Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

2.:Пневмонія

3.:Муковісцідоз

4.:Бронхіт

5.:ГРВІ

№4720

Дитині 2 роки. Захворів вперше. Хворіє другий день t - 37,4 С. Сухий кашель, частота дихань 60 за хв., експіраторна задуха. Над легенями коробочний перкуторний звук. Аускультативно - жорстке дихання, розсіяні сухі свистячі хрипи. Який діагноз?

1.:Пневмонія

2.:Гострий бронхіт

3.:Бронхіоліт

4.:Гострий обструктивний бронхіт

5.:Вроджений стрідор

№4721

Дитині 4 роки, хворіє 3 добу. Кашляє, t-37,7(С. Дихає 25 разів за хв. Над легенями ясний легеневий звук. Аускультативні дані варіабельні: сухі хрипи, потім середньоміхурчасті. На рентгенограмі органів грудної клітини симетричне посилення легеневого малюнку. В аналіз крові: Ер-4,5 т/л; Нв-124 г/л; Z-4,2 г/л; Е-2; П-3; С-40; Л-50; М-5; ШОЕ-8 мм/г. Який правильний діагноз?

1.:Гострий обструктивний бронхіт

2.:Гострий (прости) бронхіт

3.:Бронхіальна астма

4.:Пневмонія

5.:Бронхіоліт

№4722

Дитині 1,5 роки. Активність знижена, не ходить, не розмовляє. Об’єктивно: шкіра бліда, суха, набрякла, великий язик, сідловидний ніс, голос низький, грубий, волосся товсте грубе. Велике тім’ячко 3,0x3,0 см, зубів не має. Про який діагноз можна думати?

1.:Цукровий діабет

2.:Гіпофізарний нанізм

3.:Гіпотіріоз

4.:Рахіт

5.:Хвороба Дауна

№4723

Дівчинка 13 років. Скарги на дратливість, серцебиття, зниження ваги, втомлення, пітливість. Об’єктивно: тремтіння кінцівок, с-м Грефе, Кохера, Либіцса, ЧСС-126, систолічний шум. Про який діагноз можна думати?

1.:Вегето-судинна дистонія

2.:Міокардит

3.:Тіреотоксикоз

4.:Туберкульоз

5.:Невроз

№4724

При об’єктивному дослідженні у дитини виявлено клінічні прояви - вогкість шкіри, збудженість, дратливість, зниження ваги, тихікардія, с-м Грефе, Штельвага, Мебіуса, серцебиття. Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

1.:Хвороба Дауна

2.:Цукровий діабет

3.:Тіреотоксікоз

4.:Гіпотіріоз

5.:Акромегапія

№4725

У хворого на протязі останніх 2 місяців наростаюча біль, слабкість, кровоточивість (кожні геморагії, кровотечі з носу), лихоманка. Лімфатичні вузли, печінка та селезінка не збільшені. Гемограма: НЬ- 50г/л, Ер- 1,5 т/л, Цп- 1,0, Л- 1,8 г/л, п/я-1\%, с/я-28\%, є-1\%, л-6\%, м-5\%, ШОЕ - 60мм/год, тромбоцити- 30г/л. Який діагноз?

1.:В12-дефіцітна анемія

2.:Апластична анемія

3.:Залізодефіцитна анемія

4.:Гострий лейкоз

5.:Гемолітична анемія

№4726

Дільничний педіатр оглядає здорову доношену дитину місячного віку, що знаходиться на грудному вигодовуванні. Профілактику якого захворювання порекомендує лікар в першу чергу?

1.:Анемія

2.:Гіпотрофія

3.:Спазмофілія

4.:Рахіт

5.:Паратрофія

№4727

У хлопчика 8 років скарги на виражені болі навколо пупка натще, та після прийому їжі, нудоту, поганий апетит, в’ялість. У батька виразкова хвороба шлунку. Яке обстеження найдоцільніше провести дитині для уточнення діагнозу?

1.:Фракційне дослідження шлункового вмісту

2.:УЗД

3.:Рентгенографію органів черевної порожнини

4.:Дуоденальне зондування

5.:ФГДС

№4728

У дитини 5 місяців на фоні лікування рахіту (перорально вітамін Д3 в дозі 5 тис.МО і загальне УФО) виник приступ тоніко-клонічних судом. Яке обстеження призначить лікар в першу чергу?

1.:Визначення рівня кальцію і фосфору в крові.

2.:Визначення рівня кальцію і фосфору в сечі

3.:Комп’ютерна томографія головного мозку.

4.:Нейросонографія

5.:Спинномозкова пункція

№4729

Хлопчик 7 років знаходиться на лікуванні протягом місяця. При поступленні спостерігалися виражені набряки , протеїнурія- 7,1 г/л, білок в добовій сечі - 4,2 г. В біохімічному аналізі крові утримується гіпопротеїнемія (43,2г/л), гіперхолестеринемія (9,2 ммоль/л). Який з перерахованих варіантів гломерулонефриту найвірогідніше має місце у хворого?

1.:Ізольований сечовий

2.:Гематуричний

3.:Нефротичний

4.:Нефрітичний

5.:Змішаний

№4730

Хлопчик 12 років протягом 2 років хворіє на ревматизм. При обстеженні виявлений дуючий систолічний шум що проводиться за межі серця, з найбільшою інтенсивністю на верхівці, що дало підставу діагностувати недостатність мітрального клапана. Вкажіть тривалість безперервної біцилінопрофілактики даному хворому.

1.:3 роки

2.:Гематуричний

3.:4 роки

4.:2 роки

5.:5 років

№4731

У 6-міс малюка ціаноз губ, носа, пальців, задишка під час годування і плачу. Об`єктивно: дещо вибухає ліва половина грудної клітки, верхівковий поштовх посилений, в 3-4 міжребер`ї зліва визначається систолічне тремтіння. При аускультації - грубий систолічний шум з епіцентром зліва від грудини, який проводиться під лопатку. На Ro: серце нормальних розмірів, нагадує формою “черевика”, легеневий малюнок збіднений, аорта розташована справа. На ЕКГ - гіпертрофія правого шлуночка, відхилення вісі серця вправо. Яку серцеву ваду слід запідозрити у хворого?

1.:Дефект міжшлуночкової перетинки

2.:Тетраду Фало

3.:Дефект міжпередсердної перетинки

4.:Коарктацію аорти

5.:Незарощення боталової протоки

№4732

Після лікування в стаціонарі та санаторії на дільницю виписана 10-річна дівчинка, яка перенесла первинну ревматичну атаку, що перебігала із поліартритом, еритемою на шкірі на фоні хореї. В крові спостерігалося підвищення вмісту гострофазових білків та високий титр антистрептококових антитіл. На даний час ознак активності ревматичного процесу немає. Який оптимальний режим біцилінопрофілактики Ви оберете?

1.:Біцилін-5 один раз на тиждень

2.:Біцилінопрофілактика тільки під час інтеркурентних інфекцій

3.:Біцилін-5 один раз в 3-4 тижні

4.:Біцилін-5 в комбінації з аспірином.

5.:Біцилін-5 в комбінації з преднізолоном

№4733

У 2-х річної дівчинки, спостерігаються напади приступоподібного кашлю. Ціаноз, задуха, здуття грудної клітки, «візинг». На підставі клініко-інструментального обстеження встановлений діагноз: бронхіальна астма, атопічна фома. Яка добова доза теофіліну є максимальною для даної хворої?

1.:10 мг/кг

2.:16 мг/кг

3.:24 мг/кг

4.:18 мг/кг

5.:12 мг/кг

№4734

У дівчинки 3-х років спостерігаються підвищення температури тіла до 38С, що триває другу добу, нежить, сухий поверхневий кашель, кволість, зниження апетиту. Пальпаторних змін над легенями не виявлено. Перкуторний звук з коробковим відтінком, аускультативно - пуерильне дихання, хрипів немає. В крові - лейкопенія, лімфоцитоз, прискорене ШОЕ. Який діагноз Ви встановите?

1.:Гострий обструктивний бронхіт

2.:Гострий (простий) трахеїт

3.:Рецидивуючий бронхіт, фаза загострення

4.:Гостра двобічна дрібновогнищева пневмонія

5.:Гострий простий бронхіт

№4735

У 5-річної дівчинки із транзиторним імунодефіцитом по Т-системі протягом двох місяців спостерігається клінічна картина правобічної пневмонії. Про який перебіг пневмонії слід думати у даному випадку?

1.:Хвилеподібний

2.:Затяжний

3.:Рецидивуючий

4.:Хронічний

5.:Гострий

№4736

На обстеження поступила дитина 10-місячного віку із скаргами матері на значну блідість, поганий апетит, збільшений живіт. У неонатальному віці дитина лікувалась у стаціонарі з приводу жовтяниці та анемії. Об-но: що шкіра бліда із жовтявім відтінком, зубів немає, живіт збільшений, пальпується селезінка. Hb 90 г/л, еритроцити 3,01012/л, КП 0,9, мікрофероцитоз, ретикулоцитоз до 20\%, білірубін сироватки 37 мкмоль/л, непрямий 28 мкмоль/л. Який тип анемії має місце?

1.:В12-дефіцитна анемія

2.:Білководефіцитна анемія

3.:Гемолітична анемія

4.:Залізодефіцитна анемія

5.:Спадковий еліптоцитоз

№4737

У хлопчика 9 місяців під час крику з’явилось шумне дихання, ціаноз шкіри, холодний піт, настала короткочасна зупинка дихання, тонічні судоми в руках і ногах. Через декілька хвилин хлопчик знов став активним. При огляді виявлені лише ознаки рахіту, температура тіла - $36,6^0С$. Вигодовується материнським молоком. Який препарат необхідно призначити в першу чергу після нападу?

1.:Фінлепсин

2.:Глюконат кальцію

3.:Вітамін С

4.:Оксибутират натрію

5.:Вітамін D

№4738

Дитина 6 років знаходиться на диспансерному обліку у кардіоревматолога з приводу вродженої вади серця у стадії субкомпенсації. До якої групи здоров’я буде віднесено даного хворого?

1.:1-ї

2.:3-ї

3.:4-ї

4.:2-ї

5.:5-ї

№4739

Хлопчик 3-х місяців потрапив у клініку на 4-й день захворювання в тяжкому стані. Температура тіла 38,5°C, ЧСС - 138/хв. При клініко-рентгенологічному обстеженні встановлено діагноз гострого бронхіоліту. Чим найбільш імовірно обумовлена тяжкість стану дитини?

1.:Гіпертермією

2.:Нейротоксикозом

3.:Обструкцією дихальних шляхів

4.:Інтоксикацією

5.:Серцевою недостатністю

№4740

У хлопчика 14-ти років, що протягом трьох років періодично скаржиться на біль в епігастрії натще, нудоту та печію, під час гастродуоденоскопії визначено ознаки гастродуоденіту та виразковий дефект слизової оболонки дванадцятипалої кишки. Який з препаратів буде найбільш ефективним у лікуванні цієї дитини?

