Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

5.:Гіпертонічна хвороба

№191

У чоловіка з гіпертонічною хворобою під час лікування з’явився сухий кашель. Клінічних проявів пошкодження дихальної і серцево-судинної систем, що можуть обумовити кашель, немає. Лікар припустив побічну дію ліків. До якої групи найбільш імовірно належить препарат, що викликав цей ефект?

1.:Гангліоблокаторів

2.:Інгібіторів АПФ

3.:Блокаторів кальцієвих каналів

4.:Діуретиків

5.:Препаратів раувольфії

№192

Чоловік 47 років скаржиться на періодичний головний біль, серцебиття і порушення серцевого ритму. Об’єктивно: тони серця ослаблені, ЧСС 90/хв, АТ 170/100 мм рт. ст. На ЕКГ - гіпертрофія лівого шлуночка, шлуночкові екстрасистоли, 10-15/хв. Встановлено діагноз гіпертонічної хвороби та ІХС. Для лікування хворого найкращим є препарат з групи

1.:Бета-блокаторів

2.:Симпатолітиків

3.:Діуретиків

4.:Інгібіторів АПФ

5.:Нітратів

№193

У хворого 66 років через тиждень після аденомектомії раптово виник біль в грудній клітці, задишка, серцебиття, слабкість. Згодом з’явився біль в правому підребер’ї. Об’єктивно: стан важкий, дифузний ціаноз, задишка, частота дихання 38/хв. Шийні вени набряклі. Межі серця не змінені, тони чисті, тахікардія. Пульс 124/хв, малого наповнення, ритмічний. АТ 80/40 мм рт. ст. На ЕКГ - ознаки блокади правої ніжки пучка Гіса. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Тромбоемболія легеневої артерії

2.:Інфаркт міокарда

3.:Розшаровуюча аневризма

4.:Серцева астма

5.:Гостра пневмонія

№194

Хворий 45 років з дрібновогнищевим інфарктом міокарда скаржиться на відчуття перебоїв в роботі серця. На ЕКГ: відсутність зубців Р, хвилі F в ІІ, ІІІ, aVF, V1, V2, не ритмічність шлуночкових комплексів, ЧСС 220/хв, АТ 100/70 мм рт. ст. Для зняття нападу використовували обзидан, верапаміл, новокаїнамід, кордарон, гілуритмал, однак без позитивного ефекту впродовж 2 діб. Що із перерахованого є найбільш ефективним для даного хворого?

1.:Кардіоверсія

2.:Хінидин 0,2 г 2 рази на добу та анаприлін 0,02 г 2-3 рази на добу

3.:1,6 г хінидину на добу впродовж 3 днів

4.:Внутрішньосерцева електрокардіостимуляція

5.:Черезстравохідна електрокардіостимуляція з частотою 350 імп/хв

№195

Чоловік 52 років звернувся до лікаря зі скаргами на періодичний головний біль, запаморочення, відчуття оніміння кінцівок. В анамнезі - виразкова хвороба дванадцятипалої кишки. Об’єктивно: пульс 62/хв, ритмічний. АТ 165/90 мм рт. ст. Перкуторно - ліва межа серця на 1,0 см назовні від лівої середньоключичної лінії. Тони серця ритмічні, акцент ІІ тону над аортою. Печінка не збільшена. Набряки відсутні. Вкажіть препарат, який доцільно використати в даного пацієнта.

1.:Раунатин

2.:Адельфан

3.:Клофелін

4.:Гіпотіазид

5.:Пропранолол

№196

Пацієнтка 39 років звернулась до лікаря зі скаргами на періодичний головний біль, запаморочення, відчуття оніміння кінцівок. Об’єктивно: пульс 84/хв, ритмічний. АТ 160/95 мм рт. ст. Перкуторно - ліва межа серця на 1,5 см назовні від лівої середньоключичної лінії. Тони серця ритмічні, акцент ІІ тону над аортою. Печінка не збільшена. Набряків немає. Виставлений попередній діагноз гіпертонічної хвороби. Який з наведених інструментальних методів дослідження дасть більш об’єктивну інформацію про можливу гіпертрофію міокарда?

