. — Харків: Консум, 2001. — С. 87.

3 Теория государства и права / Под ред. В. К. Бабаева. — М.: Юрисгь, 1999. — С. 107.

4 Теория государства и права / Под ред. М. М. Рассолова. — М.: ЮНИТИ, 2000. — С. 113; Спиридонов Л. И. Теория государства и пра­ ва. — М.: Проспект, 1996. — С. 66.

5 Теория государства и права / Под ред. В. В. Лазарева. — М.: Юристі., 1996. — С. 331.

6 ЧерданцевА. Ф. Теория государства и права. — М.: Юрист-ь, 2002. — 432 с.

7 Морозова Л. А. Теория государства и права. — М.: Юристі,, 2002. — С. 115.

8 Чиркин В. Е. Основи сравнительного государствоведения. — М.: Изд. дом «Артикул», 1997.

МЕХАНІЗМ ТА АПАРАТ ДЕРЖАВИ 147

них для реалізації її завдань і функцій та наділених спе­ціальними повноваженнями у відповідній сфері діяльності. Вважаємо, що саме таке визначення забезпечує характерис­тику механізму ефективного функціонування держави та взаємодії різних структур у процесі реалізації економічних, політичних та соціально-культурних функцій держави. Не­обхідно також вказати на те, що функціонування механізму держави завжди отримувало конституційне закріплення шляхом визначення системи органів держави, основ управ­ління державними організаціями, державного планування та бюджетного розвитку. В чинній Конституції України вста­новлені основи організації держави, принципи здійснення державної влади, повноваження державних структур, затвер­дження та виконання бюджету, порядок формування органів держави тощо. Ці конституційні положення надають мож­ливість забезпечити стабільність влади, стійкість владних інститутів, послідовно реалізувати функції, покладені на державні органи, доцільно використовувати методи право­вого впливу держави на суспільство, підтримувати баланс елементів механізму держави, сприяти демократизації вла­ди шляхом залучення громадян до управління державними справами.

Як самостійна юридична категорія, механізм держави характеризується наступними ознаками:

— це ієрархічно підпорядкована система державних струк­ тур, якій притаманні єдині принципи організації та діяль­ ності; єдині завдання і цілі;

  • первинними структурними елементами механізму є створені державою формування (органи, організації);

  • основним призначенням механізму держави є реаліза­ція завдань і функцій держави;

  • чітка функціональна визначеність кожного з елементів структури;

  • одним з найважливіших завдань механізму є здійснення Державної влади;

  • наявність певних структур, які забезпечують приму­сове виконання державних велінь;

наявність визначеної структури, яка має динамічний характер та залежить від змін завдань управління і етапу Розвитку держави;

148 _______ . ___ ГЛАВА в

  • залежність методів і форм діяльності механізму держа­ви від її сутності та реального впливу на суспільні відносини;

  • залежність механізму держави від об'єктивних шляхів розвитку суспільства та рівня досконалості економічних і політичних відносин;

  • важливе значення має людський фактор, який забез­печує державне управління;

  • забезпечення необхідними матеріально-технічними, фінансовими, організаційними засобами, що складають ос­нову його функціональної діяльності;

  • покликаний гарантувати і охороняти правопорядок, права та свободи людини.

Структурно механізм держави складається з трьох рівнів.

/ рівень становлять державні підприємства, устано­ви та організації, які забезпечують реалізацію економіч­них і соціальних функцій держави. їх основним призначен­ням є створення необхідних економічних умов функціону­вання держави та суспільства. У спеціальній літературі їх називають економічними додатками держави, однак, на нашу думку, вони є самостійними і повноцінними елементами ме­ханізму, що виконують лише їм властиві функції.

Державні підприємства — це створені на основі загаль­нодержавної власності структурні утворення, які забезпечу­ють виробничу діяльність. Вони володіють часткою держав­ної власності на праві повного господарського відання, ма­ють самостійний баланс і статус юридичної особи, є суб'єктами підприємницької діяльності, які несуть само­стійну майнову відповідальність.

Державні установи та організації забезпечують невироб­ничу діяльність у сфері освіти, культури, виховання, на­уки, охорони здоров'я, соціального забезпечення. Як пра­вило, вони не є прибутковими і функціонують за рахунок коштів державного бюджету.

// рівень механізму держави складають органи держа­ви. Це особлива частина державного механізму, що забезпе­чує виконання владних повноважень. Система даних органів йменується апаратом держави, який і буде предметом само­стійного розгляду в подальшому.

III рівень становлять структури спеціального при­значення. Це контрольно-наглядові органи, збройні сили,

МЕХАНІЗМ ТА АПАРАТ ДЕРЖАВИ _„_____ ___. 149

поліція, спецслужби, органи виконання кримінальних по­карань. Вони фінансуються з бюджету, створюються орга­нами держави, їм підпорядковуються та забезпечують реа­лізацію правоохоронних, контрольно-наглядових і каральних функцій. Саме ці органи забезпечують захист суверенітету держави, її територіальної цілісності та недоторканності, охорону прав і свобод громадян, дотримання вимог закону та покарання винних у порушенні нормативних вимог осіб. Структурно механізм держави можна відобразити наступ­ним чином:

Державні

підприємства,

установи,

організації

Державні органи

Органи спеціального призначення

Підрозділи та колективи працівників, що створюються державою для реалізації функцій держави в економічній та соціальній сферах

Колективи службовців, що створюються для реалізації владних функцій

законодавчі, виконавчі, судові

сферою діяльності є політична влада

Збройні сили,органи внутрішніх справ, служба безпеки, контрольно-наглядові органи, органи виконання кримінальних покарань, що здійснюють охоронні функції