1.:Де-нол

2.:Альмагель

3.:Атропін

4.:Но-шпа

5.:Папаверин

№4741

У 4-х месячного ребенка с первых дней жизни частый водянистый стул. Вскармливание естественное. У матери после приема молока появляются боли в животе и жидкий стул. Ребенок активен. Дефицит массы 24 \%. Стул 3-5 раз в сутки, жидкий, водянистый с кислым запахом. Обследован: хлориды пота - 20,4 мэкв/л. Бактериологический посев кала - отрицательный. Показатели гликемии после нагрузки лактозой: 4,6- 4,8 -4,3- 4,6 - 4,4 мм/л. Установите предварительный діагноз.

1.:Муковисцидоз

2.:Врожденная лактазная недостаточность

3.:Энтерит

4.:Целиакия

5.:Экссудативная энтеропатия

№4742

Девочка 12 лет доставлена в больницу в бессознательном состоянии. В течение последнего месяца похудела, хотя аппетит сохранен. Появились боли в животе, рвота. Наросла слабость, стала заторможенной. При осмотре: без сознания, резко истощена, кожа бледно-серая, сухая, щеки гиперемированы. Дыхание глубокое, шумное. Запах ацетона изо рта. Тоны сердца глухие, ритмичные. Пульс 90/мин., АД - 90/50 мм рт.ст. Живот запавший. Печень +3,0 см. Какое заболевание можно предполагать в первую очередь?

1.:Ацетонемическое состояние

2.:Печеночная кома

3.:Надпочечниковая недостаточность

4.:Кишечная инфекция с нейротоксикозом

5.:Диабетическая кома

№4743

У ребенка 8 лет фебрильная лихорадка, сопровождающаяся появлением мелкопятнистой сыпи розового цвета на туловище и конечностях, припуханием межфаланговых суставов кистей. Кроме того, имеют место "утренняя скованность", признаки экссудативного перикардита, увеличение периферических лимфатических узлов, печени и селезенки. Какое заболевание у ребенка следует предположить?

1.:Остеомиелит, септическая форма

2.:Инфекционно-аллергический полиартрит

3.:Ревматизм

4.:Ювенильный ревматоидный артрит

5.:Системное заболевание соединительной ткани

№4744

При огляді дитини віком 4 місяців на волосистій частині голівки виявлені лусочки лимонно-жовтого кольору з масними кірочками. З чим має справу педіатр?

1.:Псевдофурункульоз

2.:Дитяча екзема

3.:Строфулюс

4.:Молочний струп

5.:Гнейс

№4745

Ребенок 6 месяцев страдает гипотрофией II степени алиментарного генеза, период реконвалесценции. Находится на этапе максимального питания. При расчете питания возник дефицит белковой части рациона. Чем коррегировать недостаток белка?

1.:Кефир

2.:Творог

3.:Каша

4.:Овощное пюре

5.:Фруктовые соки

№4746

Ребенку 5 мес., находится на естественном вскармливании. Ему назначен витамин Д с профилактической целью. Укажите суточную дозу препарата.

1.:300 МЕ

2.:500 МЕ

3.:400 МЕ

4.:700 МЕ

5.:600 МЕ

№4747

У дитини 6-ти років на шкірі верхніх та нижніх кінцівок з’явився папульозний геморагічний висип, здебільше на розгинаючих поверхнях. Елементи висипу знаходяться на одній стадії розвитку, не зникають при натискуванні. За два тижні до цього дитина перенесла ангіну. Що лежить в основі патогенезу даного захворювання?

1.:Ураження судинної стінки бактеріями.

2.:Зниження кількості тромбоцитів.

3.:Запально-імунна реакція в стінці судини.

4.:Природжений дефект мезенхімальної стінки судини.

5.:Порушення якості тромбоцитів.

№4748

У дитини 5 років почуття слабкості, голоду, спраги. Відстає у фізичному розвитку, є ознаки дегідратації. Поліурія, глюкозурія (вище 2 г на добу). У членів родини має місце доброякісна глюкозурія. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Канальцевий некроз

2.:Ниркова глюкозурія

3.:Пентозурія

4.:Цукровий діабет

5.:Фруктозурія

№4749

Хлопчик12 років захворів гостро: лихоманка до 39°С, проливні поти, озноб. Лікар виявив збільшенні шийні лімфатичні вузли зліва щільної консистенції, гіперемію та гіперплазію мигдаликів. Який метод є найбільш інформативним для підтвердження діагнозу?

1.:Пункція селезінки

2.:Біопсія лімфатичного вузла

3.:Радіоізотопне дослідження лімфатичної системи

4.:Пункція лімфатичного вузла

5.:Лейкоцитарна формула крові

№4750

Хлопчик 6 рокiв скаржиться на підвищення температури тіла до 39°C, слабкiсть, багаторазове блювання, болi в животi, кашель. При оглядi: стан важкий, виражена задишка змiшаного типу, ЧД - 42/хв., в актi дихання приймає участь допомiжна мускулатура. Вiдмiчається вiдставання правої половини грудної клiтки при диханнi. Перкуторно - справа внизу тупий звук, аускультативно в цiй же дiлянцi дихання не прослуховується, злiва - дихання жорстке. Тони серця ослабленi, 110/хв. Живiт м'який. Який найбільш вірогідний

1.:Крупозна пневмонiя

2.:Правосторонній пневмоторакс

3.:Правостороннiй ексудативний плеврит

4.:Інфаркт правої легені

5.:Правосторонній ателектаз

№4751

Дитина госпіталізована з вогнищевими змінами в складках шкіри. При огляді дитина неспокійна, шкіра суха, з окремими папульозними елементами і зонами ліхеніфікації з нечіткими краями. Висипка на шкірі супроводжується сильним свербінням. Покращення стану дитини відмічається в літні місяці, погіршення - взимку. Дитина з 2-х місяців на штучному вигодовуванні, перенесла ексудативний діатез. Бабуся по лінії матері хворіє бронхіальною астмою. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Строфулюс

2.:Кропивниця

3.:Себорейна екзема

4.:Алергічний контактний дерматит

5.:Атопічний дерматит

№4752

В стаціонар госпіталізована дитина 6 місяців з клініко-лабораторною картиною залізо-дефіцитної анемії 2 ступеня важкості. Народилася недоношеною з вагою 1800 г. На штучному вигодовуванні з 2-х місяців. За останні 2 тижні дитина значно зблідла. Який препарат використовуватиметься для патогенетичної терапії?

1.:Еритроцитарна маса

2.:Фолієва кислота

3.:Феррум-лек

4.:Преднізолон

5.:Вітамін B12

№4753

Дитині 4 місяці. Розвивається нормально. Об'єктивно: права межа серця відносної серцевої тупості знаходиться по правій парастернальній лінії, верхня - друге ребро, ліва - на 2см назовні від середньоключичної лінії. Як інтерпретувати отримані результати?

1.:Кардіоміопатія

2.:Межі серця - вікова норма

3.:Вроджена вада серця

4.:Гіпертрофія. Кардит

5.:Легенева гіпертензія

№4754

Дитині 5 місяців. Маса при народженні була 3000 г, довжина тіла - 50 см. Вигодовування штучне з використанням адаптованих сумішей. Визначити добовий об'єм їжі дитини за допомогою формули Шкаріна.

1.:950 мл

2.:930 мл

3.:900 мл

4.:890 мл

5.:880 мл

№4755

У дитини 10 мiсяцiв на тлi легкого перебiгу ГРВІ з'явилися повторнi клонiчнi судоми. При оглядi констатовано чiткi прояви рахiту середньої важкостi. Рiвень кальцiю кровi - 1,6 ммоль/л, iнтервал Q-T на ЕКГ подовжений - 0,33 сек. Даних про перинатальне ушкодження ЦНС немає. Спинно-мозкова рiдина iнтактна, витiкала пiд тиском. Вигодовування штучне, без овочевих страв. Яке захворювання проявилося на тлi ГРВI?

1.:Спазмофiлiя

2.:Нейротоксикоз

3.:Менiнгiт

4.:Енцефалiт

5.:Енцефалiтична реакцiя

№4756

У дитини 4-х мiсяцiв на тлi катаральних явищ з'явилися блiдiсть, кволiсть, вiдмова вiд грудей, перiоральний цiаноз, напруження крил носа, глибокий вологий кашель, дрiбномiхурцевi хрипи над лiвою легенею, жорстке дихання з подовженим видихом. ЧД - 68 за хв. ЧСС - 168 за хв. В крові: ер. - 3,6х1012/л, Нt- 0,38г/л, лейк. - 22,0х109/л, ШЗЕ - 25мм/год. Яке дослідження слід провести для верифiкацiї дiагнозу?

1.:Рентгенографiя органiв грудної клiтки

2.:Комп'ютерна томографiя грудної клiтки

3.:ЕКГ

4.:Томографiя легень

5.:Бронхоскопiя

№4757

Дитинi 3 мiсяцi, маса тiла - 4500г, вигодовування штучне. Народилась доношеною з масою тiла 3250г. З анамнезу вiдомо, що у дитини з народження розлади випорожнення, перiодичне зригування, кишковi колiки, здуття живота. Об'єктивно: клiнiчнi ознаки гiпотрофiї I ступеня, дефiцит маси тiла 16%. Випорожнення жовтого кольору, рiдке, пiнисте, без слизу. При бактерiологiчному дослiдженнi калу патологiї не виявлено. Якi iмовiрнi причини розвитку гiпотрофiї у даної дитини?

1.:Кишкова форма муковiсцедозу

2.:Гостра кишкова iнфекцiя

3.:Пiлороспазм

4.:Синдром мальабсорбцiї

5.:Пiлоростеноз

№4758

Мальчик 10 лет перенес 4 года тому назад вирусный гепатит В. В настоящее время высказано предположение о формировании цирроза печени. Какое дополнительное обследование поможет установить диагноз?

1.:Протеинограмма

2.:Эхохолецистография

3.:Определение уровня трансаминаз

4.:Пункционная биопсия печени

5.:Определение маркеров гепатита В

№4759

Мальчик 10 лет поступил в клинику с рецидивом язвенной болезни 12-перстной кишки, ассоциированной с геликобактер пилори. Какой из препаратов, используемый при лечении язвенной болезни, обладает антигеликобактерной активностью?

1.:Гастроцепин

2.:Фамотидин

3.:Амоксициллин

4.:Маалокс

5.:Ранітидин

№4760

Мальчик 12 лет болеет инсулинозависимым сахарным диабетом с шести лет. Течение заболевания лабильное. В последнее время периодически отмечаются подъемы АД. Тест на микроальбуминурию положительный. Какой стадии диабетической нефропатии может соответствовать состояние данного больного?

1.:II стадия - гистологические изменения в почках

2.:IV стадия - явная нефропатия

3.:V стадия - хроническая почечная недостаточность

4.:I стадия - гипертрофия и гиперфункция почек

5.:III стадия - начинающаяся нефропатия

№4761

Мальчик 3-х месяцев госпитализирован в связи с затянувшейся желтухой и упорными запорами. Болен со дня рождения. Беременность у матери была осложнена токсикозом. При осмотре мало активен, лицо отечное, макроглосия, кожа иктеричная. Узкие глазные щели. Мышечный тонус снижен. Брадикардия. Каков наиболее вероятный диагноз?

