Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

5.:Гострий інфаркт міокарда

№3098

Хворого турбує біль в ділянці грижового випинання в ділянці пупка. Грижове випинання до 6 см у діаметрі, у черевну порожнину при легкій пальпації не вправляється, хворобливе, шкіра над ним не змінена, симптом кашльового поштовху позитивний, визначається край грижових воріт. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Невправима пупочна грижа

2.:Защемлена пупочна грижа

3.:Кісти урахуса

4.:Вправима пупочна грижа

5.:Предочеревинна ліпома

№3099

Призивник скаржиться на навність патологічного утворення, що з'являється в правій паховій ділянці при фізичному навантаженні і при натужуванні. Утворення округлої форми, діаметром близько 3,5 см, при пальпації м'яко-еластичної консистенції, розташовується в медіальній частині пупартової зв’язки. Утворення розташоване досередини від сім’яного канатика. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Правобічна пряма пахова грижа

2.:Правобічна стегнова грижа.

3.:Варикозне розширення вен сім’яного канатика.

4.:Кісти сім’яного канатика.

5.:Правобічна коса пахова грижа.

№3100

Хвора скаржиться на навність пухлиноподібного утворення в ділянці пупка, періодичні болі в ньому при навантаженні. Оперована в минулому - лапароскопічна холецистектомія. Нижче пупка - пухлиноподібне утворення до 4 см у діаметрі, еластичної консистенції, безболісне в момент огляду. У черевній стінці нижче пупка на 1 см округлий дефект кільцеподібної форми до 3 см у діаметрі. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Грижа білої лінії живота

2.:Післяопераційна пупочна грижа.

3.:Параумбілікальна невправима грижа

4.:Пупочна грижа.

5.:Діастаз прямих м'язів живота

№3101

Хворий раніше зроблено лапароскопічну холецистектомію. Хвора з ожирінням Ш ступеня. В ділянці біляпупочного операційного рубця з'явилося хворобливе випинання, розмірами 6х11 см, м'яко-еластичної консистенції, що збільшується при натужуванні і кашлі. У положенні лежачи утворення зникає. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Післяопераційна вентральна грижа

2.:Переочеревинна ліпома

3.:Вправима пупочна грижа.

4.:Діастаз прямих м'язів живота

5.:Пухлина черевної порожнини

№3102

У хворої опік полум'ям ІІА, ІІІА - Б ступеня обох рук, грудей, живота. Загальна площа опіку близько 35% поверхні тіла, з них глибоких - 28% поверхні тіла. Опік одержала 4 тижня назад. Загальний стан хворої важкий. Температура тіла 38,1 °С, пульс 92 уд. у хв., аритмічний, АТ - 125/70 мм рт. ст. Сформулюйте діагноз періоду опікової хвороби.

1.:Опіковий шок

2.:Гостра опікова токсемія

3.:Реконвалесценція

4.:Опікова септикотоксемія

5.:Хронічний опіковий шок

№3103

Потерпілий скаржиться на біль у ногах, не може ходити. Біль у ногах і зміна кольору шкіри пальців з'явилися 2 дні назад, коли зробив тривалий перехід по болотистій місцевості. Температура повітря по шляху проходження була +1 до +5°. Курить з 13 років. При огляді: дистальні відділи стоп і пальців набряклі, синюшні. Пульс на артеріях стіп ослаблений, на підколінних і стегнових гарного наповнення. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Загальне переохолодження

2.:Відмороження стоп І ст.

3.:Хвороба Рейно

4.:Облітеруючий ендартеріїт ніг І ст.

5.:Відмороження стоп ІІ ст.

№3104

Хворий, 31 рік, клінічно поставлений діагноз ревматичної суміжної мітральної вади серця. За допомогою якого методу дослідження можливо точно визначити ступінь супутньої недостатності мітрального клапану?

1.:Ренгеноконтрасної лівої вентрикулографії

2.:Зондування правих відділів серця

3.:Зондування лівих відділів серця

4.:Грудної аортографії

5.:Ренгенографії серця

№3105

Хворий 64 років поступив з клінічною картиною гострого калькульозного холециститу. На другу добу від моменту вступу на фоні консервативної терапії виникла гостра біль у правому підребер’ї, стан тяжкий, блідість, тахікардія. Відмічається напруженність м’язів животу та перитоніальні явища у всіх відділах. Про яке ускладнення слід думати?

1.:Гострий руйнуючий панкреатит

2.:Жовчнокам’яна непрохідність кишковин

3.:Тромбоз мезентеріальних судин

4.:Перфорація жовчного міхура, перитоніт

5.:Підпечінковий абсцес

№3106

Хворий 42 років оперований з ймовірним діагнозом холедохолітіаз, механічна жовтяниця. На операції патології жовчовивідних шляхів та жовчного міхура не виявлено. Встановлено збільшення печінки, вона має червоно-коричневий колір. Встановлен діагноз гепатита. Які лікувальні міроприємства доцільні?

1.:Холецисектомія, дренування черевноі порожнини

2.:Зовнішне дренування жовчних протоків

3.:Холецистостомія

4.:Нічого не робити, рану зшити

5.:Десимпатизація печінковой артеріі

№3107

Хворому 30 років. За 8 годин до звернення в стаціонар він отримав удар у черево. При вступі - скарги на біль в правому підребер’ї, кволість. Шкірні покриви бліди. Пульс 100 уд. в хвилину, ритмічний. АТ - 110/60 мм рт.ст. Перкуторно притуплення в відлогих місцях черевноі порожнини немае. Пальпаторно визначається напруження м”язів передньої черевної стінки у правому підребер’ї. Визначте раціональний діагностичний комплекс в умовах спеціалізованого стаціонару для виключення травматичного нашкодження печінки.

1.:Рентгенографія шлунку, лапароскропія

2.:ЄРХПГ, каваграфія

3.:Оглядова рентгенографія черевноі порожнини, УЗД черевноі порожнини

4.:Спленопортографія, ЯМР черевної порожнини

5.:Оглядова рентгенографія черевноі порожнини, целіакографія

№3108

Хворий 42 років поступив в хірургічне відділення з скаргами на блювання кров'ю, кволість, втрата свідомості. З анамнезу відомо, що він 5 років тому знаходився на стаціонарному лікуванні в інфекційній лікарні з приводу вірусного гепатиту. Відмічае зловживання алкоголем. При фізикальному обстеженні стан хворого середньої важкості, пульс 105 уд. на хв., ритмічний А/Т - 90/60 мм рт.ст. Язик сухий, живіт здутий, при пальпації виявляеться, що збільшена печінка, пальпація болісна, збільшена селезінка. При ректальному дослідженні - мелена. Маючи на підозрі шлункову кишкову кровотечу встановіть Ваші дії, як черевного хірурга.

1.:Гемостатична консервативна терапія, нагляд у дінамиці

2.:Промивання шлунка льодяною водою через товстий шлунковий зонд

3.:УЗД органів черевноі порожніни

4.:Екстрена хірургія

5.:Екстрена ЕГДС

№3109

Хворий К. скаржиться на печію та постійний біль за грудиною. При нахилі після прийому їжі виникає зригування. При рентгенологічному дослідженні виявлено - сковзька кардіофункціональна кила стравохідного отвіру діафрагми з розмищенням кардіі на дні шлунку на 8 см вище діафрагми. При езофагоскопії є ознаки рефлюксезофагита. Яку тактику Ви вибирете для лікування цього хворого?

1.:Консервативне лікування в хірургічному стаціонарі

2.:Операція в хірургічному стаціонарі

3.:Консервативне лікування в терапевтическому стаціонарі

4.:Санаторно-курортне лікування

5.:Консервативне лікування в полікліниці

№3110

Хворий 70 р. звернувся з защемленою пахвинною килою, викликав терапевта до дому. Давність защемлення 10 годин. Е ознаки кишкової непрохідності. Гіперемія кожи над киловим випячуванням. Якою повинна бути тактика лікаря, який обстежив хворого?

1.:Направлення на консультацію до хірурга

2.:Вправлення кили після ін’екції наркотиків

3.:Вправлення кили

4.:Екстренна госпіталізація в хірургічний стаціонар

5.:Холод на область кили, аналгетики, антибіотики

№3111

Хворий з защемленою пахвово-калитковою килою поступив на 3-ю добу з початку захворювання. Температура до 39°С, гіперемія, інфільтрація, набряк килової торбини. Яке ускладнення спостерігається у хворого?

1.:Гострий орхіт

2.:Мутузниця (фуникулит)

3.:Водниця яєчка (яйко)

4.:Нагній (флегмона) килової торбини

5.:Гостра кишкова непрохідність

№3112

У хворого при проведенні гастродуоденоскопії виявлена невеликих розмірів поверхнева виразка на малій кривизні шлунка. Як Ви вважаєте, з чим пов’язаний початковий процес виразкоутворення?

1.:З декомпенсацією антральної кислотонейтралізуючої функції

2.:Зі зниженням секреторної функції підшлункової залози

3.:З механізмами, порушуючими рівновагу між факторами захисту та агресії гастродуоденальної зони

4.:З порушенням кислотонейтралізуючої функції дванадцятипалої кишки

5.:Зі зворотньою діфузією водиєвих іонів

№3113

В хірургічне відділення поступив хворий з гастродуоденальною кровотечею. Проведено консервативне лікування. Кровотеча припинилась, але через деякий час відновилась. При виразці що кровоточить та малому ступені операційного ризику рекомендовано?

1.:Резекція шлунку та виразки, що кровоточить

2.:Клінодібне видалення виразки що кровоточить з пілоропластикою та стовбуровою ваготомиєю

3.:Ушивання виразки що кровоточить з пилоропластикою та ставбуровою ваготомією

4.:Клінодібне видалення виразки що кровоточить з СПВ

5.:Видалення виразки

№3114

Хворий 38 років, доставлений у приймальне відділення хірургічного стаціонару з клінічними ознаками скрізноі виразки 12-палоі кишки. Із анамнезу відомо, що він хворів і неодноразово лікувався з приводу виразкової хвороби 12-палоі кишки. 6 годин тому з’явились різкий кінжальний біль в надчревній ділянці, холодний піт. Доставлений каретою швидкоі допомоги. При вступі було зроблено оглядовий рентгенологічний знімок черевноі порожнини. Як ви вважаєте, що є достовірною рентгенологічною ознакою перфорації гастродуоденальної виразки?

1.:Збільшений газовий міхур шлунка

2.:Пневматизація кишковини

3.:“Чаші” Клойбера

4.:Високе стояння діафрагми

5.:Наявність вільного газу в черевній порожнині

№3115

У хворого, страждаючого виразковою хворобою під час чергового загострення захворювання зник біль в надчеревній ділянці. У той же час хворий відмітив появу рідкого чорного стільця. Як Ви вважаєте, зниження болю і поява “мелени” при дуоденальній виразки характерно для

1.:Перфорації виразки

2.:Малігнізації виразки

3.:Пенетрації в підшлункову залозу

4.:Кровотечі

5.:Пілородуоденального стенозу

№3116

В клініку невідкладноі хірургії доставлений молодий чоловік з клінікою продірявленої виразки шлунку через 12 годин від початку продірявлення. Терміново взятий в операційну для предопераційної інфузійної терапії. Під час лапаротомії діагностован розливний гнійний перитоніт. Яка Ваша тактика? Операцією вибору при продірявленій виразки шлунка в умовах гнійного перитоніту є:

1.:Висічення виразки зі стволовою ваготомією і пилоропластикою

2.:СПВ з ушиванням перфорації

3.:Резекція шлунку

4.:Ушивання перфорації, промивання і дренування черевної порожнини

5.:Справжня антрумектомія

№3117

Потерпілий В. 24 років, поcтупив у клініку із глибокими опіками площею 35% поверхні тіла. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, АТ - 90/40 мм рт. ст., пульс - 115 уд/хв., дихання - 26 рухів/хв. Що необхідно виконати для попередження розвитку гіповолемічного шоку?

1.:Здійснити паранефральну блокаду за Вишневським

2.:Призначити наркотичні аналгетики

3.:Інфузію розчинів декстранів

4.:Ввести 5% розчин глюкози

5.:Перелити одногрупну сумісну еритроцитарну масу

№3118

У хворого З., 69 років, на 6 день після простатектомії раптово появились задуха, ціаноз обличчя, біль за грудиною. Об’єктивно: дихання часте, АТ - 90/60 мм рт. ст., пульс - 110 уд/хв., на ЕКГ - ознаки перевантаження правих відділів серця. Черговий лікар викликав реанімаційну бригаду, підозрюючи тромбоемболію легеневої артерії. Що мав би зробити лікуючий лікар для попередження цього ускладнення ?

1.:Накласти на нижні кінцівки еластичні бинти

2.:Призначити хворому венотоніки та аспірин

3.:Створити для нижніх кінцівок в ліжку підвищене положення

4.:Призначити після операції профілактичні дози гепарину

5.:Активно вести післяопераційний період

№3119

Хворий Б., 36 років, доставлений в судинно - хірургічну клініку зі скаргами на наявність пульсуючого новоутвору у правій паховій ділянці. Із анамнезу відомо, що пацієнт тривалий час вводив наркотики у праву стегнову вену. Об’єктивно: ознаки напруженої флегмони у паху справа, аускультативно - систолічний шум, пульс на периферичних артеріях правої ноги ослаблений. Що повинен зробити судинний хірург для профілактики патологічної кровотечі?

1.:Розкрити флегмону, прошити стегнову артерію

2.:Перев’язати зовнішню клубову артерію, розкрити флегмону

3.:Призначити хворому антибактеріальну та дезінтоксикаційну терапію

4.:Провести аутовенозну пластику ураженої артерії

5.:Пунктувати флегмону, накласти поверх тиснучу пов’язку

№3120

Лікар приймального відділення оглядає хворого Ф., 58 років, який годину тому отримав травму правого стегна в автокатастрофі. Об’єктивно: загальний стан хворого важкий, шкіра бліда, АТ - 90/50 мм рт. ст., пульс-110 уд/хв. По передній поверхні правого стегна рвана рана 10х14 см, із неї виступає відламок кістки, кровотеча з рани помірна, пульс на підколінній артерії збережений. Що повинен зробити лікар приймального відділення?

1.:Накласти на рану асептичну пов’язку, а на ногу шину Дітеріхса

2.:Знеболити та накласти скелетний витяг

3.:Призначити ненаркотичні аналгетики, накласти гіпсову лонгету

4.:Вести наркотичні аналгетики, протишокові кровозамінники

5.:Перелити одногрупну сумісну еритроцитарну масу

№3121

Хворий І., 49 років, отримав опік полум’ям верхніх кінцівок та тулуба. При поступленні стан важкий, свідомість затьмарена, його лихоманить, АТ - 80/50 мм рт.ст., пульс 118 уд/хв. Місцево констатовано опіки ІІІ Б ступеня площею 20%. Ваші лікувальні дії?

1.:Призначити дезінтоксикаційні кровозамінники

2.:Ввести наркотичні аналгетики та протишокові кровозамінники

3.:Некректомія опікової поверхні, гемотрансфузія

4.:Антибактеріальна та дезінтоксикаційна терапія

5.:Провести первинну хірургічну обробку опікової рани

№3122

У відділення судинної хірургії доставлено із ЦРЛ хворого М., 66 років, зі скаргами на біль, втрату чутливості та рухів у правій ступні. Вказані симптоми виникли 3 дні тому, лікувався консервативно. Об’єктивно: температура тіла 38,2°С, шкіра бліда, АТ - 110/70 мм рт. ст., пульс - 110 уд/хв., місцево - ступня та гомілка холодні, активні рухи в ступні і колінному суглобі відсутні, набряк та болючість м’язів гомілки, пульс визначається тільки на стегновій артерії. Що повинен зробити хірург?

1.:Виконати ампутацію кінцівки на рівні стегна

2.:Виконати ампутацію кінцівки на рівні гомілки

3.:Провести тромболітичну терапію стрептокіназою

4.:Провести тромбектомію із підколінної артерії

5.:Здійснити фасціотомію на гомілці

№3123

Чоловік 32 років підчас фізичного навантаження зненацька відчув задуху, біль в лівій половині грудної клітини, серцебиття. Об’єктивно: стан важкий, АТ - 100/70 мм рт. cт., пульс 100 уд/хв., дихання - 28 рухів/хв., ліва половина грудної клітини відстає в акті дихання, перкуторно зліва високий тимпаніт. Що може бути причиною даного стану?

1.:Тромбоемболія легеневої артерії

2.:Спонтанний пневмоторакс

3.:Інфаркт міокарду

4.:Гіпотонічний криз

5.:Міжреберна невралгія

№3124

Хворий С. 63 років, поступив у приймальний покій із масивною блювотою кров’ю. Блювота виникла раптово, в анамнезі вірусний гепатит. При огляді виявлено телеангіектазії на обличчі та грудях, на черевній стінці венозна сітка у вигляді “голови медузи”, пальпуються збільшена печінка та селезінка. Яка причина кровотечі на Вашу думку?

1.:Ерозивний гастродуоденіт

2.:Карцинома стравоходу

3.:Бронхоектатична хвороба

4.:Кровоточива виразка шлунку

5.:Розрив варикозних вен стравоходу

№3125

У хворого М., 34 років, після ДТП і перенесеного травматичного шоку виник різкий індуративний набряк м’яких тканин правого стегна та гомілки. Об’єктивно: шкіра нижньої кінцівки бліда, холодна, пульсація на підколінній артерії різко ослаблена. В аналізі крові - гіперкаліємія, збільшення вмісту креатиніну, в сечі - сліди міоглобіну. Що є причиною розвитку такого стану?

1.:Синдром поліорганної недостатності

2.:Тромбоз глибоких вен правої нижньої кінцівки

3.:Синдром розчавлення

4.:Тромбоз артерій правої гомілки

5.:Синдром тривалого здавлення

№3126

При огляді потерпілого в автокатастрофі черговий хірург виявив: живіт м’який, симптоми подразнення очеревини відсутні, зліва від пупка болючий пульсуючий новоутвір, аускультптивно над ним систолічний шум, пульсація на артеріях нижніх кінцівок ослаблена. АТ - 90/60 мм рт. cт., пульс - 90 уд/хв. Який попередній діагноз вірний?

1.:Розрив товстого кишечнику

2.:Травматичний розрив селезінки

3.:Розшаровуюча аневризма аорти

4.:Гострий тромбоз біфуркації аорти

5.:Травматичне пошкодження лівої нирки

№3127

У приймальне відділення доставлено хвору М., 22 років, яка із метою суїциду випила невідому хімічну речовину. Пацієнтка скаржиться на біль за грудиною, блювоту, загальну слабість. Об’єктивно: шкіра та видимі слизові бліді, АТ - 90/60 мм рт. ст., пульс - 95 уд/хв., в блювотних масах слиз із домішками крові. Що в першу чергу повинен зробити хірург?

1.:Провести інфузійну терапію

2.:Промити шлунок водою

3.:Дати таблетки активованого вугілля

4.:Призначити гемостатичну терапію

5.:Призначити спазмолітики

№3128

У пацієнта К., 56 років, через 2 години після операції з приводу цирозу печінки черговий хірург виявив накопичення крові у дренажному флаконі. Об’єктивно: хворий блідий, АТ - 100/70 мм рт. ст., пульс - 100 уд/хв. Аналіз крові: гемоглобін - 95 г/л, кількість еритроцитів - 3,92х1012, кількість фібриногену - 0,8 г/л, час кровотечі подовжений в 2 рази. Що слід призначити хворому?

1.:Внутрішньовенне введення епсилон-амінокапронової кислоти

2.:Ввести внутрішньом’язево розчин вікасолу

3.:Призначити переливання одногрупної плазми крові

4.:Перелити одногрупну сумісну еритроцитарну масу

5.:Внутрішньовенне введення 40% розчину глюкози

№3129

Хвора 54 років поступила в стаціонар з вираженим акроціанозом, набухшими шийними венами, збільшеною печінкою, асцитом. Межі серця розширені. Тони серця не вислуховуються, верхівковий поштовх не визначається. АТ 100/50 мм рт. ст. На рентгенограмі органів грудної клітини виявлена збільшена тінь серця у вигляді трапеції. Яким патологічним станом можна пояснити вказані симптоми у у хворого?

