Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Академічний курс Зайчука Онищенко.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Глава 1

тіШУ^^^^ІЇЇІІїМ^І0!?!™1 юридичних наук

33

судова психіатрія, судова статистика, судова бухгалтерія тощо.

Є поділ системи юридичної науки на сім основних груп, серед яких: історико-юридичні, державно-правові, госпо­дарсько-правові, цивільно-правові, кримінально-правові, процесуально-правові, міжнародно-правові науки.

В окремих підручниках з теорії держави і права система державно-правової науки визначається класифікатором юри­дичних наук, яка затверджена ВАК України. Слід зазначи­ти, що ніяка деталізація чи інтеграція у системі юридичних наук не має можливості адекватно віддзеркалити динаміч­ну картину сучасного правового життя, котрому властиве як виділення нових наукових напрямів, так і становлення нових галузей, підгалузей, інших комплексних утворень та водночас зникнення зі змінами у суспільному житті певних напрямів галузевих наук. Так, останнім часом виникли на­уки з таких галузей права, як: космічне, атомне, інформа­ційне. Перехід до ринкових відносин обумовив розвиток в Україні наук комерційного, підприємницького, біржового права. У нашому житті з'явилося чимало нових явищ у сфері економічних відносин, що регулюються правовими норма­ми (наприклад, іпотека, застава, траст, комерціалізація, приватизація), а також нових суб'єктів права — акціонерні товариства, комерційні структури тощо. Ці нові правові явища не можуть не привернути увагу правознавців-теоре-тиків щодо їх теоретичного осмислення, з'ясування місця і ролі у нашій правовій дійсності, вирішення певних загаль­нотеоретичних проблем, пов'язаних з виникненням і функ­ціонуванням нових юридичних інститутів.

Виступаючи стосовно галузевих і спеціальних юридич­них наук як узагальнююча і спрямовуюча наука, теорія дер­жави і права потрібна також для розроблення спеціальних, достатньо вузьких проблем, які стоять перед цими наука­ми. Вона синтезує і систематизує висновки галузевих знань, включаючи їх до арсеналу власних наукових ідей. Однак це не означає, що висновки теорії обмежуються сукупністю вка­заних ідей. У той час, як галузеві юридичні науки акценту­ють увагу на сучасній державно-правовій практиці, на чин­ному праві, то дослідження теорії держави і права аж ніяк не обмежені у просторі і часі. Тому здійснювана нею інте-

грація даних всіх юридичних наук сприяє їх взаємозбага­ченню, а загальна картина державно-правової дійсності стає правильнішою і цілісною. Разом з тим вирішення багатьох проблем юридичної практики, реформування суспільних відносин, забезпечення законності дій різних суб'єктів пра­ва, вдосконалення механізму правового регулювання одер­жують адекватне, об'єктивне наукове обґрунтування.

Слід зазначити, що кожна галузева юридична наука містить відображення виникнення, розвитку, змісту, сучас­ної ролі і перспектив подальшого поступу відповідної галузі права у певній площині суспільних відносин. А теорія дер­жави і права, досліджуючи право у цілому, у взаємозв'яз­ках всіх його галузей та інститутів, дає відповідь на головні питання, що стосуються виникнення, розвитку, змісту, сут­ності і ролі права взагалі. Внаслідок цього галузеві юри­дичні науки, спираючись на висновки теорії держави і пра­ва, одержують сприятливі можливості для правильного ро­зуміння матеріалу, який становить їх предмет. З іншого боку, здобутки у дослідженні галузей та інститутів права дають теорії держави і права конкретний матеріал для широких узагальнень та поглиблення змісту тих або інших загаль­них понять і уявлень. Таким чином відбувається взаємозба­гачення теорії держави і права та галузевих юридичних наук, а правильне розуміння загальнотеоретичних проблем поси­лює творчі можливості дослідників, які працюють у сфері галузевих юридичних наук.

Наведене вище переконливо свідчить, що теорію держа­ви і права не можна ототожнювати із системою галузевих юридичних наук або «розчленовувати» її у цій системі. Од­ночасно не слід розглядати її як певний вступ до галузевих юридичних наук, як таку собі загальну частину кожної з них, хоча теорія держави і права достатньо тісно з ними пов'язана. Функції теорії держави і права не можна також зводити до узагальнення досягнень галузевих юридичних наук чи до рішень тих або інших загальних завдань стосов­но будь-якої кількості цих наук.

Всі галузі юридичної науки, за винятком теорії держави і права, вивчають певні явища, окремі інститути єдиної си­стеми держави і права, вони виступають як окремі юри­дичні науки. їх призначення полягає у вичленуванні із сис-

2. Теорія держави і права

34