1.:Кишечная форма муковисцидоза

2.:Рахит

3.:Врожденный гипотиреоз

4.:Болезнь Гиршпрунга

5.:Болезнь Дауна

№4762

У восьмилетней девочки появились боли в ногах, лихорадка, кровоизлияния на коже, вялость. При осмотре: бледная, выражена геморрагическая сыпь по всему телу. Пальпируются увеличенные шейные, подмышечные и паховые лимфатические узлы. Печень + 3,5 см, селезенка + 2,5 см. В общем анализе крови: эр.- 1,8*1012/л, Hb - 60 г/л, тромб.- 25*109/л, лейк. - 32*109/л, п. - 1%, с. - 9%, лимф. - 88%, м. - 2%, СОЭ - 48 мм/час, длительность кровотечения - 10 минут. Какое исследование должно быть в первую очередь проведено данному ребенку для уточнения диагноза?

1.:Коагулограмма

2.:УЗИ печени и селезенки

3.:Биопсия пораженного лимфатического узла

4.:Стернальная пункция

5.:Исследование адгезивно-аггрегационной функции тромбоцитов

№4763

У ребенка 2 лет после ОРВИ сохраняется лихорадка, появились боли в животе и частое болезненное мочеиспускание. Год назад перенес пиелонефрит. Общий анализ мочи - мутная, белок - 0,9 г/л, лейкоциты - все поле зрения. Предположено обострение хронического пиелонефрита. Каков наиболее вероятный этиологический фактор?

1.:Кишечная палочка

2.:Вирусы

3.:Хламидии

4.:Грибковая инфекция

5.:Синегнойная палочка

№4764

Ребенок с 10-летнего возраста болеет ревматизмом. Перенес 2 атаки. Укажите меры вторичной профилактики ревматизма у ребенка.

1.:Кардиотрофики + витамины весной и осенью

2.:Круглогодичная бициллинотерапия в течение 5 лет

3.:Курсы нестероидных противовоспалительных средств весной осенью

4.:Круглогодичная бициллинотерапия в течение 5 лет в сочетании с курсами нестероидных

5.:Назначение иммунокоррегирующих средств 2 раза в год

№4765

Ребенок 7 лет госпитализирован с жалобами на кашель, повышение температуры тела, одышку. Состояние тяжелое. Признаки дыхательной недостаточности. При перкуссии легких укорочение перкуторного звука в задне-нижних отделах, аускультативно - жесткое дыхание. В зоне укорочения дыхание ослабленное, крепитация, усилена бронхофония. Установлен диагноз: двусторонняя очаговая бронхопневмония, острое течение. С чем связано усиление бронхофонии?

1.:Увеличением бронхиальных лимфатических узлов

2.:Наличием бронхоэктазов

3.:Уплотнением легочной ткани

4.:Реактивным плевритом

5.:Наличием ателектазов

№4766

Ребенок 7 месяцев. Масса тела при рождении-3450г. Находится на естественном вскармливании. Прикормы введены своевременно. Определите суточную потребность этого ребенка в белке.

1.:3-3,5 г/кг

2.:3,5-4 г/кг

4.:2,5-3 г/кг

5.:2-2,5 г/кг

№4767

У мальчика 8 лет через 2 недели после перенесенной ангины появились отеки на лице, нижних конечностях. Состояние тяжелое. АД - 120/80 мм рт.ст. Моча бурого цвета. Олигурия. Общий анализ мочи: относительная плотность 1015, белок - 1,2 г/л, эритроциты - выщелоченные, покрывают все поле зрения, зернистые цилиндры - 1-2 в п/зр, соли - ураты - большое количество. Каков наиболее вероятный диагноз?

1.:Почечнокаменная болезнь

2.:Острый гломерулонефрит с нефритическим синдромом

3.:Острый гломерулонефрит с изолированным мочевым синдромом

4.:Острый гломерулонефрит с нефротическим синдромом, гематурией и гипертензией

5.:Острый гломерулонефрит с нефротическим синдромом

№4768

У мальчика 8 лет, страдающего гемофилией А, через 8 часов после падения возникло массивное кровотечение из лунки выпавшего зуба. Укажите ведущий метод терапии ребенка.

1.:Переливание эритроцитарной массы

2.:Дицинон

3.:Переливание свежезамороженной плазмы

4.:Введение криопреципитата

5.:Викасол

№4769

У ребенка 14 лет, страдающего вегето-сосудистой дистонией пубертатного периода, развился симпато-адреналовый криз. Какой из препаратов показан для купирования криза?

1.:Амизил

2.:Коргликон

3.:Но-шпа

4.:Эуфиллин

5.:Обзидан

№4770

Мальчик 1 месяца находится на естественном вскармливании. Развивается в соответствии с возрастом. Что необходимо назначить в рацион питания этому ребенку?

1.:Яичный желток

2.:Рыбий жир

3.:Фруктовый сок без мякоти

4.:Фруктовое пюре

5.:Творог

№4771

У дитини 4 місяців з менінгококцемією при зверненні: акроціаноз, кінцівки холодні, тахіпноє, пульс ниткоподібний, АТ - 30/0 мм рт.ст., анурія, сопор. Який синдром найбільш вірогідний ?

1.:Ексикоз

2.:Нейротоксикоз

3.:Гостра ниркова недостатність

4.:Енцефалічний синдром

5.:Інфекційно-токсичний шок

№4772

Дитина 9 міс. захворіла гостро: підвищилась температура тіла до 38,8°С, з'явився кашель, нежить. На 3 день хвороби, вночі, стан різко погіршився: дитина стала неспокійною, перевертається у ліжку, з'явився гавкаючий кашель, осиплість голосу, інспіраторна задишка. Діагностовано круп. Який із збудників найбільш імовірно визвав круп у дитини?

1.:Вірус грипу

2.:Вірус парагрипу

3.:Ентеровірус

4.:Аденовірус

5.:Риновірус

№4773

У хлопчика 12 років, що переносить 3-ю атаку ревматизму, при обстеженні в стаціонарі знайдено грубий систолічний шум "дуючого" тембру на верхівці, що проводиться за током крові і не змінює своїх характеристик при зміні положення тіла. Ліва межа серця на 2 см назовні від лівої соскової лінії. Яка причина появи шуму найбільш вірогідна?

1.:Пролапс мітрального клапана

2.:Природжена вада серця

3.:Шум анемічного генезу

4.:Коарктація аорти

5.:Недостатність мітрального клапана

№4774

У дівчинки 4 років з народження ціаноз, задишка в спокої і періодично ядухо-ціанотичні напади з присіданням навпочіпки. Різко відстає в фізичному розвитку, серцевий горб. Вислуховується грубий систолічний шум над всією поверхнею серця, який проводиться на спину. ЕКГ - гіпертрофія правого шлуночка. Яка вада серця найбільш вірогідна?

1.:Відкрита артеріальна протока

2.:Тетрада Фалло

3.:Транспозиція магістральних судин

4.:Ізольований стеноз отвору легеневого стовбура

5.:Відкрите овальне вікно

№4775

Дівчинка 13 років госпіталізована в каpдіологічне відділення зі скаргами на біль у м'язах і суглобах. Пpи огляді обличчя в ділянці пеpенісся та щік знайдена еpитема з набряком у вигляді метелика. Яке захворювання є найбільш віpогідним в даному випадку?

1.:Деpматоміозит

2.:Системний червоний вовчак

3.:Ревматоїдний аpтpит

4.:Вузликовий пеpиаpтеpіїт

5.:Ревматизм

№4776

Хлопчик 4 років в стаціонарі зі скаргами на задишку, швидку втомлюваність. В анамнезі часті респіраторні захворювання. Об'єктивно: межі серця розширені вліво і вгору, аускультативно: посилення II тону над легеневою артерією, в II-III міжребер'ї зліва від грудини вислуховується грубий систолодіастолічний "машинний" шум, що проводиться у всі інші точки і на спину. АТ - 100/20 мм рт.ст. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Дефект міжшлуночкової перегородки

2.:Відкрита артеріальна протока

3.:Ізольований стеноз отвору легеневої артерії

4.:Дефект міжпередсердної перегородки

5.:Клапанний стеноз аорти

№4777

Дівчинка 7 років в стаціонарі з хронічною недостатністю кровообігу отримує дигоксин. На п'ятий день лікування з'явились блювання, нудота, анорексія, головний біль, порушення кольорового зору, рідке випорожнення. Яка найбільш імовірна причина виникнення даного ускладнення?

1.:Дигіталісна інтоксикація

2.:Гостра ниркова недостатність

3.:Загострення основного захворювання

4.:Ботулізм

5.:Гострий менінгоенцефаліт

№4778

Дитина 5 мiсяцiв госпіталізована зі скаргами матерi на пожовтіння та блiдiсть шкіри, поганий апетит, пiдвищення температури до 37,3°С. Дитина вiд I вагiтностi i пологiв, група кровi матерi В[III] Rh[+], дитини О[I] Rh[+]. Мати здорова, у батька-ретикулоцитоз. Об`єктивно: стан важкий, виражена жовтяниця, блiдiсть, неспокiй. Живiт збiльшений в об`ємi, печiнка на 3см, селезiнка на 4см виступають з-пiд краю реберної дуги. Сеча насичена, випорожнення не змінені. Який найбiльш вірогідний діагноз?

1.:Гепатит

2.:Гемолiтична хвороба новонароджених

3.:Жовтяниця Луцея

4.:Гострий лейкоз

5.:Вроджена гемолiтична анемiя

№4779

Батьки хлопчика 7 років звернулись до лікаря зі скаргами: за останні 2-3 тижні у дитини з`явилась поліурія, спрага, втрата маси до 4кг. Об`єктивно: шкіра бліда, суха, на щоках рум`янець, губи і язик сухі, тургор тканин знижений, запах ацетону із рота. Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

1.:Нирковий діабет

2.:Ацетонемічний синдром

3.:Нецукровий діабет

4.:Синдром Альпорта

5.:Цукровий діабет

№4780

Дитина 3 мiс. у зв'язку з маститом у матері з 3-х тижнiв годувалась донорським молоком. У 2,5 мiс. в харчування введена сумiш "Малюк". Мати відмічає, що, не дивлячись на ретельний догляд, у дитини з'явилось стiйке почервоніння у складках шкіри. Через 5-6 днiв на щоках i пiдборiддi з'явились сверблячі дiлянки гiперемiйованої шкiри, рiзко відмежовані вiд нормальної шкiри, а згодом - ексудат, пiдсихаючий у кірочки та струпи. Дитина неспокiйна, стала погано спати. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

1.:Стафілодермія

2.:Ексудативно-катаральний дiатез

3.:---

4.:Нервово-артритичний діатез

5.:Лімфатико-гіпопластичний діатез

№4781

Дитині 3 місяці. Обхват голови при народженні 35см, під час огляду - 45см. Виявляються симптоми збудливості, вибухання тім`ячка. Розміри великого тім`ячка 4х4см, сагітальний шов відкритий до 1см. Дитина зригує та блює незалежно від прийому їжі, відстає у психомоторному розвитку. М`язовий тонус підвищений. На очному дні явища застою. Яка патологія найбільш імовірно зумовлює таку картину?