1.:Тампонадою серця.

2.:Ексудативним плевритом.

3.:Грижею стравохідного отвору діафрагми.

4.:Гострою серцевою недостатністю.

5.:Комбінованою вадою серця.

№3130

У приймальне відділення доставлений хворий М. 54 років, зі скаргами на головний біль, головокружіння, часткову втрату пам’яті на минулі події, диспепсичні розлади. Вказані симптоми виникли годину тому після падіння із ударом головою об асфальт, лікарями карети швидкої допомоги констатовано втрату свідомості протягом 30 хвилин. Об’єктивно: гематома в ділянці потилиці, ослаблені рефлекси, парез правої нижньої кінцівки, незначна гіпотонія. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Стиснення головного мозку

2.:Забій м’яких тканин голови

3.:Струс головного мозку

4.:Забій головного мозку

5.:Перелом кісток черепа

№3131

Хворий П. 48 років, звернувся до чергового хірурга зі скаргами на біль у правій половині грудної клітини, задуху, кашель, головокружіння. Із анамнезу: годину тому він упав з мотоцикла та ударився правою частиною грудної клітини до краю тротуару. Об’єктивно: шкіра та видимі слизові бліді, свідомість пригнічена, АТ-90/60 мм рт. ст., пульс - 100 уд/хв., у грудній клітині справа дихання ослаблене, перкуторно - тупість в нижніх відділах. Який патологічний процес можна запідозрити?

1.:Правобічний гемоторакс

2.:Правобічний напружений пневмоторакс

3.:Правобічний піопневмоторакс

4.:Правобічний закритий пневмоторакс

5.:Перелом ребер справа

№3132

Лікар карети швидкої допомоги виявив у хворого С., 22 років, ножове поранення м’яких тканин правого плеча із незначною кровотечею. Була накладена тиснуча пов’язка і хворий транспортований у хірургічне відділення. Черговий хірург виявив зниження температури та чутливості шкіри китиці, обмеження активних рухів у пальцях, зникнення пульсації на артеріях передпліччя, в ділянці рани наростав набряк м’яких тканин. Який попередній діагноз Ви можете поставити?

1.:Травматичне пошкодження правої плечової вени

2.:Травматичне пошкодження нервових стовбурів правого плеча

3.:Різана рана м’яких тканин правого плеча

4.:Травматичне пошкодження правої плечової артерії

5.:Травматичне пошкодження підшкірних вен правого плеча

№3133

До хірурга поліклініки звернувся чоловік 57 років, зі скаргами на різкий біль, відчуття похолодання та затерпання у правій ступні. Вказані симптоми з’явились раптово, декілька годин тому, їх інтенсивність наростала. З анамнезу відомо, що пацієнт тривалий час лікується у кардіолога з приводу приступів миготливої аритмії. Об’єктивно: ступня і гомілка холодні, пульс пальпується на стегновій артерії, дистальніше - відсутній. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий тромбоз глибоких вен правої гомілки

2.:Неврит сідничного нерва справа

3.:Тромбоемболія правої підколінної артерії

4.:Тромбоз артерій правої гомілки

5.:Облітеруючий атеросклероз правої нижньої кінцівки

№3134

Хворий 28 років, поступив в стаціонар зі скаргами на біль в лівій половині грудної клітини, задуху. Травму заперечує. При рентгенологічному обстеженні виявлено пневмоторакс зліва. До цього моменту вважав себе здоровим, служив в армії. Яка найбільш ймовірна причина виникнення спонтанного пневмотораксу?

1.:Наявність злук в плевральній порожнині

2.:Бульозна емфізема

3.:Хронічний бронхіт

4.:Тромбоемболія легеневої артерії

5.:Бронхіальна астма

№3135

У хворого 32 років з закритою травмою грудної клітини з’явилась підшкірна емфізема в ділянці яремної ямки, яка швидко розповсюдилась на шию, обличчя, верхню частину тулуба. Який механізм такого розвитку підшкірної емфіземи?

1.:Пошкодження дихальних шляхів з розвитком емфіземи середостіння

2.:Перелом ребер

3.:Закритий пневмоторакс

4.:Забій серця

5.:Розрив діафрагми

№3136

У хворого 45 років з гострим абсцесом лівої легені при кашлі раптово виникли сильні болі в грудній клітині, задуха, посилилась тахікардія. При рентгенологічному контролі зліва виявлено колабовану ліву легеню, повітря в лівій плевральній порожнині з горизонтальним рівнем рідини. Який механізм виникнення даного ускладнення?

1.:Розрив булли лівої легені

2.:Ателектаз лівої легені

3.:Перехід запалення на вісцеральну плевру

4.:Прорив гнійника в плевральну порожнину

5.:Гостра серцево- легенева недостатність

№3137

У хворого 38 років, в результаті нанесеного удару тупим предметом по лівій половині грудної клітини, виявлено перелом Х ребра зліва зі зміщенням відламків, пристінковий пневмоторакс. Хворий блідий, відмічає болі в лівому підребер’ї. АТ 80/40 мм рт. ст. Пульс 138 за 1 хв., слабого наповнення і напруження. При УЗД обстеженні виявлено рідину в лівій половині живота. Виявлено розрив селезінки. Яку вибрати лікувальну тактику?

1.:Зробити негайно лапаротомію і спирт-новокаїнову блокаду Х ребра.

2.:Дренувати ліву плевральну порожнину і зробити лапаротомію.

3.:Негайно виконати верхньо-серединну лапаротомію і потім дренувати ліву плевральну порожнину.

4.:Провести протишокові заходи і після підвищення артеріального тиску зробити лапаротомію.

5.:Зробити лівобічну торакотомію, а потім зразу же лапаротомію.

№3138

У хворого 82 років защемлена пахова кила самостійно вправилась в приймальному відділенні. З часу защемлення пройшло не більше 1 години. У хворого виражена серцево-судинна патологія. Яка хірургічна тактика?

1.:Невідкладна лапаротомія з ревізією органів черевної порожнини.

2.:Герніотомія в плановому порядку.

3.:Динамічне спостереження в стаціонарі, при появі симптомів перитоніту – лапаротомія.

4.:Герніотомія при поступленні.

5.:Спостереження за хворим в приймальному відділенні 2 години і при відсутності ознак перитоніту відпустити

№3139

У хворої віком 52 років після приступу болю у правому підребір'ї виникла жовтушність шкіри і слизових оболонок. При УЗД виявлено конкременти у жовчному міхурі, холедох поширений до 1,5 см. Вміст холедоху чітко не візуалізується. Який метод обстеження дозволить підтвердити холедохолітіаз?

1.:Повторне УЗД обстеження після підготовки

2.:Ендоскопічна ретроградна холангіографія

3.:Фіброгастродуоденоскопія

4.:Комп’ютерна томографія

5.:Аналіз крові на білірубін, амінотрасферази

№3140

У хворого з виразковою хворобою у анамнезі виник раптово кинжальний біль у епігастрії, дошкоподібне напруження м’язів передньої черевної стінки, симптом Щоткіна-Блюмберга, позитивний симптом Спіжарського. Який діагностичний метод найбільш інформативний для уточнення діагнозу і вирішення тактики лікування?

1.:Ультразвукове дослідження живота

2.:Фіброгастродуоденоскопія

3.:Оглядова рентгенографія живота у вертикальному положенні

4.:Загальний аналіз крові та сечі

5.:Діагностична лапаротомія

№3141

У хворого 19 років з’явились переймоподібні болі в животі, блювота, затримка стільця та газів. При оглядовій рентгенографії органів черевної порожнини виявлено “чаші Клойбера”. Про яке гостре захворювання органів черевної порожнини може йти мова?

1.:Про кишкову непрохідність

2.:Про погану підготовку хворого до обстеження

3.:Про глистну інвазію

4.:Про метеоризм

5.:Про ентероколіт

№3142

У хворого 24 років з’явилась кривава блювота, чорний стілець, загальна слабість. АТ 90/60 мм рт. ст. Пульс 120 за хв., слабого наповнення і напруження. Ht - 0,20, Нв - 60 г/л, ЦВТ - 10 мм вод. ст. Діурез 800 мл. За допомогою якого з перелікчених показників можна найбільш точно оцінити гіповолемію?

1.:Артеріальний тиск

2.:Центральний венозний тиск

3.:Добовий діурез

4.:Гематокрит

5.:Гемоглобін

№3143

У хворого 45 років скарги на загальну слабкість, запаморочення, дьогтеподібний кал. Стан хворого середньої тяжкості. Шкіра бліда. Пульс 110 уд./хв, АТ-100/60 мм рт.ст., гемоглобін 90 г/л. Під час термінової гастроскопії виявлено поліп антрального відділу шлунка розміром 1,5х2,1 см на широкій основі. Верхівка поліпа активно кровоточить. Визначте тактику лікування?

1.:Лапаротомія, висічення поліпа

2.:Ендоскопічна діатермокоагуляція поліпа

3.:Негайна операція в об’ємі резекції шлунка

4.:Ендоскопічна поліпектомія

5.:Ендоскопічний гемостаз, біопсія поліпа

№3144

У хворого 45 років - гостра шлункова кровотеча ІІ-ІІІ ступеня, що проявилася гематемезисом. Із анамнезу відомо, що хворий 10 років тому переніс напад гострого деструктивного панкреатиту, після якого з часом з’явилась спленомегалія. При огляді хворого шкіра бліда, пульс 110 уд/хв, АТ-100/60 мм рт.ст., гемоглобін 90 г/л. Живіт дещо збільшений в розмірах, м’який, помірно болючий в лівому підребер’ї, де визначається великих розмірів селезінка. Печінка, підшлункова залоза не пальпуються. Перистальтика посилена. Яка найбільш імовірна причина кровотечі?

1.:Синдром Малорі-Вейса

2.:Позапечінкова портальна гіпертензія

3.:Кровотеча із кісти підшлункової залози

4.:Гострі виразки шлунка

5.:Рак шлунка

№3145

Хворому М., 26 років, виставлено діагноз: дифузний токсичний зоб ІІІ ступеня, тиреотоксикоз середньої важкості. Хворому запропоновано оперативне лікування, на яке він погодився. Які заходи під час передопераційної підготовки треба застосувати для профілактики тиреотоксичного кризу у післяопераційному періоді?

1.:Застосування антитиреоїдних препаратів.

2.:Малотравматична хiрургiчна технiка

3.:Постільний режим

4.:Застосування кортикостероїдiв

5.:Детоксикаційна терапія

№3146

Хвора М. 16 років, оперована 12 років тому з приводу дифузного токсичного зобу III-IV ступеня. На цей час у хворої виник рецидив тиреотоксикозу. Хворій запропоновано оперативне втручання, але перед цим треба з`ясувати де знаходиться функціонуюча тканина залози. Який саме метод доцільно застосувати?

1.:Сканування залози

2.:Ультразвукове дослідження

3.:Рентгенологічне дослідження стравоходу

4.:Рентгенологічне дослідження шиї

5.:Пункційну аспіраційну біопсію

№3147

У хворої М., 26 років, оперованої з приводу дифузного токсичного зобу ІІІ ступеня, тиреотоксикоза середньої важкості на 2 добу після операції з`явилися судоми кістей, стоп та лиця. Симптоми Хвостека, Трусо позитивні. Хвора скаржиться на болі в ділянці серця. На ЕКГ - подовження інтервала Q-T. Яке ускладнення виникло у хворої?

1.:Гіпопаратиреоз

2.:Тиреотоксична міокардіодистрофія

3.:Парез гортанних нервів

4.:Тиреотоксичний криз

5.:Гіперпаратиреоз

№3148

Хвора С., 35 років, на 2 добу після операції з приводу змішаного токсичного зобу IV ступеню, скаржиться на болі в ділянці серця. На ЕКГ - подовження інтервала Q-T. Симптоми Хвостека, Трусо чітко не визначені. Виставлено попередній діагноз прихованої тетанії. Яке дослідження треба провести для підтвердження діагнозу?

1.:Визначити вміст кальцію і фосфору у крові

2.:Визначити вміст тиреоїдних гормонів у крові

3.:Визначити вміст натрію

4.:Визначити вміст калію

5.:Визначити вміст тиреотропного гормону

№3149

У хворої М., 40 років, оперованої з приводу дифузного токсичного зобу IV ст. після операції встановлено ураження гортанних нервів з порушенням фонації та ковтання. Які саме заходи мають вирішальне значення у профілактиці цього ускладнення?

1.:Використання місцевого знеболення

2.:Використання загальної анестезії

3.:Малотравматична анатомічна хiрургiчна технiка

4.:Субфасціальне видалення залози та малотравматична анатомічна хiрургiчна технiка

5.:Передопераційна підготовка

№3150

Хвора А., 44 років, оперована з приводу змішаного токсичного зобу IV ст. Через 10 годин після операції стурбована, скаржиться на задишку, лице синюшне, голова нахилена уперед. На передній поверхні шиї визначається щільно-еластичне утворення, що постійно збільшується у розмірах. Яке ускладнення виникло у хворої?

1.:Гіпопаратиреоз

2.:Післяопераційна кровотеча

3.:Абсцес післяопераційної рани

4.:Парез гортанних нервів

5.:Підшкірна емфізема

№3151

Хвора А., 44 років, оперована з приводу дифузно-вузлового токсичного зобу IV ст. Через 10 годин після операції стурбована, скаржиться на задишку, тиск в ділянці шиї, лице синюшне, голова нахилена уперед. На передній поверхні шиї визначається щільно-еластичне утворення, що постійно збільшується у розмірах. Вирішено, що у хворої виникла післяопераційна кровотеча. Яка подальша тактика?

1.:Призначити антибактеріальні препарати

2.:Компрес на ділянку шиї

3.:Холод на ділянку рани

4.:Призначити гемостатики

5.:Видалити гематому, перев`язати кровоточиву судину

№3152

У хворої М., 26 років, виявлено вузол у правій долі щитовидної залози. Вузол з`явився протягом останніх 3 місяців, появу його хвора зв`язує зі стресом. Збільшення вузла та болю хвора не відмічає. Під час УЗД виявлено вузол 2х2,5 см у нижній частині правої долі щитовидної залози. Яке лікування треба призначити?

1.:Хірургічне лікування

2.:Динамічний нагляд

3.:Не потребує лікування

4.:Консервативну терапію

№3153

У хворої після субтотальної резекції щитовидної залози з приводу токсичного зоба ІІІ ст., тиреотоксикоза середньої важкості - різке погіршення стану, підвищення температури тіла до 39 °С. Хвора збудженна, є галюцінації, АТ 120/40 мм рт. ст., ЧСС 180 за хвилину, ЧД 32 за хв, тони серця аритмічні. Яке ускладненя виникло у хворої?

1.:Злоякісна гіпертермія

2.:Кровотеча

3.:Повітряна емболія

4.:Гіпотиреоз

5.:Тиреотоксичний криз

№3154

Наступного дня після прийому великої кількості алкоголю хворий відчув різкий біль у задньому проході, відчуття стороннього тіла, з'явилися незначні кров'янисті виділення з прямої кишки. При обстеженніі в ділянці ануса визначається "розетка" різко болючих і напружених випинань слизової прямої кишки багряного кольору, на 3 і 7 годинах за циферблатом відзначається некроз слизової з помірною кровотечею. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий тромбоз гемороїдальних вузлів

2.:Кровотеча з гемороїдальних вузлів

3.:Гостра анальна тріщина

4.:Поліп анального каналу

5.:Геморой, ускладнений випадінням IV ст.

№3155

70-літня жінка скаржиться на сліди червоної крові при дефекації поруч з каловими масами і свербіння в анальному каналі. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Гельмінтоз

2.:Рак прямої кишки

3.:Неспецифічний виразковий коліт

4.:Геморой

5.:Поліп прямої кишки

№3156

Хвора 27 років, скаржиться на відчуття болю при дефекації, наявність яскраво червоних смуг крові, що покривають калові маси. На протязі останніх 5 років страждає на закрепи. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Параректальна нориця

2.:Внутрішній геморой

3.:Змішана форма геморою

4.:Рак прямої кишки

5.:Анальна тріщина

№3157

У хворого 55 років, часті - до 20-30 разів на добу випорожнення з домішками крові і слизу, болі в лівій здухвинній ділянці, що підсилюються при позивах на дефекацію, температура 38 °С. Бактеріологічне дослідження калу - дизентерійних бактерій, амеб немає. Ректороманоскопія - слизова оболонка різко гіперемована, набрякла, покрита виразками різних розмірів, що кровоточать. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Дизентерія

2.:Дивертикульоз

3.:Неспецифічний виразковий коліт

4.:Хвороба Крона

5.:Поліпоз товстої кишки

№3158

Хворому віком 60 років, з атеросклерозом нижніх кінцівок та оклюзією правого стегново-підколінного сегмента, що супроводжується ішемією ІІІ ступеня, виконана операція стегново-підколінного шунтування. Які заходи профілактики тромбозу шунта необхідно провести в ранньому післяопераційному періоді?

1.:Призначення спазмолітиків.

2.:Призначення фібринолітиків.

3.:Призначення непрямих антикоагулянтів.

4.:Призначення анальгетиків.

5.:Призначення прямих антикоагулянтів.

№3159

Хвора 47 років, 3 роки тому перенесла гострий тромбоз глибоких вен правого здухвинного сегменту. Наразі турбують біль, важкість, значний набряк правої нижньої кінцівки. При обстеженні виявлено значний набряк стегна та гомілки, бура індурація шкіри у нижній третині гомілки, варикозно розширені поверхневі вени на гомілці. Ваша тактика оперативного лікування?

1.:Операція Пальма

2.:Операція Лінтона

3.:Перев'язка поверхневих вен за Шеде-Кохером

4.:Венектомія за Наратом.

5.:Венектомія за Маделунгом.

№3160

Хвора К., віком 50 років, страждає на гострий тромбоз правого венозного здухвинного сегменту. Готується до оперативного втручання. Які профілактичні заходи щодо тромбоемболії легеневої артерії необхідно провести у хворої?

1.:Перев'язка здухвинної вени.

2.:Призначення прямих антикоагулянтів

3.:Призначення непрямих антикоагулянтів.

4.:Постановка кава-фільтра.

5.:Плікація нижньої порожнистої вени.

№3161

Хвора 53 років, поступила в стаціонар зі скаргами на сильний біль в правій гомілці розпираючого характеру. Набряк стопи та гомілки, судомні скорочення литкових м’язів, підвищення температури до 38,5°С. Хворіє протягом 3 днів. При огляді шкіра правої гомілки та стопи гіперемована, напружена, блискуча. Окружність правої гомілки більша лівої на 5 см. Рухи можливі, але дуже болючі. При пальпації кінцівки визначається болючість по ходу судинного пучка, особливо в підколінній ямці. Пульсація на артеріях стоп задовільна. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Варикозне розширення поверхневих вен гомілки.

2.:Синдром Педжета-Шретера.

3.:Гострий тромбоз підколінної вени.

4.:Синдром Леріша, III стадія.

5.:Гострий тромбоз великої підшкіряної вени стегна

№3162

У хворої 35 років, встановлений діагноз мітрального стенозу, III стадія захворювання. При обстеженні виявлено, що рухливість стулок клапана не страждає, кальцинозу стулок не має. Який метод лікування оптимальний?

1.:Операція Еліса.

2.:Анулопластика

3.:Протезування мітрального клапана.

4.:Комісуротомія.

5.:Операція Бентала.

№3163

У хворого 43 років, встановлений діагноз мітральної недостатності, III стадія захворювання. При обстеженні кальцинозу стулок не виявлено. Який метод лікування оптимальний?

1.:Операція Еліса.

2.:Анулопластика

3.:Операція Бентала.

4.:Протезування мітрального клапана.

5.:Комісуротомія.

№3164

Хвора Н., 46 років, надійшла до хірургічного відділення зі скаргами на болі в правому підребер'ї, що віддають у праву лопатку, нудоту, блювоту, підвищення температури тіла до 37,8 °С. Живіт не здутий, при пальпації визначається ригідність, хворобливість у правому підребер'ї, там же визначається щільне, хворобливе утворення. Позитивні симптоми Ортнера, Мюссі-Георгієвського. В аналізі крові - лейкоцити 12,6х109. Сформулюйте попередній діагноз?

