Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

1.:Гіпертонічна хвороба

2.:Зниження імунологічної реактивності

3.:Відсутність терапії в попередні періоди

4.:Хронічний гепатит

5.:Цукровий діабет

№2175

Хворий 12 років, скаржиться на висипку на губі, котра супроводжується свербіжем. Хворіє 6 місяців. Висипка виникла вдруге після переохолодження. Об’єктивно: на верхній губі спостерігається декілька пухирців, згрупованних у одне вогнище ураження, навколо якого є вузький вінчик запалення та набряку шкіри. Пухирці наповнені каламутним серозно-гнійним ексудатом. Поставте клінічний діагноз:

1.:Вульгарне імпетіго

2.:Оперезуючий лишай

3.:Простий пухирковий лишай

4.:Твердий шанкр

5.:Контактний дерматіт

№2176

У дитини 7 місяців з’явилася висипка на обличчі, яка супроводжується свербіжем. Захворіла вона 3 тижні тому після введення прикорму. Об'єктивно: на щоках спостерігаються рожево-червоне забарвлення та набряк шкіри, багаточисленні дрібні ерозії з серозним ексудатом на їх поверхні, нашарування серозних кірок. Поставте клінічний діагноз:

1.:Алергічний дерматит

2.:Вульгарне імпетіго

3.:Дитяча екзема

4.:Токсикодермія

5.:Істинна екзема

№2177

До лікаря звернувся хворий, у якого два дні тому з’явився приступоподібний біль у лівій половині грудної клітки, загальна слабкість, лихоманка та головний біль. Сьогодні вранці він помітив висипання на шкірі грудей. При огляді хворого зліва по ходу 4-5 міжреберій на ерітематозно-набряклому тлі є множинні згруповані пухирці з набряклими покришками, заповнені прозорою рідиною. Для якого захворювання характерна вказана вище симптоматика?

1.:Стрептококове імпетіго

2.:Оперізуючий герпес.

3.:Простий герпес

4.:Алергічний дерматит.

5.:Рожевий лишай.

№2178

У хворої з’явились напади посмикувань правої стопи, що поширювались на всю ногу і тривали протягом декількох хвилин. Свідомість не втрачала. При огляді: нетривалий парез правої стопи після нападу, глибокі рефлекси на правій нозі підвищені, симптом Бабінського справа. Вкажіть патологію.

1.:Міоклонія

2.:Абсанс

3.:Кожевніковська епілепсія

4.:Джексонівська епілепсія

5.:Генералізований тоніко-клонічний напад

№2179

У хворого 50 років протягом години відмічалось декілька нападів тоніко-клонічних судом. Між нападами свідомість порушена, АТ - 160/100 мм рт. ст., ЧСС - 100 уд. за хв, дихання шумне, з участю допоміжної мускулатури. Вкажіть патологію.

1.:Транзиторні ішемічні атаки

2.:Тривалий епілептичний напад

3.:Серія епілептичних нападів

4.:Епілептичний статус

5.:Церебральний судинний криз

№2180

У хворого 59 років протягом місяця відмічалось неодноразове короткочасне зниження сили у лівих кінцівках. Потім вранці після сну виникла стійка слабкість у цих кінцівках. Об'єктивно: свідомість не втрачена, центральний парез мімічних м’язів та язика зліва. Лівобічний центральний геміпарез. Лікар діагностував ішемічний інсульт. Які препарати вибору при диференційованому лікуванні?

1.:Гіпотензивні

2.:Антикоагулянти

3.:Кортикостероїди

4.:Гемостатики

5.:Діуретики

№2181

Хворий 30 років, що страждав головними болями, при піднятті важкого предмету раптово відчув сильний головний біль у вигляді “удару по голові“, виникли нудота, блювання, легке запаморочення. Через добу з’явились менінгеальні симптоми, температура тіла підвищилась до 37,6°С. Лікар запідозрив субарахноїдальний крововилив. Яке додаткове обстеження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

1.:Церебральну ангіографію

2.:Комп'ютерну томографію головного мозку

3.:Люмбальну пункцію з дослідженням ліквору

4.:Реоенцефалографію

5.:Рентгенографію черепа

№2182

У хворого 72 років напередодні боліла голова, було легке запаморочення. Вранці, прокинувшись, відчув слабкість правих кінцівок, втратив мову. АТ - 110/65 мм рт. ст., пульс ритмічний, слабкого наповнення, обличчя бліде, свідомість збережена, рот перекошений вліво, активні рухи в правих кінцівках відсутні, тонус м'язів в них знижений, сухожильні рефлекси D>S, симптом Бабінського справа, правобічна гемігіпестезія. Вкажіть патологію.

1.:Нетромботичний ішемічний інсульт

2.:Крововилив у пухлину мозку

3.:Ішемічний тромботичний інсульт

4.:Крововилив у головний мозок

5.:Емболія судин мозку

№2183

У мужчины 46 лет при выполнении физической работы внезапно наступила потеря сознания, длившаяся около 1,5 часов, отмечалась многократная рвота. В момент осмотра сознание сохранено, заторможен, лицо багровое, АД 210/120 мм рт. ст., пульс- 56 в мин., ритмичен, поднятые вверх правые конечности не удерживает. Определите наиболее вероятную патологию.

1.:Кровоизлияние в мозг

2.:Необтурационный инфаркт мозга

3.:Субдуральная гематома

4.:Острая гипертоническая энцефалопатия

5.:Эмболический инфаркт мозга

№2184

У 45-летней женщины, в течении 15 лет страдающей гипертонической болезнью, днем во время эмоционального напряжения возникли головная боль, тошнота, рвота, слабость левой руки и ноги, вскоре сменившаяся отсутствием произвольных движений в них. АД-200/110 мм рт. ст. Спустя 2 часа АД достигло 150/90 мм рт. ст. Врач диагностировал кровоизлияние в мозг. Определите основное направление неотложной терапии.

1.:Сердечные гликозиды

2.:Аналептики

3.:Коагулянты

4.:Кортикостероиды

5.:Антикоагулянты

№2185

Мужчина подобран на улице в бессознательном состоянии. С небольшими интервалами у него наблюдаются повторные приступы тонических и клонических судорог рук и ног с прикусыванием языка, непроизвольным мочеиспусканием. Сознание утрачено, зрачки широкие, не реагируют на свет. АД - 140/90мм рт. ст. Признаков очагового поражения головного мозга не выявлено. Менингеальные знаки не определяются. Укажите наиболее вероятную патологию.

1.:Острый менингоэнцефалит

2.:Кровоизлияние в мозг

3.:Столбняк

4.:Инфаркт мозга

5.:Эпилептический статус

№2186

Хвора 23 років їхала в потязі біля відкритого вікна. Вранці виявилось, що праве око погано закривається, рот перекосило в лівий бік. При огляді: асиметрія обличчя, справа шкірні складки на лобі згладжені, праве око ширше лівого, сльозиться, рот перетягнутий вліво, права брова вгору не підіймається. Визначте патологію.

1.:Лицьовий геміспазм

2.:Пухлина мосто-мозочкового кута

3.:Базальний арахноїдит

4.:Міозит обличчя

5.:Нейропатія лицьового нерва (параліч Белла)

№2187

Чоловік 45 років скаржиться на болі з правого боку в поперековій та сідничній ділянках, по задній поверхні стегна та задньо-зовнішній поверхні гомілки та стопи. Болі підсилюються при рухах, кашлі. Об'єктивно: згладжений поперековий лордоз хребта, довгі м'язи спини в поперековій ділянці напружені, позитивний симптом Ласега справа під кутом 30 град., гіпалгезія по задньо-зовнішній поверхні правої гомілки , знижений ахиллів рефлекс. На рентгенограмі попереково-крижового відділу хребта прояви остеохондрозу. Вкажіть патологію.