1.:Краніостеноз

2.:Мікроцефалія

3.:Менінгіт

4.:Гідроцефалія

5.:Рахіт

№4782

Хлопчик 10 років скаржиться на слабкість, головокружіння, шум у вухах. Протягом останніх 2-х тижнів виникло загострення, тричі було блювання "кавовою гущею", дьогтьоподібні випорожнення кишківника. Об'єктивно: шкіра та слизові оболонки бліді, чисті. Пульс ритмічний, 108/хв. АТ- 80/50 мм рт.ст. Живіт напружений та болючий при пальпації в епігастрії. Аналіз крові: ер. - 2,3х1012/л, Нв - 60 г/л, КП - 0,7, л -10х9/л, е-3%, п/я-4%, с/я-58%, л-27%, м-8%, ШЗЕ-12 мм/год. Згортання крові: початок - 2 хв 30 сек, кінець - 5 хв, тривалість кровотечі - 4 хв. Реакція Грегерсена різко позитивна. Який найімовірніший

1.:Дивертикул Меккеля, кровотеча

2.:Виразкова хвороба шлунку, період загострення, шлункова кровотеча

3.:Хронічна дизентерія, гемоколіт

4.:Гемофілія, шлунково-кишкова кровотеча

5.:Хронічний виразковий коліт

№4783

Швидкою допомогою у гематологічне відділення доставлено хлопчика 10 років з профузною носовою кровотечею, що з'явилася день тому. Дитина страждає важкою формою гемофілії. Необхідно надати невідкладну допомогу по зупинці кровотечі. Який з перелічених препаратів є препаратом вибору?

1.:Преднізолон

2.:Діцінон.

3.:Кріопреципітат

4.:Тромбоцитарна маса

5.:Еритроцитарна маса

№4784

Дитина 4,5 рокiв, поступила у лiкарню зi скаргами на поганий апетит, слабкість, блювання і біль в животi, не пов'язаний з прийняттям iжi, температуру 37,5 С. За 2 тижні до цього перенесла ГРВI, пiд час якої в сечi вiдмiчалися слiди бiлка, лейкоцитурiя (до 40 в п/з), мiкрогематурiя. Об'єктивно: шкiра i слизовi оболонки чистi. Живіт м'який, помiрно болючий. Печiнка та селезiнка не збiльшенi. Симптом Пастернацького - позитивний. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гострий первинний пiєлонефрит

2.:Глистна iнвазiя

3.:Гострий апендицит

4.:Ацетонемiчний синдром

5.:Дискiнезiя жовчовивiдних шляхiв

№4785

У дитини 9 місяців, яка хворiла на ГРВI, раптово з'явились судоми, загальний цiаноз, втрата свiдомостi. Об'єктивно: клонiко-тонiчнi конвульсiї, шкiра цiанотична, пiна на губах, ознаки рахiту. Зi сторони внутрiшнiх органiв патологiчних змiн не виявлено. Якi препарати необхiдно ввести дитині?

1.:Препарати кальцiю

2.:Протисудомнi препарати

3.:Седативнi препарати

4.:Антирахiтичнi препарати.

5.:Глюкокортикоїди

№4786

У дитини 2 рокiв, яка хворiє на ГРВI, вночi несподiвано з'явилася задишка із затрудненим вдихом. Об'єктивно: шкiра блiда, периоральний цiаноз, легкий акроцiаноз. Дихання гучне, ЧДР - 32/хв. При диханнi вiдмiчається втягування яремної, над- та пiдключичних ямок. При аускультацiї дихання жорстке. Тони серця яснi, звучнi, ЧСС-120/хв. Розвиток якого захворювання ускладнив перебiг ГРВI?

1.:Стороннє тiло дихальних шляхiв

2.:Стенозуючий ларiнготрахеїт ІІ ст.

3.:Бронхiальна астма

4.:Обструктивний бронхiт

5.:Бронхiолiт

№4787

У дитини 8 мiс. з'явилися неспокій, блiдiсть шкiри, задишка, вiдмова вiд iжi. анамнезу Напади задишки вiдмiчались ранiше. Мати в перiод вагiтностi хворiла на пневмонiю. Фiзикальнi данi: стан тяжкий, дитина неспокiйна, періодично стає слабкою, млявою. Шкiрянi покриви блiдi, вкритi холодним, липким потом, "мармуровий" малюнок, периоральний цiаноз. Пастознiсть тканини на спинi, набряк мошонки. Набухання шийних вен. Задишка - до 75/хв. Аускультативно: жорстке дихання, вологi хрипи. Пульс слабкого наповнення, ниткоподiбний, пiдрахунку не пiдлягає. Межi серця розширенi у всi сторони. Серцевий поштовх розлитий. Тони серця ослабленi. Печiнка +4 см. Затримка сечовидiлення. Який найбільш імовірний дiагноз?

1.:Гострий набутий вогнищевий неревматичний кардит

2.:Пароксизмальна тахiкардiя. Тахiкардитична дiлатацiя серця

3.:Вроджений пiзнiй неревматичний кардит

4.:Вроджений раннiй неревматичний кардит

5.:Гострий набутий дифузний неревматичний кардит

№4788

У дитини 10 місяців констатовано гостру бронхопневмонію з деструкцією лівої легені. Який збудник найбільш імовірно викликав дане захворювання ?

1.:Патогенний золотистий стафiлокок

2.:Пневмокок

3.:Кишкова паличка

4.:Протей

5.:Синьогнiйна паличка

№4789

Дитина 4,5 мiсяців перебуває на нерацiональном штучному вигодовуваннi коров'ячим молоком. При введеннi жовтка у дитини з'явився плямисто-папульозний висип по всьму тiлу, мокнучi дiлянки, екскорiацiї. Які симптоми найбільш характерні в клініці даного захворювання ?

1.:Свербіж шкіри

2.:Затримка психомоторного розвитку

3.:Фебрильна температура тіла

4.:Підвищення рівня IgМ

5.:Блювота

№4790

Дитина 12 років хворіє на атопічний дерматит з грудного віку. Яка група препаратів найменш прийнятна для лікування даної хвороби?

1.:Седативні

2.:Нестероїдні протизапальні

3.:Імуномодулятори

4.:Антигістамінні

5.:Гіпосенсибілізуючі

№4791

У дiвчинки 2,5 рокiв в анамнезi встановлен рецидивуюча з обструктивним синдромом. При обстеженнi виявлено акроцiаноз, пальцi у виглядi барабанних паличок, при аускультацiї легень - вологi хрипи i свистяче дихання. Якi найбiльш вiрогiднi критерiї можуть вказати на iмовiрнiсть муковісцидорзу?

1.:Позитивний сiмейний анамнез по кистозному фiброзу

2.:Наявнiсть пальцiв у виглядi барабанних паличок

3.:Пiдвищення концентрацiї хлоридiв поту

4.:Виявлення бронхоектазiв на рентгенограмi

5.:Стiйкiсть фiзикальних змiн в легенях

№4792

Девочка 12 лет в течение двух лет наблюдается по поводу хронического гастрита. Последние 6 месяцев в ночное время появились боли в животе. Какое обследование больной целесообразно провести?

1.:Фиброэзофагогастродуоденоскопия

2.:УЗИ органов брюшной полости

3.:Фракционное титрационное исследование желудочного сока

4.:РН метрия желудочного сока

5.:Исследование кала на скрытую кровь

№4793

Девочка 2,5 месяцев находится на естественном вскармливании. В течение 2-х месяцев отмечается жидкий, зловонный стул. Дефицит массы тела - 22%. Предварительный диагноз: Муковисцидоз, кишечноя форма. Какое лабораторное исследование является определяющим для подтверждения диагноза?

1.:Протеинограмма

2.:Определение хлоридов пота

3.:Уровень экскреции белка с калом

4.:Копроцитограмма

5.:Гликемическая кривая с нагрузкой лактозой

№4794

У мальчика 10 лет хронический вирусный гепатит В с выраженной активностью процесса. Общий билирубин - 70 мкмоль/л, прямой - 26 мкмоль/л, непрямой - 44 мкмоль/л. АСТ - 6,2 ммоль/л, АЛТ - 4,8 ммоль/л. Какой механизм лежит в основе повышения уровня трансаминаз у этого больного?

1.:Цитолиз гепатоцитов

2.:Гиперспленизм

3.:Внутрипеченочный холестаз

4.:Нарушение синтетической функции печени

5.:Нарушение конъюгации билирубина

№4795

Девочка 12 лет обратилась с жалобам на припухлость на передней поверхности шеи. Врачом диагностирована гиперплазия щитовидной железы II степени, эутиреоз. По данным УЗИ предположен аутоиммунный тиреоидит. Взята кровь на титр антител к тиреоглобулину. Какой титр антител будет диагностически значимым?

1.:1:200

2.:1:100

3.:1:50

4.:1:150

5.:1:250

№4796

У девочки 14 лет около года назад появилась раздражительность и плаксивость. Тогда же определялась диффузно увеличенная щитовидная железа II степени. Состояние расценено как проявление пубертатного периода. Лечение не проводилось. Раздражительность постепенно сменилась полной апатией. Появились одутловатость лица, пастозность мягких тканей, брадикардия, запоры. Наросли бледность кожи с восковидным оттенком, плотность железы. Какое заболевание следует предположить?

1.:Пубертатный юношеский базофилизм

2.:Рак щитовидной железы

3.:Диффузный токсический зоб

4.:Подострый тиреоидит

5.:Аутоиммунный тиреоидит

№4797

Девочка 13 лет жалуется на прибавку массы тела в течение последнего года. Отец склонен к полноте, страдает сахарным диабетом. Масса тела девочки превышает возрастную норму на 50%. Распределение жировой клетчатки неравномерное. Кожа сухая, множество стрий. АД - 125/75 мм рт.ст. В крови обнаружено повышение уровня АКТГ, кортикостероидов. УЗИ надпочечников выявило их равномерное увеличение. На рентгенограммах костей черепа признаки остеопороза. О каком заболевании идет речь?

1.:Пубертатный юношеский базофилизм

2.:Болезнь Иценко-Кушинга

3.:Синдром Иценко-Кушинга

4.:Гипоталамическое ожирение

5.:Экзогенно-конституциальное ожирение

№4798

Девочка 14 лет жалуется на головную боль, общую слабость. Год назад было выявлено увеличение щитовидной железы до II степени. Тогда же отмечалась раздражительность, тахикардия. Состояние было расценено как проявление пубертатного периода. Объективно: щитовидная железа плотная, IIстепени, безболезненная, поверхность бугристая. Пальпируется плотный узел до 3-х см в диаметре. Переднешейные лимфатические узлы справа до 1,5 см в диаметре, безболезненные. Пульс - 80/мин. Внутренние органы без патологии. О каком заболевании может идти речь?

1.:Рак щитовидной железы

2.:Аутоиммунный тиреоидит

3.:Правосторонний шейный лимфаденит

4.:Диффузный токсический зоб

5.:Срединная киста шеи

№4799

Девочка 10 лет доставлена в больницу бессознательном состоянии. Страдает сахарным диабетом, тип 1. Находится на комбинированной инсулинотерапии. Утром, уходя в школу, после введения инсулина поела меньше обычного. Через 2 часа появилось беспокойство, тремор. Вскоре она потеряла сознание. В больнице предположили гипогликемическую кому. Какова врачебная тактика по отношению к этому ребенку?

