Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

2.:Гіпертонічна хвороба

3.:Ішемічний інсульт

4.:Невралгія трійчастого нерва

5.:Об`ємний процес головного мозку

№2278

Хворого протягом останніх 3 місяців турбували болі в середньо-грудному відділі хребта, а згодом поступово ослабла права нога. Об’єктивно виявляються центральний парез правої ноги і порушення больової чутливості з рівня соска зліва. Яку патологію можна запідозрити?

1.:Об`ємний процес спинного мозку

2.:Попереково-крижовий радикуліт

3.:Ішемічний спінальний інсульт

4.:Гострий мієліт

5.:Пухлина головного мозку

№2279

У дитини 10 років, що хворіє на ревматизм, виникли швидкі, розмашисті насильницькі рухи у м’язах обличчя, кінцівок, що нагадують кривляння, руховий неспокій. Про яке ускладнення слід подумати?

1.:Менінгіт

2.:Вегетативно-судинна дистонія

3.:Дитячий церебральний параліч

4.:Мала хорея

5.:Невроз

№2280

Молоду дівчину 14 років періодично турбують напади головного болю (в половині голови), що тривають декілька годин. Їм передують минущі зорові порушення - випадіння половин полів зору. Інколи під час нападу буває блювання. Напад часто проходить після сну. Про яке захворювання слід думати?

1.:Невроз

2.:Неврит зорового нерва

3.:Вегетативно-судинна дистонія

4.:Невралгія трійчастого нерва

5.:Мігрень

№2281

Яка основна клінічна відмінність струсу мозку від забою головного мозку?

1.:Відсутність загальномозкових симптомів

2.:Ретроградна амнезія

3.:Відсутність вогнищевих симптомів

4.:Менш тривала втрата свідомості

5.:Кров у спинномозковій рідині

№2282

У хворого з аневризмою мозкової судини при фізичному напруженні раптово виникли сильний головний біль, нетривала втрата свідомості, блювання. Об’єктивно: хворий збуджений, пульс - 62 за хв, ритмічний, артеріальний тиск - 140/90 мм рт. ст., температура тіла - 37,5°С. Виявляються ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга. Вогнищева неврологічна симптоматика відсутня. Встановіть попередній діагноз.

1.:Менінгіт

2.:Крововилив у мозок

3.:Гіпертонічний криз

4.:Ішемічний інсульт

5.:Субарахноїдальний крововилив

№2283

Хворий 58 років, що хворіє на гіпертонічну хворобу, раптово під час психоемоційного збудження втратив свідомість. Об’єктивно: гіперемія обличчя, пульс - 100 за хв, напружений, АТ - 230/110 мм рт. ст. Опущений правий кут рота, при диханні видувається права щока. Парез правих кінцівок з низьким м’язовим тонусом та зниженими рефлексами, симптом Бабінського справа. Який попередній діагноз?

1.:Менінгіт

2.:Гіпертонічний криз

3.:Субарахноїдальний крововилив

4.:Крововилив у півкулю мозку

5.:Ішемічний інсульт

№2284

У хворого 72 років після сну виникла слабкість лівих кінцівок, порушення чутливості в лівій половині тіла. Об’єктивно: у свідомості, АТ - 110/70 мм рт. ст., лівобічні центральний геміпарез та гемігіпалгезія. Який попередній діагноз?

1.:Пухлина головного мозку

2.:Крововилив у мозок

3.:Енцефаліт

4.:Субарахноїдальний крововилив

5.:Ішемічний інсульт

№2285

У хворої на гіпертонічну хворобу гостро з’явились двоїння перед очима, що підсилювалось при погляді в лівий бік, та слабкість правих кінцівок. Через 3 години ці явища зникли. Яке захворювання виникло у хворої?

1.:Минуще порушення мозкового кровообігу

2.:Нейропатія відвідного нерва

3.:Крововилив у мозок

4.:Ішемічний інсульт

5.:Гостра гіпертонічна енцефалопатія

№2286

У хворого 23 років після переохолодження виникли озноб, підвищення температури тіла до 38,3°С. На третій день з’явились біль в спині та в грудній клітці, слабкість ніг, затерплість у нижній половині тіла, затримка сечі. Об’єктивно: менінгеальні симптоми не виявляються. Відсутні активні рухи в ногах, анестезія всіх видів чутливості з рівня ThV. Аналіз крові: ШОЕ - 25 мм/год, лейкоцити - 11,8·109 в л. Який попередній діагноз?