1.:Люмбалгія

2.:Люмбоішіалгія

3.:Компресія корінця S1

4.:Компресія корінця L5

5.:Люмбаго

№2188

У юнака 18 років після гострого респіраторного захворювання з'явилась слабкість у проксимальних відділах ніг, через кілька днів - рук. Турбують болі в спині та кінцівках, порушилось ковтання та дихання, виникла необхідність в штучній вентиляції легень. Функція тазових органів не порушена. В лікворі виявлено значне підвищення вмісту білка - 10 г/л. Який із вказаних діагнозів найвірогідніше відповідає описаній клінічній картині?

1.:Гострий розсіяний енцефаломієліт

2.:Поліомієліт

3.:Підгострий склерозуючий паненцефаліт

4.:Підгострий ВІЛ-енцефаломієліт

5.:Підгостра запальна демієлінізуюча полінейропатія Гійєна- Барре

№2189

У 7- річного школяра під час уроків спостерігались короткочасні “завмирання”, він не відгукувався на своє ім'я, прицмокував губами. Падіння та судом у цей час не спостерігалось. Мати помічала такі явища і раніше, але не надавала їм значення, вважаючи, що дитина замислилась. Вкажіть патологію.

1.:Абсанс

2.:Джексонівський парціальний напад

3.:Генералізований міоклонічний напад

4.:Складний парціальний напад

5.:Адверсивний напад

№2190

45-річна жінка з фібриляцією передсердь перестала вживати антиаритмічні препарати і раптово втратила здатність розуміння мови. Вона була в змозі вимовити всього кілька зрозумілих фраз, але не могла виконати прості інструкції та повторити прості речення. Магнітно-резонансне дослідження виявило вогнище у лівій скроневій ділянці, яке поширилося на верхню скроневу закрутку. Вкажіть форму розладу мови.

1.:Сенсорна кіркова афазія Верніке

2.:Дизартрія

3.:Амнестична афазія

4.:Тотальна афазія

5.:Моторна афазія Брока

№2191

68-летний мужчина после приема горячей ванны обнаружил слабость правых руки и ноги, сменившуюся отсутствием произвольных движений в них. Сознание не терял. Pигидности мышц шеи, симптомов Кернига и Брудзинского не выявлено. АД - 80/50 мм рт. ст., пульс - 72 /мин, ритмичный. В последующие несколько дней состояние больного не улучшилось. Укажите патологию.

1.:Ишемический необтурационный инсульт

2.:Острый энцефалит

3.:Кровоизлияние в мозг

4.:Транзиторная ишемическая атака

5.:Эмболический инфаркт мозга

№2192

У больного 28 лет несколько часов назад внезапно возникла резкая головная боль, повторная рвота, утрата сознания. Объективно: очаговой неврологической симптоматики не выявлено, обнаружены резко выраженные менингеальные симптомы. АД -120/80 мм рт. ст. По данным клинического и ликворологического исследований диагностировано субарахноидальное кровоизлияние. После использования дегидратирующих средств состояние больного несколько улучшилось. Каково основное направление дальнейшей неотложной терапии?

1.:Антикоагулянты

2.:Коагулянты

3.:Кортикостероиды

4.:Фибринолитические средства

5.:Антиагреганты

№2193

У 14-летней девочки родители отметили появление гримасничания, подергиваний рук и ног. Через некоторое время походка у девочки стала затрудненной. В 6-летнем возрасте болная перенесла острое заболевание суставов с повышением температуры. Объективно: насильственные движения рук, ног, зажмуривание глаз, вытягивание губ, диффузное снижение мышечного тонуса. Укажите патологию.

1.:Ревматический васкулит

2.:Ревматический энцефалит (малая хорея)

3.:Рассеяный склероз

4.:Ревматический энцефаломиелит

5.:Панэнцефалит

№2194

Жінка 45 років скаржиться на напади нестерпного болю у лівій половині обличчя тривалістю 1-2 хвилини. Напади провокуються жуванням. Захворіла два місяці тому після переохолодження. Об’єктивно: пальпаторна болючість у точках виходу трійчастого нерва зліва. Дотик біля крила носа зліва спричиняє черговий напад з тонічною судомою м'язів обличчя. Вкажіть патологію.

1.:Мігрень

2.:Гайморит

3.:Невралгія язикоглоткового нерва

4.:Невралгія трійчастого нерва

5.:Артрит нижньощелепного суглобу

№2195

Чоловік 38 років поступив у лікарню у непритомному стані. Захворів учора: з'явився головний біль, нудота, блювання, температура тіла - 38,5°С, виникло запаморочення, марення. Протягом останніх 4 днів скаржився на біль у вусі та зниження слуху на ліве вухо. Об'єктивно: стан сопорозний, ригідність потиличних м'язів, симптом Керніга з обох боків, загальна гіперестезія, гноєтеча з лівого вуха. Вкажіть патологію.

1.:Первинний гнійний менінгіт

2.:Туберкульозний менінгіт

3.:Вторинний гнійний менінгіт

4.:Паренхіматозно-субарахноїдальний крововилив

5.:Субарахноїдальний крововилив

№2196

У жінки 46 років через добу після початку грипу посилився головний біль, з'явилося запаморочення, нудота. Об'єктивно: свідомість збережена, психомоторне збудження; загальна гіперестезія, помірні менінгеальні симптоми, ністагм, знижена сила м'язів у правих кінцівках, сухожилкові рефлекси справа вищі, справа патологічний рефлекс Бабінського. Ліквор: прозорий, тиск 220 мм в. ст., цитоз - 46/3, переважно лімфоцити. Вкажіть діагноз.

1.:Субарахноїдальний крововилив

2.:Бактеріальний менінгоенцефаліт

3.:Грипозний менінгоенцефаліт

4.:Ішемічний інсульт

5.:Паренхіматозно-субарахноїдальний крововилив

№2197

Дівчина 15 років протягом дня кілька разів раптово застигає на 5-15 сек, зводячи погляд угору, не реагує на звертання до неї. Після нападу не усвідомлює, що з нею трапилося. За останній рік у дівчини погіршилася пам'ять, знизилась успішність в школі. На ЕЕГ реєструється судомна активність частотою 3/сек. Вкажіть патологію.

1.:Минущі порушення мозкового кровообігу

2.:Абсанси

3.:Адверсивні напади

4.:Синкопальні стани

5.:Неврозоподібні стани

№2198

Юнак 18 років раптово втратив свідомість. Протягом 1-2 хв у нього відмічались судоми тоніко-клонічного характеру, прикус язика, виділення сечі. Після нападу: дещо загальмований, адинамічний, нічого не пам'ятає. На язиці слід прикусу. Яке обстеження найінформативніше для уточнення причини нападу?

1.:Дослідження спинномозкової рідини

2.:Офтальмоскопія

3.:Магнітно-резонансна томографія голови

4.:Ехоенцефалоскопія

5.:Електроенцефалографія

№2199

25-річна жінка вісім років страждає нападами болю в лівій частині голови, переважно в скроневій ділянці. Останні 6 місяців під час нападів з’являється правобічна геміанопсія, яка утримується біля години. Вкажіть патологію.

1.:Минущі порушення мозкового кровообігу

2.:Мігрень без аури (проста)

3.:Істеричний напад

4.:Мігрень з аурою (асоційована)

5.:Вертеброгенна цервікокраніалгія

№2200

Чоловік 69 років з тривалою артеріальною гіпертензією скаржиться на запаморочення, утруднене ковтання, гугнявість голосу, хитку ходу. Ці явища з'явились близько трьох років тому і поступово прогресують. Який із вказаних діагнозів найвірогідніший?

1.:Стовбуровий енцефаліт

2.:Дисциркуляторна гіпертонічна енцефалопатія

3.:Ішемічний інсульт

4.:Пухлина стовбуру мозку

5.:Геморагічний інсульт

№2201

Чоловік 74 років скаржиться на періодичне запаморочення, порушення мови, втрату пам'яті на поточні події, повільну ходу. Хворіє біля 5 років. Об'єктивно: мова дизартрична, міміка збіднена, скулена постава. Сухожилкові рефлекси S>D, симптом Бабінського з обох боків, виявляються симптоми орального автоматизму, м'язовий тонус підвищений за пластичним типом. В позі Ромберга нестійкий, горизонтальний ністагм. Який діагноз найвірогідніший ?