1.:Струйно в/в вести 20,0 мл 40% р-ра глюкозы

2.:Взять кровь на сахар и сразу ввести в/в струйно 20,0 мл 40% р-ра глюкозы

3.:Взять кров на сахар и подождать ответа

4.:Ввести в/м 1% р-р адреналина

5.:Наладить в/в капельное введение 10% р-ра глюкозы

№4800

У мальчика 5 лет на фоне ОРВИ появились желтушность кожи, бледность, вялость. Объективно: состояние тяжелое, адинамичен. Кожа и видимые слизистые оболочки иктеричны. Отмечается множество стигм дизэмбриогенеза. Печень + 2 см, селезенка + 4 см. Кал окрашен, моча обычного цвета. В общем анализе крови - Эр.- 1,5х1012/л, Нв- 35 г/л, ретикулоциты - 0,01 г/л, СОЭ - 29 мм/час. Общий билирубин - 65,0 мкмоль/л, непрямой - 54,0 мкмоль/л, прямой - 11,0 мкмоль/л. Осмотическая стойкость эритроцитов - min - 0,68% р-ра NaCl, max - 0,3% р-ра NaCl. У отца ребенка периодически наблюдается желтуха. Каков предварительный диагноз у данного больного?

1.:Вирусный гепатит

2.:Приобретенная аутоимунная гемолитическая анемия, гемолитически криз

3.:Талассемия

4.:Хронический персистирующий гепатит, период обострения

5.:Наследственная микросфероцитарная гемолитическая анемия тип Минковского-Шоффара, гемолитический криз

№4801

У ребенка в 9 месяцев впервые диагностирован врожденный гипотиреоз, подтвержденный как клинически, так и по данным исследования тиреоидных гормонов. В настоящее время на первый план в клинической картине выступает резко выраженная отставание в психо-физическом развитии. Каков в данном случае наиболее рациональный терапевтический

1.:L-тироксин

2.:Тиреоидин + ретаболил

3.:Трийодтиронин

4.:L-тироксин + пирацетам

5.:Тиреоидин

№4802

Мальчик 3-х лет поступил с выраженным отечным синдромом. Объективно: бледный. АД - 90/60 мм рт.ст. Олигурия. Общий анализ мочи - цвет желтый, относительная плотность - 1020, белок - 3,5 г/л, Эр. - выщелоченные, 4-5 в п/зр., Лейк. - 2-3 в п/зр. Суточная протеинурия - 6,6 г. Холестерин - 9,8 ммоль/л. Предположен острый гломерулонефрит с нефротическим синдромом. Какое обследование необходимо провести для подтверждения нефротического варианта гломерулонефрита ?

1.:Протеинограмма

2.:Остаточный азот, мочевина крови

3.:Электролиты плазмы

4.:Анализ мочи по Нечипоренко

5.:Проба по Зимницкому

№4803

Ребенок 4 месяца, с массой тела при рождении 3350.0 г два месяца назад перенес острую кишечную инфекцию, после чего появился неустойчивый стул, отмечается срыгивание. На момент осмотра масса тела - 5000.0г, снижен тургор тканей, истончен подкожный жировой слой на туловище и конечностях. Имеется мышечная гипотония, гепатомегалия. Предварительный диагноз: гипотрофия II степени. Какой объем питания в сутки необходим данному ребенку?

1.:1/5 от должен ствующего по возрасту

2.:1/2 от долженствующего по возрасту

3.:1/4 от долженствующего по возрасту

4.:Соответствующий возрасту

5.:1/3 от долженствующего по возрасту

№4804

У ребенка 8-ми месяцев температура тела - 39,2 С, вялость, бледность, отказ от приема пищи, однократная рвота, частые мочеиспускания. При физикальном обследовании патологии не выявлено. Моча мутная. Какое дополнительное исследование поможет установить диагноз?

1.:Общий анализ крови

2.:Анализ мочи на сахар из суточного количества

3.:Общий анализ мочи

4.:Анализ крови на сахар

5.:Копроцитограмма

№4805

У ребенка 1-го года на фоне острой кишечной инфекции в течение 2-х дней наблюдается олигурия. Объективно: состояние тяжелое. Заторможен, сонлив, бледен. Судорожная готовность. Рвота. Выражен отечный синдром. ЧД - 44/мин, шумное. АД - 140/90 мм рт.ст. ЧСС -160/мин. Диурез - 50 мл. Проведена водная нагрузка и проба с диуретиками - без эффекта. Остаточный азот крови - 90 ммоль/л, мочевина крови - 50 ммоль/л, креатинин крови - 0,25 ммоль/л, калий крови - 5,6 ммоль/л, рН крови - 7,15. Какова наиболее оптимальная тактика ведения больного?

1.:Введение гидрокарбоната натрия

2.:Гипотензивные средства

3.:Энтеросорбенты

4.:Поддержание баланса жидкости путем ее назначения соответствующего потерям воды

5.:Диализная терапия

№4806

3-х летний ребенок поступил с жалобами на бледность, общую слабость, резкое снижение аппетита. Считают больным с первых месяцев жизни. При осмотре резко бледен, пониженного питания, отмечается гипертелоризм. Блондин. Периферические лимфоузлы мелкие, печень и селезенка не увеличены. В анализе крови: Эр.- 1,7х1012/л, Нв - 48 г/л, ЦП-0,9, рет.-0,0001 г/л, Тр.-200х109/л, Л - 7,8х10 9/л, СОЭ-18 мм/час. В пунктате костного мозга - резкое угнетение эритроидного ростка. Билирубин - 17,1 мкмоль/л за счет непрямой фракции. Каков предварительный диагноз у данного

1.:Гемолитическая анемия

2.:Железодефицитная анемия

3.:Врожденная апластическая анемия Фанкони

4.:Врожденная гипопластическая анемия Даймонда- Блекфмана

5.:Приобретенная гипопластическая анемия

№4807

Мать 5-месячного ребенка обратилась с жалобами на его бледность, вялость, ухудшение аппетита. Ребенок родился массой 2100,0 в сроке 35 недель. Находится на смешанном вскармливании.Объективно: бледен, пониженного питания. Сердечные тоны приглушены, систолический шум на верхушке. Печень + 2 см. В крови: Эр.-2,8х1012/л, Нв -86 г/л, ЦП-0,9, рет.- 0,0008 г/л, СОЭ - 9 мм/час. Сывороточное железо - 4,36 мкмоль/л. Билирубин крови - 4,6 мкмоль/л за счет непрямой фракции. Какой ведущий метод лечения в данном случае?

1.:Переливание одногруппной крови

2.:Препараты железа

3.:Витамины В6, В12, фолиевая кислота

4.:Переливание эритроцитарной массы

5.:Кортикостероиды

№4808

У шестилетней девочки после ОРВИ появились "синяки" на коже, повторные носовые кровотечения. В общем анализе крови: Эр. - 3,7х1012/л, Нв - 118 г/л, ретикулоциты - 0,0007 г/л, тромбоциты - 8,0х109/л (4:1000), L - 8,0х109/л, СОЭ - 9 мм/час. Диагностирована идиопатическая тромбоцитопеническая пурпура. Какой тип кровоточивости при данном заболевании наблюдается у этого ребенка?

1.:Васкулитно-пурпурный

2.:Петехиально-пятнистый

3.:Микроангиоматозный

4.:Смешанный (микроциркуляторно-гематомный)

5.:Гематомный

№4809

У ребенка 10 лет появились слабость, нарастающая бледность, лихорадка, геморрагии на коже и слизистых оболочках. В пунктате костного мозга - угнетение всех ростков кровотворения. Диагностирона апластическая анемия, подострое течение. Какой ведущий метод терапии показан при данной патологи?

1.:Спленэктомия + гемотрансфузии

2.:Цитостатики + пересадка костного мозга

3.:Антибиотики + гемотрансфузии

4.:Кортикостероиды + пересадка костного мозга

5.:Кортикостероиды + цитостатики

№4810

Девочка 12 лет жалуется на чувство нехватки воздуха, появление немотивированных "вздохов". Органы дыхания и сердечная система без изменений. Какова наиболее вероятная причина указанных гипервентиляционных нарушений?

1.:Ваготония

2.:Симпатикотония

3.:Синдром слабости синусового узла

4.:Очаг эпилептогенной активности в головном мозге

5.:Кардит

№4811

У девочки 3 лет с ревматическим заболеванием появились признаки, свидетельствующие о поражении глаз в виде увеита. Для какого заболевания характерно развитие увеита?

1.:Ювенильный ревматоидный артрит, суставно-висцеральная форма

2.:Дерматомиозит

3.:Ювенильный ревматоидный артрит, преимущественно суставная форма

4.:Системная склеродермия

5.:Системная красная волчанка

№4812

При оформлении ребенка в детский коллектив обнаружен систолический шум с пунктом максимумом во II-III межреберье по левому краю грудины. Какой врожденный порок сердца можно предположить?

1.:Стеноз аорты

2.:Септальный дефект

3.:Коарктация аорты

4.:Открытый артериальный проток

5.:Фиброэластоз

№4813

У новорожденного ребенка с рождения отмечается цианоз. На ЭКГ обнаруждено смещение электрической оси сердца влево и гипертрофия левого желудочка. Каков наиболее вероятный диагноз?

1.:Синдром дыхательных нарушений

2.:Врожденный миокардит

3.:Малые аномалии развития

4.:Фиброэластоз

5.:Врожденный порок сердца

№4814

Родители мальчика 10 лет обратились с жалобами на бледность и общую слабость у ребенка. В возрасте 8 лет перенес вирусный гепатит. В последние 6 месяцев периодически отмечали черный стул у ребенка. На коже туловища, конечностей - телеангиоэктазии. В околопупочной области выражен подкожный венозный рисунок. Умеренная болезненность по ходу рамки толстой кишки. Печень +2 см, край ее несколько уплотнен. Селезенка +4,5 см. Стул черного цвета последний раз наблюдался неделю назад. Какой наиболее вероятный діагноз?

1.:Хронический колит

2.:Тромбоцитопения

3.:Геморрагический васкулит. Абдоминальная форма

4.:Язвенная болезнь желудка

5.:Синдром портальной гипертензии

№4815

Ребенок 2-х месяцев родился в срок с массой тела 3500,0 г. Вскармливание смешанное. Фактическая масса тела - 4900,0 г. Дайте оценку массы тела ребенка.

1.:Гипотрофия I степени

2.:На 150 г меньше долженствующей

3.:Соответствует возрасту

4.:Гипотрофия II степени

5.:Паратрофия I степени

№4816

Ребенку 1 месяц 10 дней. С трехнедельного возраста иногда отмечается рвота "фонтаном". Количество рвотных масс превышает объем предыдущего кормления. Объективно: ребенок вялый. Снижены эластичность кожных покровов и тургор тканей. Положительный симптом "песочных часов". Предварительный диагноз: пилоростеноз. Какова лечебная тактика для больного ребенка?

1.:Использование пипольфена

2.:Оперативное вмешательство

3.:Назначение новокаина внутрь

4.:Назначение церукала

5.:Атропинизация

№4817

Ребенку 2 месяца. На грудном вскармливании. После введения яблочного сока появились гиперемия кожи, щек, единичные папулезные элементы на коже груди и спины, вызывающие беспокойство ребенка. Какова должна быть первоначальная тактика педиатра?