1.:Спінальна форма розсіяного склерозу

2.:Пухлина спинного мозку

3.:Спінальний ішемічний інсульт

4.:Гострий розсіяний енцефаломієліт

5.:Гострий мієліт

№2287

У хворого 52 років при фізичному напруженні раптово виникли сильний головний біль, нетривала втрата свідомості, блювання. Об’єктивно: пульс - 62 за хв, ритмічний, напружений, АТ - 200/110 мм рт. ст., температура тіла - 37,5°С. Виявляються ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга. Вогнищева симптоматика відсутня. Поставте попередній діагноз.

1.:Субарахноїдальний крововилив

2.:Крововилив в мозок

3.:Гіпертонічний криз

4.:Ішемічний інсульт

5.:Менінгіт

№2288

У молодої жінки через 6 місяців після пологів протягом двох діб значно погіршився зір на праве око. Окуліст діагностував ретробульбарний неврит правого зорового нерва. Об’єктивно: значно знижена гострота зору на праве око, відсутні черевні та підошовні рефлекси, глибокі рефлекси з кінцівок підвищені, знижена вібраційна чутливість на ногах до 3 сек. Яке захворювання запідозрите?

1.:Летаргічний енцефаліт

2.:Розсіяний склероз

3.:Пухлина головного мозку

4.:Стовбуровий енцефаліт

5.:Оптико-хіазмальний арахноїдит

№2289

Хворий при піднятті тягаря відчув сильний головний біль, з’явилось блювання. Згодом виник генералізований тоніко-клонічний епілептичний напад із втратою свідомості, прикусом язика. При огляді: хворий збуджений, дезорієнтований, виявлені ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга, птоз правої верхньої повіки, анізокорія (D>S). Проведення якого дослідження має вирішальне значення для встановлення діагнозу?

1.:Електроенцефалографія

2.:Дослідження очного дна

3.:Ехо-енцефалоскопія

4.:Рентгенографія черепа

5.:Дослідження спинномозкової рідини

№2290

У хворого гостро виникли озноб, головний біль, блювання, температура тіла піднялась до 38,5°С. Надвечір з’явились ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга. На слизових губ та носа відмічаються герпетичні пухирці. Вогнищевої неврологічної симптоматики не виявлено. Яке захворювання запідозрите?

1.:Герпетичний енцефаліт

2.:Гострий менінгіт

3.:Субарахноїдальний крововилив

4.:Абсцес мозку

5.:Крововилив у мозок

№2291

Про яке захворювання можна подумати, якщо у хворого після підняття тягаря раптово з’явився сильний біль у попереку. Наявні симптоми натягу Ласега та Нері. Відсутній правий Ахиллів рефлекс.

1.:Сечокам’яна хвороба

2.:Люмбалгія

3.:Жовчнокам’яна хвороба

4.:Попереково-крижовий радикуліт

5.:Неврит стегнового нерва

№2292

У хворого 65 років поступово виникли скутість при рухах, гіпомімія, тиха монотонна мова, ритмічний тремор пальців і кистей, поза “згиначів”, почав ходити човгаючи. Батько хворого також хворів на подібне захворювання. Вкажіть патологію.

1.:Летаргічний енцефаліт

2.:Енцефаломієліт

3.:Розсіяний склероз

4.:Хвороба Паркінсона

5.:Хорея Гентінгтона

№2293

Хворий на розсіяний склероз скаржиться на похитування при ході, невпевненість при виконанні точних рухів, переривчасту мову. Об’єктивно: горизонтальний ністагм, скандована мова, інтенційний тремор та мимопопадання при пальце-носовій та п’ятково- колінній пробах. Поверхнева та м’язово-суглобова види чутливості не порушені. Як зветься патологія у хворого?

1.:Хорея

2.:Мозочкова атаксія

3.:Паркінсонізм

4.:Сенситивна атаксія

5.:Міоклонії

№2294

Хворий 35 років після підняття важкого предмету відчув сильний біль у поперековій ділянці, який поширювався у праву ногу, підсилювався при рухах ногою, кашлі. Виявлено напруження довгих м'язів спини справа. Знижений правий ахиллів рефлекс. Пальпаторна болючість паравертебральних точок у поперековій ділянці. Позитивний симптом натягу Ласега справа. Який додатковий метод обстеження слід призначити в першу чергу?

1.:Магнітно-резонансна томографія

2.:Рентгенографія хребта

3.:Електроміографія

4.:Комп'ютерна томографія

5.:Люмбальна пункція

№2295

Хворий 35 років знаходиться на лікуванні в інфекційному відділенні. Об'єктивно: на шкірі висипка, кон'юнктивіт. АТ 90/60 мм рт. ст. Пульс-110 уд. за 1 хв. Температура 38,2°С. На 5 день з'явилась дизартрія, девіація язика вправо, легкий парез лівих кінцівок, позитивні менінгеальні симптоми. Титр антитіл з рикетсіозним діагностикумом 1:160. Яке ускладнення виникло у хворого?