1.:Хвороба Альцгеймера

2.:Менінгоенцефаліт

3.:Енцефаломієліт

4.:Хвороба Паркінсона

5.:Дисциркуляторна атеросклеротична енцефалопатія

№2202

Чоловіка 59 років доставлено в лікарню родичами. Хвороба розвинулася поступово 2 роки тому і прогресує. Має мітральну ваду серця. Об'єктивно: свідомість збережена, поведінка неадекватна, мова незрозуміла. Помірний правобічний геміпарез, сухожилкові рефлекси справа вищі, симптом Бабінського справа. Менінгеальних симптомів немає. При аускультації серця - аритмія. Вкажіть попередній діагноз.

1.:Пухлина мозку

2.:Дисциркуляторна енцефалопатія

3.:Менінгоенцефаліт

4.:Геморагічний інсульт

5.:Інфаркт мозку

№2203

Чоловіка 57 років доставлено у неврологічне відділення зі скаргами на слабкість лівої руки, ноги, двоїння, опущення правої повіки. Захворів протягом доби після нервового перенапруження. Об'єктивно: оглушення, мова збережена, розбіжна косоокість правого ока, птоз правої повіки. Сила м'язів в лівих кінцівках знижена. Сухожилкові рефлекси зліва вищі. Який із вказаних діагнозів найвірогідніший?

1.:Ботулізм

2.:Менінгоенцефаліт

3.:Ішемічний інсульт

4.:Міастенія

5.:Субарахноїдально-паренхіматозний крововилив

№2204

Чоловіка 34 років доставлено у неврологічне відділення зі скаргами на інтенсивний головний біль, двоїння, світлобоязнь, непереносимість шуму. Захворів гостро, коли з’явився сильний головний біль при піднятті ваги. Об'єктивно: оглушення, помірна розбіжна косоокість, симптом Керніга з обох боків. Парезів кінцівок немає. Ліквор кров'янистий. Який з вказаних препаратів потрібно призначити в першу чергу?

1.:Ацетилсаліцилову кислоту

2.:Нікотинову кислоту

3.:Епсілон-амінокапронову кислоту

4.:Глютамінову кислоту

5.:Гепарин

№2205

Чоловік 34 роки захворів гостро після прийому спиртного. Спостерігалось психомоторне збудження, судомний напад. Об'єктивно: збуджений, виявляється ригідність потиличних м'язів. Непостійна диплопія. Парезів кінцівок немає. Сухожилкові рефлекси жваві. Ліквор: тиск 300 мм. вод. ст., кров'янистий. Вкажіть патологію.

1.:Субарахноїдальний крововилив

2.:Геморагічний менінгоенцефаліт

3.:Гостра алкогольна енцефалопатія

4.:Менінгіт

5.:Субарахноїдально-паренхіматозний крововилив

№2206

Чоловік 49 років у приймальному відділенні скаржиться на сильний головний біль, відсутність рухів в лівих руці, нозі. Захворів гостро. Біля 10 років хворіє на гіпертонічну хворобу. Об'єктивно: розкриває очі тільки на больові подразники відповідає з затримкою. Виконує прості інструкції. М'язова сила в лівих кінцівках знижена. Сухожилкові рефлекси вищі ліворуч, викликається симптом Бабінського зліва. Виявляється ригідність потиличних м'язів. Який із вказаних діагнозів найвірогідніший ?

1.:Емболія в судини мозку

2.:Ішемічний тромботичний інсульт

3.:Геморагічний інсульт

4.:Менінгоенцефаліт

5.:Субдуральна гематома

№2207

Чоловік 25 років, який 4 роки хворіє на розсіяний склероз, скаржиться на посилення хиткості, наростання слабкості в нижніх кінцівках, затримку сечі. Об'єктивно: центральний тетрапарез. Мозочкова атаксія. Порушення функції тазових органів. Яка найдоцільніша терапія в цьому випадку?

1.:Антигістамінні

2.:Антибіотики

3.:Вітаміни

4.:Ноотропні препарати

5.:Кортикостероїди

№2208

У 23-річної жінки після пологів посилилась хиткість при ходьбі та наросла слабкість лівої ноги. Хворіє 7 років, відзначає погіршення стану восени кожного року. Об'єктивно: ейфорична, знижена критика до свого стану. Горизонтальний ністагм. Високі сухожилкові рефлекси, клонус стоп, наявні патологічні стопні рефлекси. Черевні рефлекси відсутні. Нестійка в позі Ромберга, промахування та інтенційний тремор при виконанні координаторних проб. На очному дні - бітемпоральне збліднення дисків зорових нервів. Визначте найвірогідніший діагноз?

1.:Енцефаломієліт

2.:Розсіяний склероз

3.:Порушення мозкового кровообігу

4.:Арахноенцефаліт

5.:Пухлина головного мозку

№2209

У хлопця 14 років через тиждень після катарального захворювання верхніх дихальних шляхів з гарячкою, знову підвищилась t до 39°С, з'явились слабкість в руках та біль в спині. Об'єктивно: помірні менінгеальні симптоми. Болісність при пальпації м'язів шиї, спини. Сила і м'язовий тонус понижені у верхніх кінцівках. Сухожилкові рефлекси на руках низькі. Патологічні рефлекси відсутні. Через 10 днів посилилась слабкість та розвинулась гіпотрофія м'язів верхніх кінцівок. Яка найвірогідніша патологія у дитини ?

1.:Поліміозит

2.:Мієлорадикулополіневрит

3.:Поліомієліт

4.:Міозит

5.:Шийно-грудний радикуліт

№2210

У хворого 38 років на тлі самовільного припинення прийому протиепілептичних препаратів розвинувся стан, коли судомні напади слідували один за одним багато разів протягом короткого проміжку часу. З чого доцільніше почати інтенсивне

1.:Гормональні препарати

2.:Діуретики

3.:Протисудомні препарати

4.:Наркоз

5.:Люмбальна пункція

№2211

До хворого 40 років викликана бригада швидкої медичної допомоги. Скаржиться на сильний головний біль. Із анамнезу відомо, що порізав руку при розтині вбитої лисиці. Температура тіла 39,5°С. Тремтіння кінцівок. Настрій у хворого пригнічений. Просить не вмикати світло, не відчиняти двері. На стук реагує різким руховим збудженням. Коли побачив графин з водою, виникли судомні спазми в горлі. Яка тактика лікаря швидкої медичної допомоги?

1.:Госпіталізація у неврологічне відділення

2.:Залишити вдома з подальшою консультацією психіатра

3.:Госпіталізація у інфекційний стаціонар

4.:Госпіталізація у реанімаційне відділення

5.:Госпіталізація у психіатричний стаціонар

№2212

Хворий 45 років на фоні високих цифр кров'яного тиску після емоційного перенапруження несподівано втратив свідомість, з'явилося блювання Об'єктивно: хворий у коматозному стані, обличчя червоного кольору, артеріальний тиск 200/100 мм рт. ст. ; температура тіла 39°С. Відмічається лівобічна центральна геміплегія. Про яке захворювання слід думати?

1.:Емболія судин мозку

2.:Геморагічний інсульт

3.:Епілептичний напад

4.:Менінгоенцефаліт

5.:Ішемічний тромботичний інсульт

№2213

У жінки 27 років після підйому важкого тягаря раптово розвинувся різкий головний біль, виник епілептичний напад із втратою свідомості. Через деякий час виникло блювання. Головний біль залишився сильним, з’явилося рухове збудження. При огляді виявлені менінгеальні симптоми. Який процес у судинах головного мозку викликав подібну клінічну картину?

1.:Тромбоз

2.:Запалення

3.:Емболія

4.:Спазм

5.:Розрив судини

№2214

У 70-річного чоловіка протягом двох діб з'явилися і поглибилися розлади мови, слабкість у правих кінцівках. В анамнезі - переніс інфаркт міокарду, страждає на аритмію. В неврологічному статусі - елементи моторної афазії, центральний парез мімічних м’язів та язика праворуч; з того ж боку центральний геміпарез та гемігіперестезія. Вкажіть діагноз?