1.:Перфоративна виразка шлунка

2.:Правобічна ниркова колька

3.:Гостра кишкова непрохідність

4.:Гострий панкреатит

5.:Гострий холецистит

№3165

Хвора Р. 58 років, скаржиться на періодичні ниючі болі в правому підребер’ї, гіркоту в роті, посилення болю після прийому жирної, гострої їжі. При УЗД: стінка жовчного міхура потовщена, у просвіті конкременти, холедох 0,8 см. Який вид оперативного втручання найбільш оптимальний у даному випадку?

1.:Відкрита холецистектомія

2.:Ендоскопічна папілосфінктеротомія, лапароскопічна холецистектомія

3.:Лапароскопічна холецистектомія

4.:Холецистектомія, зовнішнє дренування холедоха

5.:Холецистектомія, холедоходуоденоанастомоз

№3166

Хворий К., 43 років, скаржиться на слабкість, запаморочення, нудоту, блювоту “кавовою гущею”, мелену. В анамнезі - періодичні нічні, “голодні” болі у верхній половині живота, нудота, печія. Пульс 110 за хв, АТ 90/60 мм рт. ст., Нв 78 г/л, еритр. 2,6х1012, лейк. 9,8х109. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Рак шлунку, гостра шлунково-кишкова кровотеча

2.:Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки, гостра шлунково-кишкова кровотеча

3.:Синдром Малорі-Вейса

4.:Виразкова хвороба шлунку, гостра шлунково-кишкова кровотеча

5.:Геморагічний гастрит

№3167

Хворий скаржиться на сильний біль у верхній половині живота, що оперізує, нудоту, неприборкану блювоту. Стан важкий, пульс 110 за хв, АТ 90/60 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт здутий. При пальпації - напруженість, хворобливість у верхніх відділах. На шкірі обличчя, живота синюшно-багряні плями. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Перфоративна виразка ДПК

2.:Тромбоз мезентеріальних судин

3.:Гострий холецистит

4.:Гострий панкреатит

5.:Гостра кишкова непрохідність

№3168

Хворий Л., 36 років, надійшов зі скаргами на слабість, запаморочення, нудоту, блювоту кров'ю. Занедужав раптово, після підняття ваги, раніше шлунок не турбував. Пульс 100 за хв, АТ 100/60 мм рт. ст, Нв 100 г/л, еритр. 3,0х1012/л. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Виразка ДПК, гостра шлункова кровотеча

2.:Синдром Малорі-Вейса, гостра шлункова кровотеча

3.:Геморагічний гастрит

4.:Виразка шлунка, гостра шлункова кровотеча

5.:Рак шлунка, гостра шлункова кровотеча

№3169

Хвора О., 23 років, госпіталізована зі скаргами на нудоту, блювоту, переймоподібні болі в правій половині живота. В анамнезі апендектомія. Пульс 96 уд/хв, АТ 110/70 мм рт. ст. Живіт здутий, асиметричний за рахунок випинання в правій половині, де визначається симптом плескоту. Перистальтика кишок посилена. Симптоми подразнення очеревини не виявляються. Ректально: тонус сфінктера знижений, ампула розширена. Визначте попередній діагноз?

1.:Гострий аднексит

2.:Харчове отруєння

3.:Гостра злукова кишкова непрохідність

4.:Гостра обтураційна непрохідність

5.:Гострий панкреатит

№3170

У 24-річного мужчини після прийому значної кількості їжі і алкоголю появилась блювота спочатку їжею, потім кров’ю зі згустками. При фіброгастроскопії встановлено синдром Мелорі-Вайса. Вкажіть оптимальний метод лікування хворого?

1.:Резекція шлунку

2.:Консервативна гемостатична терапія

3.:Використання зонду Блекмора

4.:Гастротомія і зашивання слизової оболонки

5.:Ваготомія

№3171

У хворого 54 років, який на протязі 10 років хворіє виразковою хворобою 12-палої кишки, після прийому їжі виник гострий “кинджальний” біль в епігастрії. Хворий блідий, брадикардія, “доскоподібний живіт”, різко позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Яку патологію запідозрить лікар швидкої допомоги?

1.:Тромбоз кишківника

2.:Гостра кишкова непрохідність

3.:Гострий панкреатит

4.:Проривна виразка 12-палої кишки

5.:Защемлена кила

№3172

У виснаженого мужчини 42 років, який 15 років страждає виразковою хворобою 12-палої кишки, на протязі останніх двох тижнів щовечора має місце масивна блювота. При рентгеноскопії виявлено стеноз воротаря шлунку. Вищезгаданий стан ускладнився судомами. Яке ускладнення виникло у хворого?

1.:Кровотеча

2.:Малігнізація

3.:Перфорація

4.:Хлоропривна тетанія

5.:Пенетрація

№3173

40-річний хворий поступив в приймальне відділення з симптомами шлункової кровотечі: чорний стілець, блювота типу “кофейної гущі”, блідий, кров’яний тиск 100/60 мм рт.ст., пульс 120 на хв. Який найбільш інформативний метод встановлення причини кровотечі?

1.:УЗД

2.:Рентгенографія шлунку

3.:Ургентна фіброгастродуоденоскопія

4.:Лапароскопія

5.:Оглядова рентгеноскопія органів черевної порожнини

№3174

Жінка 53 років, три роки тому назад перенесла холецистектомію з приводу гострого калькульозного холециститу. Після операції вже чотири рази були приступи болю в правому підребер’ї, які тривали 6-8 годин, проходили після спазмолітиків. Після другого приступу відмітила пожовтіння шкіри і склер. Які дослідження будуть найбільш інформативними для поставлення діагнозу?

1.:Фіброколоноскопія

2.:Пероральна холангіографія

3.:Ультрасонографія

4.:Рентгеноскопія шлунку

5.:Термографія

№3175

Мужчина 58 років, на протязі 20 років страждає виразковою хворобою шлунка з типовими сезонними загостреннями, під час яких лікується стаціонарно. Останні два роки до лікарів не звертався. На протязі восьми місяців змінився характер болю - став постійним. Зник апетит, схуд на 15 кг. Стілець буває 1 раз в 2-3 дні, блювоти не було. Яке ускладнення виразкової хвороби шлунка слід підозрювати у хворого?

1.:Пенетрацію в підшлункову залозу

2.:Малігнізацію виразки

3.:Хронічний панкреатит

4.:Рефлюкс-гастрит

5.:Стеноз воротаря шлунку

№3176

У 38-річної хворої після перенесеної два роки тому назад холецистектомії відновились приступи печінкової кольки з пожовтінням шкірних покривів. Діагностовано постхолецистектомічний синдром. Яка найчастіша причина його виникнення?

1.:Залишені під час першої операції конкременти

2.:Дуоденостаз

3.:Дискінезія жовчних шляхів

4.:Стенозуючий папіліт

5.:Холестаз

№3177

Хвора 32 років, два роки тому назад перенесла холецистектомію з приводу жовчнокам’яної хвороби. В жовчному міхурі було багато дрібних конкрементів. На протязі шести місяців 3 рази повторились приступи печінкової кольки. Два дні тому назад після приступу з’явилось пожовтіння шкіри та склер. Білірубін 90 ммоль/л. Які дослідження найефективніше допоможуть поставити діагноз?

1.:Пероральна холангіографія

2.:УЗД панкреодуоденальної зони

3.:Ангіографія

4.:Рентгеноскопія шлунково-кишкового тракту

5.:Гастрофіброскопія

№3178

У жінки на 3 добу після екстирпації матки та придатків виник набряк лівої нижньої кінцівки, біль і синюшність шкіри. На підставі УЗ дослідження виявлено ілео-феморальний тромбоз. Яку лікувальну тактику слід застосувати?

1.:Тромбектомію.

2.:Операцію Хюсні .

3.:Операцію Лінтона.

4.:Тромболітичну терапію

5.:Операцію Бебкокка.

№3179

Хворому на піогенний абсцес легені, який ускладнився повторними кровотечами, призначено оперативне лікування. Які антибіотики найбільш придатні до призначення для передопераційної антибіотикопрофілактики?

1.:Цефалоспоріни.

2.:Пеніцилін.

3.:Макроліди.

4.:Фторхінолони.

5.:Аміноглікозіди.

№3180

Хворому на двосторонній гідроторакс неодноразово проводили плевральні пункції з обох сторін. Після чергової пункції - погіршення стану, лихоманка, болі у грудях. Наступного дня лікуючим терапевтом під час плевральної пункції справа одержано гній. Який механізм виникнення правосторонньої гострої емпієми?

1.:Лімфогенний.

2.:Повітряний.

3.:Імплантаційний.

4.:Контактно-аспіраційний.

5.:Гематогенний.

№3181

Хворий 42 років, поступив через 3 години після травми з вираженою підшкірною емфіземою верхньої половини тулуба, задишкою, тахікардією, пульс-120 уд за хв. Рентгенологічно пневмотораксу не виявлено, значно розширене середостіння в обидві сторони. Яка невідкладна допомога?

1.:Дренування переднього середостіння

2.:Пункція плевральної порожнини

3.:Торакоскопія

4.:Дренування плевральної порожнини

5.:Торакотомія

№3182

Хворий С., 25 років поступив після травми грудної клітини. При клінічному та рентгенологічному обстеженні встановлено діагноз “напружений пневмоторакс зліва”. Яка невідкладна допомога?

1.:Внутрішньовенні інфузії

2.:Оксигенотерапія

3.:Дренування плевральної порожнини

4.:Інтубація

5.:Аналгетики

№3183

Хворий А. 37 років, поступив із скаргами на кашель з виділенням гнійного харкотиння до 150 мл на добу, болі в правій половині грудної клітини, підвищення температури до 38 °С. Хворіє на протязі двох тижнів. За день до поступлення в клініку на висоті кашлевого приступу відійшло до 300 мл гнійного харкотиння з неприємними запахом. При огляді: вкорочення перкуторного легеневого звуку під правою лопаткою, там же - ослаблене везикулярне дихання. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Емпієма плеври

2.:Загострення бронхоектатичної хвороби

3.:Гострий бронхіт

4.:Гострий абсцес легені

5.:Загострення хронічного абсцесу

№3184

Хворий А., 42 років, переведений в клініку із терапевтичного відділення, де на протязі двох місяців лікувався з приводу гострого абсцесу верхньої долі правої легені. Проводилось лікування: внутрішньом’язеве введення антибіотиків, сульфаніламідні препарати. Покращення незначне. Залишається кашель з виділенням гнійного харкотиння 80-100 мл на добу з неприємними запахом, температура підвищена до 37,6 °С. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Нагноєний полікістоз

2.:Туберкульозна каверна

3.:Гострий абсцес правої легені

4.:Хронічний абсцес легені

5.:Порожниста форма раку легені

№3185

Хворий Д., 39 років, захворів гостро після переохолодження, підвищилась температура до 40 °С, з’явились болі в грудній клітині справа, блювота із харкотинням зі смердючим запахом. Зловживає куривом і алкоголем. Об’єктивно: загальний стан важкий, температура - 39 °С, виражені ознаки гнійної інтоксикації і дихальної недостатності. Рентгенологічно: на фоні масивного затемнення верхньої і середньої долі визначаються порожнини різних розмірів з горизонтальним рівнем рідини. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Емпієма плеври

2.:Туберкульозні каверни

3.:Гангрена легені

4.:Абсцес легені

5.:Порожниста форма рака

№3186

Хворий Л., 36 років, поступив із скаргами на кашель з виділенням гнійного харкотиння до 150 мл на добу, кровохаркання, періодично підвищення температури до 37,8 °С, понижений апетит, загальну слабість. Хворіє на протязі 10 років, загострення захворювання навесні і восени. Об’єктивно: блідість, легкий акроціаноз, потовщення нігтьових фаланг пальців. Аускультативно: вологі хрипи під лівою лопаткою. На рентгенограмах - розширення кореня легені, тяжі і комірки в легеневому малюнку зліва. Який найбільш достовірний метод для уточнення діагнозу?

1.:Бронхоскопія

2.:Рентгеноскопія

3.:Томографія

4.:Торакоскопія

5.:Бронхографія

№3187

Хворий 28 років, скаржиться на вузлувате розширення підшкірних вен на тилі правої стопи, внутрішній поверхні правої гомілки і стегна, відчуття важкості в правій гомілці наприкінці робочого дня, корчі литкових м’язів вночі. Об’єктивно: у вертикальному положенні - виражене розширення підшкірних вен, які спорожнюються в підвищеному положенні правої ноги. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Сидром Кліппеля-Треноне

2.:Синдром Паркса-Вебера

3.:Посттромбофлебітичний синдром

4.:Варикозна хвороба

5.:Гострий тромбофлебіт

№3188

У хворого 22 років, оперованого 16 годин тому з приводу гострого апендициту, з’явилась слабість, головокружіння. Хворий блідий, пульс 110 уд. за хвилину. Живіт м’який, болючий в ділянці операційної рани. В пологих місцях живота визначається вкорочення перкуторного звуку. Яке ускладнення Ви запідозрюєте?

1.:Перитоніт

2.:Внутрішня кровотеча

3.:Абсцес

4.:Кишкова нориця

5.:Кишкова непрохідність

№3189

У чоловіка 34 років раптово почалась сильна блювота, спочатку їжею, а потім свіжою (червоною) кров’ю. Раніше ніяких шлункових скарг не заявляв. Напередодні був у гостях, де прийняв значну кількість їжі та алкоголю. Про яке захворювання слід думати?

1.:Діафрагмальна кила

2.:Синдром Мелорі-Вейса

3.:Виразкова хвороба

4.:Варикозне розширення вен стравоходу

5.:Пілоростеноз

№3190

Хворий М. 40 років, два роки тому переніс апендектомію. 4 години тому, після вечері почалися наростаючі переймисті болі в животі, до них приєдналось здуття живота, гази не відходять. При огляді: стан середньої важкості, стогне, змінює положення тіла. Язик сухий. Пульс 112 за хв. Живіт здутий, м’який, болючий. При ректальному дослідженні: пряма кишка пуста, стінки її м’які, не болючі. Рентгенологічно: множинні чаші Клойберга, тонка кишка пуста, роздута газами. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Перфоративна виразка

2.:Гострий холецистит

3.:Панкреатит

4.:Злукова кишкова непрохідність

5.:Перитоніт

№3191

Хворий 50 років, скаржиться на гострий біль в епігастральній ділянці, часту блювоту, що не приносить полегшення, різку загальну слабість. При поступленні відмічається різка блідість шкірних покровів, язик сухий. Пульс 110 уд. за хв. Слабкого наповнення, АТ 80/40 мм рт.ст. Живіт запавший, при пальпації м’який, помірно болючий в епігастрії, симптомів подразнення очеревини немає. При оглядовій рентгенографії є поодинока чаша Клойберга зліва. Хворіє впродовж доби. Про яку патологію слід думати?

1.:Гострий холецистит

2.:Харчове отруєння

3.:Гострий панкреатит

4.:Проривна виразка 12-палої кишки

5.:Висока кишкова непрохідність

№3192

Жінка 40 років, на протязі 3-х діб відмічає поступово наростаючий біль у правій здухвинній ділянці, що починався з епігастральної ділянки. Температура до 37,5-37,8 °С. При поступленні язик вологий, пульс 80 уд. за хв., лейкоцитоз 12х109. Живіт при пальпації м’який помірно болючий в правій здухвинній ділянці де нечітко пальпується якийсь утвір. Про яку патологію слід думати?

1.:Апендикулярний інфільтрат

2.:Апендикулярний абсцес

3.:Перекручена кіста яєчника

4.:Позаматкова вагітність

5.:Пухлина сліпої кишки

№3193

Хворий 70 років, поступив ургентно у важкому стані з гострим болем у животі. Хворіє на протязі 10 годин. Шкірні покриви бліді, язик сухий, обкладений білим нальотом, була блювота темним вмістом. Пульс 100 уд. за хв., аритмічний, слабкого наповнення. АТ 80/40 мм рт.ст. Живіт не приймає участі в акті дихання, напружений і різко болючий у всіх відділах. Наявні симптоми подразнення очеревини. В анамнезі у хворого ІХС, перенесений інфаркт міокарду, останні 3 роки турбує миготлива аритмія. Який попередній діагноз?

1.:Перфоративний холецистит

2.:Гострий панкреатит

3.:Тромбоз мезентеріальних судин

4.:Перфоративна виразка шлунка

5.:Перфоративний апендицит

№3194

У 48-річної жінки - ІХС на протязі півроку з прогресуючими приступами стенокардії. Після проведеної коронаровентрікулографії виявлено: стеноз > 70% передньої міжшлуночкової артерії (ПМША) в середній/3 на протязі 0,7 см. В інших артеріях - пристінкові атеросклеротичні зміни, гемодинамічно незначимі. Хворій показано:

1.:Операція МКШ до ПМША

2.:Балонна ангіопластика ПМША

3.:Медикаментозна терапія

4.:Операція АКШ однієї артерії

5.:Операція АКШ 2-3 артерій

№3195

У 65-річного пацієнта з ХІХС, постінфарктною аневризмою ЛШ, миготливою аритмією, після коронаровентрікулографії виявлено: множинні мультифокальні стенози практично всіх вінцевих артерій, дистальні відділи яких по типу “мишачих хвостиків”, аневризма передньо-бокової стінки ЛШ з ознаками пристінкового тромбозу, ФВ <25%. Подальшою лікувальною тактикою буде:

1.:АКШ з аневризмектомією

2.:Аневризмектомія

3.:Балонна ангіопластика вінцевих артерій

4.:Медикаментозне лікування або трансплантація серця

5.:Операція АКШ

№3196

25-річний пацієнт поступив у відділення невідкладної хірургії через 20 хвилин після автомобільної аварії зі скаргами на болі в животі, слабість, нудоту, головокружіння. При огляді: блідий, АТ - 60/30 мм рт.ст. Частота пульсу 130 за хв., в лівому підребер’ї - підшкірний крововилив від удару. Ознаки черепно-мозкової травми відсутні. Оптимальним методом дообстеження буде:

1.:Ангіографія

2.:УЗ-сонографія

3.:Лапароцентез

4.:Виконати рентгенографію органів черевної порожнини

5.:Діагностична лапароскопія

№3197

Жінка 45 років, яка в минулому перенесла екстирпацію матки, поступає в приймальне відділення з болями в животі, блювотою. При оглядовій рентгенографії живота виявлено ознаки тонкокишкової непрохідності. Найбільш імовірна її причина ?

1.:Карцинома товстої кишки

2.:Злукова хвороба

3.:Защемлена пахова грижа

4.:Рак тонкої кишки

5.:Дивертикуліт

№3198

Жінка 65 років, яка оперована рік тому з приводу гострого апендициту, поступає в приймальне відділення зі скаргами на переймопоподібні болі і здуття живота. На протязі доби не відходили гази і не було стільця. При оглядовій рентгенографії живота виявлено здуті петлі тонкої кишки і чаші Клойбера. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Злукова тонкокишкова непрохідність

2.:Перфоративна виразка 12-палої кишки

3.:Гострий панкреатит

4.:Ішемія внаслідок тромбозу верхньої брижової артерії

5.:Інвагінація здухвинної кишки в сліпу

№3199

Хворий 37 років, поступив в клініку з болями в правому попереку, підвищенням температури, дізуричними розладами. Захворювання почалося гостро з болю в епігастральній ділянці. При огляді симптоми подразнення очеревини не виражені. Є болючість при пальпації трикутника Пті, позитивний симптом Пастернацького справа. Для якого розміщення паростка характерна наведена клінічна картина гострого апендициту?

1.:Серединного

2.:Тазового

3.:Підпечінкового

4.:Лівобічного

5.:Ретроперитонеального

№3200

Хворий 57 років, прооперований з приводу перфоративно-гангренозного апендициту. Проте стан хворого після операції погіршився. На наступний день відмічено виражений метеоризм, болі в животі, підвищення температури до 39 °С. Симптоми подразнення очеревини не виражені. Не дивлячись на масивну антибіотикотерапію, стан прогресивно погіршувався, приєдналася жовтяниця. Яке найбільш імовірне ускладнення розвинулось у хворого?