1.:Гострий менінгоенцефаліт

2.:Гостра інфекційно-токсична енцефалопатія

3.:Ішемічний інсульт

4.:Лікворно-гіпертензивний синдром

5.:Церебральний васкуліт

№2296

Хвора 13 років відмітила посмикування мімічних м'язів. Батьки хворої стали помічати, що дівчинка постійно кривляється, наморщує лоба, викривляє рота в різні боки, прицмокує, жмуриться. В анамнезі - ревматизм. Об'єктивно: м’язовий тонус знижений, відмічаються хореїчні гіперкінези, мова переривчаста. Кров: проба на С-реактивний білок +++. Яке ускладнення виникло у хворої.

1.:Мала хорея

2.:Істеричний напад

3.:Спазмофілія

4.:Гепатоцеребральна дистрофія

5.:Епілептичний напад

№2297

Хворий 39 років при піднятті тягаря раптово відчув сильний головний біль, виникло блювання. Об'єктивно: пульс ритмічний, 60 уд. за 1 хв, АТ - 180/100 мм рт. ст. Хворий збуджений. Світлобоязнь, гіперакузія. Позитивні симптоми Керніга, Брудзинського з обох боків. В крові: лейкоцити - 10·109/л. Ліквор кров'янистий, цитоз 240/3. Який із діагнозів найімовірніший?

1.:Субарахноїдальний крововилив

2.:Ішемічний інсульт

3.:Гостра гіпертонічна енцефалопатія

4.:Симпато-адреналовий криз

5.:Менінгококовий менінгіт

№2298

Хвора 25 років після переохолодження відмітила перекіс обличчя вправо, сухість лівого ока, затруднення при прийомі їжі, підвищення температури до 37,9°С. Об'єктивно: Не може нахмурити лоба зліва та закрити ліве око. Згладжена ліва носогубна складка. Губи щільно не змикаються. Відсутній лівий надбрівний рефлекс. Кров: лейкоцити - 10·109/л, ШОЕ-18 мм/год. Вкажіть патологію?

1.:Невралгія язикоглоткового нерва

2.:Ішемічний інсульт

3.:Невралгія трійчастого нерва

4.:Енцефаліт

5.:Гострий неврит лицевого нерва

№2299

Хвора 65 років скаржиться на періодичні напади "стріляючого" болю у правій половині обличчя під час прийому їжі, які супроводжуються спазмом м'язів обличчя. Зуби здорові. Різка болючість при пальпації точки виходу правого верхньощелепного нерва, у ділянці правої щоки наявні зони, доторкання до яких провокує напад болю. Вкажіть патологію?

1.:Невралгія верхньогортанного нерва

2.:Мігрень

3.:Нейропатія лицевого нерва

4.:Невралгія язикоглоткового нерва

5.:Невралгія трійчастого нерва

№2300

Хвора 15 років скаржиться на сильний біль пульсівного характеру у правій половині голови, якому передувала поява перед очима райдужних кілець. Напад тривав біля 3 годин, супроводжувався нудотою. Після нападу хвора заснула. З анамнезу відомо, що подібними нападами страждає мати хворої. АТ 110/70 мм рт. ст, пульс 60 уд. за 1 хв. На РЕГ - ознаки зниження еластичності судин. Визначте діагноз.

1.:Транзиторна ішемічна атака

2.:Ретробульбарний неврит

3.:Невралгія трійчастого нерва

4.:Мігрень

5.:Кластерна цефалгія

№2301

Хвора 15 років, рік тому вперше відмітила періодичні напади сильного пульсівного характеру у правій половині голови, яким передує поява райдужних кілець перед очима. Напади тривають біля 3 годин, супроводжуються нудотою. Невролог діагностував мігрень. Який препарат використовують для лікування такої патології?

1.:Карбамазепін

2.:Верапаміл

3.:Ерготамін

4.:Аналгін

5.:Пропранолол

№2302

Хворого турбує сильний головний біль, його морозить. В анамнезі - хронічний отит. Об’єктивно: пульс 54 уд. за 1 хв. Температура 38,2°С. Хворий загальмований. Ригідність м’язів потилиці, позитивний симптом Керніга з обох боків. Кров: лейкоцитів - 19·109/л, ШОЕ - 32 мм/год. Ліквор мутний, плеоцитоз - 600 в 1 мкл (нейтрофіли - 85%, лімфоцити - 15%). Яке ускладнення виникло у хворого?