1.:Епідуральна гематома

2.:Транзиторна ішемічна атака

3.:Пухлина мозку

4.:Геморагічний інсульт

5.:Ішемічний інсульт

№2215

Хворий 73 років тривало хворіє на ішемічну хворобу серця та церебральний атеросклероз. Останні півроку скаржився на періодичну нетривалу слабкість правих кінцівок. Після сну відмітив відсутність рухів у правих кінцівках і порушення мови. Об'єктивно: блідий, АТ=130/65мм. рт. ст., пульс 92 уд. за 1 хвилину, аритмічний, правобічна геміплегія, моторна афазія. Вкажіть діагноз.

1.:Тромботичний інсульт.

2.:Пухлина головного мозку.

3.:Геморагічний інсульт.

4.:Емболія в судини мозку.

5.:Субдуральна гематома.

№2216

27-річний хворий скаржиться на напади болю у верхній щелепі справа. Хворіє протягом 2-х місяців після переохолодження. Об'єктивно: астенізований, знаходиться в стані страху перед новим нападом, не дає доторкнутися до обличчя. Об’єктивних порушень чутливості на обличчі немає, наявна „куркова” точка. Рефлекси збережені. Яке захворювання у хворого?

1.:Пухлина правого мосто-мозочкового кута

2.:Неврит правого верхньощелепного нерва

3.:Невралгія правого верхньощелепного нерва

4.:Невралгія крилопіднебінного вузла

5.:Артрит правого нижньощелепного суглоба

№2217

У хворого 39 років, який хворіє на гіпертонічну хворобу, раптово виникли різкий головний біль, блювання. При неврологічному обстеженні вогнищева симптоматика відсутня, наявні менінгеальні симптоми. Є підозра на субарахноїдальний крововилив. Який з нижченаведених методів дослідження має вирішальне значення для встановлення діагнозу?

1.:Ультразвукова допплерографія

2.:ЕЕГ

3.:Комп'ютерна томографія головного мозку

4.:Дослідження спинномозкової рідини

5.:Дослідження очного дна

№2218

У терапевтичному відділенні у хворого виникла серія генералізованих епілептичних судомних нападів. Який препарат потрібно ввести хворому?

1.:Діазепам

2.:Хлоралгідрат

3.:Магнію сульфат

4.:Лазикс

5.:Дімедрол

№2219

У хворого 48 років на другу добу після операції з приводу перфорації виразки шлунку вночі виникли центральний правобічний геміпарез, гемігіпестезія та розлади мови. Яке додаткове обстеження допоможе у діагностиці?

1.:Комп'ютерна томографія головного мозку

2.:Ультразвукова допплерографія

3.:Дослідження коагуляційних властивостей крові

4.:Ехоенцефалоскопія

5.:Контрастна ангіографія

№2220

Хвора 49 років скаржиться на інтенсивний головний біль, шум в вухах, запаморочення, нудоту, блювання. За останні 6 місяців це уже третій подібний стан. Об'єктивно: гіперстенік, обличчя червоне, пульс 88 за хв, АТ 200/100 мм рт. ст., психомоторне збудження, асиметрія носо-губної складки зліва, горизонтальний ністагм вліво, анізорефлексія. Патологічних та менінгеальних знаків немає. Яка невідкладна допомога при такому кризі?

1.:3-4 мл 0, 5% дібазолу + 2 мл 1% лазиксу

2.:0, 05 г натрію нітропрусиду

3.:1-2 мл 2,5% бензогексонію

4.:2 мл 0, 25% сібазону + 1-2 мл 2, 5% піпольфену

5.:1 мл 0, 01% клофеліну

№2221

Після підняття тягаря 38-річний вантажник раптово відчув нестерпний головний біль, шум у вухах. З'явилося блювання, спостерігався судомний напад з мимовільним сечовипусканням. На момент огляду хворий дезорієнтований, скаржиться на біль у потилиці, спині, світлобоязнь. Загальна гіперестезія, психомоторне збудження. Парезів кінцівок немає. Виявляються ригідність потиличних м'язів, птоз та розбіжна косоокість справа, анізокорія. Пульс 52 уд. за 1 хв, АТ=180/110 мм рт. ст. На очному дні: вени розширені, звиті. При люмбальній пункції отримано кров’янистий ліквор, цитоз 372/3, білок 4,2 г/л. Яке захворювання виникло у хворого?

1.:Гострий менінгіт

2.:Субарахноїдальний крововилив

3.:Гострий менінгоенцефаліт

4.:Внутрішньомозковий крововилив

5.:Субдуральна гематома

№2222

У хворого після перенесеної закритої черепно-мозкової травми розвинулися напади, що супроводжуються загальною слабкістю, утрудненим диханням, підвищеною пітливістю, нудотою, зниженням артеріального тиску, сповільненням пульсу, частими покликами на дефекацію. Як називається описаний синдром?

1.:Холінергічний криз

2.:Вагоінсулярний криз

3.:Міастенічний криз

4.:Нейроендокриннй синдром

5.:Симпатоадреналовий криз

№2223

У хворого 50 років раптово виникли біль в потиличній ділянці голови, блювання. При огляді: сопор, гіперемія шкіри обличчя, АТ-210/120 мм рт ст, пульс 60 за 1 хв, напружений, температура тіла - 37,8°С. Горизонтальний ністагм. Виявлені рефлекси орального автоматизму. Сухожилкові рефлекси рівномірні. Виявляються ригідність потиличних м'язів, двобічний симптом Керніга. Який попередній діагноз ?

1.:Геморагічний паренхіматозний інсульт

2.:Гостра гіпертонічна енцефалопатія

3.:Субдуральна гематома

4.:Субарахноїдальний крововилив

5.:Менінгококовий менінгіт

№2224

Жінка 70 років знайдена на вулиці без свідомості. Пізніше встановлено, що хвора страждає гіпертонічною хворобою. Об’єктивно: шкірні покриви обличчя багрового кольору, дихання шумне. АТ - 240/140 мм рт. ст., пульс - 110 за хв, напружений, ритмічний. Межі серця розширені вліво, акцент 2-го тону на аорті. Опущений лівий кутик рота, парусить ліва щока. Активні рухи в лівих кінцівках відсутні. Тонус м'язів, сухожилкові і надкісткові рефлекси ліворуч нижчі. Черевні рефлекси відсутні. Викликається патологічний рефлекс Бабінського зліва. В спинномозковій рідині - домішок крові. Який діагноз є найвірогіднішим?

1.:Геморагічний інсульт

2.:Ішемічний інсульт

3.:Цереброспінальний менінгіт

4.:Гіпертонічна енцефалопатія

5.:Пухлина головного мозку

№2225

У чоловіка 68 років вранці виникла слабкість у лівих руці та нозі. Об’єктивно: температура - 36,6°С, АТ-140/90 мм рт. ст., пульс - 56 за хв, напружений, ритмічний. Свідомість збережена. Виявляється асиметрія носогубної складки і опущення кута рота зліва. Язик відхиляється вліво. Парез лівих кінцівок. Тонус м'язів лівої руки та ноги підвищений. Сухожилкові і надкісткові рефлекси підвищені ліворуч. Черевні рефлекси зліва пригнічені. Викликаються патологічні рефлекси Бабінського і Оппенгейма зліва. На очному дні: диски зорових нервів блідо-рожеві, контури їх чіткі, артерії різко звужені, звивисті. В крові: ШОЕ - 11 мм/год, лейкоцити - 7·109/л. Який найвірогідніший діагноз?

1.:Пухлина головного мозку

2.:Ішемічний інсульт

3.:Абсцес головного мозку

4.:Геморагічний інсульт

5.:Гострий менінгіт

№2226

Жінка 29 років скаржиться на біль, що періодично виникає в правій половині голови і триває до доби. Подібним захворюванням страждає її мати. Об’єктивно: з боку внутрішніх органів патології не виявлено. Під час нападу спостерігається загальна гіперестезія, нудота, інколи - блювання. У неврологічному статусі органічної патології не виявлено. Загальні аналізи крові та сечі без особливостей. Який найвірогідніший діагноз?