1.:Розлитий перитоніт

2.:Піддіафрагмальний абсцес

3.:Тазовий абсцес

4.:Гангренозній холецистит

5.:Пілефлебіт

№3201

Хвора Т., 56 років, протягом 15 років страждає мітральною ревматичною вадою серця та миготливою аритмією. 2 години тому раптово відмітила різкі болі в нижніх кінцівках, утруднення активних рухів в них. При огляді нижні кінцівки ціанотичні, холодні, активні рухи відсутні. Пульсація на стегнових артеріях обох ніг відсутня. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Тромбоемболія артерії Адамкевича

2.:Гострий радикулоневрит

3.:Тромбоемболія черевної аорти

4.:Тромбоз біфуркації черевної аорти

5.:Тромбоз нижньої порожнистої вени

№3202

Хвора Р., 35 років скаржиться на періодичні головокружіння, переходячи порушення зору, слабкість в правій руці. Захворювання починалось поступово. Півроку тому був період немотивованої субфебрильної температури. При об’єктивному обстеженні виявлено грубий систолічний шум над сонними та підключичними артеріями. Яке першочергове дослідження необхідно провести?

1.:Реоенцефалографію

2.:Дуплексне сканування

3.:Рентгенографію черепа

4.:Ангіографію

5.:Рентгенографію верхньої апертури грудної клітини

№3203

У хворого 62 років, з транзиторними мозковими атаками виявлено грубий систолічний шум над біфуркаціями сонних артерій. При ультразвуковому дослідженні виявлено стеноз гомогенною бляшкою правої внутрішньої сонної артерії на 40%, лівої - 70%. Хворому показано:

1.:Каротидна ендартеректомія справа

2.:Каротидна ендартеректомія зліва

3.:Магістралізація зовнішньої сонної артерії справа

4.:Консервативне лікування, спостереження

5.:Магістралізація зовнішньої сонної артерії зліва

№3204

Хворий М., 49 років поступив в клініку з атеросклеротичною оклюзією правого стегново-підколінного сегменту, хронічною ішемією правої ноги IV ступеня за Фонтеном. Операцією вибору для хворого буде:

1.:Профундопластика

2.:Лікування лише консервативне

3.:Непряма реваскуляризація

4.:Стегново-підколінне шунтування аутовеною

5.:Симпатектомія

№3205

Хвора Т., 65 років, протягом 20 років страждає цукровим діабетом. Після травми розвинулась гангрена 1 пальця лівої стопи. Яке обстеження слід провести перед вирішенням питання про ампутацію пальця?

1.:Дуплексне сканування артерій кінцівки

2.:Капіляроскопію

3.:Термографію

4.:Визначення тактильної та больової чутливості

5.:Доплерографічне вимірювання кісточкового індекса

№3206

Жінка 30 років перенесла лапароскопічну холецистектомію з приводу хронічного калькульозного холециститу. Через 72 години після закінчення операції у неї з‘явилися болі по всьому животу , нудота, багаторазова блювота, слабкість. При огляді - стан середньої важкості, шкірні покриви бліді. АТ 100/60 мм рт. ст., пульс 110 уд./хв.. Температура тіла 38,2 °С. Живіт помірно здутий, при пальпації м‘який, болючий в усіх відділах; симптоми подразнення очеревини позитивні. Перистальтика не вислуховується, гази не відходять. Пов‘язка в ділянці дренажів промокла світлою жовчю. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гостра кишкова непрохідність.

2.:Гостра плевропневмонія

3.:Перфорація виразки шлунка.

4.:Післяопераційний парез кишечнику.

5.:Післяопераційний жовчний перитоніт

№3207

Хворий Н, 60 років, скаржиться на біль та оніміння в лівій нозі, що виникають при ходьбі. Після відпочинку біль проходить. Протягом декількох років страждає імпотенцією. При огляді виявлено атрофію м‘язів лівої ноги, нормальні рефлекси та шум над стегновою артерією. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Тромбоз глибоких вен.

2.:Синя флегмазія.

3.:Синдром Леріша.

4.:Артрит.

5.:Грижа між хребцевого диска.

№3208

У хворого П. 38 років, дві години тому раптово виник інтенсивний біль в ділянці лівої ступні і гомілки, вони затерпли, похолоднішали, зблідли. Хворіє мітральним стенозом. Об'єктивно: шкіра правої ступні і гомілки бліда, холодна на дотик, пульсація артерій ступні, підколінної артерії відсутня. Тактильна, больова, температурна чутливості порушені. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гострий тромбоз підколінної вени

2.:Гострий тромбоз підколінної артерії

3.:Дискогенний попереково-крижовий радикуліт

4.:Емболія підколінної артерії

5.:Неврит сідничного нерва

№3209

У хворого П., 38 років, діагностовано емболію правої підколінної артерії годинної давності. Яка повинна бути перша догоспітальна допомога?

1.:Обкласти кінцівку льодом, іммобілізація, аналгетики

2.:Аналгетики, спазмолітики, обкласти льодом

3.:Зігріваючий компрес, іммобілізація

4.:Іммобілізація, аналгетики, зігріваючий компрес

5.:Спазмолітики, аналгетики, іммобілізація

№3210

У хворої Г., 46 років, з варикозною хворобою нижніх кінцівок, діагностовано профузну кровотечу з варикозного вузла в нижній третині гомілки в зоні трофічної виразки. Яка найбільш правильна перша догоспітальна допомога?

1.:Підвищене положення кінцівки, здавлююча пов'язка

2.:Артеріальний джгут, іммобілізація кінцівки

3.:Джгут проксимальніше виразки, пов'язка

4.:Джгут дистальніше виразки, пов'язка

5.:Пов'язка, пальцеве притискання варикозного вузла

№3211

Хвора 60 років, оперована з приводу змішаного загрудинного зобу ІV ступеня. Після екстубації наступила асфіксія. Яка найбільш вірогідна причина ускладнення?

1.:Пошкодження стравоходу

2.:Пошкодження зворотних нервів

3.:Трахеомаляція

4.:Гематома шиї

5.:Пошкодження блукаючого нерва

№3212

Хвора 72 років, поступила ургентно через добу від початку захворювання. Діагностовано защемлену стегнову килу. Від показаної операції категорично відмовляється. Яка повинна бути подальша тактика хірурга?

1.:Переконувати до отримання згоди

2.:Оперувати, заручившись згодою родичів

3.:Подальше переконання хворої для отримання згоди, симптоматичне лікування

4.:Оперувати з дозволу головного лікаря

5.:Оперувати без згоди хворої

№3213

Хвора 60 років, шість днів тому назад перенесла холецистектомію з приводу гострого деструктивного холециститу. Страждає ІХС, гіпертонічною хворобою, варикозною хворобою нижніх кінцівок. Раптово появився інтенсивний біль в лівій половині грудної клітини з поширенням в ліве плече, задуха. Через деякий час виник сухий надсадний кашель. Чим зумовлене погіршення стану хворого?

1.:Емболія гілок легеневої артерії

2.:Гостра вогнищева пневмонія

3.:Інфаркт міокарду

4.:Гангрена легені

5.:Гостре респіраторне захворювання

№3214

У хворого П. 38 років, дві години тому з'явився біль у правій гомілці. Діагностовано емболію правої підколінної артерії, гостру артеріальну недостатність першої стадії. Яка найбільш правильна лікувальна тактика?

1.:Руйнування ембола катетером

2.:Емболектомія

3.:Ампутація на середині гомілки

4.:Резекція підколінної артерії

5.:Обхідне шунтування

№3215

Хвора, 22 років, скаржиться на помірний біль у правій молочній залозі, який підсилюється у передменструальний період. При об’єктивному огляді - молочні залози правильної форми, симетричні, шкіра та соски не змінені. При пальпації правої молочної залози визначаються мілкі пухлиноподібні утвори, на тлі яких є щільна, еластична, не болюча пухлина розмірами 3 на 4 см, з чіткими контурами. Пухлина легко зміщується, не зрощена зі шкірою та соском. Регіонарні лімфатичні вузли не збільшені. Який з наведених діагнозів є найбільш імовірним?

1.:Мастопатія молочної залози.

2.:Ліпома молочної залози.

3.:Фіброаденома молочної залози.

4.:Аденома молочної залози.

5.:Рак молочної залози – вузлова форма.

№3216

Жінка 65 років, з фібриляцією передсердь поступає в приймальний покій зі скаргами на раптову появу сильного болю в животі. Були одноразові блювота та рідкий стілець. З того часу гази не відходили. При об‘єктивному огляді живіт помірно здутий, дифузно болючий, симптомів подразнення очеревини немає. Десять років тому хвора перенесла абдомінальну гістеректомію. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Перфорація виразки дванадцятипалої кишки.

2.:Злукова тонкокишкова непрохідність.

3.:Гострий холецистит.

4.:Гострий дивертикуліт.

5.:Гостра емболія мезентеріальних артерій, ішемія кишківника.

№3217

Хвора С, 35 років, знаходиться на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні з приводу апендикулярного інфільтрату. На 8 добу від початку захворювання відмічається посилення болю в правій здухвинній ділянці. Температура тіла набула гектичного характеру. Пульс 110 за хв.. Язик вологий. Живіт приймає участь у диханні, не болючий за виключенням правої здухвинної ділянки, де визначається різка болючість та позитивні симптоми Роздольського і Щоткіна-Блюмберга. Який з наведених діагнозів є найбільш імовірним?

1.:Пілефлебіт.

2.:Апендикулярний абсцес.

3.:Правобічний пієлонефрит.

4.:Розлитий перитоніт.

5.:Гострий гангренозний апендицит.

№3218

Хворий М., 35 років, скаржиться на біль в ділянці анального отвору, на краплини яскраво-червоної крові на калі наприкінці акту дефекації. Загальний стан хворого - задовільний. При обстеженні живота патологічних змін не виявлено. При огляді анальної ділянки на 3, 7, та 11 годинах по циферблату виявлені гемороїдальні вузли з набряклою та гіперемованою слизовою. Який з наведених діагнозів є найбільш імовірним?

1.:Кровоточивий геморой.

2.:Тріщина прямої кишки.

3.:Тромбоз гемороїдальних вузлів.

4.:Поліпи прямої кишки.

5.:Рак прямої кишки.

№3219

Хвора О., 50 років, звернулась на прийом до хірурга зі скаргами на пухлиноподібне вип‘ячування в правій паховій ділянці, яке збільшується при фізичному навантаженні. Об‘єктивно: у положенні стоячи нижче пахової складки відмічається вип’ячування розмірами 2х3 см, м‘яко-еластичної консистенції. Симптом кашльового поштовху - позитивний. По зовнішньому краю чітко визначається пульсація стегнової артерії. Який з наведених діагнозів є найбільш імовірним?

1.:Стегнова грижа.

2.:Паховий лімфаденіт.

3.:Судинна аневризма.

4.:Натічний абсцес.

5.:Пахова грижа.

№3220

Хворому П., 40 років, з групою крові А (ІІ) проводилось по показах переливання крові нативної плазми групи А (ІІ). Через 20 хвилин після переливання хворий відмітив сильну пропасницю - озноб, підвищення температури тіла до 40 °С, головний біль та біль в м’язах, кістках, задишку. При огляді - ціаноз губ. Пульс 106 в 1 хвилину, АТ - 130/90 мм рт.ст. До якого виду трансфузійних ускладнень відноситься даний стан?

1.:Пірогенна реакція

2.:Гемотрансфузійний шок

3.:Алергічна реакція

4.:Гемотрансфузійне ускладнення

5.:Гемотрансфузійна реакція

№3221

Хвора Н., 50 років, в результаті помилкового переливання несумісної кровія перенесла гемотрансфузійний шок ІІ ступеню важкості, після виведення з якого у пацієнтки через 1,5 тижні розвинулась уремія. Якому періоду гемотрансфузійного шоку відповідає даний стан?

1.:Олігоурії та анурії

2.:Видужання

3.:Гострої кишкової недостатності

4.:Відновлення діурезу

5.:Власне гемотрансфузійного шоку

№3222

Хворий 70 років, скаржиться на біль в правій здухвинній ділянці, втрату апетиту, нудоту, підвищення температури тіла до 37,2 °С. Сім днів тому вперше відмітив біль під ложечкою, який через декілька годин перемістився в праву здухвинну ділянку. Об’єктивно: при пальпації живота в правій здухвинній ділянці виявлено утвір розмірами 7,0х7,0 см, нерухомий, незначно болючий. Перкуторно - над утвором тупий звук, аускультативно - кишкові шуми не посилені. Ps- 76 за 1 хв. Загальний аналіз крові: еритроцити 3,8х1012/л, лейкоцити -3,7х109/л, паличкоядерні - 8%, сементоядерні - 56%, лімфоцити - 27%, моноцити - 9%; ШОЕ-12 мм/год. Найбільш ймовірний діагноз, що зумовлює таку клінічну картину?

1.:Спастичний коліт.

2.:Рак правої нирки.

3.:Апендикулярний інфільтрат.

4.:Рак сліпої кишки.

5.:Хвороба Крона (термінальний ілеїт).

№3223

Дівчинка С., 7 років, доставлена в клініку зі скаргами на біль в правій нижній кінцівці, високу температуру (40 °С), головний біль, нудоту, блювоту. Тиждень тому хворіла ГРЗ. За клінічними даними запідозрено діагноз: гострий гематогенний остеомієліт правого стегна. Який додатковий метод ранньої діагностики доцільно застосовувати для верифікації діагнозу?

1.:Рентгенографія правого стегна

2.:Пункція кістки з манометрією

3.:Ультразвукове дослідження

4.:Контактна термометрія

5.:Рідкокристалічна термографія

№3224

Хворий Б. 16 років, поступив через 3 години після тупої травми живота. По дорозі в клініку тричі втрачав свідомість. Об’єктивно: стан важкий; шкіра бліда; пульс - 120 в 1 хв., ритмічний, слабого наповнення; АТ - 80/40 мм рт.ст.; передня черевна стінка обмежено приймає участь в акті дихання, пальпаторно болюча на всьому протязі, де є позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга; по обом боковим каналам живота є притуплення перкуторного звуку; перистальтика пригнічена; є затримка відходження газів. Загальний аналіз крові: ер. - 3,0х1012/л; Нв - 80 г/л; Нt - 32 %. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гостра кишкова непрохідність

2.:Внутрішньочеревна кровотеча

3.:Заочеревинна гематома

4.:Розрив порожнистого органа

5.:Травматичний оментіт

№3225

Пацієнт скаржиться на наявність вип’ячувань в ділянці ануса, які з’являються при мінімальному фізичному навантаженні і потребують вправлення. При огляді аноскопом вище гребінцевої лінії на 3, 7, 11 год візуалізуються синюшні вип’ячування, розміром 1 на 2 см. Який попередній діагноз?

1.:Внутрішній геморой 1 ст

2.:Внутрішній геморой 3 ст

3.:Внутрішній геморой 2 ст

4.:Гострий парапроктит

5.:Анальна тріщина

№3226

Пацієнт скаржиться на наявність випячувань в ділянці ануса, які зявляються при дефекації та потребують вправлення. При огляді аноскопом вище гребінцевої лінії визначаються випинання слизової розміром 1 на 1 см. Який попередній діагноз?

1.:Внутрішній геморой 1 ст

2.:Внутрішній геморой

3.:Гострий парапроктит

4.:Анальна тріщина

5.:Зовнішній геморой

№3227

Хворий С., 37 років хворіє виразковою хворобою цибулини ДПК 10 років. На протязі 2 тижнів турбує голодній нічний біль, печія. Вчора біль значно зменшився, з’явилась слабкість, головокружіння, темний кал. Яке обстеження потрібно виконати ?

1.:Рентгенографія шлунку

2.:Гастродуоденофіброскопія

3.:Загальний аналіз крові

4.:ЕКГ

5.:Кал на приховану кров

№3228

Хворому 23 років, 4 дні тому виконана первинна хірургічна обробка вогнепальної рани нижньої третини правої гомілки. Стан хворого відносно задовільний. Рана після обробки не зашивалась. При перев’язці виявлено, що рана зі скудними кров’янисто-гнійними виділеннями, набряк навколо помірно виражений. При дотику до рани тампоном з’являється посмикування м’язів біля рани. Регіонарні лімфатичні вузли не збільшені. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Стафілококова інфекція

2.:Газова гангрена

3.:Гнилісна інфекція

4.:Правець

5.:Сибірка

№3229

Хворий 40 років, тривалий час страждає виразковою хворобою 12-палої кишки. В останні 2 дні біль в епігастрії став не таким інтенсивним, але з'явилась наростаюча слабкість, головокружіння. Сьогодні, піднявшись з ліжка, знепритомнів. Блідий. Пальпація в епігастрії болісна. Перитоніальні симптоми негативні. Яке ускладнення виразкової хвороби у хворого?

1.:Пенетрація виразки в підшлункову залозу

2.:Кровотеча із виразки 12-палої кишки

3.:Перфорація виразки 12-палої кишки

4.:Стеноз воротаря шлунку

5.:Малігнізація виразки 12-палої кишки

№3230

У хворого 60 років - жовтяниця на протязі 3-х тижнів, почалася без болю і інтенсивність її наростає. Живіт при пальпації м'який. Позитивний симптом Курвуаз'є. При УЗД жовчних шляхів відмічається розширення жовчного міхура й холедоху. Яка першопричина цих змін?

1.:Рак головки підшлункової залози

2.:Жовчно-кам'яна хвороба

3.:Інфекційний гепатит

4.:Хронічний індуративний панкреатит

5.:Рак печінки

№3231

Хвора 28 років, чистила рибу і проколола перший палець правої кисті. Через день відмітила почервоніння шкіри пальця, набряк, свербіння, наявність червоних смуг на передпліччі, збільшення і болючість ліктьових лімфатичних вузлів. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Бешиха

2.:Лімфангоїт

3.:Підшкірний панарицій

4.:Ерізепелоїд

5.:Лімфаденіт

№3232

Хворий 51 року, оперований рік тому з приводу перфоративної виразки 12-палої кишки. Зроблена стовбурова ваготомія з висіченням виразки. Скаржиться на періодичну появу рідкого стільця, котрий виникає раптово (по два три рази на добу протягом тижня), після чого самостійно нормалізується. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Хронічний панкреатит

2.:Демпінг - синдром

3.:Хронічний коліт

4.:Післяваготомна діарея

5.:Поліпоз товстої кишки

№3233

У хворої 30 років після перенесеного грипу стала наростати слабість, дратівливість, пітливість. Хвора схуднула, з'явилося тремтіння у руках, серцебиття. При огляді: шкіра обличчя гіперемована, волога, екзофтальм, позитивний симптом Марі, пульс - 120 уд. у 1 хв., щитовидна залоза збільшена, м'яка, безболісна. ТТГ крові - 0,2 мМЕ/л (N- 0. 4-4 мМЕ/л). Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Ендемічний зоб

2.:Дифузний токсичений зоб. Легкий тиреотоксикоз.

3.:Дифузний токсичний зоб. Тиреотоксикоз середньої важкості.

4.:Аутоімунний тиреоїдит. Гіпотиреоз.

5.:Рак щитовидної залози

№3234

Хвора 30 років, рік тому оперована з приводу багатовузлового зоба. В даний час скаржиться на слабкість, сонливість, набряки біля очей. При клінічній підозрі на гіпотиреоз тестом першого рівня є?

1.:Рівень антитиреоїдних антитіл

2.:Рівень поглинання радіоактивного йоду

3.:Рівень ТТГ крові

4.:Рівень Т4

5.:Рівень Т3

№3235

Машиною швидкої допомоги в ЦРЛ доставлений хворий 65 років з підозрою на гостру кишкову непрохідність. Який метод дослідження є найбільш цінним для підтвердження діагнозу гострої кишкової непрохідності?

1.:Ангіографія

2.:Оглядова рентгеноскопія органів черевної порожнини

3.:Загальний аналіз крові

4.:Рентгеноскопія шлунка

5.:Фіброгастроскопія

№3236

При лапаротомiї у хворого виявлений гострий панкреонекроз з деструкцiєю хвостового вiддiлу, тіла та частково головки підшлункової залози. Яка з операцій на підшлунковій залозі буде радикальною?