1.:Уточнить характер питания матери и исключить из ее диеты облигатные аллергены

2.:Назначить общее УФО

3.:Назначить консультацию дерматолога

4.:Провести курс лечения кларитином

5.:Обработать пораженные участки кожи мазью с кортикостероидами

№4818

Ребенку 8 месяцев. На протяжении последнего месяца недостаточно прибавил в массе тела, снизился аппетит, наросла слабость, появились ломкость и поперечная исчерченность ногтей, сухость кожи, явления ангулярного стоматита, атрофия сосочков языка. При проведении общего анализа крови выявлено снижение уровня эритроцитов до 3.0х10 12/л, гемоглобина - до 68 г/л. Каков наиболее вероятный диагноз?

1.:Инфекционно-токсическая

2.:Гипопластическая

3.:Гемолитическая

4.:Дефицитная

5.:Постгеморрагическая

№4819

У годовалого ребенка, перенесшего ОРВИ, на 2 день заболевания в ночное время внезапно появилось шумное дыхание с затрудненным вдохом, втяжением межреберий, лающий кашель. Каков наиболее вероятный диагноз?

1.:Острый бронхиолит

2.:Бронхиальная астма

3.:Острый бронхит

4.:Острое воспаление легких

5.:Стенозирующий ларинготрахеобронхит

№4820

У ребенка 1,5 лет наблюдается частый, навязчивый кашель. Болеет ОРВИ 5 дней. В анамнезе - экссудативно-аллергический диатез. Объективно: дыхание учащено, с удлиненным выдохом, дистанционные хрипы. В легких перкуторно легочной звук с коробочным оттенком, жесткое дыхание, сухие свистящие и разнокалиберные влажные хрипы над всей поверхностью. На Ro-грамме ОГК: повышенная прозрачность легочной ткани с усилением сосудистого рисунка. Каков наиболее вероятный диагноз у данного ребенка?

1.:Острая пневмония

2.:Обструктивный бронхит

3.:Рецидивирующий бронхит

4.:Острый бронхит

5.:Приступ бронхиальной астмы

№4821

У ребенка 1 года, лечившегося в стационаре по поводу острого гнойного отита, на 2-й неделе развилась острая очаговая бронхопневмония, протекающая с деструкцией. Какой возбудитель вероятнее всего явился причиной болезни у данного ребенка?

1.:Стрептококк

2.:Микоплазма

3.:Палочка инфлюэнцы

4.:Стафилококк

5.:Пневмококк

№4822

Ребенок 2-х лет лечится по поводу острой стафилококковой деструктивной пневмонии. Какой препарат необходимо назначить с целью пассивной иммуннотерапии ?

1.:Противокоревой иммуноглобулин

2.:Противостафилококковая гипериммунная плазма

3.:Коммерческий полииммуноглобулин

4.:Стафилококковый бактериофаг

5.:Стафилококковый анатоксин

№4823

У 6-ти мiсячної дитини з народження наростає жовтяниця з зеленуватим вiдтiнком. Спостерiгаються явища геморагiчного дiатезу та сверблячки. Яка найбільш вірогідна патологія у дитини?

1.:Синдром Жiльбера

2.:Еритробластоз

3.:Синдром Криглера-Найяра

4.:Синдром Дабiна-Джонсона

5.:Атрезiя жовчевивiдних шляхiв

№4824

Хлопчик 5 років знаходиться у відділенні з приводу гемолітичного криза. Для підтвердження діагнозу гемолітичної анемії Мінковського-Шоффара досліджена осмотична стійкість еритроцитів. Який показник мінімально осмотичної резистентності еритроцитів підтвердить діагноз?

1.:0,44

2.:0,4

3.:0,7

4.:0,42

5.:0,39

№4825

Хлопчик 9 років в тяжкому стані: температура тіла 38-39°С, носові кровотечі, біль в кістках. Об'єктивно: різка блідість, геморагічний висип, виразково-некротичний стоматит. Збільшені всі групи лімфовузлів, печінка +5 см, селезінка +4 см. Яке дослідження є вирішальним в постановці діагнозу?

1.:Загальний аналіз крові

2.:Імунологічний комплекс

3.:Мієлограма

4.:Рентгенограма середостіння

5.:УЗД черевної порожнини

№4826

Хлопчик 6 років надійшов до відділення з гемартрозом правого колінного суглоба, лівий ліктьовий суглоб деформований. Сеча має вигляд "м'ясних помиїв". Рівень VIII фактору системи зсідання крові 1%. Який препарат найдоцільніше використати для зупинки кровотечі?

1.:Кріопреципітат

2.:Свіжезаморожена плазма

3.:Діцинон

4.:Вікасол

5.:Амінокапронова кислота

№4827

Дівчинка 2,5 років поступила зі скаргами на блідість шкіряних покровів, зниження апетиту. В раціоні переважають молочні продукти. Аналіз крові: Ер-1,8х1012 /л, Нв-60 Г/л, Лей-4,6 х10 9 /л, с-44%, е-6%, л-46%, м-4%, ШЗЕ-12 мм/год. Сироваткове залізо - 6 мкмоль/л. З якого препарату найдоцільніше розпочати лікування дитини?

1.:Еритроцитарна маса

2.:Вітамін В12

3.:Вітамін В6

4.:Фолієва кислота

5.:Лактат заліза

№4828

Дівчинка 7 років звернулась до лікаря з вираженою носовою кровотечею. Три тижні тому перенесла ГРВІ. Бліда, дратівлива, на шкірі асиметричні геморагічні висипання різного кольору і розмірів. Яка зміна в аналізі крові найбільш характерна в даному випадку?

1.:Лейкоцитоз

2.:Тромбоцитопенія

3.:Еозінофілія

4.:Прискорена ШОЕ

5.:Анемія

№4829

Хлопчик 11 років надійшов до відділення зі скаргами на загальну слабкість, запаморочення, підвищення t тіла до 39°С, носову кровотечу. Об’єктивно: блідий, геморагічні висипання, лімфаденопатія, печінка +4 см, селезінка +2 см. В крові: Ер-2,1х1012/л, Нв-60 г/л, КП-0,75, Лей-2,0х109 /л, с-30%, п-6%, е-5%, л-55%, м-5%, ШЗЕ-60 мм/год. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гемолітична анемія

2.:Гострий лейкоз

3.:Лімфогранулематоз

4.:Тромбоцитопенія

5.:Апластична анемія

№4830

Хлопчик 1,5 місяців народився недоношеним, на 34 тижні вагітності. Період новонародженості без особливостей. На прийомі у лікаря відзначається блідість шкіряних покривів. В крові: Нв-95 г/л, Ер-3,5х1012/л, КП-0.85, ретикулоцити-2‰ осмотична стійкість еритроцитів 0,44-0,3%. Яка найбільш вірогідна причина анемії?

1.:Інфекційний процес

2.:Дефіцит вітаміну В12

3.:Дефіцит заліза

4.:Гемоліз еритроцитів

5.:Незрілість кровотворення

№4831

Хлопчик 5 міс. народився недоношеним, в періоді новонародженості та в подальшому не хворів. При огляді в поліклініці відзначається блідість шкіряних покровів, сонливість. В крові: Нв-95 г/л, Ер-3,5*1012/л, ретикулоцити 9‰, КП-0,7, осмотична стійкість еритроцитів 0,44-0,33%, сироваткове залізо - 4,9 мкмоль/л. Яка причина анемії найбільш вірогідна?

1.:Незрілість кровотворення

2.:Дефіцит вітаміну В12

3.:Інфекційний процес

4.:Дефіцит заліза

5.:Гемоліз еритроцитів

№4832

Дитина 5 років спостерігалась з приводу кору. На 8 день захворювання підвищилась температура тіла до 40 С. Дитина стала сонливою, згодом знепритомніла, з'явилися судороги, птоз вік, страбізм. Яка найбільш імовірна причина погіршення стану?

1.:Нейротоксикоз

2.:Менінгіт

3.:Фебрильні судороги

4.:Коревий енцефаліт

5.:Приєднання ГРВІ

№4833

У дитини 10 років на 4 день захворювання на епідемічний паротит знов підвищилась температура тіла, з'явилося повторне блювання, болі у животі. Запідозрено паротитний панкреатит. Який з лабораторних тестів слід провести для підтвердження діагнозу?

1.:Глюкоза крові

2.:Амілаза сироватки крові

3.:В-ліпопротеіди

4.:Рівень загального білірубіну

5.:Трансаміназа cироватки крові

№4834

У хлопчика 12 років на фоні задовільного стану, нормальних розмірів печінки та селезінки з'явилася жовтяниця шкіри та склер. В аналізі крові: АлАт-0,6ммоль/ч л, загальний білірубін-51ммоль/л, прямий -10 мкмоль/л, непрямий - 41 мкмоль/л, Нb - 125 г/л, еритроцити -4,1х1012г/л. Про яке захворювання можна думати в першу чергу?

1.:Токсичний гепатит

2.:Синдром Жильбера

3.:Вірусний гепатит

4.:Гемолітична анемія

5.:Дискінезія біліарних шляхів

№4835

В клініку поступив хлопчик 10 років з симптомами, якому на підставі клінічного огляду поставлено попередній діагноз: ювенільний ревматоїдний артрит. Який симптом найбільш значний для діагностики цього захворювання?

1.:Збільшення розмірів серця

2.:Ураження великих суглобів

3.:Ранкова скутість рухів в суглобах

4.:Зональна гіперемія суглоба

5.:Збільшення частоти серцевих скорочень

№4836

У хлопчика 11 років, який 2 тижні тому переніс ангіну, виявлено артрит ліктьового и гомілковостопного суглобів, мимовільні рухи мімічної мускулатури, кільцевидний висип на животі і стегнах, глухість серцевих тонів, субфебрилітет. Який діагноз найбільш імовірний?

1.:Реактивний артрит

2.:Руховий невроз

3.:Алергічний кардит

4.:Ревматоїдний артрит

5.:Ревматизм

№4837

У дитини 10 років ревматична атака з активністю 3-го ступеня, вальвулітом мітрального клапану. Яку найоптимальнішу терапію слід призначити?

1.:Ібупрофен+вольтарен

2.:Преднізолон

3.:Аспірин+делагіл

4.:Аспірин+пеніцилін

5.:Пеніцилін+аспірин+преднізолон

№4838

Дівчинка 11 років скаржиться на головній біль, втомлюваність. Стала дратівливою, з'явилось гримасування, розкиданість рухів, погіршився почерк, предмети стали падати з рук. Об'єктивно: пальце-носову пробу виконати не може, тони серця ослаблені, на верхівці систолічний шум, ліва межа серця зсунута на 2,0 см, тахікардія. В крові: нейтрофільний лейкоцитоз, С-реакт. білок +++; ШОЕ - 30 мм/год., серомукоїди-0,60, підвищення титру АСЛ-О. Яке захворювання найбільш вірогідне?

1.:Невроз нав'язливих рухів

2.:Ревматизм. Мала хорея

3.:Неревматичний міокардит

4.:Астено-вегетативний синдром

5.:В'ялотекучий енцефаліт

№4839

У дівчинки 4 років з ювенільним ревматоїдним артритом, в крові виявлено нормохромну анемію, ретикулоцитоз. Протязі останнього року приймала нестероїдні протизапальні препарати. Яка найбільш вірогідна причина анемії?