1.:Неврит лицевого нерва

2.:Епілепсія

3.:Мігрень

4.:Невралгія трійчастого нерва

5.:Синдром Меньєра

№2227

Жінка 52 років скаржиться на перекіс обличчя вправо. Захворіла 2 дні тому після переохолодження. В неврологічному статусі відмічається асиметрія обличчя: складки чола зліва згладжені, ліве око ширше за праве і не закривається (лагофтальм). Згладжена ліва носогубна складка, опущений кут рота. Іншої патології не виявлено. В крові: лейкоцити 10·109/л, ШОЕ - 20 мм/год. Про яке захворювання слід думати?

1.:Невралгія трійчастого нерва

2.:Ішемічний інсульт

3.:Неврит лицевого нерва

4.:Мігрень

5.:Пухлина головного мозку

№2228

Жінка 50 років скаржиться на напади гострого болю в правій половині обличчя, що виникають під час розмови, жування, при доторкуванні біля крила носа справа і тривають 10-15 секунд. Під час нападу спостерігається спазм мімічної мускулатури правої половини обличчя, шкірні покриви на цьому боці обличчя червоніють. Між нападами у неврологічному статусі відмічається болючість при пальпації інфраорбітальної точки справа, підвищення больової чутливості в ділянці верхньої щелепи. Має каріозні зуби. Іншої патології не виявлено. Вкажіть найвірогідніший діагноз?

1.:Мігрень

2.:Дифузний пульпіт

3.:Неврит лицевого нерва

4.:Хронічний гайморит

5.:Невралгія трійчастого нерва

№2229

Хвора 43 років скаржиться на періодичні напади болю у верхній щелепі справа. Під час нападу спостерігається спазм мімічної мускулатури з цього ж боку, шкірні покриви на цій стороні обличчя червоні. У період між нападами у неврологічному статусі відмічається болючість при пальпації точки виходу 2-ї гілки правого трійчастого нерва. Аналіз крові без патології. Було діагностовано невралгію правого трійчастого нерва. Який препарат найдоцільніше призначити ?

1.:Аналгін

2.:Актовегін

3.:Фінлепсин

4.:Преднізолон

5.:Індометацин

№2230

У хворого 23 років з'явився сильний головний біль, нудота та блювання. Об'єктивно: температура 38,9°С. На ногах - геморагічна зірчасто подібна висипка. Менінгеальна поза в ліжку. Різко позитивні менінгеальні симптоми. Глибокі рефлекси жваві, рівномірні. Патологічні рефлекси відсутні. Виникла підозра на менінгококовий менінгіт. Який з додаткових методів обстеження необхідно в першу чергу провести хворому для уточнення діагнозу?

1.:Електроенцефалографія

2.:Оглядова краніографія

3.:Реоенцефалографія

4.:Дослідження спинномозкової рідини

5.:Ехоенцефалоскопія

№2231

Жінка 42 років скаржиться на слабкість в ногах, похитування при ходьбі. Захворіла 10 років тому, коли з'явилась слабкість в ногах, а пізніше - похитування при ходьбі. Зловживає алкоголем. Об’єктивно: скандована мова. Глибокі рефлекси з нижніх кінцівок високі. Позитивні патологічні рефлекси Бабінського та Россолімо з обох боків. Горизонтальний ністагм, інтенція при виконанні координаторних проб. Хода спастико-атактична. Імперативні поклики до сечовипускання. В крові - лейкоцити 8·109/л, ШОЕ - 8 мм/год, РВ - негативна. Спинномозкова рідина: прозора, білок - 0,43 г/л, клітини - 51/3 (переважно лімфоцити). Рентгенографія - остеохондроз поперекового відділу хребта. Який найвірогідніший діагноз?

1.:Токсична полінейропатія

2.:Попереково-крижовий радикуліт

3.:Хвороба Паркінсона

4.:Спинна сухотка

5.:Розсіяний склероз

№2232

У дівчинки 15 років останні 3 роки періодично виникають судомні напади із втратою свідомості. У близьких родичів хворої спостерігалось подібне захворювання. В анамнезі - часті ангіни. При обстеженні спостерігався напад, який продовжувався біля 3-х хвилин: хвора впала, обличчя стало червоним з ціанотичним відтінком, зіниці широкі, на світло не реагували, спостерігались тонічні, а потім клонічні судоми в кінцівках, з рота виділялася кров’яниста піна. Після цього наступив глибокий сон. В крові: ШОЕ - 8 мм/год, лейкоцити - 6·109/л, Са++ - 2,4 ммоль/л. На ЕЕГ - поодинокі гострі хвилі в обох півкулях. Ліквор без змін. Який найвірогідніший діагноз?

1.:Розсіяний енцефаломієліт

2.:Епілепсія

3.:Ревматична хорея

4.:Спазмофілія

5.:Еклампсія

№2233

У жінки 43 років раптово на роботі з’явилася нудота, блювання, сильний головний біль, знепритомніла, виник параліч правих кінцівок. Об’єктивно: кома, шкірні покриви обличчя червоні, дихання переривчасте, загальний гіпергідроз, плавальні рухи очних яблук. Ригідність потиличних м’язів і симптом Керніга зліва. Спостерігається правобічна геміплегія. Ліквор інтенсивно кров’янистий, збільшений вміст білка. Вкажіть найвірогідніший механізм розвитку захворювання.

1.:Тромбоз мозкової судини

2.:Пердіапедезне просочування

3.:Розрив мозкової судини

4.:Емболія мозкової судини

5.:Спазм мозкової судини

№2234

У чоловіка 57 років раптово на роботі з’явилися сильний головний біль з переважною локалізацією у потилиці, нудота, блювання, короткочасна непритомність. Об’єктивно: ригідність потиличних м’язів, симптом Керніга з двох боків, загальна гіперестезія, розбіжна косоокість за рахунок лівого очного яблука. Ліквор кров’янистий, тиск 300 мм. вод. ст. Вкажіть патологію.

1.:Субарахноїдальний крововилив

2.:Спазм мозкової судини

3.:Паренхіматозний крововилив

4.:Крововилив у шлуночки мозку

5.:Тромбоз мозкової судини

№2235

Жінка 33 років скаржиться на головний біль, нудоту, блювання, судоми. Захворіла вчора після переохолодження. Об’єктивно: температура 40°С, стан сомнолентності. Виявляються ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга з обох боків, загальна гіперестезія. У крові: лейкоцитоз, прискорення ШОЕ. Ліквор мутний, жовто-зеленуватий. Лікар запідозрив менінгіт. Які зміни спинномозкової рідини характерні для такої патології?

1.:Нейтрофільний плеоцитоз

2.:Білково-клітинна дисоціація

3.:Ксантохромний ліквор

4.:Лімфоцитарний плеоцитоз

5.:Кров’янистий ліквор

№2236

Чоловік 48 років скаржиться на слабкість жувальних м’язів справа. Хворіє протягом року. Об’єктивно: гіпотрофія і гіпотонія жувальних м’язів справа. При відкриванні рота нижня щелепа відходить у правий бік. Нижньощелепний рефлекс відсутній. Чутливість на обличчі збережена. Визначте локалізацію патологічного процесу:

1.:Правий лицевий нерв

2.:Правий блукаючий нерв

3.:Праве рухове ядро язикоглоткового нерва

4.:Праве рухове ядро трійчастого нерва

5.:Третя гілка трійчастого нерва

№2237

Дитину 12 років турбує різкий головний біль, нудота, висока температура. Захворіла через тиждень після розвитку катаральних явищ. Об’єктивно: Дитина сонлива, плаче. Часте блювання. Температура 40°С. Різко виражені симптоми Керніга, Брудзинського, ригідність потиличних м’язів. На шкірі тулуба та рук - геморагічний висип. Ліквор мутний, жовтуватий; плеоцитоз - 9 тисяч в 1 мкл, 1,9 г/л білка. Вкажіть, якого збудника можна виявити.

