Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

2.:Перикардит

3.:Крупозна пневмонія

4.:Плеврит

5.:Тромбоемболія гілок легеневої артерії

№625

У жінки 35 років через 30 хвилин після внутрішньо-м'язової ін'єкції ампіциліну виникли різка слабкість, свербіж обличчя та рук, нудота, кашель, задишка, біль у грудній клітці. Об'єктивно: ціаноз, набряк повік, обличчя, шиї, шкіра волога з червоними висипками. Пульс - 120/хв,АТ - 70/20 мм. рт. ст., тони серця глухі, дихання часте, поверхневе з великою кількістю різнокалібрових вологих хрипів. З введення якого препарату необхідно негайно почати терапію?

1.:Преднізолону

2.:Допаміну

3.:Астмопенту

4.:Еуфілліну

5.:Адреналіну

№626

Жінка 40 років надійшла до клініки зі скаргами на напад задишки, яка триває кілька годин і не проходить під впливом раніш ефективного астмопенту. З'явилося серцебиття та неспокій. 8 років хворіє хронічним бронхітом. Об'єктивно: стан тяжкий, хвора сидить, спираючись руками об край столу, блідий ціаноз, на відстані чутно свистяче дихання. В легенях на фоні послабленого дихання вислуховуються в невеликій кількості розсіяні сухі хрипи. Пульс - 108/хв. АТ - 140/80 мм. рт. ст. Застосування яких препаратів у першу чергу є обов'язковим у

1.:Антигістамінних

2.:Адреноміметиків

3.:Глюкокортикоїдів

4.:Стабілізаторів мембран тучних клітин

5.:Холінолітиків

№627

Чоловік 46 років скаржиться на раптовий біль у верхній частині живота, нудоту, одноразову блювоту, слабкість. Об'єктивно: стан середньої важкості, температура тіла 38°С, дихання поверхневе, ЧДР - 28/хв. Праворуч нижче кута лопатки притуплення легеневого звуку, крепітація. Пульс - 92/хв. АТ - 120/70 мм. рт. ст. Тони серця приглушені. Живіт здутий, помірно напружений в епігастральній ділянці та правому підребер'ї. На ЕКГ - негативні зубці Т. Яка найбільш вірогідна причина гострого абдомінального болю?

1.:Інфаркт міокарда

2.:Гострий гастрит

3.:Нижньодольова плевропневмонія.

4.:Гострий холецистит

5.:Гострий панкреатит

№628

Хвора 47 років скаржиться на кашель з відділенням гнійного харкотиння до 0,5 л на добу, біль в нижній ділянці лівої половини грудної клітки, періодичне підвищення температури тіла. Яке обстеження буде найбільш інформативним для постановки діагнозу?

1.:Дослідження харкотиння

2.:Рентгенограма легенів

3.:Бронхографія

4.:Плевральна пункція

5.:Бронхоскопія

№629

Хворий 55 років скаржиться на слабкість протягом 2-х місяців, біль в правій половині грудної клітки, кашель, виділення харкотиння з прожилками крові. Рентгенологічно: інтенсивна тінь трикутної форми на ділянці нижньої долі, зв'язана з середостінням. Про яке захворювання слід подумати?

1.:Центральний рак нижньої долі справа

2.:Туберкульоз легень

3.:Інфаркт легень

4.:Бронхоектатична хвороба

5.:Плевропневмонія

№630

Хворий 50 років надійшов в лікарню на 9 день після початку захворювання зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,5°С., різку слабкість, біль в ділянці правої лопатки при диханні, сухий кашель. Частота дихання - 28/хв. пульс - до 100/хв, ознаки інтоксикації. В зоні правої лопатки притуплення перкуторного тону, бронхіальне дихання, поодинокі дрібнопухірцеві та крепітуючі хрипи. Через три доби виник напад кашлю з виділенням 200мл гнійної мокроти, після чого температура тіла знизилася. На рівні кута лопатки виявлено на фоні інфільтрації легені округле просвітлення з горізонтальним

1.:Рак легені з розпадом.

2.:Обмежена емпієма плевральної порожнини.

3.:Гострий абсцес легені.

4.:Киста легені.

5.:Бронхоектазії.

№631

Здоровий до того чоловік 32 років під час фізичних вправ зненацька відчув слабкість, біль в правій половині грудей з віддачею в праве плече, задишку, відчуття серцебиття. Стан тяжкий. Тахікардія до 100/хв, АД-90\60 мм. рт. ст. Дихання 28/хв., права половина грудної клітини відстає при диханні. Перкуторно справа тимпаніт, дихальні шуми не чутні. Температура тіла - нормальна.

1.:Інфаркт міокарду.

2.:Спонтаний пневмоторакс.

3.:Інфаркт легені.

4.:Сухий плевріт

5.:Судинний полакс

№632

У чоловіка 46 років виявлено пневмонію із множинними порожнинами розпаду в обох легенях. Лікування пеніциліном було неефективним. З бронхопульмонального лаважного вмісту був висіяний золотистий стафілокок, який має стійкість до метициліну. Призначення якого зантибактеріальних засобів є оптимальним в даній ситуації ?