1.:Менінгізм

2.:Енцефаліт

3.:Менігоенцефаліт

4.:Менінгіт

5.:Лікворна гіпертензія

№2303

Хворий 43 років скаржиться на інтенсивні болі стріляючого характеру в ногах, затерпання в стопах, похитування при ході в темряві. Об'єктивно: анізокорія, зниження м'язового тонусу та відсутність сухожилкових рефлексів на ногах. З закритими очима хитається та падає. Знижена глибока чутливість в нижніх кінцівках. У разі дослідження сироватки позитивні реакція імобілізації блідих трепонем (РІБТ) та РІФ. Ліквор: цитоз - 30 в 1 мкл (лімфоцити - 72%, нейтрофіли -28%). Вкажіть патологію.

1.:Атаксія Фрідрайха

2.:Пухлина мозочка

3.:Спинна сухотка

4.:Розсіяний склероз

5.:Полінейропатія

№2304

Хворий 33 років потрапив у автомобільну аварію. Лікар швидкої допомоги виявив ретроградну амнезію, блідість шкірних покривів, пульс 63 уд. за 1 хв, АТ 110/70 мм рт. ст. Зіниці D=S. Легкий парез правих кінцівок. Сухожилкові рефлекси справа вищі. Менінгеальних симптомів немає. Вкажіть патологію.

1.:Струс головного мозку

2.:Субдуральна гематома

3.:Травматичний субарахноїдальний крововилив

4.:Здавлення головного мозку

5.:Забій головного мозку

№2305

Хворий 34 років знаходиться на лікуванні у травматологічному відділенні з приводу проникаючого поранення черепа. Об'єктивно: стан хворого тяжкий, різко позитивні менінгеальні симптоми. Ліквор каламутний, тиск 600 мм вод. ст., білок 0,9%, цитоз 1200/3 (нейтрофілів-85%, лімфоцитів-15%). Яке ускладнення виникло у хворого?

1.:Абсцес головного мозку

2.:Бактеріальний менінгіт

3.:Менінгоенцефаліт

4.:Вірусний менінгіт

5.:Внутрішньочерепна гематома

№2306

Хворий 48 років скаржиться на затерпання у кистях та стопах, біль в м'язах гомілки, похитування при ході. Зловживає алкоголем. Об'єктивно: набряк стоп і кистей. Колінні рефлекси знижені, ахиллові відсутні. Болючість по ходу нервових стовбурів при пальпації. Знижена чутливість за типом "шкарпеток" та "рукавичок". Хода півняча. Трепонемні реакції в сироватці негативні. Вкажіть діагноз.

1.:Розсіяний склероз

2.:Мононевропатія

3.:Полінейропатія

4.:Спинна сухотка

5.:Поліневрит

№2307

У хворого 25 років періодично виникають напади тоніко-клонічних судом із втратою свідомості, переривчастим диханням, частим пульсом, розширенням зіниць, прикусом язика. Напад триває 1-5 хвилин, супроводжується мимовільним сечовипусканням, закінчується глибоким сном та повною амнезією. Призначте засоби лікування.

1.:Гіпотензивні

2.:Транквілізатори

3.:Протиепілептичні

4.:Нейролептики

5.:Діуретики

№2308

Визначте основні патофізіологічні механізми епілепсії.

1.:Підвищення внутрішньочерепного тиску

2.:Гіперсинхронізація діяльності нейронів

3.:Набряк тканини головного мозку

4.:Зниження вмісту ДОФА, дофаміну та норадреналіну

5.:Недостатність мозкового кровообігу

№2309

Хворий 30 років раптово втратив свідомість. Виникли тоніко-клонічні судоми, АТ - 150/100 мм рт. ст., ЧСС - 100 уд. за хв. Перед нападом відчував запаморочення, почуття нереальності дійсності, відчуття страху, про напад нічого не пам'ятає. Який найвірогідніший діагноз у хворого?

1.:Гіпервентиляційна ішемічна атака

2.:Вестибулярне зомління

3.:Транзиторна ішемічна атака

4.:Синдром Морганьї-Адамса-Стокса

5.:Епілепсія

№2310

Хворий 20 років отримав 3 роки тому травму хребта. При збільшенні вісьового навантаження на хребет (натиснення на голову) відчув біль у попереку, з'явилося почервоніння обличчя, через 3-6 секунд - втратив свідомість, виникли короткочасні генералізовані тоніко-клонічні судоми. Яким різновидом епілепсії страждає хворий?