1.:Вірус поліомієліту

2.:Менінгокок

3.:Гемолітичний стрептокок

4.:Пневмокок

5.:Стафілокок

№2238

Чоловік 23 років скаржиться на слабкість у ногах, хиткість ходи, затримку сечі. Хворіє 3 роки з періодами загострення та ремісії. В неврологічному статусі: горизонтальний ністагм, скандована мова. Нижній центральний парапарез, мозочкова атаксія. Порушення функцій тазових органів. На очному дні - збліднення вискових половин дисків зорових нервів. Вкажіть головні ознаки патогенезу хвороби:

1.:Аутоімунна демієлінізація

2.:Порушення обміну ліпопротеїдів

3.:Розлади гемодинамики

4.:Порушення обміну мікроелементів

5.:Порушення реології крові

№2239

У чоловіка 37 років після гострої респіраторної інфекції поступово протягом тижня розвинулась слабкість ніг, потім м’язів тулуба, рук, шиї, обличчя, утруднення ковтання, мови. У неврологічному статусі виявлено бульбарний синдром: дисфагія, дизартрія, дисфонія, порушення дихання, діяльності серця. Комбінований тетрапарез. Найімовірніше, хворого треба направити

1.:У терапевтичне відділення

2.:На амбулаторне лікування

3.:У інфекційне відділення

4.:У неврологічне відділення

5.:У реанімаційне відділення

№2240

У хворого 38 рокiв раптово з’явився головний бiль, що супроводжувався нудотою, блюванням, частковою втратою свiдомостi. Пiд час огляду артерiальний тиск 190/130 мм. рт. ст. Пульс 94 уд. на хв., напружений. Шкіра обличчя червоного кольору. На запитання відповідає односкладно. Черепні нерви не уражені, рухових розладів немає. Виявляються ригідність потиличних м'язiв, симптоми Кернiга i Брудзинського. Лiквор кров’янистий. Що трапилось?

1.:Тромбоз передньої з’єднувальної артерiї

2.:Субарахноїдальний крововилив

3.:Менінгококовий менінгіт

4.:Розрив правої середньомозкової артерiї

5.:Тромбоз кавернозного синусу

№2241

Хворому 48 рокiв. 10 рокiв страждає на цукровий дiабет. Лiкування отримує нерегулярно. Останнi 2 роки почали терпнути стопи, а нещодавно кистi, з'явився бiль у ногах, стало важко ходити. Пiд час огляду: колiннi рефлекси низькi, ахилловi вiдсутнi; рiзко знижені глибокі та поверхневi види чутливостi у дистальних вiддiлах нiг; стопи холоднi та вологi. Які препарати сприяють запобіганню описаного ускладнення діабету?

1.:Ліпотропні препарати

2.:Фолiєва кислота

3.:Препарати, що знижують рівень цукру крові

4.:Вiтамiни групи В

5.:Вiтамiн Е

№2242

Лікар-педіатр 25 років захворів тиждень тому, підвищилась температура до 37,6°С, з’явилась припухлість на шиї. Визначений діагноз ГРЗ, шийний лімфаденіт. Призначене лікування еритроміцином, зігріваючий компрес на шию. На фоні лікування підвищилась температура тіла до 39°С, з’явився головний біль, багаторазове блювання, менінгеальний синдром. Які необхідні дослідження для визначення остаточного діагнозу?

1.:Аналіз харкотиння на вторинну флору

2.:Дослідження спинномозкової рідини

3.:Пункція шийного лімфовузла

4.:Рентгенологічне дослідження легень

5.:Загальний аналіз крові

№2243

Кисть хворого має вигляд “пташиної лапи” (атрофія дрібних міжкісткових м’язів), зігнуті дистальні і середні фаланги, розігнуті проксимальні фаланги. Виявлена анестезія шкіри в ділянці V і половини IV пальців та відповідної частини долоні. Що уражено?

1.:Серединний нерв

2.:Ліктьовий нерв

3.:Підкрильцевий нерв

4.:Променевий нерв

5.:М’язово-шкірний нерв

№2244

Хвора 22 років, звернулась зі скаргами на терпкість в правій нозі та нестійкість при стоянні та ході. Рік тому спостерігалось різке послаблення зору на ліве око, яке з часом пройшло. Об'єктивно: горизонтальний ністагм , в позі Ромберга та при ході похитування більше вправо, колінні та ахиллові рефлекси високі, черевні - відсутні, імперативні поклики до сечовиділення. Виставлено попередній діагноз: розсіяний склероз. Який із перерахованих методів з найбільшою вірогідністю може підтвердити діагноз?

1.:Дослідження спинномозкової рідини

2.:Дослідження викликаних потенціалів

3.:Електроенцефалографія

4.:Комп'ютерна томографія головного мозку

5.:ЯМР томографія

№2245

Хворий 30 років, який страждав головними болями, при піднятті важкого предмету відчув сильний головний біль у вигляді удару по голові, з`явились нудота, блювання, легке запаморочення. Через добу виникли: виражені менінгеальні симптоми, температура тіла 37,6°С. Лікар запідозрив субарахноїдальний крововилив. Яке додаткове обстеження необхідно провести, щоб підтвердити діагноз?

1.:Люмбальну пункцію з дослідженням ліквору

2.:Рентгенографію черепа

3.:Церебральну ангіографію

4.:Реоенцефалографію

5.:Комп`ютерну томографію головного мозку

№2246

У хворого 67 років, що переніс 3 тижні тому гострий інфаркт міокарду і почав активний період фізичної реабілітації, раптово під час ходи виник судомний напад із втратою свідомості на 10 хвилин, мимовільним сечовипусканням. При поверненні до свідомості з’ясувалося, що хворий не може говорити, хоча розуміє звернуту до нього мову і виконує деякі прості інструкції. Лице асиметричне, язик відхиляється вправо, відзначається помірна слабкість в правих кінцівках і невпевненість рухів ними. АТ - 115/70 мм. рт. ст., пульс 68 за 1 хвилину, миготлива аритмія. Дихання рівне, 20 на хвилину. Який найвірогідніший патогенез описаного ускладнення ?

1.:Повна поперечна блокада, напад Морганьї-Адамса-Стокса

2.:Повторний інфаркт міокарда з розвитком шоку

3.:Тромбоз внутрішньої сонної артерії

4.:Кардіогенна тромбоемболія мозкових судин

5.:Субарахноїдальний крововилив

№2247

У хворого 42 років під час чищення килимів, з’явився розпираючий головний біль, блювання, не впізнає оточуючих. Свідомість сплутана, дезорієнтований, збуджений, пульс 74 за хвилину, АТ 160/100 мм рт. ст., збіжна косоокість, ригідність м’язів потилиці, симптоми Керніга, Брудзинського позитивні з обох боків, паралічів та порушень чутливості немає, сухожилкові рефлекси рівномірно знижені. Яка патологія обумовила таку клінічну картину?

1.:Геморагія в ліву лобну частку .

2.:Субарахноїдальний крововилив

3.:Епілептичний напад за типом присмеркового розладу свідомості.

4.:Дислокаційний синдром при пухлині головного мозку.

5.:Минуще порушення мозкового кровообігу.

№2248

Юнак пірнав у воду, після одного з стрибків його винесли з води без свідомості. Після повернення свідомості виявилось, що у нього паралізовані кінцівки, тонус м’язів низький, сухожилкові рефлекси не викликаються, симптом Бабінського з обох боків, всі види чутливості порушені з рівня С5-С6. Вкажіть найімовірніший діагноз.

1.:Струс головного мозку.

2.:Забій головного мозку.

3.:Порушення спінального кровообігу.

4.:Травма спинного мозку

5.:Субарахноїдальний крововилив

№2249

Хворий скаржиться на біль і слабкість в руках та ногах, які виникли на фоні лікування сульфаніламідами. При огляді: активні рухи в променево-зап’ясних і гомілкостопних суглобах обмежені, сила згиначів та розгиначів стоп і кистей ослаблена, м’язова атрофія кистей і стоп, гомілок, рук, стопи звисають, гіпестезія на кистях і стопах, шкіра стоншена. Вкажіть діагноз.

1.:Токсична полірадикулонейропатія.