1.:Апекскардіографія

2.:Рентгенографія органів грудної порожнини

3.:Електрокардіографія

4.:Реографія

5.:Ехокардіографія

№197

У чоловіка 49 років діагностовано стенокардію напруження ІІ ФК. Прийом нітрогліцерину та нітратів пролонгованої дії викликає сильний головний біль. Яким з наведених препаратів можна замінити нітрогліцерин для зняття приступі в стенокардії?

1.:Ніфедипін (коринфар)

2.:Молсидомін (сиднофарм)

3.:Аміодарон (кордарон)

4.:Верапаміл (фіноптин)

5.:Пропранолол (обзидан)

№198

Хворий 62 років скаржиться на відчуття стискання за грудиною, яке з’являється в нічний час, триває 5-20 хвилин і знімається нітрогліцерином. Об’єктивно: пульс 75/хв, АТ 165/90 мм рт. ст. Тони серця ослаблені, ритмічні. На ЕКГ змін не виявлено. Ваш попередній діагноз?

1.:Кардіалгія гіпертензивна

2.:Стенокардія напруження

3.:Стенокардія спокою

4.:Кардіалгія вертеброгенна

5.:Вегето-судинна дистонія

№199

Хворий 48 років скаржиться на появу болів стискаючого характеру переважно після фізичного навантаження, болі проходять самостійно після припинення фізичної активності. Об’єктивно: пульс 67/хв, АТ 140/90 мм рт. ст., тони серця ослаблені. При проведенні велоергометрії з метою уточнення діагнозу стенокардії почав скаржитись на стискаючий біль за грудиною з іррадіацією в ліву руку та лопатку, задуху. Пульс -128/хв, АТ 180/110 мм рт. ст. Ваші дії?

1.:Дати бета-блокатор і продовжити тест

2.:Припинити проведення тесту

3.:Дати нітрогліцерин і продовжувати тест

4.:Зменшити навантаження

5.:Продовжити тест через 5-10 хвилин

№200

Чоловік 60 років скаржиться на перебої в роботі серця, задишку в стані спокою, виражену загальну слабкість. Переніс інфаркт міокарда 8 місяців тому. Об’єктивно: АТ 80/60 мм рт. ст., ЧСС 32/хв, частота дихання 26/хв, ціаноз. На ЕКГ: повна атріовентрикулярна блокада. Яка тактика ведення хворого доцільна?

1.:Використання антиаритмічних препаратів

2.:Периферичні вазодилататори в поєднанні з допаміном

3.:Внутрішньовенне введення преднізолону

4.:Електрична кардіостимуляція

5.:Внутрішньоаортальна балонна контрпульсація

№201

У зв’язку з тривалим болем стенокардичного характеру хворий 56 років госпіталізований до лікарні, де виявлено підйом сегмента ST на 5 мм з формуванням зубця Q у відведеннях V1-V4. На першу добу мав місце стан клінічної смерті, в подальшому - часті епізоди екстрасистолії. Який препарат вибору для постійного прийому в амбулаторних умовах?

1.:Дігоксин

2.:Атенолол

3.:Нітросорбід

4.:Верапаміл

5.:Новокаїнамід

№202

Хвора 46 років скаржиться на раптові напади серцебиття, які супроводжуються пульсацією в ділянці шиї і голови, страхом, нудотою. Серцебиття триває 15-20 хвилин, минає при затримці дихання з натугою. Про яке порушення серцевої діяльності можна думати у хворої?

1.:Напад надшлуночкової пароксизмальної тахікардії

2.:Напад миготливої аритмії

3.:Напад шлуночкової пароксизмальної тахікардії

4.:Напад екстрасистолічної аритмії

5.:Напад тріпотіння передсердь

№203

Хворий 56 років скаржиться на болі стискаючого характеру, які з’являються вночі в один і той же час, іррадіюють у ліву лопатку, не проходять після прийому нітрогліцерину. На ЕКГ під час нападу: сегмент ST вище ізолінії на 5 мм у відведеннях V5-V6, після нападу - повертається на ізолінію. Яка найбільш імовірна патологія, що зумовлює таку картину?