1.:Абсанс

2.:Міоклонус-епілепсія

3.:Рефлекторна епілепсія

4.:Джексонівська епілепсія

5.:Скронева епілепсія

№2311

Через який проміжок часу допустиме повторне внутрішньовенне введення сібазону у разі епілептичного статусу?

1.:Можливо лише однократне введення

2.:10 хвилин

3.:30 хвилин

4.:45 хвилин

5.:1 година

№2312

28-річний хворий скаржиться на головний біль, нудоту. Добу тому отримав удар в обличчя. Спостерігалася втрата свідомості протягом 3-5 хвилин. Об’єктивно: синець на шкірі в ділянці лівого очного яблука. Виражені вегетативні розлади, знижена конвергенція очних яблук з обох боків, позитивний симптом Марінеску-Радовича зліва. Визначте діагноз.

1.:Забиття м’яких тканин голови

2.:Забій головного мозку

3.:Субарахноїдальний крововилив

4.:Здавлення головного мозку

5.:Струс головного мозку

№2313

Після абдомiнальної травми хворий скаржиться на постійний нестерпний біль у епiгастральній зоні. Хірургічної патології немає. Для якого ураження вегетативної нервової системи характерні такі скарги?

1.:Трунцит

2.:Оперізуючий лишай

3.:Солярит

4.:Полiневропатiя

5.:Тазовий ганглiонiт

№2314

Який із вказаних методів дослідження найінформативніший для діагностики пухлини спинного мозку?

1.:Ехо-енцефалоскопія

2.:Радіоізотопна мієлографія

3.:Спонділографія

4.:Пневмоенцефалографiя

5.:Кранiографiя

№2315

Хворий 40 років скаржиться на слабкість у руках, порушення температурного відчуття. При дослідженні виявлені множинні опіки і рубці на руках, аналгезія у вигляді “куртки”, пiрамiдна недостатнiсть у ногах. Визначте попередній діагноз.

1.:Пухлина спинного мозку

2.:Сирингомієлобульбія

3.:Порушення спинномозкового кровообігу

4.:Мієліт

5.:Сирингомiєлiя

№2316

У хворого спостерігаються симптоми ураження мозочка. Що із вказаного не характерно для такого ураження?

1.:Дисметрiя

2.:Атаксія

3.:Ністагм

4.:Інтенційний тремор

5.:Тетраплегія

№2317

У хворого з підозрою на пухлину головного мозку під час люмбальної пункції різко погіршився стан. З’явились головний біль, блювання, дизартрiя, ротаторний ністагм, порушення дихання та пульсу, патологічні ступневі рефлекси з обох боків. Чим обумовлене погіршення стану хворого?

1.:Вклинення мигдаликів мозочка у великий потиличний отвір

2.:Гiпертензійно-лiкворний криз

3.:Крововилив у бічні шлуночки мозку

4.:Дислокація стовбура мозку в ділянці його ніжок

5.:Крововилив у довгастий мозок

№2318

Хворий скаржиться на двоїння перед очима, яке виникає лише при погляді вниз. Назвіть нерв, ураження якого спричиняє таку патологію?

1.:Блоковий

2.:Трійчастий

3.:Окоруховий

4.:Зоровий

5.:Відвідний

№2319

Хворий втратив смак на заднiй третинi язика, скаржиться на рiзкий бiль у мигдаликах та дужках м’якого пiднебiння з іррадіацією за лiве вухо. Який нерв уражений?

1.:Лицевий

2.:Трійчастий

3.:Язикоглотковий

4.:Пiд’язиковий

5.:Блукаючий

№2320

У хворої 49 років після порушення мозкового кровообігу виникли правобічний геміпарез та моторна афазія. Який судинний басейн уражено?

1.:Правої задньої мозкової артерії

2.:Лівої середньої мозкової артерії

3.:Правої передньої мозкової артерії

4.:Лівої передньої мозкової артерії

5.:Правої середньої мозкової артерії

№2321

Дiвчинка 10 рокiв після перенесеного ревматичного мiокардиту стала розсіяною, швидко стомлюється. Об’єктивно: дитина весь час рухається, турбують швидкі мимовільнi рухи, які безперервно змінюють один одного, під час ходи дитина ніби пританцьовує. Який попередній діагноз?

1.:Розсіяний енцефаломієліт

2.:Вiрусний енцефалiт

3.:Мала хорея

4.:Хвороба Вiльсона-Коновалова

5.:Хорея Гентінгтона

№2322

Чоловік 44 років звернувся зі скаргами на пекучий біль і слабкість в кистях і стопах. При обстеженні виявлені ознаки полінейропатії. Який факт із анамнезу пацієнта може бути причиною розвитку захворювання?