2.:Інфекційний полірадикулоневрит.

3.:Енцефаломієлополірадикулоневрит.

4.:Прогресуюча м’язова дистрофія.

5.:Невральна аміотрофія Шарко-Марі-Тутса.

№2250

Хворий 14 років скаржиться на невправність рухів у лівій руці, у зв’язку з чим часто упускав різні речі з лівої руки, отримував багато зауважень з приводу непосидючості, поганої дисципліни, що раніше йому не було властиво. В дитинстві часто хворів ангінами. При огляді: загальне рухове збудження, виявлені насильницькі гримаси, артикуляція нечітка, в обох руках швидкі мимовільні рухи то в одній, то в іншій групах м’язів, виражена гіпотонія в обох руках і ногах. Печінка не збільшена. Вкажіть діагноз.

1.:Енцефаліт з гіперкінетичним синдромом.

2.:Хорея Гентінгтона.

3.:Функціональні гіперкінези.

4.:Гепато-лентикулярна дегенерація.

5.:Мала хорея.

№2251

Хворий 40 років скаржиться на раптові напади запаморочення, які супроводжуються нудотою, блюванням, шумом у вухах, зниженням слуху, блідістю обличчя. Під час нападу виявляються горизонтальний ністагм, статико-локомоторна атаксія. Напад триває від кількох хвилин до кількох годин, супроводжується підвищеним артеріальним тиском до 180/100 мм рт ст, пульсом 78 за хв. Який найімовірніший діагноз?

1.:Минущі розлади мозкового кровообігу

2.:Епілепсія

3.:Синдром Меньєра

4.:Гіпертонічний криз

5.:Синдром Морганьї -Адамса-Стокса

№2252

У жінки 30 років з'явилися тонічні судоми, які змінилися клонічними із втратою свідомості, супроводжувалися виділенням піни з роту, мимовільним сечовипусканням. Вогнищевої симптоматики не виявлено. АТ- 120/60 мм рт ст. Який найімовірніший діагноз?

1.:Неврастенія

2.:Зомління

3.:Інсульт

4.:Епілепсія

5.:Еклампсія

№2253

У жінки 40 років зі слідами опіків на плечах, зникненням больової і температурної чутливості за типом "куртки" встановлено діагноз сирингомієлії. Вкажіть причину захворювання.

1.:Наявність порожнини і розростання глії у спинному мозку

2.:Ураження спинномозкових гангліїв

3.:Пухлина головного мозку

4.:Травматичне ураження тіл хребців

5.:Травма головного мозку

№2254

У дитини 4 років з’явилась хиткість при ходьбі, згодом приєднались головний біль та блювання. Поступив у лікарню в тяжкому стані. При огляді: хлопчик млявий, при спробі перевірити ригідність м’язів потилиці виникло блювання. Виявляються ністагм, дисфагія, дисметрія та порушення координації у правих кінцівках. При КТ-обстеженні головного мозку без підсилення - не виявлено патології. Офтальмоскопія - двобічний набряк дисків здорових нервів. Вкажіть діагноз .

1.:Підгострий базальний арахноїдит.

2.:Хронічний базальний лептоменінгіт.

3.:Пухлина правої півкулі мозочка.

4.:Пухлина каудального відділу стовбура мозку.

5.:Лейкоенцефаліт.

№2255

Дівчина 17 років звернулася до лікаря зі скаргами на головний біль, запаморочення та періодичну слабкість у ногах. Захворіла півроку тому після перенесення інфекції. При огляді виявлена мозочкова атаксія у нижніх кінцівках, легкий нижній парапарез. Вкажіть діагноз.

1.:Мієліт на фоні синдрому вегетативної дистонії

2.:Синдром вегетативної дистонії у поєднанні з конверсійним синдромом.

3.:Розсіяний склероз.

4.:Пухлина спинного мозку на фоні синдрому вегетативної дистонії.

5.:Гострий розсіяний енцефаломієліт.

№2256

Хвора 19 років скаржиться на напади інтенсивного пульсівного головного болю у лівій половині голови, які супроводжуються слабкістю правих кінцівок, нудотою, блюванням. Усі симптоми зникають після прийому ерготаміну або суматриптану. Подібні напади відмічаються у матері хворої. Між нападами патологічних змін не виявлено. Який діагноз?

1.:Ішемічний інсульт

2.:Геміплегічна мігрень

3.:Транзиторна ішемічна атака

4.:Невралгія лівого трійчастого нерва

5.:Вегетативний криз

№2257

У молодої жінки 19 років, емоційно лабільної, у задушному приміщенні розвинулись різка слабкість, запаморочення, потемніння в очах, нудота і втрата свідомості без судом. Об’єктивно: непритомна, шкіра бліда, кінцівки холодні. АТ 90/60 мм рт. ст., пульс 96 уд. за хв., зниженого наповнення, дихання поверхневе. Зіничні та сухожильні рефлекси збережені. Патологічних знаків немає. Який діагноз?

1.:Вегетативно-судинний пароксизм

2.:Епілептичний напад

3.:Істеричний невроз

4.:Синкопальний стан

5.:Транзиторна ішемічна атака

№2258

У чоловіка 34 років після підйому великої ваги раптово розвинувся різкий головний біль із запамороченням, нудотою, шумом у голові та вухах, короткочасним нападом судом із втратою свідомості та блюванням. Об’єктивно: рухове збудження, виявлені менінгеальні симптоми, сухожильні рефлекси знижені, температура тіла 38,5°С. Який діагноз?

1.:Геморагічний паренхіматозний інсульт

2.:Ішемічний паренхіматозний інсульт

3.:Субарахноїдальний крововилив

4.:Гострий менінгіт

5.:Церебральний гіпертонічний криз

№2259

У хворої після стресу з’явився біль у м’язах шиї, потиличної зони, який поширився на всю поверхню голови, мав двобічний, стискаючий у вигляді "кільця" характер. Повторно біль з’явився надвечір, супроводжувався неспокоєм, депресією. Який діагноз?

1.:Мігрень без аури (проста).

2.:Шийна мігрень.

3.:Головний біль напруги

4.:Скроневий артеріїт (хвороба Хортона).

5.:Вегетативно-судинна дистонія.

№2260

Хворий 19 років доставлений із сліпим вогнепальним пораненням в ділянці поперекового відділу хребта. АТ- 100/50мм рт. ст., пульс - 98 за 1 хв. На рані пов’язка промокла кров’ю. Скарги на відсутність рухів у нижніх кінцівках, затерпання їх, затримку сечовипускання. Об’єктивно: нижня параплегія, відсутність сухожилкових рефлексів та больової чутливості з дерматома L1 і нижче, затримка сечовипускання. Який найімовірніший діагноз?

1.:Дотичне вогнепальне поранення хребта на рівні Th12-L1.

2.:Сліпе проникаюче вогнепальне поранення хребта і спинного мозку на рівні Th12-L1 хребців

3.:Сліпе вогнепальне поранення м’яких тканин в поперековій ділянці .

4.:Сліпе непроникаюче вогнепальне поранення хребта на рівні L1-L2 хребців.

5.:Паравертебральне сліпе вогнепальне поранення хребта на рівні Th12-L1.

№2261

Хворий 42 років після підйому вантажу відчув різкий біль в поперековій ділянці, не зміг розігнутися. Об’єктивно: напруження м’язів поперекової зони, сколіоз, обмеження рухів в поперековому відділі хребта. Болючість паравертебральних точок LV-SI, позитивний симптом Ласега зліва. Знижений лівий ахиллів рефлекс. Рентгенологічно відмічається зниження висоти міжхребцевого проміжку LV-SI , шиповидні розростання країв LІV-SI хребців. Який діагноз?

1.:Синдром грушоподібного м’яза

2.:Кокцигодинія

3.:Лівобічна люмбоішіалгія

4.:Гострий мієліт

5.:Гострий лівбічний дискогенний попереково-крижовий радикуліт

№2262

Хвора 60 років скаржиться на скованість у м’язах, уповільнення рухів, тремтіння рук, які виникли без причини і поступово посилювалися протягом декількох місяців. Об’єктивно: згорблена поза, гіпомімія, голос тихий, монотонний, відсутність співдружніх рухів рук при ході, пластична гіпертонія м’язів у всіх кінцівках, тремор кистей у стані спокою. Вкажіть діагноз.