1.:Абдомiнiзацiя підшлункової залози

2.:Оментопанкреопексiя

3.:Резекція підшлункової залози

4.:Субтотальна резекція підшлункової залози

5.:Нефректомія з локальним лаважом

№3237

У стаціонарі знаходиться хворий віком 58 років з ангіографічно доведеною емболією дрібних гілок легеневої артерії. 4 доби назад хворий переніс аденомектомію. Методом вибору в лікуванні його буде призначення:

1.:Непрямих антикоагулянтів

2.:Венотоніків

3.:Прямих антикоагулянтів

4.:Тромбектомії з легеневої артерії

5.:Тромболітичної терапії

№3238

У хворого з виразковою хворобою шлунку, ускладненою декомпенсованим стенозом після щоденних блювот з’явилися приступи клонічних судом. З чим це пов’язано?

1.:Гіпохлоремічий алкалоз

2.:Гіпоальбумінемія

3.:Гіповолемія

4.:Гіпоглікемія

5.:Гіперглікемія

№3239

Хвора 43 років, скаржиться на задуху, загальну слабкість, сухий кашель, пітливість. Об-но: відставання правої половини грудної клітини при диханні. Притуплення легеневого звуку у нижній долі правої легені. Аускультативно: відсутність дихання справа. При дослідженні вмісту плевральної порожнини: білок : 3,2%, відносна густина - 1025, позитивна проба Рівальта. Лікування повинно включати:

1.:Призначення сечогінних засобів

2.:Призначення кортикостероїдів

3.:Призначення сульфаніламідів

4.:Призначення антибіотиків, при подальшому накопичені ексудату – плевральну пункцію.

5.:Евакуація вмісту плевральної порожнини, призначення антибіотиків.

№3240

Хворий 57 років, лікувався 10 днів амбулаторно з приводу вогнищевої пневмонії. Два дні тому з’явився кашель, багато зловонного харкотиння. Об-но: притуплення легеневого звуку у нижній долі правої легені. Аускультативно: амфоричне дихання. Заключення Ro-графії ОГК: абсцес нижньої долі правої легені. До антибіотикотерапії необхідно додати:

1.:Призначення кортикостероїдів

2.:Призначення імунокоректорних засобів

3.:Призначення сечогінних

4.:Санаційні бронхоскопії та бронхозаливки з антибіотиками

5.:Призначення сульфаніламідних препаратів

№3241

Хворий К. 35 років, курець, після переохолодження кінцівок скаржиться на періодичні болі в пальцях рук, які посилюються при хвилюванні та в холодну пору року. Об'єктивно: пальці кінцівок синюшного кольору з незначними набряками. Пульсація на магістральних артеріях збережена. Глюкоза крові 5,5 ммоль/л. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Хвороба Рейно

2.:Вузликовий периартеріїт

3.:Облітеруючий ендартеріїт

4.:Облітеруючий атеросклероз

5.:Хвороба Бюргера

№3242

Хворий К. 65 років, курить протягом 30 років, скаржиться на періодичні болі в гомілках, які посилюються при ходьбі, особливо в холодну пору року. Об’єктивно: пальці синюшного кольору, ступні та гомілки холодні, шкіра на них витончена, пульсація на стегнових та підколінних артеріях різко ослаблена. Найбільш імовірний діагноз?

1.:Хвороба Рейно

2.:Вузликовий периартеріїт

3.:Облітеруючий ендартеріїт

4.:Облітеруючий атеросклероз

5.:Хвороба Бюргера

№3243

Хворого К., віком 25 років, турбує періодичний біль в гомілках. Об-но: на гомілках та стегнах чисельні синюшні плями з явищами запалення, локальні набряки, які місцями переходять в некротичні ділянки. Пульсація на магістральних артеріях знижена. Ht - 45%, протромбіновий індекс - 90%, фібриноген А - 5,33 г/л, фібриноген В ++. Який з наведених діагнозів є найбільш імовірний?

1.:Хвороба Рейно

2.:Хвороба Бюргера

3.:Облітеруючий атеросклероз

4.:Облітеруючий ендартереіїт

5.:Вузликовий периартеріїт

№3244

Хвора 40 років, скаржиться на наявність випинання по передній поверхні шиї протягом 5 років. Об-но: Ps - 72 уд. за хв., АТ -110/70мм рт. ст., в правій долі щитовидної залози пальпується малорухомий вузол 4x2 см, ліва доля не пальпується, основний обмін не змінений. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Вузловий еутиреоїдний зоб

2.:Змішаний еутиреоїдний зоб

3.:Тиреоідит Ріделя

4.:Серединна кіста шиї

5.:Вузловий гіпертиреоїдний зоб

№3245

Хвора 30 років, впродовж 4 тижнів відзначає збільшення та ущільнення тканин шиї, швидку втомлюваність. Об-но: Ps - 62 уд. за хв., ритмічний, АТ-120/80мм рт. ст. Щитовидна залоза рівномірно збільшена, з чіткими контурами, щільна, мілкобугриста, рухома, з навколишніми тканинами не зв’язана. Температура тіла 37,20 С. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Флегмона шиї

2.:Вузловий гіпертиреоїдний зоб

3.:Серединна кіста шиї

4.:Вузловий еутиреоїдний зоб

5.:Аутоімунний тиреоідит

№3246

У хворого віком 65 років, виник гострий біль у животі, запаморочення. Об-но: шкірні покриви бліді. Пульс 120 за 1 хв., АТ - 70/40 мм рт.ст. Живіт м’який, помірно болючий в мезогастрії, де визначається пульсуюче пухлиноподібне утворення з нечіткими контурами. На ЕКГ - ішемія міокарда всіх відділів серця. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Аневризма грудного відділу аорти

2.:Внутрішньочеревна гематома

3.:Аневризма торакоабдомінального відділу аорти

4.:Аневризма черевного відділу аорти

5.:Заочеревинна гематома

№3247

Хворий 44 років, скаржиться на інтенсивний оперізуючий біль у верхній половині живота, нудоту, багаторазове блювання. Захворювання пов’язує із вживанням алкоголю і жирної їжі. Стан важкий. Пульс 106 за 1 хв. АТ - 100/60 мм рт.ст. Живіт здутий, болючий в епігастрії і лівому підребер’ї. Симптом Блюмберга-Щоткіна сумнівний. Позитивні симптоми Мейо-Робсона, Воскресенського. Який імовірний попередній діагноз?

1.:Гострий панкреатит.

2.:Гостра кишкова непрохідність.

3.:Тромбоз мезентеріальних судин.

4.:Гострий перитоніт.

5.:Гострий холецистит.

№3248

Хворий К., госпіталізований з нападами судом. Багато років страждає виразкою ДПК. В останній місяць відмічає щоденну блювоту, схуд на 20 кг. Об’єктивно: хворий виснажений. В епігастральній ділянці визначається “шум плеску”. Нижня межа шлунку на рівні гребінцевої лінії. Лабораторно: загальний білок 43 - г/л; К+ - 2,1 ммоль/л, Na+ - 118 ммоль/л, Ca - 1,6 ммоль/л, хлориди - 82 ммоль/л, гематокрит - 64%. Який попередній діагноз?

1.:Малігнізована виразка шлунку

2.:Субкомпенсований стеноз воротаря

3.:Кровоточива виразка ДПК

4.:Декомпенсований стеноз воротаря

5.:Компенсований стеноз воротаря

№3249

Хворий М., 26 років поступив у клініку зі скаргами на біль у верхній частині живота, який з’явився раптово 2 години назад. У минулому хворів виразкою ДПК. Об’єктивно: шкірні покрови бліді, при зміні положення тіла біль підсилюється. АТ - 100/60 мм рт.ст., пульс 70 за 1 хв. Язик сухий, живіт не приймає участі в акті дихання. При пальпації різко болючий і напружений в епігастрії. Симптом Щоткіна-Блюмберга позитивний. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гострий гастрит

2.:Проривна виразка шлунку

3.:Загострення виразкової хвороби ДПК

4.:Проривна виразка ДПК

5.:Гострий холецистит

№3250

Хворий скаржиться на тупі болі у прямій кишці, що посилюються при акті дефекації. Хворіє 4 дні. Лікувався амбулаторно, проте стан не покращився. Температура тіла 37,8 °С. В ділянці анального отвору патології не виявлено. При пальцевому дослідженні прямої кишки на боковій стінці справа виявлено щільне, болюче утворення, в центрі якого визначається флюктуація. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий пельвіоректальний парапроктит

2.:Гострий позадупрямокишковий парапроктит

3.:Гострий підшкірний парапроктит

4.:Гострий ішеоректальний парапроктит

5.:Гострий підслизовий парапроктит

№3251

Хвора 52 років, скаржиться на сильні болі та виділення алої крові при акті дефекації. Хворіє близько року. Протягом останніх 5 років страждає закрепами. Об’єктивно: по задній комісурі анального каналу дефект 0,8 х 0,5 см зі щільними краями, дно покрито грануляціями з фібринозним нашаруванням. Сфінктер різко спазмований. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострокінцеві кондиломи анального каналу

2.:Хронічна передня анальна тріщина

3.:Гострий підслизовий парапроктит

4.:Хронічна задня анальна тріщина

5.:Поліп анального каналу

№3252

Хвора 68 років, скаржиться на переймободібний біль у животі, нестримну блювоту. Хворіє 8 год. без видимої причини. В анамнезі - холецистектомія. Язик сухий. Живіт асиметричний, визначається видима перистальтика. Пальпаторно - м’який, болючий у верхній половині. Симптоми подразнення очеревини негативні. Перистальтика підсилена, дзвінка. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Гострий холангіт

2.:Гостра обтураційна товстокишкова непрохідність

3.:Постхолецистектомічний синдром

4.:Гострий панкреатит

5.:Гостра злукова кишкова непрохідність

№3253

Хворий скаржиться на болі в правій здухвинній ділянці, які спочатку виникли в епігастрії. Язик сухий, при диханні права половина живота відстає від лівої. При пальпації - напруження м’язів передньої черевної стінки. Позитивні симптоми Блюмберга в правій здухвинній ділянці, Сітковського, Ровзінга. Температура тіла 37,6 °С. Визначається лейкоцитоз, зсув лейкоцитарної формули вліво. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий холецистит

2.:Механічна кишкова непрохідність

3.:Гострий апендицит

4.:Гострий панкреатит

5.:Перфоративна виразка шлунку

№3254

У хворого 38 років раптово з’явився біль у лівій половині грудної клітини, задуха. Об-но: стан середньої важкості, пульс - 100 уд. в 1 хв, АТ 90/60 мм рт. ст., дихання зліва не вислуховується, при рентгенографії грудної клітини - колапс лівої легені до 1/2 об'єму. Яке лікування потрібно призначити хворому?

1.:Плевральні пункції

2.:Пасивне дренування плевральної порожнини.

3.:Активне дренування плевральної порожнини.

4.:Оперативне лікування

5.:Покій, розсмоктуюча терапія

№3255

Хворий 25 років поступив у хірургічне відділення через 6 годин з моменту захворювання з діагнозом: спонтанний пневмоторакс. Лікування за допомогою пасивного дренування плевральної порожнини протягом 3 діб ефекту не дало. Яке дослідження найбільш достовірно дозволить виявити причину відсутності ефекту від лікування?

1.:УЗД

2.:Оглядова рентгенографія грудної клітини

3.:Бронхографія

4.:Торакоскопія

5.:Бронхоскопія

№3256

Хворий 27 років отримав травму грудної клітини при ДТП. Об-но: стан хворого важкий, ціаноз шкіри, при пальпації болючість та крепітація в ділянці IV - VI ребер справа по задній аксілярній лінії. Дихання справа різко ослаблене. Підшкірна емфізема. На оглядовій рентгенограмі колапс правої легені на 1/2 об'єму. Місце виконання діагностичної плевральної пункції?

1.:В ІІ міжребер’ї по серединно - ключичній лінії

2.:В плевральний синус

3.:В VІ міжребер’ї по задньоаксилярній лінії

4.:У місті найбільшої тупості, яка визначається перкуторно

5.:В VІІ міжребер’ї по лопатковій лінії

№3257

Хвора 45 років скаржиться на втомлюваність, пітливість, дратівливість. Об-но: неспокійна. Пульс 108 у 1 хв, тремор рук. Щитовидна залоза збільшена (II ст), безболісна, м’яка. Вкажіть найбільш інформативне дослідження, яке необхідно виконати для підтвердження діагнозу тиреотоксикозу.

1.:Сцинтіграфія.

2.:Біопсія щитовидної залози

3.:Визначення рівня ТТГ

4.:Визначення тироксину Т 4

5.:Ларингоскопія

№3258

Хвора 47 років, скаржиться на відчуття важкості, повноти в ногах, швидку втомлюваність при стоянні та ході, які проходять в горизонтальному положенні. Об’єктивно: розширення поверхневих вен лівої гомілки та стегна з пігментацією і трофічними розладами шкіри. З якої функціональної проби слід починати обстеження хворої?

1.:Троянова-Тренделенбурга

2.:Трьохджгутова проба

3.:Пратта-1

4.:Пратта-2

5.:Маршова проба

№3259

Хворий 36 років, впродовж 3-х днів відмічає помірні болі та невеликий набряк в ділянці правої гомілки. П’ять годин тому раптово з’явились болі в верхній/3 стегна і набряк всієї правої ноги з вираженим ціанозом. Об-но: при пальпації різка болючість у верхній /3 стегна та інфільтрація вздовж судинного пучка. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий тромбофлебіт глибоких вен правої гомілки

2.:Гострий тромбофлебіт правої стегнової вени

3.:Тромбоемболія правої стегнової артерії

4.:Гострий правобічний ілеофеморальний тромбоз

5.:Гострий тромбоз стегнової артерії зправа

№3260

Хворий 25 років, скаржиться на тупий, розпираючий біль в лівому підребер’ї. Три роки тому - травма живота. Об-но: живіт асиметричний (є випинання в лівому підребер’ї). Пальпується збільшена, безболісна селезінка. УЗД - в нижньому полюсі селезінки гіпоехогенне, рідинне утворення 12x16x8 см. Ан.крові : Ер.- 3,2x1012/л, Нв-98 г/л. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Післятравматична псевдокіста селезінки

2.:Субкапсулярний розрив нижнього полюса селезінки

3.:Інфаркт селезінки

4.:Синдром Бадда-Кіарі

5.:Ехінококова кіста селезінки

№3261

Хворого Д. 53 років, після “жирної” їжі та прийому алкоголю турбує гострий оперізуючий біль у верхній половині черева та багаторазове блювання. Шкіра бліда, на животі - синюшна. Р-98 за 1 хв. АТ-100/60 мм рт.ст. Язик сухий, обкладений. Живіт “дихає”, пальпаторно м’який, різко болючий в епігастрії. Симптоми подразнення очеревини відсутні. Позитивні симптоми Керте, Мейо-Робсона. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий панкреатит

2.:Кишкова непрохідність

3.:Гострий апендицит

4.:Гострий холецистит

5.:Перфоративна виразка

№3262

Хвору К. 45 років, після прийому “жирної” їжі турбує гострий біль у правій підреберній ділянці з іррадіацією у праву лопатку, нудота, сухість і гіркота у роті. Рs-92 за 1 хв., ритмічний. АТ-135/85 мм рт.ст. Язик сухуватий, обкладений біло-жовтим нашаруванням. Живіт “дихає”, помірно напружений і різко болючий у правому підребер’ї. Симптоми подразнення очеревини відсутні. Позитивний симптом Грекова-Ортнера. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий апендицит

2.:Гострий панкреатит

3.:Перфоративна виразка

4.:Гострий холецистит

5.:Гепатит

№3263

Хворий 29 років, скаржиться на біль в правій здухвинній ділянці протягом 2 діб. Біль почався в епігастрії. Стул у нормі, дізурії немає. t° = 38,1°С, пульс - 92 уд/хв, положення на спині, ноги зігнуті, праве стегно приведене до живота. Живіт не здутий, м'який, хворобливий у правій здухвиній ділянці при глибокій пальпації, симптоми Щоткіна, Ровзінга, Сітковського негативні, Образцова і Пастернацького позитивні. Лейкоцитоз 15,0·109 /л із зсувом уліво. Аналіз сечі без змін. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Правобічна ниркова колька

2.:Апендикулярний абсцес

3.:Гострий холецистит

4.:Гострий апендицит

5.:Гострий правобічний паранефрит

№3264

У хворого 40 років раптово з'явився різкий “кинджальний” біль у епігастрії. Шкіра обличчя бліда, покрита холодним потом. t° = 37,4°С, ЧСС - 80 уд/хв, АТ 100/70 мм рт. ст. Положення на спині з приведеними до живота стегнами, дихання грудне, поверхневе, часте. Живіт утягнений, “як дошка”. Ro-логічно - вільний газ у черевній порожнині. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Перфорація виразки шлунка

2.:Гострий апендицит

3.:Гострий холецистит

4.:Гострий панкреатит

5.:Перитоніт

№3265

Хворий 40 років доставлений із тупою травмою живота. Дихання поверхневе, ЧДР - 22-24 за хв., різка блідість шкіри і слизових, ЧСС - 140 за хв., АТ 85/50 мм рт. ст. , ЦВТ 20 мм вод. ст. Лабораторні дані: ер-ти 3,3·1012 /л, Ht 0,29, загальний білок 50 г/л, К+ 3,1 ммоль/л, Na+ 133 ммоль/л, Cl- 90 ммоль/л. Чим зумовлена тяжкість стану?

1.:Гострою серцевою недостатністю

2.:Больовим шоком

3.:-

4.:Гострою дихальною недостатністю

5.:Гіповолемією

№3266

При рентгендослідженні органів грудної клітини у пацієнта 62 років у проекції кореня правої легені виявлена “тінь” у вигляді поліциклічного утворення, що деформує верхньодольовий бронх, а також ателектаз верхньої долі. Із анамнезу з’ясовано, що він знаходився на диспансерному спостереженні у фтізіатра. Який з методів дослідження дозволить реально віддиференціювати центральний рак легені від туберкульозу?

1.:Бронхоскопія, морфологічне дослідження

2.:Клінічний аналіз крові

3.:Аналіз харкотиння на БК

4.:Тест на онкомаркери.

5.:Рентгенкомп’ютерна томографія

№3267

Пацієнт 35 років, госпіталізований у торакальне хірургічне відділення з клінікою рубцевого стенозу шийного відділу трахеї ІІІ ступеню, який виник внаслідок тривалої штучної вентиляції легень з приводу тяжкої черепно-мозкової травми 3 місяці тому. Який метод лікування показаний хворому?

1.:Мікротрахеостомія

2.:Накладання трахеостоми

3.:Консервативна терапія

4.:Реконструктивна операція

5.:Бужування трахеї

№3268

Хворий 35 років, надійшов в районну лікарню через тиждень після дорожньо-транспортної пригоди з клінікою згорненого гемотораксу. Яка доцільна лікувальна тактика у плані профілактики розвитку гострої емпієми плеври у хворого?

1.:Лікування плевральними пункціями

2.:Дренування плевральної порожнини активним дренажем

3.:Хірургічне усунення згорненого гемотораксу

4.:Комплексна консервативна терапія

5.:Дренування плевральної порожнини пасивним дренажем

№3269

Хвора 28 років, звернулася до ендокринолога з приводу збільшення щитовидної залози. При ультразвуковому дослідженні виявлений гіпоехогенний вузол у правій долі. Який метод дослідження в подальшому дозволить обрати правильну лікувальну тактику у хворої?

1.:Термографія щитовидної залози

2.:Сцинтіграфія з туморотропним радіофармпрепаратом

3.:Біопсія утворення з морфологічним дослідженням

4.:Індикаційний метод

5.:Електронно-емісійна томографія

№3270

Хворий 49 років оперується з приводу раку щитовидної залози. При ревізії пухлини і проведенні експрес-діагностики встановлено: ступінь поширення процесу - T3N0M0, морфологічно - папілярна форма карциноми. Яким повинен бути обсяг радикального оперативного втручання?