1.:Спинномозкова травма

2.:Зловживання алкоголем

3.:Сидяча робота

4.:Черепномозкова травма

5.:Підняття важких предметів

№2323

Мужчина 45 лет, страдает мерцательной аритмией в течение последних 3 лет, постоянно наблюдается у кардиолога. АД-140/90 мм. рт. ст. Что необходимо рекомендовать пациенту для профилактики инсульта?

1.:Антиагреганты

2.:бета-адреноблокаторы

3.:альфа-адреноблокаторы

4.:Препараты раувольфии

5.:Диуретики

№2324

Врач скорой помощи вызван домой к мужчине 48 лет. Со слов родственников у больного в течение суток наблюдалось три приступа потери сознания с судорогами. При осмотре врач наблюдал приступ следующего характера: пациент потерял сознание, упал на пол, возникли тонические, затем клонические судороги туловища и конечностей. Приступ длился 1 минуту, закончился непроизвольным мочеиспусканием. Какой приступ наблюдал врач у больного?

1.:Обморок

2.:Эпилептический приступ

3.:Кома

4.:Вегетативный криз

5.:Приступ истерии

№2325

У пациента 30 лет после тяжелой автодорожной черепно-мозговой травмы в течение 5 лет 1-2 раза в год возникали генерализованные эпилептические приступы. В последний год приступы участились до 1-2 раза в месяц. Что необходимо рекомендовать пациенту для их профилактики?

1.:Ноотропные препараты

2.:Антиоксиданты

3.:Антиконвульсанты

4.:Блокаторы кальциевых каналов

5.:Антиагреганты

№2326

У 37-летнего шахтера после подъема тяжести возникла боль в поясничной области с иррадиацией в левую ногу. Походка щадящая. Уплощен поясничный лордоз. Сколиоз выпуклостью влево. Напряжение длинных мышц спины. Положительны симптомы Нери, Дежерина, симптом Ласега слева с угла 30°. Укажите необходимое исследование для уточнения диагноза.

1.:Нисходящая миелография

2.:Сонография почек

3.:КТ пояснично-крестцового отдела позвоночника

4.:Люмбальная пункция

5.:Электромиография

№2327

Хвора 49 років 3 місяця тому перенесла ішемічний інсульт. У неврологічному статусі виявлені: згладженість лівої носо-губної складки, девіація язика вліво, лівобічний геміпарез, більше виражений в нозі. У басейні якої артерії порушився кровообіг?

1.:В басейні правої передньої мозкової артерії

2.:В басейні правої задньої мозкової артерії

3.:B басейні лівої передньої мозкової артерії

4.:В басейні лівої середньої мозкової артерії

5.:В басейні правої середньої мозкової артерії

№2328

Хворий 19 років протягом 2 місяців скаржився на головний біль. Декілька днів назад раптово з’явилися тонічні судоми в пальцях правої стопи, які поширились на гомілку, стегно, праву руку, змінилися на клонічні. Свідомість не втрачав. Напад тривав 3 хвилини. Об’єктивно: не тривалий парез правої стопи і пальців після нападу. Позитивний симптом Бабінського справа. Як звуться такі судомні напади?

1.:Істеричний напад

2.:Рухова джексонівська епілепсія

3.:Кожевніковська епілепсія

4.:Міоклонічний абсанс

5.:Великий епілептичний напад

№2329

Хвора 22 років скаржиться на значне зниження гостроти зору на праве око. У неврологічному статусі: глибокі рефлекси справа вищі, викликаються патологічні стопні рефлекси Бабінського, Пусепа справа, відсутні черевні рефлекси, знижена вібраційна чутливість на нижніх кінцівках, адіадохокінез у лівій руці, в позі Ромберга хитається вліво. При огляді очного дна виявлено поблідніння скроневих половин дисків зорових нервів. Про яке із захворювань можна подумати?

1.:Розсіяний склероз

2.:Боковий аміотрофічний склероз

3.:Фунікулярний мієлоз

4.:Сирингомієлія

5.:Пухлина головного мозку

№2330

Хворий 27 років, який тривало перебував на холоді, після сну звернув увагу на неможливість закрити ліве око, сльозотечу з нього. При обстеженні виявлено гіперакузію, порушення смаку на передніх 2/3 язика, згладженість лівої носогубної складки, опущення лівого кута рота, відсутність лівого корнеального рефлексу. Вкажіть діагноз?