1.:Дефіцит заліза

2.:Пригнічення кісткового мозку

3.:Прихована виразкова кровотеча

4.:Внутрішньосудинний гемоліз

5.:Дефіцит вітаміну В12

№4840

У хлопчика 7 років в анамнезі відзначається пікова температура до 40°С, протягом 3 місяців має місце веретеноподібна припухлість суглобів пальців рук, колінного і гомілковостопних суглобів, біль у верхній частині грудини, шийному відділі хребта. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Септичний артрит

2.:Остеоартрит

3.:Токсичний синовіїт

4.:Ювенільний ревматоїдний артрит

5.:Ревматизм

№4841

Дівчинка 8 років скаржиться на біль в суглобах, підвищення температури тіла до 38°С, задишку. Об’єктивно: ліва межа серця зсунута на +2,5 см, тахікардія, систолічний шум на верхівці і в V точці. В крові: лейкоцитів - 20,0 Г/л, ШЗЕ - 18 мм/час. Яка ознака в найбільшій мірі обґрунтовує діагноз?

1.:Лейкоцитоз

2.:Прискорена ШЗЕ

3.:Кардит

4.:Гарячка

5.:Артралгії

№4842

У 5-річного хлопчика зі стигмами дизембріогенезу (маленьке підбоpіддя, товсті губи, відкритий pот, гіпертелорізм) - систолічний шум в II міжребер'ї справа від грудини. Шум проводиться на шию і по лівому краю груднини . Пульс на лівій плечовій артерії - зменшений. АТ на правій руці - 110/60мм рт.ст, на лівій - 100/60. На ЕКГ: гіпертрофія лівого шлуночка. Який дефект найбільш вірогідний?

1.:Відкрита аортальна протока

2.:Дефект міжшлуночкової перегородки

3.:Дефект міжпередсердної перегородки

4.:Коарктація аорти

5.:Аортальний стеноз

№4843

У дитини 5 місяців, хворої на гостру бронхопневмонію з токсичним синдромом, розвинулися судоми, сомнолентність, повторні блювання, не пов'язана з їжею. Велике тім'ячко напружене. Сухожильні рефлекси підвищені. Симптоми Керніга, Брудзинського - сумнівні. Шкіра чиста, бліда, акроціаноз. ЧД - 58 дих/хв., Ps 164 уд/хв., АТ - 110/65 мм рт.ст. Парез кишок I ступеня. Набряк диску зорового нерва. Са крові 2,5 ммоль/л, Mg крові 1,2 ммоль/л, глюкоза крові 5,3 ммоль/л. Найбільш вірогідні причини невідкладного стану дитини?

1.:Гіпомагнезіемія

2.:Гіпоглікемія

3.:Гіпокальціемія

4.:Менінгоенцефаліт

5.:Набряк мозку

№4844

У дитини 3 років, якого доставлено до лікарні з дому, реєструється сопорозний стан, різке зниження тонусу м'язів, пригнічення сухожильних та періостальних рефлексів, виявлено міоз, зниження реакції зіниць на світло. Корнеальні рефлекси збережені. Пульс частий, послаблений. АТ - 80/50 мм рт.ст. Батьки підозрюють, що дитина проковтнула таблетовані ліки. Отруєнню якими таблетованими ліками відповідає така клінічна картина ?

1.:Атропіноподібними препаратами

2.:Барбітуратами

3.:Бета-2-адреноміметиками

4.:Транквілізаторами.

5.:Гіпотензивними препаратами

№4845

У дитини 10 років спостерігаються напади лихоманки до 38,50С, погіршення самопочуття та апетиту, з'явились периорбітальні тіні, помірно виражений біль у правій поперековій області. У гемограмі : лейк. 14*109/л, паличкояд. 12 %, сегмент. 72%, ШЗЕ 35 мм/г. Аналіз сечі - колір жовтий, мутна, в залишку - пластівці фібрину, лейк. 50-70 в полі зору, виявлені активні лейкоцити, багато бактерій. Бактеріурія більш 10 в 5 мл сечі. УЗ-дослідження нирок - підвищення ехогенності чашково-мискової системи справа, набряк інтерстицію.

1.:Дисметаболічна нефропатія

2.:Дистопія правої нирки

3.:Гострий цистит

4.:Гострий пієлонефрит

5.:Дисплазія правої нирки

№4846

Дівчинка 1р.3міс. знаходиться у стаціонарі для з'ясування причини періодичних нападів клоніко-тонічних судом та частих ГРВІ. Народилася в належний термін. Проведене лікування вітаміном D. В пологовому будинку було проведено вакцинацію БЦЖ - шкіряного знаку немає. Вакцинація кору супроводжувалась енцефалітичною реакцією. Вкажіть діагноз.

1.:Спазмофілія

2.:Аплазія вилочкової залози (синдром Ді-Джорджи).

3.:Агамаглобулінемія, зчеплена з Х-хромосомою (хвороба Брутона)

4.:Менінгоенцефаліт

5.:Гіпопаратиреоз

№4847

У 6-річної дитини мають місце короткочасні напади задухи, які повторюються 2-3 рази на рік і ліквідуються за декілька хвилин. Дитина була на ранньому штучному вигодовуванні, мали місце періодичні прояви атопічного дерматиту, алергічна реакція на пеніцилін. Кашель сухий, зрідке, експіраторна задишка, ЧД 32 за одну хвилину. При аускультації дихання жорстке, сухі свистячі хрипи з обох сторін. Тони серця помірно приглушені, ритмічні, Ps 110 уд/хв. В інших системах відхилень не виявлено. У фізичному розвитку дитина не відстає. Який Ваш діагноз ?

1.:Астматичному бронхіті

2.:Рецидивуючий обструктивний бронхіт

3.:Бронхіальна астма

4.:Гострий обструктивий бронхіт

5.:Гострий бронхіоліт

№4848

У дитини віком 3 роки з'явився кашель та нежить. У сім'ї двоє інших членів мали такі ж симптоми. На третю добу від початку захворювання кашель посилився, став сухим, нав'язливим; підвищилась t°до 37,8°С . Об'єктивно дихання з участю допоміжних м'язів, при перкусії з обох боків легеневий звук з коробковим відтінком, дихання жорстке, видих подовжений, розсіяні середньо- і крупно-міхурцеві вологі и подекуди сухі свистячі хрипи. Який дiагноз найбiльш вiрогiдний у хворого?

1.:Гострий бронхіоліт

2.:Двостороння бронхопневмонія

3.:Гострий обструктивний бронхіт

4.:Стинозуючий ларинготрахеіт

5.:Бронхіальна астма

№4849

Дитина 5 років захворіла гостро: підвищилась температури тіла до фебрильних цифр, з'явились катаральні прояви. Лікувалась амбулаторно (панадол, відхаркувальні препарати). На 7 добу стан погіршився. Посилився кашель, з'явилась задишка експіраторного характеру, ЧД 40 за хв. Над всією поверхнею легенів коробочний відтінок перкуторного звуку, при аускультації- на фоні жорсткого дихання розсіяні сухі свистячі та різнокаліберні вологі хрипи. На користь якого захворювання свідчать клінічні симптоми?

1.:Крупозна пневмонія

2.:Бронхіальна астма

3.:Гострий обструктивний бронхіт

4.:Гостра бронхопневмонія, ускладнена обструктивним синдромом

5.:Гострий бронхіоліт

№4850

Хлопчик 13 років скаржиться на сухий кашель, задишку. Хворіє протягом одного року. Напади задухи короткочасні, 1-2 рази за місяць. Об'єктивно: дитина неспокійна, шкіра бліда, ціаноз носогубного трикутника, задишка експіраторного типу, ЧД 48 за хв. Над легенями перкуторний звук з коробочним відтінком, аускультативно - дихання послаблене, сухі свистячі хрипи з обох боків. Об'єм форсованого видиху (ОФВ) 80% від належного. Який з препаратів доцільніше призначити хворому?

1.:Преднізолон

2.:Сальбутамол

3.:Еуфілін

4.:Супрастин

5.:Індометацин

№4851

Дівчинка 2,5 років захворіла гостро. Підвищилась температура тіла до 37,5°С, з'явилась нудота, гуркотіння та біль в животі, почастішали випорожнення кишечнику до 5 разів, калові маси стали рідкими, водянистими, жовтого кольору. Дівчина занепокоєна, капризна. Слизова оболонка зіву гіперемована, помітна зернистість задньої стінки глотки. Методом ІФА з випорожнень виявлений ротавірусний антиген. Діагностовано ротавірусний ентерит. Яке лікування при легкій формі вірусної діареї є доцільним?

1.:Замінна імуноглобулінотерапія

2.:Оральна регідратація

3.:Поліміксін внутрішньом'язово

4.:Інтерферон назально

5.:Фуразолідон внутрішньо

№4852

Батьки 6-річного хлопчика скаржаться, що у дитини знизився апетит, підвищилась температура тіла до 38,3 С, з'явився біль у животі та жовтяниця. На 5 до-бу хвороби лікар виявив збільшення печінки на 2 см, селезінки на 0,5 см. В крові білірубін загальний - 50 мкмоль/л, прямий - 40 мкмоль/л, непрямий - 10 мкмоль/л, АЛТ - 4 ммоль/л . Тимолова проба - 12 од. Найбільш вірогідний діагноз?

1.:Ієрсініоз

2.:Інфекційний мононуклеоз

3.:Лептоспіроз

4.:Вірусний гепатит

5.:Гемолітична анемія

№4853

Дівчинка 7 місяців вигодовується штучно, фізичний розвиток задовільний. Під час тривалого плачу раптом покрилася липким потом, дихання зупинилося, розвився ціаноз обличчя. Через декілька секунд настав гучний вдих(“півнячий крик”), після чого стан дитини нормалізувався. При огляді дівчинки лікарем виявлені ознаки рахіту ІІ ст. Для діагностики захворювання найінформативнішим дослідженням є:

1.:Електроенцефалограма.

2.:Проба Сулковича

3.:Дослідження сечі на аміноацідурію

4.:Дослідження крові на кальцій

5.:Дослідження крові на цукор

№4854

У хлопчика 12 років через 2 тижні після ГРВІ з'явився головний біль, нудота, млявість, сеча кольору “м'ясних помиїв”. Шкіра бліда, пастозність обличчя. АТ 140/90 мм рт.ст., добовий діурез 400 мл. Аналіз крові: ер 3,3*1012/л, Нb 100 г/л, лейк. 17*109/л, е. 2%, п. 10%, с. 65%, л. 20\%, м. 3%, ШЗЕ 34 мм/год. Аналіз сечі: білок 0,6 г/л, ер. на все п. з., лейк. 30-35 в п.з., циліндри зернисті. Загальний білок 60 г/л, a2-глобуліни 18\%. Яке захворювання у хворого?