1.:Резекція ураженої долі

2.:Резекція ураженої долі з перешийком

3.:Енуклеація пухлини

4.:Тіреоідектомія

5.:Субтотальна резекція залози

№3271

Хворий 43 років, госпіталізований ургентно з клінікою гострої кишкової кровотечі І ступеня, яка була зупинена консервативною гемостатичною терапією. При подальшому обстеженні (колоноскопія) встановлений діагноз: дивертикульоз нисхідної ободової та сигмоподібної кишок. Вкажіть найбільш ефективний спосіб профілактики можливих наступних ускладнень виявленого захворювання у хворого?

1.:Планові курси консервативної терапії

2.:Строге дотримання дієти та режиму харчування

3.:Виключення підвищеного фізичного навантаження

4.:Ургентне оперативне втручання при розвитку наступного ускладнення

5.:Планова лівобічна геміколектомія

№3272

У хворого 68 років раптово виник гострий біль в лівій нозі, її похолодіння, оніміння, збліднення шкіри. Появу болю пов’язує з підвищеним фізичним навантаженням. З анамнезу з’ясовано, що на протязі 4-х років відзначає утруднену ходьбу. Лікар діагностував синдром гострої артеріальної непрохідності кінцівки. Яка причина гострого захворювання у хворого?

1.:Деформуючий артрозо-артрит кінцівки

2.:Остеохондроз поперекового відділу хребта

3.:Облітеруючий атеросклероз кінцівки

4.:Хронічна венозна недостатність кінцівки

5.:Облітеруючий ендартеріїт кінцівки

№3273

У хворої 64 років діагностований рак шлунку, вона готується до радикальної операції. Має місце супутня патологія: посттромбофлебітичний синдром, набряково-больова форма, в анамнезі - тромбоемболія легеневої артерії 3 роки тому. Вкажіть найбільш ефективний метод профілактики розвитку у хворої повторної ТЕЛА у післяопераційному періоді після радикальної операції на шлунку?

1.:Гепаринотерапія у післяопераційному періоді

2.:Призначення непрямого антикоагулянта у перед- та післяопераційному періоді

3.:Накладання цинк-желатинової пов’язки Унна у передопераційному періоді

4.:Застосування еластичного бинтування кінцівок у післяопераційному періоді

5.:Імплантація кава-фільтру у передопераційному періоді

№3274

Хвора 27 років, перші пологи, госпіталізована в хірургічний стаціонар через 15 діб після пологів із скаргами на наявність тріщин навколо соску, біль в лівій молочній залозі, слабість, головний біль, підвищену до 40 °С температуру тіла, озноб. Хворіє 6 днів. Об’єктивно: ліва молочна залоза збільшена, біля соска - тріщини, в ділянці верхньо-зовнішнього квадранту шкіра гіперемована, набрякла, при пальпації тут визначається різка болючість і флюктуація, пахвові лімфовузли зліва збільшені і болючі. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий інтрамамарний мастит зліва в стадії абсцедування

2.:Дисгормональний мастит

3.:Туберкульоз лівої молочної залози

4.:Хронічний специфічний мастит

5.:Рак лівої молочної залози

№3275

Хворий 43 років, що довгий час страждає закрепами, звернувся за медичною допомогою зі скаргами на загальну слабкість, високу температуру (до 39 °С), на “смикаючий” біль в ділянці заднього проходу, затруднення та біль при дефекації. Об’єктивно: зліва біля заднього проходу - припухлість з гіперемією шкіри над нею, при пальпації - різка болючість та флюктуація, різка болючість при пальцьовому дослідженні прямої кишки. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий парапроктит

2.:Неспецифічний виразковий коліт

3.:Запалення зовнішнього гемороїдального вузла

4.:Рак прямої кишки

5.:Тріщина прямої кишки

№3276

Хвора 53 років, оперована амбулаторно з приводу підшкірного панарицію середньої фаланги другого пальця лівої китиці в стадії абсцедування . На 6 добу після операції стан хворої погіршився, знову з’явився сильний біль у пальці, підвищилася температура до 38 °С. Об’єктивно: оперована фаланга стовщена, функція пальця порушена, із рани виділяється гнійний ексудат з неприємним запахом. Лікарем запідозрений розвиток кісткового панарицію у хворої. Яке дослідження доцільне для підтвердження діагнозу?

1.:Рентгенографія другого пальця

2.:Пункція гнійника

3.:Ультразвукове дослідження

4.:Бактеріологічне дослідження ексудату

5.:Біопсія тканин хворої фаланги пальця

№3277

З метою швидкого поповнення крововтрати хворій перелито 1050 мл серологічно-сумісної донорської крові, консервованої цитратом натрію. Наприкінці гемотрансфузії у хворої виник неспокій, блідість шкірних покривів, тахікардія, АТ знизився до 60/40 мм рт. ст., з’явилися судоми м’язів. Яке ускладнення виникло у хворої?

1.:Гемотрансфузійний шок

2.:Тромбемболія легеневих артерій

3.:Пірогенна реакція.

4.:Анафілактичний шок.

5.:Цитратний шок

№3278

Хворий В., 48 років, поступив через 5 годин після отримання травми з переломом 2 ребер зліва, лівобічним гемопневмотораксом. На фоні інфузійної терапії, через 4 хвилини після початку переливання одногрупної плазми став неспокійним, відчув різку задуху. Систолічний артеріальний тиск зменшився з 90 до 60 мм рт.ст., діастолічний не визначається, на шкірних покривах явище кропивниці. Яке виникло ускладнення?

1.:Гемотрансфузійний шок

2.:Плевропульмональний шок

3.:Кардіогенний шок

4.:Травматичний шок

5.:Анафілактичний шок

№3279

Хвора З. 23 років, скаржиться на біль у молочних залозах, більше - у лівій, підвищення температури тіла до 39 °С, яке зберігається після годування та зціджування молока. Хворіє третю добу. При огляді молочні залози збільшені в об’ємі, особливо ліва; остання різко болюча, гіперемована, у верхньо-латеральному квадранті пальпується інфільтрат щільно-еластичної консистенції, розміром 5х6 см, різко болючий. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий мастит

2.:Лактоцелє

3.:Мастопатія

4.:Мастодинія

5.:Лактостаз

№3280

Хворий Ш. 65 років, поступив в клініку через добу від початку захворювання зі скаргами на переймоподібні болі в животі, блювання. Стан середній. Рs = 92 уд/хв. АТ = 120/70 мм рт.ст. Живіт піддутий, м’який. В правій здухвинній ділянці пальпується болючий утвір м'яко-еластичної консистенції. Аускультативно - посилена перистальтика. Перкуторно - тимпаніт. Рентгенологічно - чаші Клойбера. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Паралітична кишкова непрохідність

2.:Обтураційна кишкова непрохідність

3.:Заворот тонкої кишки

4.:Тонко - товстокишкова інвагінація

5.:Злукова хвороба. Злукова кишкова непрохідність

№3281

Хворий 45 років, поступив з різкими болями в верхній ділянці живота, блювання. Хворіє виразковою хворобою шлунка. Об-но: Стан хворого важкий. Рs =130 уд. в хв. АТ 110/70 мм рт.ст. Перистальтика не прослуховується. Живіт піддутий, болючий на всьому протязі, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Ro-но: під правим куполом діафрагми виявлено вільний газ. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Перфоративна виразка шлунку.

2.:Карциноматоз черевної порожнини.

3.:Гострий деструктивний холецистит.

4.:Внутрішньочеревна кровотеча.

5.:Гострий панкреатит.

№3282

Хворий Ш. 47 років, поступив в клініку з переймоподібними болями в животі, блюванням через добу після початку захворювання. Два роки тому переніс апендектомію. Стан середньої важкості. Ps 92 в 1 хв. АТ 120/70 мм рт. ст. Живіт правильної форми, піддутий, м'який. Аускультативно - посилена перистальтика. Перкуторно - тимпаніт. Pентгенологічно - чаші Клойбера. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Заворот тонкої кишки.

2.:Паралітична товстокишкова непохідність.

3.:Тонко-товстокишкова інвагінація.

4.:Злукова хвороба. Злукова кишкова непрохідність.

5.:Обтураційна товстокишкова непохідність.

№3283

Хворий H. 38 років, госпіталізований в клініку через 2 години з моменту отримання закритої травми живота. Стан середньої важкості. Рs 92 в 1 хв., АТ 100/60 мм рт. ст. Живіт при пальпації помірно напружений. Позитивні симптоми подразнення очеревини. Ro-логічно визначається смужка газу під правим куполом діафрагми. Лабораторно: Нb - 124 г/л, Ер - 4,1 х 1012/л, L - 13,2 х 109/л, ШОЕ 5 мм/год Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Закрита травма живота з розривом печінки.

2.:Закрита травма живота з розривом селезінки.

3.:Закрита травма живота з розривом порожнистого органу.

4.:Закрита травма живота з розривом підшлункової залози.

5.:Закрита травма живота. Забій передньої черевної стінки.

№3284

Хворий М. 49 років, на четверту добу після операції резекції шлунку по Б-2 з приводу виразкової хвороби шлунку, відчув посилення болю в животі, сухість в роті. Об-но: Ps 96 в 1 хв., t 37,8°С, язик сухий на дотик, живіт помірно напружений на всьому протязі, симптоми подразнення очеревини сумнівні, перистальтика не прослуховується. По правому боковому дренажу виділяється шлунковий вміст. Яке ускладнення можна запідозрити в хворого?

1.:Наявність вільної рідини в очеревинній порожнині.

2.:Перфорацію тонкої кишки..

3.:Післяопераційний перитоніт.

4.:Післяопераційний панкреатит.

5.:Гострий деструктивний холецистит.

№3285

З метою попередження розвитку перитоніту, спровокованого спорожненням вмісту абсцесу кукси червоподібного відростка в черевну порожнину, оберіть найбільш раціональний метод обробки кукси під час апендектомії у дорослих:

1.:Заглиблення неперев’язаної кукси

2.:Перев’язка кетгутовою лігатурою з послідуючою перитонізацією кукси

3.:Перев’язка шовковою лігатурою без заглиблення

4.:Перев’язка шовковою лігатурою і перитонізація кукси

5.:Перев’язка кетгутовою лігатурою без заглиблення

№3286

Хворий М., 37 років, поступив до клініки через годину після поранення. На шкірі живота біля пупка колото-різана рана 0,5х1 см з незначною кровотечею. Яку допомогу надати хворому?

1.:Дренування рани гумовою полоскою

2.:Асептична пов’язка

3.:Ревізія раньового каналу зондом

4.:Лапаротомія, ревізія органів черевної порожнини, первинна хірургічна обробка рани.

5.:Шви на рану

№3287

У хворого К., 23 років, наскрізне вогнепальне поранення лівого плеча. Плечова кістка не пошкоджена. Яку хірургічну допомогу надати хворому?

1.:ПХО та глухий шов рани.

2.:Шов рани та її дренування.

3.:Обробка антисептиками та пов'язка

4.:Дренування рани марлевим тампоном

5.:ПХО рани з проточним її дренуванням

№3288

У хворої 60 років, яка страждає варикозним розширенням вен ніг, після незначної травми гомілки, через добу, з’явився біль та її набряк, підвищилась температура тіла до 37,5°С. По ходу великої підшкірної вени на гомілці спостерігається гіперемія шкіри і визначається ділянка болючого затвердіння у вигляді тяжа. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий флебіт

2.:Гематома

3.:Гострий тромбофлебіт

4.:Бешихове запалення

5.:Лімфангіт

№3289

У хворого на місці внутрішньом’язової ін’єкції (виконаної вдома) через 2 доби з’явився болючий інфільтрат, підвищилась температура тіла до 37,8°С. Хворий лікувався прикладанням теплої грілки. Покращання не наступило, зберігалась фебрильна температура, шкіра над обмеженим інфільтратом набула багряно-червоного кольору, з’явилось розм’якшення в центрі інфільтрату. Про яке ускладнення слід думати у даному випадку ? Тактика лікування ?

1.:Абсцес. Розрізати і дренувати

2.:Флегмона. Розрізати і дренувати

3.:Бешихове запалення. Антибактеріальна терапія

4.:Ерізіпелоїд. Антибактеріальна терапія

5.:Гематома. Розрізати і дренувати

№3290

У робітника в правій пахвовій ділянці з’явились 3 щільні болючі вузлики розміром 1х0,6 см, шкіра над ними багряно-червона, температура тіла субфебрильна. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Тромбофлебіт

2.:Фурункул

3.:Лімфаденіт

4.:Гідраденіт

5.:Флебіт

№3291

Хворий 40 років був прооперований з приводу флегмони поперекової ділянки. У нього знову різко підвищилась температура тіла до 38°С, з’явились явища інтоксикації, зросла кількість лейкоцитів в крові. В рані, яка майже очистилась від некротичних тканин і виповнювалась грануляціями з’явились гнилісні виділення, грануляції стали блідими. Яке ускладнення виникло у даного хворого?

1.:Сепсис

2.:Бешихове запалення

3.:Алергічна реакція

4.:Гнилісна флегмона

5.:Ерізіпелоїд

№3292

У хворого, який лікувався в амбулаторних умовах з приводу фурункулу стан різко погіршився: з’явився головний біль, пропасниця, на шкірі геморагічні висипання. Про яке ускладнення фурункулу слід думати в даному випадку ?

1.:Алергічна реакція. Відмінити антибіотикотерапію

2.:Бешихове запалення. Змінити антибіотик

3.:Лімфаденіт. Призначити антибіотикотерапію

4.:Фурункульоз. Негайна госпіталізація

5.:Сепсис. Негайна госпіталізація

№3293

У хворої, яка страждає на ваду серця і миготливу аритмію, раптово виник різкий біль в лівій гомілці і стопі. Стопа і нижня третина гомілки бліді холодні на дотик. Пальпація гомілки болюча, тактильна чутливість знижена, рухи обмежені, пульсація на артеріях стопи не визначається. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гангрена

2.:Бешихове запалення

3.:Тромбоз стегнової артерії

4.:Гострий тромбофлебіт

5.:Гострий флебіт

№3294

Хворий 60 років скаржиться на відсутність апетиту та постійний біль у правій здухвинній ділянці, який виник у нього 16 годин тому, температура тіла субфебрильна, в анамнезі спастичний коліт. Об’єктивно: пульс 92 в одну хвилину, язик обкладений сірими нашаруваннями, живіт помірно здутий приймає участь в акті дихання. Пальпаторно м’який локально болючий в правій здухвинній ділянці. Позитивні симптоми: Сітковського, Бартом’є-Міхельсона, Ровзінга. Симптом Щоткіна-Блюмберга негативний. Сеча без патологічних змін, випорожнення були добу назад. Лейкоцити крові 7,2*109/л. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий апендицит

2.:Гострий пієлонефрит

3.:Мезентеріальний тромбоз

4.:Гострий холецистит

5.:Загострення коліту

№3295

Хвора поступила через добу від початку захворювання із скаргами на біль в правій здухвинній і поперековій ділянці живота. Загальний стан задовільний, температура тіла до 37,4 °С, пульс 92 в одну хвилину, звертає на себе увагу змушене положення хворої (права нога зігнута в кульшовому суглобі і приведена до живота, лежить на правому боці). Пальпаторно живіт м’який, болючий в правій здухвинній ділянці, а також в проекції трикутника Петі. Позитивні симптоми: Ровзінга, Образцова, Пастернацького. Сеча без патологічних змін. Лейкоцити крові 10,2*109/л. Який найбільш імовірний діагноз, тактика лікування ?

1.:Гнійний паранефрит, хірургічне лікування

2.:Гострий апендицит, хірургічне лікування

3.:Гострий пієлонефрит, антибактеріальна терапія

4.:Гострий аднексит, антибактеріальна терапія

5.:Ниркова колька, спазмолітична терапія

№3296

У хворого 37 років, після автомобільної катастрофи - різкий біль і кровотеча в середній третині правого стегна. Об’єктивно: рана на передній поверхні правого стегна з масивною кровотечею, патологічна рухомість на рівні середньої третини стегна. В якій послідовності здійснювати первинну допомогу ?

1.:Виконати пальцеве притиснення стегнової артерії

2.:Іммобілізувати кінцівку транспортною шиною

3.:Накласти джгут

4.:Ввести знеболюючі засоби

5.:Виконати венепункцію і почати внутрішньовенну інфузію поліглюкіну

№3297

Хвора 80 років, після падіння з ліжка скаржиться на сильний біль в ділянці правого кульшового суглобу. При об’єктивному і рентгенологічному дослідженнях встановлено перелом шийки правого стегна (внутрішньосуглобовий). Який метод лікування повинен бути застосований ?

1.:Лікування з застосуванням апарату Ілізарова

2.:Протезування кульшового суглобу

3.:Лікування за допомогою скелетного витяжіння

4.:Операція металоостеосинтезу

5.:Лікування в гіпсовій повязці

№3298

Хворий 40 років доставлений в лікарню по невідкладній допомозі з явищами шлунково-кишкової кровотечі, гострої анемії з дефіцітом ОЦК - більше ніж 30%. Хворому необхідно переливання крові. Яка послідовність дій лікаря, що має перелити кров ?

1.:Визначити групову належність крові та резус фактор хворого та провести проби на

2.:Визначити індивідуальну і резус-сумістність крові хворого і донора

3.:Визначити резус належність реципієнта за допомогою антирезусних сироваток

4.:сумісність крові реципієнта

5.:Визначити придатність для переливання донорської крові групову належність її

№3299

Хворий 16 років, доставлений в хірургічне відділення з приводу гострого апендициту. З анамнезу стало відомо, що пацієнт страждає на гемофілію. Необхідне невідкладне оперативне втручання. Як запобігти кровотечі під час операції ?

1.:Переливанням ерітроцитарної маси

2.:Переливанням тромбоцитарної маси

3.:Тампонадою рани

4.:Внутрішньовенним переливанням антигемофільної плазми і кріопреціпітату

5.:Використовування під час операції електрокоагулятора

№3300

У породіллі через 2 тижні після пологів з’явився біль в лівій молочній залозі, підвищилась температура тіла. При об’єктивному дослідженні - набряк лівої молочної залози, гіперемія, болючість і флюктуація в верхньо-зовнішньому квадранті. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Рак молочної залози

2.:Туберкульоз молочної залози

3.:Молочна кіста

4.:Гострий гнійний лактаційний мастит

5.:Фіброзно-кістозна мастопатія

№3301

Хвора 70 років, доставлена в хірургічне відділення з скаргами на постійний тупий біль в правому підребер’ї з розповсюдженням в праву половину шиї і в праве плече, підвищення температури тіла, блювоту. Об’єктивно - пульс 90 в одну хвилину, температура тіла 38 °С, живіт при пальпації напружений і болючий під ребром справа, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга у цій ділянці. В інших ділянках живіт м’який, безболісний. Симптом Пастернатського негативний. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Кишкова непрохідність

2.:Гострий холецистит

3.:Загострення виразкової хвороби шлунка

4.:Правостороння ниркова колька

5.:Гострий апендицит

№3302

Хворий 65 років, скаржиться на сильний переймоподібний біль в животі, нудоту, багаторазову блювоту. Хворіє протягом доби, коли з’явились вище названі симптоми. Обєктивно: шкіра і склери звичайного кольору, язик сухий з білими нашаруваннями. Пульс - 92 уд/хв. АТ - 150/80 мм рт.ст. Живіт симетричний, рівномірно здутий, при пальпації болючий в епігастральній та мезогастральній ділянках, визначаються позитивні симптоми Валя, “шуму плеску”. При оглядовій рентгенографії органів живота відмічається симптом “чаш Клойбера”. Фізіологічні відправлення: стілець був дві доби тому, сечовиділення - безболісне, нечасте. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гостра кишкова непрохідність

2.:Перфоративна виразка дванадцятипалої кишки.

3.:Гострий панкреатит

4.:Гострий перитоніт

5.:-

№3303

Хворій 57 років, яка поступила в хірургічне відділення по швидкій допомозі встановлений попередній діагноз: гостра кишкова непрохідність. Гострий панкреатит? Які найбільш інформативні допоміжні методи обстеження хворій з метою верифікації діагнозу Ви призначите?