1.:Неврит правого лицьового нерва

2.:Пухлина мосто-мозочкового кута справа

3.:Невралгія лівого трійчастого нерва

4.:Пухлина мосто-мозочкового кута зліва

5.:Гостра невропатія лівого лицьового нерва

№2331

Після ножового поранення медіальної поверхні передпліччя у хворого спостерігається атрофія м’язів тенара з уплощенням долоні („мавп’яча кисть”), гіпалгезія та гіперпатія на долоневій поверхні І-ІІІ пальців і відповідній їм частині долоні. Який нерв пошкоджено?

1.:Ліктьовий

2.:Променевий

3.:Серединний

4.:Підлопатковий

5.:Додатковий

№2332

У хворого 42 років після вживання алкоголю спостерігався напад із втратою свідомості, тонічними та клонічними судомами, прикусом язика, мимовільним сечовипусканням, що тривав 3 хвилини. Проведення якого дослідження має вирішальне значення для встановлення діагнозу?

1.:Комп’ютерна томографія головного мозку

2.:Дослідження спинномозкової рідини

3.:Ехо-енцефалоскопія

4.:Рентгенографія черепа

5.:Електроенцефалографія

№2333

У дитини 6 років через рік після перенесеної черепно-мозкової травми з'явилися напади клонічних судом у правих кінцівках. При огляді виявлений правобічний геміпарез. ЯМР-дослідження виявило вогнище підвищеної щільності в лівій півкулі розміром 3 х 4 х 4 см. Встановіть найвірогідніший діагноз:

1.:Пухлина головного мозку

2.:Аневризма в басейні лівої середньої мозкової артерії

3.:Постравматичний кістозний арахноїдит

4.:Субарахноїдальний крововилив

5.:Хронічна постравматична гематома

№2334

У 7-річного хлопчика протягом дня відмічаються ”відключення” на 2-3 секунди, під час яких він застигає в одній позі, не реагує на запитання, не відзивається на своє ім’я. Про напади нічого не пам’ятає. Неврологічне дослідження не виявило змін. Який метод дослідження найдоцільніше використати для уточнення діагнозу?

1.:Дослідження викликаних потенціалів головного мозку

2.:Комп’ютерну томографію головного мозку

3.:Рентгенографію черепа

4.:Електроенцефалографію

5.:Ехо-енцефалоскопію

№2335

Клінічний аналіз крові: еритроцити - 2,3*1012/л, гемоглобін - 80 г/л, колірний показник - 0,9, тромбоцити - 30*109/л, лейкоцити -0,8*109/л. Підрахування лейкоцитарної формули неможливо через низький рівень елементів, поодинокі клітини, які є лімфоцитами та моноцитами. Про який період перебігу ГПХ свідчать ці показники?

1.:Заключний етап періоду виразних клінічних проявів

2.:Період безпосереднього відновлення.

3.:Період первинної загальної реакції після високої дози опромінення

4.:Латентний період тяжкого перебігу ГПХ.

5.:Хронічна променева хвороба середньої важкості

№2336

Хворий 45 років скаржиться на кашель нападоподібного характеру, першіння в носоглотці. Перебував в зоні забруднення після аварії на ЧАЕС протягом 10 днів. При риноскопії ознаки значного подразнення слизової носоглотки. Який з радіонуклідів найбільш вирогідно спричинив таке подразнення слизової у хворого?

1.:Радіоактивний плутоній

2.:Радіоактивний цезій

3.:Радіоактивний стронцій

4.:Радіоактивний йод

5.:Радіоактивний кобальт

№2337

Из-за нарушения техники безопасности при работе источниками ионизирующего излучения рабочий подвергался общему облучению в течение часа в дозе около 8 Гр. Каков предварительный диагноз состояния больного?

1.:Острая лучевая болезнь, костно-мозговая форма, крайне тяжелая степень

2.:Острая лучевая болезнь, костно-мозговая форма, легкая степень

3.:Острая лучевая болезнь, церебральная форма

4.:Острая лучевая болезнь, кишечная форма.

5.:Острая лучевая болезнь, токсемическая форма

№2338

Військовослужбовець 30 років одержав одноразову дозу випромінювання 15 Гр на радиактивно забрудненій території. З`явились скарги на стискаючий головний біль, підвищення температури тіла до 380С, нудота, дворазове блювання. Кліника якої форми гострої променевої хвороби розвинеться у цієї людини?

1.:Церебральна

2.:Кістково-мозкова, дуже тяжкого ступеня важкості

3.:Кишкова

4.:Кістково-мозкова, тяжкого ступеня важкості

5.:Токсемічна

№2339

У хворого, що одержав загальне гамма-опромінення на 14 день відмічено у в периферичній крові лейк. 3,0 х109, ер. 3,4х109 та тромбоцитів 80х109 на л. Чим викликані такі зміни ?