1.:Гострий гломерулонефрит з нефрітичним синдромом

2.:Інтерстиціальний нефрит

3.:Гострий гломерулонефрит з ізольованим сечовим синдромом

4.:Гострий пієлонефрит

5.:Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом

№4855

Дівчинка 10 років хворіє шостий день. Млява, t° 37,8-38,3°С, шкіра бліда, періорбітальні тіні. Сухий кашель, задишка, ЧД 32-36 за хв. Над легенями вкорочення перкуторного звуку справа на рівні 9-10 сегментів дихання жорстке, в зоні вкорочення послаблене, дрібноміхурцеві хрипи, крепітація. Яке обстеження є вирішальним для постановки діагнозу?

1.:Бактеріальне дослідження мокротиння

2.:Клінічний аналіз крові

3.:Бронхографія.

4.:Бронхоскопія

5.:Рентгенографія грудної клітини

№4856

У дитини 5 мiсяцiв захворювання почалось гостро з підвищення температури тiла до 38°С, кашлю, задишки, зниження апетиту. Об'єктивно: виражена задишка експiраторного типу, ЧД 48 за хвилину, частий малопродуктивний кашель, дистанцiйнi хрипи. Над легенями при перкусiї коробковий звук, в задньонижнiх вiддiлах помiрно послаблене, розсiянi сухi свистячi хрипи, велика кiлькiсть недзвiнких середньо- i дрібноміхурцевих вологих хрипiв. Який дiагноз найбiльш вiрогiдний у хворого?

1.:Бронхiальна астма

2.:Гостра бронхопневмонiя

3.:Гострий бронхiолiт

4.:Гострий обструктивний бронхіт

5.:Гострий бронхіт

№4857

У дитини віком 12 років підвищилась температура тіла до 38,70С, дихання стало частішим - до 32 дихань у хвилину, зрідка кашляє, біль у грудях справа та у животі. Вкорочення перкуторного звуку над нижньою долею правої легені, при аускультації - дихання послаблене. Ваш діагноз ?

1.:Правосторонній плеврит

2.:Вогнищева пневмонія

3.:Гострий апендицит

4.:Полісегментарна пневмонія

5.:Крупозніа пневмонія

№4858

У дитини 7 років через 10 днів після перенесеної ангіни сеча набула вигляду “м'ясних помиїв”, з'явився головний біль, млявість, пастозність повік. АТ - 130/90 мм рт.ст. Виділено 500 мл сечі за добу. В гемограмі : лейкоцити 12х109/л, еозін. 2\%, паличкояд. 12\%, сегмент. 68\%, лімф.19\%, моноц. 4\%, ШЗЕ - 28 мм/г. В аналізі сечі : еритроцити - на все поле зору, білок - 0,98 г/л, еритроцитарні циліндри. УЗ дослідження нирок : набряк паренхіми обох нирок, шари паренхіми не дифереційовані. Родинний анамнез не обтяжено. Який варіант громерулонефриту ?

1.:Гострий гломерулонефрит з нефротичним

2.:Гострий гломерулонефрит з ізольованим сечовим синдромом

3.:Хронічний гломерулонефрит

4.:Гострий гломерулонефрит з нефріточним синдромом, гематурією і гіпертензією

5.:Гострий гломерулонефрит з нефрітичним синдромом

№4859

У дитини в віці 2 місяці, народженої з вагою 5100г, лікар встановив наявність жовтяниці, хриплого крику, пупкової грижі, відставання у фізичному розвитку (дитина не втримує голови). Печінка + 2 см , селезінка не збільшена. Кал та сеча звичайного кольору. В анамнезі мала місце затримка відпадання пуповин-ного залишку. Дані додаткових досліджень : Hb 120 г/л, еритр. 4,5х1012/л, ШЗЕ - 3 мм/г. Білірубін в сироватці крові - загальний 28 мкмоль/л, непрямий 20 мкмоль/л, прямий 8 мкмоль/л. Про яке захворювання треба міркувати у цього хворого?

1.:Цитомегаловірусна інфекція

2.:Кон'югаційна жовтяниця

3.:Гемолітична анемія

4.:Природжений гепатит

5.:Природжений гіпотиреоз

№4860

У дитини 2 років скарги на кашель, часте дихання, підвищення температури тіла до 38 С на протязі трьох днів. На першому році життя були прояви алергічного діатезу. Шкіра бліда, періоральний ціаноз. Задишка експіраторного типу, 54 дихання на хвилину, частота серцевих скорочень - 122 на хвилину. Зліва біля кута лопатки укорочення перкуторного звуку, в інших відділах - коробковий звук. Дихання в ділянці укорочення ослаблене, в інших відділах - жорстке с подовженим видихом. Локально вислуховуються дрібно-міхурцеві звучні хрипи, в інших відділах розсіяні свистячо-скребучі. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Обструктивний бронхіт.

2.:Гостра лівостороння вогнищева пневмонія з обструктивним синдромом.

3.:Бронхіальна астма, приступний період.

4.:Ексудативний плеврит.

5.:Бронхіоліт.

№4861

Дитина 2,5 роки захворіла гостро, коли підвищилась температура тіла до 38 С і з`явились болі у животі, одноразове блювання. Стан дитини важкий. Шкіра бліда. Частота дихання 80 на 1 хвилину. Ціаноз носогубного трикутника. Права половина грудної клітки відстає в диханні. Притуплення перкуторного звуку справа нижче кута лопатки, дихання там значно ослаблене, хрипи не вислуховуються. Тони серця ослаблені, тахікардія. Живіт помірно здутий, болючий при пальпації в правому підребер`ї. На Ro-грамі грудної клітки - справа інтенсивне гомогенне затемнення у проекції 7 та 10 сегментів, синуси вільні. Який найімовірніший діагноз?

1.:Гострий обструктивний бронхіт

2.:Правобічний ексудативний плеврит

3.:Крупозна пневмонія.

4.:Гостра правостороння полісегментарна пневмонія.

5.:Гострий апендицит.

№4862

Дитина 10 років, скаржиться на погіршення апетиту, печію, біль у навколопупковій ділянці, який носить тупий характер і виникає частіше через 2-3 години після їжі, вранці - натще. Біль зменшується після їжі. Хворіє три роки. Об`єктивно: шкіра бліда. Живіт м`який, болючий при глибокій пальпації в епігастральній та пілородуоденальній ділянках. Позитивний симптом Менделя. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Хвороба Крона.

2.:Хронічний гастродуоденіт.

3.:Виразкова хвороба шлунка.

4.:Мезаденіт.

5.:Хронічний холецистохолангіт.

№4863

У дівчинки 12років скарги на тупий біль, відчуття тиску в правому підребір`ї та епігастральній ділянці, знижений апетит, блювання, носові кровотечі. Хворіла на гострий вірусний гепатит В рік тому. Об`єктивно: склери та шкіра іктеричні, на шкірі - судинні зірочки. Тони серця ритмічні, приглушені, систолічний шум на верхівці. В легенях везикулярне дихання. Печінка на 5 см виступає з-під реберної дуги, щільна, болюча, гладка, край заокруглений; селезінка виступає на 2 см, щільна. Загальний аналіз крові: Ер-3, 8 х 1012/л, Нв-90 г/л, Л-5, 5 х 109/ л, ШОЕ-28 мм/год., Тр. - 175000. Час зсідання крові - 7ў35І - 8ў05І. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Хвороба Вільсона-Коновалова.

2.:Синдром Жільбера.

3.:Хронічний гепатит.

4.:Хронічний холецистохолангіт.

5.:Цироз печінки.

№4864

Дитина 5 років захворіла гостро з підвищення температури до 38,5oС, нежиті, кашлю та кон`юнктивіту. На 4-й день хвороби з`явився плямисто-папульозний висип на обличчі, новий підйом температури до 39,2 С. В наступні дні висип розповсюдився на тулуб і кінцівки. Слизова піднебіння гіперемована, на слизовій оболонці щік біля нижніх корінних зубів - залишки дрібних білуватих нашарувань. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Кір.

2.:Краснуха.

3.:Ентеровірусна інфекція.

4.:Єрсиніоз.

5.:ГРВІ.

№4865

Дитина 3-х років захворіла гостро, підвищилась температура тіла до 39,50 С, стала млявою, повторна блювота, головний біль. При огляді виявлені позитивні менінгеальні симптоми, проведена люмбальна пункція. Спино-мозкова рідин каламутна, витікає під тиском, вміст білка - 1,8 г/л; реакція Панді +++, цукор - 2,2 ммоль/л, хлориди - 123 ммоль/л, цитоз - 2350 х 106 [80\% нейтрофілів, 20\% лімфоцитів]. Встановіть діагноз.

1.:Пухлина мозку.

2.:Серозний менінгіт вірусний.

3.:Субарахноїдальний крововилив.

4.:Гнійний менінгіт.

5.:Серозний менінгіт туберкульозний.

№4866

Дитина 3-х місяців захворіла з підвищення температури до 37,50С, млявості, зригувань, періодичного неспокою. Через 2 дні помітили, що сеча залишає темні плями на пелюшках; при огляді на 3-й день виявлена іктеричність шкіри склер, збільшення печінки, селезінки. В пологовому будинку з приводу гемолітичної хвороби новонароджених одержала гемотрансфузії. Визначення біохімічних показників дало результати: білірубін загальний - 157 мкмоль/л, прямий - 100 мкмоль/л, непрямий - 57 ммоль/л, АЛТ - 5,2 ммоль/л, протромбіновий індекс - 50%; в аналізі сечі виявлені жовчні пігменти, уробілін вище норми. Який діагноз найбільш вірогідний.

1.:Кон`югаційна жовтяниця

2.:Гемолітична анемія

3.:Вірусний гепатит А.

4.:Вірусний гепатит В.

5.:Атрезія жовчевивідних ходів.

№4867

Дитина 1 року захворіла гостро з підвищення температури до 39С , млявості. Через 8 годин з`явився висип на нижніх кінцівках, сідницях, животі - поодинокі плямисті елементи з геморагіями в центрі. Висип швидко збільшувався кількості, елементи його набули характеру геморагій неправильної форми, несиметрично розташовані, різних розмірів від 3 до 5 мм, темно-вишневого кольору. Температура тіла висока - 39-400С. Виберіть найбільш імовірний діагноз.

1.:Тромбоцитопенічна пурпура [хвороба Верльгофа].

2.:Кір з геморагічним синдромом

3.:Менінгококова інфекція, менінгококцемія.

4.:Геморагічний васкуліт [хвороба Шенляйн-Геноха].

5.:Грип з геморагічним синдромом.

№4868

Дитина 3-х років скаржиться на кашель, який поступово підсилюється. На 12 день об`єктивно: температура 37,1 С, шкіра бліда. Слизова оболонка ротоглотки - блідо-рожева. На вуздечці язика маленька виразка. Відмічаються напади кашлю до 20 на добу, які характеризуються серією кашльових поштовхів, за якими слідує свистячий вдих, напад закінчується виділенням склоподібного харкотиння. В легенях жорстке дихання, сухі хрипи, іноді вологі. На рентгенограмі: горизонтальне положення ребер, підвищення прозорості легень, розширення кореневого малюнка. В крові: лейкоцитоз - 23 х 109/л, е. 1\%, п.3\%, с-23\%, л.70\%, м.3\%, ШЗЕ 3 мм/год. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Кашлюк

2.:Кір.

3.:ГРВІ з синдромом стенозуючого ларинготрахеобронхіту.