1.:Клафоран

2.:Тетрациклін

3.:Карбеніцилін

4.:Бісептол

5.:Ампіцилін

№633

У пацієнта 27 років, який зловживає алкоголем, діагностована правостороння нижньочасткова пневмонія. На рентгенограмі інфільтративні зміни справа у С6 і С10. Раніше захворювань бронхолегенево системи не спостерігалось. З якого препарата слід розпочинати антибактеріальну терапію?

1.:Цепорін

2.:Тетрациклін

3.:Бензилпеніцилін

4.:Бісептол

5.:Гентаміцин

№634

Впродовж 8 років хворого турбує кашель зранку з відходженням невеликої кількості харкотіння, задишка. Палить більш 10 років. При огляді: цианоз, збільшення тривалості видоха, сухі хрипи. Можливий діагноз?

1.:Бронхоектатична хвороба

2.:Бронхіальна астма

3.:Хронічний необструктивний бронхит

4.:Хронічний обструктивний бронхит

5.:Ідіопатичний фіброзуючий альвеоліт

№635

Хворий 41 рік скаржиться на постійний кашель з виділенням невеликої кількості слизистого харкотиння. Ранковий кашель турбує впродовж 5 років, 2-3 рази на рік після переохолодження підсилюється. Палить, вживає алкоголь. Об'ективно: голосове тремтіння послаблене. Перкуторно-коробковий відтінок легеневого звуку над легенями. Поодинокі сухі хрипи. Рентгенобстеження - збільшення коренів легень, підсилення легеневого малюнку. Який із перерахованих нижче діагнозів

1.:Емфізема легень.

2.:Хронічний необструктивний бронхіт

3.:Бронхоектатична хвороба.

4.:Хронічний обструктивний бронхіт

5.:Гостра прикоренева пневмонія.

№636

У хворого була діагностована пневмонія. Не дивлячись на лікування, з`явилась гектична лихоманка, а потім виділення харкотиння "повним ротом". Яку хворобу слід підозрювати?

1.:Бронхоектатична хвороба.

2.:Абсцес легені.

3.:Стафілококова пневмонія.

4.:Крупозна пневмонія.

5.:Казеозна пневмонія.

№637

Пацієнт хворіє 20 років хронічним бронхітом. В останній час виділяє приблизно 0,5 л гнійного харкотиння за добу з максимальним виділенням харкотиння у ранкові години, пальці у вигляді "барабанних паличок", нігті за типом "годинникове скло". Яка хвороба найбільш ймовірна?

1.:Туберкульоз.

2.:Хронічний бронхіт

3.:Бронхоектатична хвороба.

4.:Гангрена легенів.

5.:Гостра пневмонія.

№638

Хворий скаржиться на нестерпний кашель з виділенням до 600 мл за добу гнійного харкотиння шоколадного кольору з гнилісним запахом. Захворів гостро, температура 39°С, лихоманка неправильного типу. На рентгенограм ділянка затемнення з порожниною у центрі, з неправильними контурами та з рівнем рідини. Яку хворобу слід підозрювати ?

1.:Гангрена легені.

2.:Кавернозний туберкульоз.

3.:Абсцес легені.

4.:Рак легені з розпадом.

5.:Бронхоектатична хвороба.

№639

До лікаря звернувся хворий 19 років, котрий раніше хворів сухим плевритом, бронхітами. Під час стрибка у висоту на спортивному майдані відчув гострий біль у лівому боці, сильну задишку. Об`єктивно: блідий, сині губи ліва половина грудної клітки відстає в акті дихання. Перкуторно: зліва - тимпаніт, аускультативно - послаблення дихання. Пульс - 98 ударів на хв., АТ - 90/50 мм. рт. ст. Чим зумовлене порушення стану

1.:Бронхіальною обструкцією.

2.:Плевральним ексудатом

3.:Судиною недостатністю.

4.:Спонтаним пневмотораксом.

5.:Серцевою недостатністю.

№640

У хворого 53 років правосторонній гідроторакс. При пальпації з правої сторони лікар виявив відсутність голосового тримтіння нижче угла лопатки. Де найбільш ймовірно при перкусії буде тупий перкуторний звук?

1.:Над трикутником Раухфуса-Гроко.

2.:Над лінією Дамуазо.

3.:Над простором Траубе.

4.:Над трикутником Гарлянда.

5.:Під лінією Дамуазо.

№641

Проводячи топографічну перкусію легенів у хворого, який отримав на підприємстві значну баротравму, було виявлено, що нижні границі легенів знаходяться на одне ребро нижче норми, висота верхівок обох легенів та поля Креніга значно збільшені. Про яке захворювання повинен подумати лікар ?

1.:Емфізема легенів.

2.:Пневмоторакс

3.:Ексудативний плеврит

4.:Хронічний бронхіт.

5.:Бронхіальна астма.