1.:ФГДС

2.:-

3.:Біохімічний аналіз крові

4.:Загальний аналіз крові та сечі

5.:Оглядова рентгенографія живота

№3304

У хворого раптово з’явилась лихоманка, підвищення температури до 40° С. На лівій половині шиї та обличчя визначається обмежене почервоніння та набряк шкіри. Гіперемія в центрі інфільтрату більше. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Бешиха

2.:Шийний лімфаденіт

3.:Запальний інфільтрат

4.:Фурункул

5.:Флегмона

№3305

У хворого в ділянці ануса зліва набряк шкіри, гіперемія, пальпаторно болючість, особливо в центрі інфільтрату. Температура 37,6 °С. При пальцевому дослідженні прямої кишки болючість відсутня. Лейкоцити крові 12,4х109/л. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Бешиха

2.:Абсцес

3.:Фурункул

4.:Парапроктит

5.:Флегмона

№3306

У хворої біль в ділянці III пальця правої руки. Підвищення температури до 38 °С. Об’єктивно: набряк та гіперемія нігтьової фаланги, які найбільш виражені на ділянці нігтьового валика. Пальпаторно різкий біль нігтьової фаланги. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Пароніхія

2.:Панарицій підшкірний

3.:Бешиха

4.:Абсцес

5.:Еризепелоїд

№3307

Після операції з приводу підшкірного панарицію стан хворого не покращався, зберігається біль та обмеження рухів II пальця правої кисті, температура до 39°С. При огляді болючий валик за ходом ладонної поверхні в положенні легкого згинання. Який найбільш імовірний діагноз, форма захворювання ?

1.:Кістковий панарицій

2.:Еризепелоїд

3.:Сухожилковий панарицій

4.:Пароніхія

5.:Абсцес

№3308

Після ангіни у дитини 7 років з’явився біль в ділянці верхньої третини лівого стегна. Температура до 40 °С. Об’єктивно: набряк м’яких тканин лівого стегна, різкий біль при пальпації. Лейкоцити крові 19,6х109/л. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гематогенний остеомієліт

2.:Абсцес підшкірної клітковини стегна

3.:Бешихове запалення

4.:Запальний інфільтрат

5.:Флегмона підшкірної клітковини стегна

№3309

Три дні назад хворого чоловіка вкусила за гомілку своя собака. При дослідженні в хірургічному кабінеті поліклініки у хворого установлена вкушено-рвана рана 2х1 см з виділенням з неї гнійного ексудату на задній поверхні правої гомілки в її середній третині. Визначте для хворого лікувальну тактику ?

1.:Промивання рани антисептиками, пов’язка

2.:Перев’язка: введення в рану дренажу, пов’язка, антирабічна сироватка

3.:Пов’язка, протиправцева імунізація

4.:Хірургічна обробка гнійної рани, протиправцева вакцинація

5.:Пов’язка, Призначення антибіотиків

№3310

Робітник заводу під час роботи 3 години тому назад отримав пошкодження в ділянці зовнішньої поверхні верхньої третини лівого передпліччя. Краєм великої металевої пластини, що рухається зі значною швидкістю. При дослідженні хворого в хірургічному відділенні поліклініки установлено наявність свіжої зяючої неглибокої, заглиблено-рваної рани 3х1 см з помірною кровотечею. Ваша лікувальна тактика ?

1.:Зашивання рани

2.:Накладання пов’язки і призначення антибіотиків

3.:Накладання нової стискаючої пов’язки

4.:Промивання рани з накладанням пов’язки

5.:Первинна хірургічна обробка рани

№3311

Хвора жінка 60 років, яка на протязі кількох десятиріч проживала в Прикарпатті, скаржиться на наявність на протязі біля 20 років “пухлини” на шиї, яка видніється при огляді та зміщується при ковтанні. Ніяких неприємних відчуттів та порушень органів шиї “пухлина” не викликає. При дослідженні хворої, в тому числі і пункційної біопсії, у неї виявлений змішаний (дифузно-вузловий) двохсторонній зоб 3 ступеня (по прийнятій в колишньому СРСР і нинішньому СНГ класифікації збільшення щитовидної залози) з явищами субклінічного гіпотиреозу. Якого лікування хвора потребує ?

1.:Радіойодної терапії

2.:Операції видалення зоба (резекції залози)

3.:Консервативного - тиреоїдними гормонами

4.:Рентгенотерапії

5.:Багатої на йод дієти

№3312

Який процес серед причин, які приводять до збільшення обсягу тканин чи органів, характерний для істинних пухлин ?

1.:Гіпертрофія клітин органу чи тканин

2.:Репаративна чи регенеративна гіперплазія клітин органу чи тканин

3.:Проліферація клітин, яка не має закінчення

4.:Набряк клітин органу чи тканин внаслідок порушення обміну, чи серцево-судинної діяльності

5.:Крововилив в тканину чи орган

№3313

В поліклініку звернувся будівельник 42 років, після поранення цвяхом стопи ранком цього ж дня. Рану промив водою. При огляді стан задовільний. Ліва стопа незначно набрякла, на підошві колота рана. З анамнезу життя відомо, що протягом трьох останніх років тричі проводилась профілактика правця. З метою запобігання можливого розвитку правця насамперед необхідно?

1.:Обробити рану мильним розчином

2.:В/м ввести 1 мл правцевого анатоксину, 3000 МО протиправцевої сироватки

3.:В/м ввести 0,5 мл правцевого анатоксину

4.:В/м ввести 3000 МО протиправцевої сироватки

5.:Призначити курс антибіотикотерапії

№3314

В поліклініку звернувся пенсіонер 72 років. Ранком цього ж дня на дачі наступив на цвях і травмував праву стопу. Даних про попередні вакцинації відсутні. При огляді стан задовільний. Права стопа незначно набрякла, на підошві колота рана. З метою запобігання можливого розвитку правця насамперед необхідно?

1.:В/м ввести 3000 МО протиправцевої сироватки

2.:В/м ввести 0,5 мл правцевого анатоксину

3.:Обробити рану мильним розчином

4.:В/м ввести 1 мл правцевого анатоксину, 3000 МО протиправцевої сироватки

5.:Призначити курс антибіотикотерапії

№3315

Батьки дев'ятирічної дівчинки сповістили, що у дворічному віці їх дитину тривалий час лікували гентаміцином з приводу важкої пневмонії. Клінічно встановлена глухота. Вказати, яке походження глухоти?

1.:Причину встановити неможливо.

2.:Дія збудника.

3.:Неадекватна антибактеріальна терапія.

4.:Дія ототоксичного антибіотика.

5.:Вікова особливість.

№3316

Хвора, 39 років, госпіталізована в ЛОР-відділення в важкому стані. Спостерігається потьмарення свідомості, мають місце менінгеальні знаки, лівобічний гострий середній отит. Встановити обсяг хірургічного втручання?

1.:Антромастоїдотомія.

2.:Розширена антромастоїдотомія з розкриттям середньої та задньої черепних ямок.

3.:Парацентез барабанної перетинки зліва.

4.:Сануюча радикальна загальнопорожнинна операція зіва.

5.:Консервативне лікування.

№3317

Хвора, 46 років, скаржиться на зниження слуху та шум у вухах. Відмічає покращення слуху в шумній обстановці. Слух різко знизився після вагітності та пологів. Отоскопія: зовнішні слухові ходи широкі, немає сірки, барабанні перетинки витончені, через них просвічуються рожеві плями. Чує шепітну мову на відстані 2 метри на кожне вухо. В досліді Вебера латералізації звуку немає. Досліди Рінне і Желлє негативні. Дослід Швабаха подовжений. З боку інших ЛОР-органів патології немає. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Хронічна сенсоневральна приглухуватість в стадії загострення.

2.:Катар середнього вуха.

3.:Хвороба Меньєра.

4.:Гостра сенсоневральна приглухуватість.

5.:Отосклероз.

№3318

Хвора, 28 років, звернулася до оториноларинголога зі скаргами на головний біль, слабкість, підвищену температуру тіла, порушене носове дихання та гнійні виділення з лівої половини носа. При передній риноскопії виявлено гіперемію та набряк слизової оболонки лівої половини носа, наявність гною в середньому носовому ході. Визначити, які приносові пазухи можуть бути вражені у цієї хворої?

1.:Ліва верхньощелепна, лобна та передня і середня групи клітин решітчастого лабіринту.

2.:Ліва верхньощелепна, лобна та передня група клітин решітчастого лабіринту.

3.:Ліва верхньощелепна, лобна та задня група клітин решітчастого лабіринту.

4.:Тільки ліва верхньощелепна пазуха.

5.:Ліва верхньощелепна, лобна та основна пазухи.

№3319

Хворий, 54 років, хворіє на цукровий діабет, скаржиться на біль, підвищення температури тіла до 38 °С. Хворіє 3 дні. Об’єктивно: гіперемія та інфільтрація шкіри кінчика та лівого крила носа. В присінку носа зліва визначається інфільтрат конусовидної форми з гнійним стрижнем у центрі, різко болісний при доторкуванні. Болючі при пальпації підщелепні лімфатичні вузли зліва. Призначити лікування?

1.:Фізіотерапевтичне лікування.

2.:Розтин інфільтрату.

3.:Активна протизапальна терапія в умовах стаціонару із врахуванням призначень ендокринолога.

4.:Симптоматичне лікування.

5.:Знеболююча терапія.

№3320

Дитина, 5 років, зі слів батьків - погано спить вночі, дихання шумне, рот завжди широко відкритий. Голос гугнявий, тверду їжу ковтає з зусиллям, їсть повільно і довго. Об’єктивно: неправильний прикус, тверде піднебіння високе. Піднебінні мигдалики гладкі, великих розмірів, сходяться по середній лінії. Піднебінні дужки не змінені, лакуни чисті, регіонарні лімфовузли не збільшені. При пальцевому дослідженні у склепінні носоглотки виявлене м’яко - еластичної консистенції утворення, яке прикриває хоани. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Хронічний тонзиліт, компенсована форма.

2.:Гіпертрофія піднебінних мигдаликів ІІІ ст., аденоїдні вегетації ІІІ ст.

3.:Гіпертрофія піднебінних мигдаликів І ст.

4.:Гіпертрофія піднебінних мигдаликів ІІІ ст., аденоїдні вегетації І ст.

5.:Катаральна ангіна.

№3321

Хворий скаржиться, що під час бійки його вдарили по передній поверхні шиї. Через кілька годин з’явилась задишка і хрипота. Хворий збуджений; виявлені тахікардія, інспіраторна задишка. Ларингоскопія: пухлиноподібне утворення синюшного кольору правої присінкової ділянки перекриває голосову щілину. Вказати стадію стенозу?

1.:Стадія повної компенсації стенозу.

2.:Стадія субкомпенсації стенозу.

3.:Стадія неповної компенсації стенозу.

4.:Асфіксія.

5.:Стадія декомпенсації стенозу.

№3322

Хворий скаржиться на хрипоту, біль у ділянці гортані, особливо при ковтанні, болісне повертання голови, незначне утруднення дихання. Хворіє 2 доби, захворюванню передував грип. Температура підвищена до 38,0 °С, під час пальпації лімфатичні вузли шиї болючі та збільшені. Ларингоскопія: гіперемія та інфільтрація слизової оболонки черпакувато-надгортанних та присінкових складок гортані, голосова щілина звужена. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Гортанна ангіна, стеноз гортані в стадії неповної компенсації.

2.:Ларингіт Гайєка.

3.:Гострий катаральний ларингіт.

4.:Паратонзилярний абсцес.

5.:Туберкульоз гортані.

№3323

У дитини, 2 років, 3 місяці тому з’явилася захриплість. Поступово зростало утруднення дихання, яке в останні дні зробилося шумним. Під час прямої ларингоскопії: голосова щілина частково закрита дрібногорбистими утвореннями сірого кольору. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Папіломатоз гортані.

2.:Ларингіт Гайєка.

3.:Сифіліс гортані.

4.:Гострий катаральний ларингіт.

5.:Туберкульоз гортані.

№3324

У хворої 67 років, після прийому жирної їжі з’явився сильний біль в епігастрії, правому і лівому підребер’ї, була блювота з домішкою жовчі. З анамнезу відомо, що хвора страждає хронічним калькульозним холециститом, виразкової хворобою. Клінічно: стан хворої середньої важкості. Неспокійна, стогне від болі в животі. Рs=100 уд. за хв. Язик сухий. Живіт здутий, болючий при пальпації в епігастрії і правому підребер’ї. Симптом Щьоткіна-Блюмберга, Спіжарського негативні. Симптом Мейо-Робсона і Воскресенського - позитивні. Температура 37,5 °С, лейкоцити крові - 10,1*109/л. Найбільш вірогідний діагноз?

1.:Загострення калькульозного холециститу

2.:Гострий апендицит

3.:Гострий панкреатит

4.:Гостра кишкова непрохідність

5.:Перфорація виразки 12-палої кишки

№3325

У хворої М., 40 років, 4 місяці тому з’явилась виразка шкіри правої молочної залози. При огляді в ділянці соска є зміни, які нагадують екзему. Сосок потовщений та ущільнений, при натискуванні з нього з’являється геморагічне виділення. У правій пахвовій ділянці пальпується збільшений лімфовузол. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Мастит

2.:Дифузна мастопатія

3.:Внутрішньопротокова папілома молочної залози

4.:Фіброаденоматоз

5.:Рак Педжета

№3326

Хворий 67 років скаржиться на біль в правій здухвинній ділянці, слабкість, стійкі закрепи більше 6 місяців. Об’єктивно: хворий блідий, при пальпації у правій здухвинній ділянці - інфільтрат 8 на 10 см, який не зміщується, при перкусії над ним тупий звук. Нb крові 80 г/л, ШЗЕ-45 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Злоякісна пухлина сліпої кишки

2.:Хвороба Крона

3.:Рак правої нирки

4.:Позаочеревинна пухлина

5.:Апендикулярний інфільтрат

№3327

Хворий 62 років скаржиться на наявність жовтяниці, свербіння шкіри, світлий кал, темну мочу. Об’єктивно: склера та шкіра жовтушні, на шкірі сліди розчухів. Пальпується збільшений, безболісний жовчний міхур. Аналіз крові: загальний білірубін 85 ммоль/л. Який метод дослідження найдоцільніше використати для уточнення діагнозу?

1.:Інфузійну холеграфію

2.:Оглядову рентгенографію органів черевної порожнини

3.:Ретроградну холангіопанкреатографію

4.:Дуоденальне зондування

5.:Оральну холецистографію

№3328

У хворого, який переніс резекцію шлунка рік тому, з’явились напади слабкості, що виникали натщесерце або через 15-20 хвилин після прийому їжі. Напади супроводжувались м’язовою слабкістю, головним болем, зниженням цукру крові, зниженням артеріального тиску, іноді запамороченням. Яке ускладнення виникло у хворого?

1.:Гіпоглікемічний синдром

2.:Пострезекційна астенія

3.:Демпінг-синдром

4.:Харчова алергія

5.:Синдром малого шлунка

№3329

Хворий 60 років скаржиться на біль у правій нозі, яка виникає при ходьбі, без зупинки може пройти до 150 м. Відмічає зябкість, відчуття заніміння в правій стопі. Об’єктивно: шкіра пальців правої стопи бліда, температура її знижена. Пульсація на стегнових артеріях задовільна, на підколінній справа - відсутня. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Оклюзія підколінно-стегнового сегмента справа

2.:Облітеруючий ендартеріїт

3.:Хвороба Бюргера

4.:Синдром Ляриша

5.:Гострий тромбофлебіт підшкірної вени справа

№3330

У хворого 36 років, водія за фахом, годину тому виник різкий біль в епігастральній ділянці. Диспептичних явищ не відмічає. Рs - 56 уд/хв. Язик сухий. Спостерігається блідість, пітливість. Положення вимушене. Живіт втягнутий з напруженням м’язів. Печінкова тупість не визначається. Позитивні симптоми подразнення очеревини. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Гострий гастрит

2.:Гострий панкреатит

3.: Гострий холецистит

4.:Перфоративна виразка

5.:Гостра кишкова непрохідність

№3331

Хворий протягом останніх 6 місяців відмічає важкість в епігастральній ділянці. Не обстежувався. Напередодні ввечері зловживав горілкою. Ранком була блювота, а після фізичного навантаження через 30 хвилин запаморочення і гематемезис у великій кількості. Про яку патологію слід думати в першу чергу?

1.:Хвороба Менетріє

2.:Перфоративна виразка

3.:Синдром Золлінгера-Еллісона

4.:Виразка шлунка

5.:Синдром Мелорі-Вейса

№3332

Хворий госпіталізований у клініку в ургентному порядку. Скаржився на болі в животі, які виникли гостро. В минулому страждав виразковою хворобою. При обстеженні виявлено подразнення очеревини. Був запідозрений прорив виразки. Яке обстеження дозволить підтвердити попередній діагноз?

1.:Оглядовий знімок черевної порожнини в горизонтальному положенні хворого

2.:УЗД черевної порожнини

3.:Термографія черевної порожнини

4.:Оглядовий знімок черевної порожнини в вертикальному положенні хворого

5.:Рентгенконтрастне обстеження шлунка і 12-палої кишки

№3333

Хворого було доставлено у стаціонар зі скаргами на сильні спастичні болі в нижніх відділах живота, більше в правій пахвинній ділянці, де визначалось щільно-еластичне, різко болюче утворення, розмірами 4х5 см. Шкіра над вип’ячуванням гіперемована та набрякла. Кашльовий поштовх не визначається. Яке захворювання можна запідозрити у хворого?

1.:Гостра інвагінаційна кишкова непрохідність.

2.:Запалення грижового мішку пахвинної кили.

3.:Невправна пахвинна кила.

4.:Ліпома черевної стінки, яка нагноїлася.

5.:Защемлена пахвинна кила.

№3334

Хворий був доставлений у приймальне відділення каретою швидкої допомоги з діагнозом: защемлена правобічна пахвинно-калиткова кила. Від початку захворювання пройшло більше 6 годин. Зі слів лікаря швидкої допомоги, при первинному огляді у хворого визначалось невправиме, болюче, щільно-еластичне вип’ячування в правій пахвинній ділянці, яке спускалося в мошонку. Симптом кашльового поштовху був негативний. Хворий скаржився на спастичні болі в животі, нудоту, загальну слабкість, кволість. Але під час транспортування у машині швидкої допомоги кила самовільно вправилась. Які повинні бути подальші дії лікаря-хірурга?

1.:Госпіталізація не потрібна. Спостереження хірурга поліклініки за місцем проживання.

2.:Відразу оперативне лікування.

3.:Виконання діагностичної лапароскопії.

4.:Оперативне лікування протягом першої доби.

5.:Госпіталізація і спостереження у динаміці: при необхідності оперативне лікування.

№3335

Постраждалий, у якого переламані обидва стегна зі значним зміщенням відламків, доставлений до лікарні попутним транспортом у вкрай важкому стані. Адинамічний, загальмований, не реагує на біль, шкіра бліда ,з синюшним відтінком, холодна. Дихання поверхневе, часте. Пульс до 140 за хвилину. Артеріальний систолічний тиск 60 мм рт. ст. Центральний венозний тиск - 0. Сеча не виділяється. Як характеризувати стан хворого?