1.:Хвороба Фрідрайха

2.:Торсійна м’язова дистонія

3.:Хвороба Паркінсона

4.:Хорея Гентінгтона

5.:Олівопонтоцеребеллярна дегенерація

№2263

У хворого 32 років без видимої причини з’явилися і поступово почали наростати периферійний верхній парапарез, розлад чутливості за сегментарно-дисоційованим типом у вигляді “куртки” (відсутність больової та температурної чутливості при збереженні м’язово-суглобової у сегментах CI - ThVII), артропатії плечових та ліктьових суглобів, вегетативно-трофічні розлади обох кистей, синдром Горнера праворуч. Вкажіть патологію.

1.:Сирингомієлія

2.:Ішемічна мієлопатія

3.:Поліневропатія

4.:Поліомієліт

5.:Мієліт

№2264

Хвора 18 років через кілька місяців після важкої психотравми відчула тимчасове зниження зору, важкість у ногах, хиткість при ході, затримку сечовиділення. Об’єктивно: горизонтальний ністагм, нижній спастичний парапарез, відсутні черевні рефлекси, атаксія в позі Ромберга, інтенційний тремор при виконанні координаційних проб. На очному дні - деколорація скроневих половин дисків зорових нервів. Вкажіть патологію.

1.:Олівопонтоцеребеллярна дегенерація

2.:Розсіяний склероз

3.:Герпетичний енцефаліт

4.:Істеричний невроз

5.:Атаксія Фрідрайха

№2265

У хворої 36 років спостерігаються напади з втратою свідомості, прикусом язика, тоніко-клонічними судомами, мимовільним сечовиділенням, потім - сон. На фоні самовільного припинення прийому антиконвульсантів у хворої розвинувся непритомний стан з тоніко-клонічними судомами, які слідували одна за одною багато разів протягом короткого часу. З чого доцільніше почати інтенсивне лікування?

1.:Протинабрякові препарати

2.:Гормональні препарати

3.:Протисудомні препарати

4.:Наркоз

5.:Люмбальна пункція

№2266

У хворого 65 років, який переніс інфаркт міокарда та страждає на миготливу аритмію, протягом місяця відмічалось короткочасне затерпання та зниження сили у правих кінцівках. Після сну розвинулась стійка слабкість у цих кінцівках. Об’єктивно: свідомість збережена, центральний парез мімічних м’язів обличчя та язика справа, центральний геміпарез і гемігіпестезія праворуч. Моторна афазія. Які препарати вибору при диференційованому лікуванні?

1.:Антикоагулянти

2.:Діуретики

3.:Кортикостероїди

4.:Гіпотензивні

5.:Гемостатики

№2267

У хворого із загостренням хронічного отиту виникли озноб, головний біль, блювання, підвищилась температура тіла до 38,5°С. Надвечір з’явились ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга. Вогнищевої неврологічної симптоматики не виявлено. Яке захворювання можна запідозрити?

1.:Крововилив у мозок

2.:Енцефаліт

3.:Вторинний менінгіт

4.:Субарахноїдальний крововилив

5.:Абсцес мозку

№2268

У хворого без втрати свідомості спостерігаються напади посмикувань правої кисті, що поширюються на праву половину обличчя і тривають декілька хвилин. Після нападу відмічається нетривала слабкість руки. Вкажіть тип нападу.

1.:Напад кожевніковської епілепсії

2.:Істеричний напад

3.:Генералізований тоніко-клонічний напад

4.:Напад джексонівської епілепсії

5.:Напад міоклонії

№2269

У хворої під час роботи на городі раптово з’явився сильний біль в попереку. Наявні симптоми натягу Ласега та Нері. Згладжений поперековий лордоз, різко обмежені рухи в поперековому відділі хребта. Відсутній правий ахиллів рефлекс. Яке захворювання можна запідозрити?

1.:Ниркова колька

2.:Неврит стегнового нерва

3.:Люмбалгія

4.:Попереково-крижовий радикуліт

5.:Печінкова колька

№2270

У хворого 78 років, що страждає на гіпертонічну хворобу і ішемічну хворобу серця, ослабли ліві кінцівки. Слабкість в них протягом 2 годин наростала. Об’єктивно: хворий при свідомості. АТ - 160/100 мм рт. ст., пульс - 68 за хв; слабкого наповнення. Згладжена ліва носо-губна складка. Центральний парез лівих кінцівок. Лівобічна гемігіпестезія. Який діагноз можна виставити хворому?

1.:Ішемічний інсульт

2.:Дисциркуляторна енцефалопатія

3.:Геморагічний інсульт

4.:Гіпертонічний криз

5.:Минуще порушення мозкового кровообігу

№2271

У хворої 62 років на фоні підвищення АТ виникли запаморочення, двоїння, легка слабкість лівих кінцівок. Об’єктивно: спостерігається розбіжна косоокість правого ока і центральний парез лівих кінцівок. Лівобічна гемігіпестезія. Який діагноз можна виставити хворій?

1.:Гостра невропатія правого окорухового нерва

2.:Гіпертонічний криз

3.:Дисциркуляторна енцефалопатія з кохлео-вестибулярним синдромом

4.:Ішемічний інсульт

5.:Гостра гіпертонічна енцефалопатія

№2272

У хворого після підняття тягаря виникли нестерпні болі в попереку. Дільничний терапевт діагностував гострий попереково-крижовий радикуліт. Що з нижчеперерахованих призначень протипоказано хворому в гострому періоді хвороби?

1.:Анальгетики

2.:Вітаміни групи В

3.:Дегідратаційні засоби

4.:Мануальна терапія

5.:Внутрішньовенно еуфілін

№2273

У хворого, що протягом 6 років страждає на цукровий діабет, в останні місяці виникли пекучі болі в ступнях ніг. Об’єктивно: відмічається схуднення м’язів гомілок, шкіра суха, бліда, нігті на ногах ламкі. Рефлекси на ногах відсутні, чутливість знижена за типом “шкарпеток”. Про яке захворювання слід думати?

1.:Невропатія сідничного нерва

2.:Попереково-крижовий радикуліт

3.:Ендартеріїт нижніх кінцівок

4.:Невропатія малогомілкового нерва

5.:Діабетична поліневропатія

№2274

У хворого, що страждає на цукровий діабет, опустилася верхня повіка правого ока. Лікар виявив розширення правої зіниці і розбіжну косоокість справа. Інших змін в неврологічному статусі не відмічено. Яке захворювання можна запідозрити?

1.:Пухлина головного мозку

2.:Гостре порушення мозкового кровообігу

3.:Невропатія правого окорухового нерва

4.:Діабетична поліневропатія

5.:Вторинний менінгіт

№2275

У жінки 50 років після переохолодження виник сильний біль у правій половині голови і обличчі. Через 2 дні з’явились міхурцеві висипання на передній поверхні волосистої частини голови, згодом на чолі, верхній повіці. Чутливість в ділянці висипань знижена. Про яке захворювання слід подумати?

1.:Дерматит

2.:Герпетичний гангліоніт

3.:Алергія

4.:Псоріаз

5.:Невралгія трійчастого нерва

№2276

Хворого, що лікується в туберкульозному диспансері з приводу туберкульозу легень, протягом 3 тижнів турбує головний біль, інтенсивність якого наростає. При огляді виявлено менінгеальні симптоми. Парезів кінцівок немає. Який попередній діагноз?

1.:Церебральний арахноїдит

2.:Енцефаліт

3.:Менінгіт

4.:Ендартеріїт судин головного мозку

5.:Пухлина головного мозку

№2277

Хворий 43 років скаржиться на розпираючий головний біль, що виникає періодично протягом 2 місяців, головним чином, під ранок і супроводжується блюванням. Напади головного болю виникають також при фізичному навантаженні, залежать від положення голови. Для якої патології це характерно?

1.:Гострий менінгіт