№642

Хвора 68 років скаржиться на сухий кашель, підвищення температури до 37,5° С, біль в грудній клітці при диханні. 5 днів тому - травма грудної клітки. При огляді: блідість, відставання правої половини грудної клітки при диханні. При аускультації - послаблене дихання та шум тертя плеври справа над нижніми відділами. В крові - лейкоцитоз, підвищення ШОЕ. Рентгенологічно - підвищена прозорість легень, посилений легеневий малюнок. Ваш клінічний діагноз?

1.:Рак легенів.

2.:Пневмоторакс травматичний.

3.:Сухий плеврит.

4.:Ексудативний плеврит.

5.:Гостра пневмонія.

№643

Хвора 53 роки скаржиться на кашель з виділенням слизистого харкотиння, підвищенням температури до 38,5°С, слабість, задишку, пітливість. ЧД 24 в 1 хв., шкіра волога. Нижче лівої лопатки вкорочення перкуторного звуку. Аускультативно там же послаблене дихання, дрібноміхурцеві вологі хрипи. Аналіз крові: лейкоцити -10х10 9/л, ШОЕ-27 мм. год. Ваш попередній діагноз?

1.:Абсцеc легені.

2.:Лівобічна вогнищева нижньодолева пневмонія.

3.:Крупозна лівобічна нижньодольова пневмонія.

4.:Лівобічний ексудативний плеврит.

5.:Рак легень в нижній долі зліва.

№644

Хворий 40 р. скаржиться на підвищення температури до 39°С, кашель з виділенням харкотиння з домішками крові, задишку, загальну слабкість, герпетичне висипання на губах. ЧД 32 в 1хв. Справа під лопаткою посилення голосового тремтіння, перкуторно там же притуплення перкуторного звуку, аускультативно - бронхіальне дихання. Аналіз крові: лейк. - 14х109 /л, ШОЕ 35 мм/год. Ваш попередній діагноз ?

1.:Крупозна правобічна пневмонія.

2.:Рак легені.

3.:Вогнищева правобічна пневмонія.

4.:Ексудативний плеврит.

5.:Кавернозний туберкульоз правої легені.

№645

Больной 23 лет в связи с острой респираторной инфекцией принял грамм аспирина. У него развился приступ удушья с затрудненным выдохом, который был купирован введением эуфиллина. Аллергоанамнез не отягощен. В прошлом дважды оперирован по поводу полипоза носа. Укажите ваш диагноз:

1.:Астма физического усилия

2.:Инфекционно-аллергическая бронхиальная астма

3.:Атопическая бронхиальная астма

4.:Аспириновая астма

5.:Симптоматический бронхоспазм

№646

У 20-летнего мужчины, страдающего бронхиальной астмой, приступы удушья возникают 3 - 4 раза в неделю. Ночные приступы отмечаются 1 раз в неделю. ОФВ1 70 % от должных величин, колебания его в течение суток - 2 %. Укажите тяжесть течения БА.

1.:Течение средней тяжести

2.:Легкая степень тяжести

3.:Легкое, рецидивирующее течение

4.:Статус асматикус

5.:Тяжелое течение

№647

У хворого 28 років відзначається закладеність носу, напади ядухи у нічний час один раз на тиждень. Захворів після респіраторної інфекції, котру самостійно лікував ацетілсаліциловою кислотою. В аналізах крові та харкотиння виявляється єозінофілія. У хворого можна запідозріти?

1.:Бронхіальна астма екзогенна форма

2.:Еозінофільний інфільтрат легенів

3.:Бронхіальна астма аспіринова

4.:Бронхіальна астма фізичної напруги

5.:Бронхіальна астма ендогенная форма

№648

У хворого 27 років сухий кашель та біль пов’язана з диханням у правій половині грудної клітини, лихоманка до 39,5°С. В легенях справа від кута лопатки тупісь при перкусії, бронхіальне дихання. Який найбільш вірогідний діагноз у хворого

1.:Ексудативний плеврит

2.:Правобічна нижньодольова пневмонія

3.:Бронхоектатична хвороба

4.:Ателектаз нижньої долі правої легені

5.:Абсцесс нижньої долі правої легені

№649

Хворий 22 років через 3 дні після ОРВІ скаржиться на дертя за грудиною, кашель зі слизним харкотинням. Стан задовільний. Перкуторно легеневий звук, над легенями жорстке дихання. Рентгенограма легенів не змінена. Який діагноз у хворого ?

1.:Гострий ларингіт

3.:Гострий бронхіт

4.:Гострий трахеїт.

5.:Грип

№650

Чоловік 60 років скаржиться на задишку, котра підсилюється при фізичному навантаженні. Палить біля 30 років. Об'єктивно: температура 36,5°С, ЧД - 22 за хв., пульс-88 уд. /хв., АТ- 130/85 мм. рт. ст. Грудна клітка бочкоподібної форми, легеневий звук з коробочним відтінком над усією поверхнею легеневих полів, послаблене везикулярне дихання. Яке захворювання в анамнезі найбільш ймовірно призвело до патологічних змін