1.:Торпідна фаза шоку ІІІ ступеню

2.:Торпідна фаза шоку ІV ступеня, передагональний стан

3.:Торпідна фаза шоку ІІ ступеня

4.:Торпідна фаза шоку І ступеню

5.:Еректильна фаза шоку

№3336

Хворий, 67 років, надійшов зі скаргами на інтенсивні болі в надчеревній ділянці оперізуючого характеру, багаторазове блювання. Напад болю почався після вживання жирної їжі та алкоголю. Довгий час хворіє гастро дуоденітом. Загальний стан важкий. Акроціаноз. Тахікардія до 124 в 1 хв.. АТ - 90/40 мм рт.ст. Живіт помірно здутий у верхніх ділянках, стула не було. Позитивні симптоми Воскресенського та Мейо-Робсона. При виконанні оглядової рентгеноскопії виявлений випіт у лівій плевральній порожнині, попереково-ободова кишка значно газована, перистальтичні хвилі не виявляються. Діастаза сечі - 512 Од. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Плевропневмонія з лівого боку

2.:Харчова токсикоінфекція

3.:Гострий панкреатит

4.:Гостра кишкова непрохідність

5.:Гострий холецистит

№3337

Хворий скаржиться на інтенсивні оперізуючи болі у верхній частині живота, багаторазове блювання, загальну слабкість. Стан важкий, хворий збуджений, блідий, склери жовті, вкритий липким потом. Пульс 116 уд. в 1 хв., ритмічний, слабкого наповнення, АТ - 80/45 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт помірно здутий, інтенсивно болісний у верхніх ділянках. Перистальтика в’яла. Позитивні симптоми Керте, Воскресенського, Турнера. Діастаза сечі - 1024 Од. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий апендицит

2.:Гострий холецистит

3.:Перфоративна виразка шлунку

4.:Гострий панкреатит

5.:Тромбоз мезентеріальних судин

№3338

Чоловік 40 років, захворів 4 дні тому. Захворювання почалося з постійного болю в правій здухвинній ділянці, підвищення температури, нудоти, одноразового блювання. Через 2 дні болі зменшилися, з’явилася гектична температура. При пальпації живіт м’який, у правій здухвинній ділянці болюче пухлиноподібне утворення, щільно еластичної консистенції, симптоми подразнення очеревини відсутні. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Пухлина товстої кишки

2.:Поміжкишковий абсцес

3.:Апендикулярний абсцес

4.:Абсцес простору Дугласа

5.:Апендикулярний інфільтрат

№3339

Хлопчик 8 років у фізичному розвитку не відстає від ровесників. З народження над серцем вислухується шум. Шкіра та видимі слизові звичайного кольору. АТ 100/70 мм рт.ст.. Над легеневою артерією вислухується систоло-диастолічний шум, акцент 2 тону. На ЕКГ - ознаки перевантаження лівих відділів серця. При рентгеноскопії відмічається посилення легеневого рисунку, затемнення серця звичайної форми. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Дефект міжпредсердної перетинки

2.:Відкрита артеріальна протока

3.:Коарктація аорти

4.:Тетрада Фалло

5.:Стеноз легеневої артерії

№3340

Хлопчик 11 років, з народження відмічає ціаноз, відстає у фізичному розвитку, періодами виникають задушно-ціанотичні приступи. Пальці у вигляді барабанних паличок. При аускультації серця систолічний шум з епіцентром у 2-3 міжребер’ї зліва від грудини. 2 тон на легеневій артерії різко послаблений. На рентгенограмі - легеневий рисунок - виражена гіпертрофія правого шлуночку, контраст введений у правий шлуночок одночасно поступає в аорту та легеневу артерію. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Стеноз легеневої артерії

2.:Дефект міжпредсерцевої перетинки

3.:Хвороба Ебштейна

4.:Дефект міжшлуночкової перетинки

5.:Тетрада Фалло

№3341

У дівчинки 12 років, з народження вислухується шум над серцем. Розвиток відповідає віку, останній час відмічає біль у серці, задишку при фізичному навантаженні. При аускультації понад серцем вислухується грубий систолічний шум з епіцентром у 3-4 міжребер’ї зліва від грудини, шум проводиться на легеневу артерію. На рентгенограмі судинний рисунок серця збільшений. По лівому контуру серця випинає 2 дуга. При зондуванні серця у правому шлуночку тиск 45/5 мм рт.ст.., в легеневій артерії 40/10 мм рт.ст., в пробах крові із легеневої артерії - збільшена аглютинація. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Тетрада Фалло

2.:Стеноз легеневої артерії

3.:Відкрита артеріальна протока

4.:Дефект міжпредсерцевої перетинки

5.:Дефект міжшлункової перетинки

№3342

Малюк 8 років, фізичний розвиток якого відповідає своєму віку, шкіра та слизові звичайного кольору. Над легеневою артерією вислуховується систоло-діастолічний шум, акцент 2 тону. На ЕКГ - ознаки перевантаження лівих відділів серця. При рентгенографії відмічається посилення легеневого малюнку, затемнення серця звичайних контурів. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Тетрада Фалло

2.:Відкрита артеріальна протока

3.:Стеноз вічка легеневої артерії

4.:Дефект межпредсерцевої перетинки

5.:Коарктація аорти

№3343

Хвора 31 року, група крові О(I), знаходиться в районній лікарні з приводу виразкової кровотечі (зупиненої), постгеморагічної анемії. Із замісною метою призначена гемотрансфузія. Після введення 100 мл ерітроцитарної маси у хворої з’явилися болі в поперековій ділянці, пропасниця, в зв’язку з чим трансфузію припинено. Через 15 хв. стан хворої різко погіршився: адинамія, різка блідість, акроціаноз. Пульс - 96 в хв., слабкого наповнення, АТ - 75/40 мм рт.ст. Яке ускладнення виникло у хворої?

1.:Анафілактичний шок

2.:Повітряна емболія

3.:Тромбоемболія легеневої артерії

4.:Гемотрансфузійний шок

5.:Бактеріальне забруднення крові

№3344

У хворого 45 років з виразковою кровотечею (зупиненою) і постгеморагічною анемією під час переливання еритроцитарної маси виник біль в поперековій ділянці, почервоніло обличчя, з’явилася тахікардія. Пульс - 120 на хв. Що повинен зробити в першу чергу лікар, який виконує гемотрансфузію?

1.:Припинити гемотрансфузію і витягти голку з вени

2.:Увести в/венно розчин 10 % хлориду кальцію і продовжувати гемотрансфузію

3.:Припинити гемотрансфузію і, не виймаючи голки з вени, проводити гемодилюцію

4.:Продовжувати гемотрансфузію і викликати лікаря анестезіолога-реаніматолога

5.:Продовжувати гемотрансфузію

№3345

Хворий 36 років з карбункулом шиї звернувся за допомогою на 6-й день від початку захворювання. Об’єктивно: загальний стан важкий. Пульс 120 в 1 хв., АТ - 90/60 мм рт.ст.. Температура тіла 39 °С. Хворий млявий, загальмований. На задній поверхні шиї визначається запальний інфільтрат розміром 10х8 см із численними отворами, з яких виділяється гній. Загальний аналіз крові: ер - 2,8х1012/л, Нв- 92 г/л, л- 3,6х109/л, Ю- 2%, П-38%, С- 45%, Л-9%, М-6%. Про яке ускладнення йде мова?

1.:Сепсис

2.:Лімфангіт

3.:Гнійний менінгіт

4.:Прогресуючий тромбофлебіт

5.:Гнійно-резорбтивна пропасниця

№3346

У хворої 63 років, що страждає на цукровий діабет, дві доби тому з’явилися болі, зростаючий набряк правої нижньої кінцівки. Сусіди хворої із запізненням викликали швидку допомогу. Об’єктивно: загальний стан важкий. Хвора млява, загальмована. Пульс 120 в 1 хв., слабкого наповнення, АТ- 90/60 мм рт.ст. температура тіла - 38,5 °С. Права нижня кінцівка в ділянці стопи і гомілки бліда, набрякла, холодна. Пульс на загальній стегновій артерії визначається, нижче - відсутній. На шкірі спостерігаються темно-червоні плями, пухирі, що заповнені сукровичною рідиною. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Волога гангрена

2.:Венозна гангрена

3.:Бешиха

4.:Анаеробна газова гангрена

5.:Анаеробна неклостридіальна флегмона

№3347

Хворий 42 років був направлений з поліклініки в хірургічне відділення лікарні з діагнозом “карбункул поперекової ділянки”. Об’єктивно: в поперековій ділянці визначається запальний інфільтрат багряного кольору, розміром 8х8 см. На поверхні інфільтрату є кілька отворів з густим зеленувато-сірим гнійним виділенням. Яким повинен бути обсяг операції?

1.:Обколювання карбункула

2.:Розтинання карбункула

3.:Обколювання новокаїном з антибіотиком

4.:Дренування карбункула

5.:Висічення карбункула

№3348

На якому принципі будується закон України від 1999 року “Закон про трансплантацію органів, тканин і клітин”?

1.:Дозвіл судово-медичного експерта

2.:Презумпція згоди

3.:Презумпція незгоди

4.:Прижиттєва згода донора

5.:Згода родичів

№3349

У хворого 65 років діагностована хронічна ниркова недостатність. Він страждає на хронічний гломерулонефрит, цукровий діабет, серцево-судинну недостатність і алкоголізм. Родичів немає. Матеріально не забезпечений. На якій підставі цьому хворому не будуть проводити лікування?

1.:Відмова хворого від лікування

2.:Хронічний алкоголізм

3.:Похилий вік

4.:Відсутність коштів на лікування

5.:Наявність супутньої патології

№3350

Хворий, 59 років, госпіталізований із скаргами на болі в верхній половині живота оперізуючого характеру з ірадіацією в поперекову ділянку, багаторазову блювоту, сухість в роті. Захворів 5 діб тому, з появи болю по типу печінкової кольки. Об’єктивно: t - 37,4 °С, пульс - 108 уд. в хв, язик сухий. При пальпації - помірно болючий та здутий живіт в його верхній половині, нечітко вирізняється збільшений та болісний жовчний міхур, поперечна резистентність м’язів надчеревної ділянки, пальпаторно відсутня пульсація черевного відділу аорти. Амілаза крові - 67,0, діастаза сечі - 128 Од, заг. білірубін - 44,2 мкмоль/л, прямий - 18,9мкмоль/л, АЛТ - 2,6 ммоль/год/л. Попередній діагноз: гострий холецистит. Яке ускладнення у даному випадку є найбільш вірогідним?

1.:Тромбоз мезентеріальних судин

2.:Гострий панкреатит

3.:Інфаркт міокарда та гостра коронарна недостатність

4.:Виразкова хвороба шлунку або дванадцятипалої кишки

5.:Гострий гепатит

№3351

Хвора, 49 років, у важкому стані переведена з пологового будинку. Скаржиться на значні болі по всьому животу, різку слабкість, сухість в роті. Захворіла 6 діб тому, з появи приступу печінкової коліки. Останні два дні - різке погіршення стану. При пункції позаматкового простору отримано жовч. Об’єктивно: язик сухий, пульс - 126 уд/хв. При пальпації - у всіх відділах живіт різко болючий та “дошкоподібний”, позитивні симптоми подразнення очеревини. Попередній діагноз: гострий перфоративний холецистит. Розлитий жовчний перитоніт. Яка лікувальна тактика у даному випадку?

1.:Термінова діагностична лапароскопія з наступною лапаротомією

2.:Інтенсивно-інфузійна терапія на протязі 3-4 годин з наступною лапаротомією

3.:Термінове УЗД з наступною лапаротомією

4.:Термінові клініко-біохімічні дослідження з наступною лапаротомією

5.:Екстрена лапаротомія, ліквідація причини перитоніту, санація черевної порожнини

№3352

Хворому 56 років, 12 діб назад виконана холецистектомія з приводу гострого гангренозного холециститу, периміхурового абсцесу. Післяопераційний період протікав без особливостей. На 9 добу у хворого з’явилась температура до 38°С, болі в правому підребер’ї. При рентгенографії грудної клітини в нижній долі легені справа визначається дисковидний ателектаз. Під правим куполом діафрагми рівень рідини. В аналізах крові лейкоцитоз із зсувом лейкоцитарної формули вліво. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Піддіафрагмальний абсцес справа

2.:Правосторонній плеврит

3.:Нижньодольова пневмонія справа

4.:Перфоративна виразка 12-палої кишки

5.:Абсцес печінки

№3353

Хвора 49 років, 14 днів тому була оперована з приводу перфоративного апендициту, розповсюдженого фібринозно-гнійного перитоніту. Післяопераційний період протікав без ускладнень. На 9 добу у хворої з’явилася субфебрильна температура, болі в животі, частий рідкий стілець. При УЗД черевної порожнини в лівій мезогастральній ділянці визначається рідинне утворення 9х10 см. В аналізах крові лейкоцитоз із зсувом лейкоцитарної формули вліво. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Абсцес селезінки

2.:Кіста лівої нирки

3.:Абсцес печінки

4.:Міжпетльовий абсцес

5.:Пухлина черевної порожнини

№3354

Хворий 45 років, госпіталізований в хірургічне відділення зі скаргами на помірні болі в лівому підребер’ї, гіпертермію до 40°С. Місяць тому пацієнту розкрито постін’єкційний абсцес правої сідниці. Гіпертермія гектичного характеру на протязі 3 тижнів. При УЗД в лівій долі печінки виявлені два рідинних утворення розмірами 3х5 см та 6х8 см. В аналізах крові лейкоцитоз із зсувом лейкоцитарної формули вліво, підвищення ШОЕ. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Полікістоз печінки

2.:Нагноєння ехінококу печінки

3.:Первинний рак печінки

4.:Ретенційна кіста печінки

5.:Абсцеси лівої долі печінки

№3355

Що є основним постачальником емболів до легеневої артерії при ТЕЛА?

1.:Система v. cava superior

2.:Система v. cava inferior

3.:Праві відділи серця

4.:Септичні емболи

5.:Жирові емболи

№3356

У відділенні знаходиться чоловік з діагнозом: тромбофлебіт великої підшкірної вени стегна. В чому полягає вторинна профілактика тромбоемболії легеневої артерії?

1.:Електростимулювання м’язів нижньої кінцівки

2.:Антикоагулянтна терапія

3.:Активний режим

4.:Ліжковий режим

5.:Хірургічне втручання

№3357

Хвора Р., 43 років скаржиться на сильний гострий біль в правій половині живота, який ірадіює в праву надключичну ділянку; підвищення температури тіла, сухість та гіркоту в роті. Було неодноразове блювання, яке не приносило полегшення. Появу болю пов’язує з вживанням жирної та смаженої їжі. Хвора лежить на правому боці. Бліда. Тахікардія. Язик сухий. Живіт при пальпації болючий в правій половині живота та дещо напружений в правому підребер’ї. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гостра кишкова непрохідність.

2.:Правобічна ниркова колька.

3.:Гострий холецистит.

4.:Перфоративна виразка.

5.:Гострий апендицит.

№3358

Хворий 20 років, звернувся зі скаргами на болючість в ділянці правої сідниці, наявність там набряку. При огляді в ділянці сідниці відмічається обмежена болючість, припухлість, над якою шкіра гіперемована. Відмічається місцева гіпертермія. Симптом флуктуації позитивний. Визначено наявність абсцесу. Ваша тактика?

1.:Призначення антибіотиків широкого спектру дії та сульфаніламідних препаратів

2.:Введення протиправцевої сироватки і препаратів для стимуляції імунітету

3.:Розтин та дренування гнояка, призначення антибіотиків широкого спектру дії.

4.:Фізіотерапевтичне лікування

5.:Місцеві аплікації дімексидом

№3359

Хворого протягом трьох годин турбують болі внизу живота з частими позивами до сечопуску. В правій паховій ділянці вище пупартової зв’язки є килове випинання до 4 см в діаметрі, щільне, болюче. Біль наростає безперервно. З’явився після підйому ваги. Обидва яєчка в калитці. Пальпація правого яєчка болюча. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Защемлена пахова кила справа.

2.:Невправима пахово-калиткова кила

3.:Скользящая кила сечового міхура.

4.:Травматичний орхіт, паховий лімфаденіт справа.

5.:Невправима пахова кила справа.

№3360

Хворий К., 37 років, скаржиться на біль в правій верхній кінцівці більше при рухах, підвищення температури тіла до 39°С. В правій ліктьовій ямці на шкірі сліди ін`єкцій, гіперемія, затвердіння вздовж вен. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Лімфангоїт

2.:Бешиха

3.:Абсцес

4.:Флегмона

5.:Флебіт

№3361

Хворий М., 39 років скаржиться на різкий біль в промежині без певної іррадіації, пульсуючого характеру, який підсилюється при ходьбі, акті дефекації; підвищення температури тіла, загальну слабкість. Страждає хронічним гемороєм та тріщиною прямої кишки впродовж 5 років; часті закрепи. Захворів гостро три дні тому, коли з`явився біль зліва від анального отвору, пізніше підвищилась температура тіла до 38,7°С. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий простатит.

2.:Гострий проктит.

3.:Защемлений геморой.

4.:Аноректальний тромбоз.

5.:Гострий парапроктит.

№3362

Хворий 70 років, рік тому назад, помітив в обох пахвинних ділянках випинання розміром 5х5 см., які зникають в горизонтальному положенні. Сім'яні мотузочки розташовані зовнішньо від випинань. Зовнішні пахові кільця круглі діаметром 1,5 см. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Двобічні ліпоми пахових ділянок.

2.:Двобічні косі пахові грижі

3.:Двобічний пахових лімфаденіт.

4.:Метастази пухлини черевної порожнини, або заочеревинного простору.

5.:Двобічні прямі пахові грижі.

№3363

Хворий 50 років поступив у хірургічне відділення з підозрою на кишкову непрохiднiсть. З якого методу необхідно почати обстеження хворого для уточнення діагнозу?

1.:Оглядова рентгенографія грудної та черевної порожнин в вертикальному положенні.

2.:Комп’ютерна томографія черевної порожнини.

3.:Оглядова рентгенографія черевної порожнини в горизонтальному положенні.

4.:Iригоскопiя.

5.:Ультразвукове обстеження черевної порожнини.

№3364

Хворий 45 років на протязі місяця відчуває тупий біль в правому підребер'ї, в ділянці надчерев'я, свербіння шкіри, диспепсичні явища, темний колір сечі і ахолічний кал, відсутність апетиту, значне схуднення, загальну слабкість, підвищення температури тіла. Об'єктивно: шкіра і видимі слизові жовтушні. При пальпації живота - позитивний симптом Курвуазьє. При ультрасонографічному обстеженні конкрементів у жовчному міхурі і жовчних протоках не виявлено. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Рак головки підшлункової залози.

2.: Хронічний холангіт.

3.: Хронічний гепатит.

4.: Жовчокам'яна хвороба.

5.: Хронічний панкреатит.

№3365

Хворий 45 років, скаржиться на болі в правій нозі. Швидку стомлюваність, відчуття важкості в правій нозі, судоми литкових м’язів, наявність випинань на шкірі внутрішньої поверхні гомілки правої ноги. При огляді на внутрішній поверхні правої гомілки пружно-еластичні мішкоподібні утворення, що випинають над шкірою гомілки. Пульсація на всіх артеріях правої ноги задовільна. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.: Посттромбофлебітична хвороба

2.: Тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок

3.: Гострий тромбофлебіт правої ноги

4.: Облітеруючий атеросклероз артерій нижніх кінцівок

5.:Варикозне розширення підшкірних вен правої ноги

№3366

У хлопчика 10 років різана рана передньої поверхні передпліччя. З рани витікає тонка цівка темної крові. Який метод тимчасової зупинки кровотечі слід застосувати?

1.: Накласти джгут вище рани

2.: Використати метод перерозгинання кінцівки

3.: Пальцеве притиснення плечової артерії

4.: Накласти джгут нижче рани

5.:Накласти тиснучу пов'язку

№3367

Хворому 30 років з внутрішньою кровотечею із виразки 12-палої кишки необхідно визначити групову приналежність крові. У якому співвідношенні слід змішувати кров і стандартні сироватки?

1.: 1:5

2.: 1:1

3.: 1:20

4.: 1:2

5.:1:10

№3368

У хворого 30 років з глибокими опіками до 30 % поверхні тіла через 30 днів визначається постійна лихоманка, відсутність апетиту, нічні потіння.Опікова поверхня в'яло гранулює. Визначте стадію опікової хвороби?

1.:Гостра опікова токсемія

2.:Реконвалесценція

3.:Первинний опіковий шок

4.:Септикотоксемія

5.:Вторинний опіковий шок

№3369

У хворого 35 років під час фізичного навантаження появились різкі болі в лівій половині грудної клітки. Об'єктивно: хворий покритий холодним потом, важко вдихнути повітря через біль. Аускультативно: дихання справа везикулярне, зліва - ослаблене. Тахікардія, пульс 100 уд. в хв. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Спонтанний пневмоторакс

2.:Гострий інфаркт міокарду

3.:Лівобічний плеврит