1.:Гіперспленізмом

2.:Пригніченням клітинного кровотворення

3.:Гемолізом

4.:Скороченням строків життя формених елементів крові

5.:Збільшенням термінів дозрівання клітин

№2340

У хворого Ю., ліквідатора аварії на ЧАЕС, є підозра на наявність легеневої патології. Виникає необхідність в проведенні рентгенологічного дослідження. Який метод обстеження є оптимальним для даного хворого?

1.:Комп,ютерна томографія

2.:Флюорографія

3.:Рентгеноскопія

4.:Рентгенографія

5.:Ядерномагнітний резонанс

№2341

Больной, 40 лет, был доставлен в больницу через час после общего внешнего облучения в дозе 36 сГр. При обследовании в стационаре на протяжении 8 дней в состоянии пострадавшего не выявлено никаких существенных отклонений от физиологической нормы. Можно ли ожидать развития признаков острого радиационного поражения в будущем?

1.:Нет.

2.:Да, на протяжении двух месяцев.

3.:Да, на протяжении 1 года.

4.:Да, на протяжении 6 месяцев.

5.:Да, на протяжении первого месяца.

№2342

Мужчина 35 лет, участник ликвидации аварии на АЭС, обратился за медицинской помощью через 1 час после аварии с жалобами на постоянную головную боль, головокружение, общую слабость, многократную рвоту. Объективно: кожа и видимые слизистые умеренно гиперемированы, температура тела 38,70С. Показания индивидуального дозиметра - 5 Гр. Какой из следующих диагнозов наиболее вероятен?

1.:Острая лучевая болезнь тяжелой степени тяжести

2.:Острая лучевая болезнь средней степени тяжести

3.:Острая лучевая болезнь крайне тяжелой степени тяжести

4.:Острая лучевая реакция

5.:Острая лучевая болезнь легкой степени тяжести

№2343

Чоловік, віком 38 років, працює в зоні дії іонізуючого випромінювання. При проходженні періодичного медичного огляду скарг не пред'являє. Аналіз крові: ер. 4,5*1012/л, Нв -80 г/л, лейк. - 2,8*109/ л, тромбоцити - 30*109/ л. Чи можна допустити дану особу до роботи з джерелами іонізуючих

1.:Протипоказана робота з радіоактивними речовинами та іншими джерелами іонізуючих випромінювань.

2.:Допускається до роботи після розширеного медичного обстеження.

3.:Допускається до роботи з радіоактивними речовинами з обмеженням часу роботи.

4.:Допускається до роботи з радіоактивними речовинами.

5.:Може працювати лише з радіоактивними речовинами низької активності.

№2344

Хворий 40 років звернувся до лікаря зі скаргами на першіння в носоглотці, кашель нападоподібного характеру, загальну слабкість, швидку втомлюваність при фізичному навантаженні. Працював ліквідатором аварії на ЧАЕС 14 календарних днів. Який радіонуклід спричинив дану клінічну симптоматику?

1.:Радіоактивний плутоній.

2.:Радіоактивний тритій.

3.:Радіоактивний цезій.

4.:Радіоактивний йод.

5.:Радіоактивний кобальт

№2345

У хворого 30 років після опромінення в дозі 1,2 Гр через 3 години з'явилася нудота, було однократне блювання. Скарги на швидку втомлюваність при фізичному навантаженні, неможливість концентрації уваги, серцебиття, загальну слабкість. Який попередній діагноз?

1.:Променева хвороба від інкорпорованої дії радіонуклідів.

2.:Гостра променева хвороба середнього ступеня тяжкості.

3.:Хронічна променева хвороба 1 ступеня тяжкості.

4.:Гостра променева хвороба від зовнішнього опромінення легкого ступеня тяжкості.

5.:Хронічна променева хвороба II ступеня тяжкості.

№2346

Лікар-рентгенолог, професійний стаж 10 років, звернулася до дерматолога зі скаргами на поколювання та свербіння шкіри в ділянці долонної поверхні кистей з переходом на зап`ястя, втрату чутливості кінчиків пальців. Всі ці скарги значно зменшуються в період відпустки. Об`єктивно: шкіра суха, злущується, малоеластична, згладжений малюнок шкіри. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Алергічний дерматит.

2.:Системна склеродермія.

3.:Токсикоалергічний дерматит.

4.:Променевий дерматит

5.:Простий дерматит.

№2347

Працівник АЕС 36 років доставлений через 1 годину після радіаційної аварії в приймальне відділення зі скаргами на багаторазове блювання, значну слабкість, запаморочення, озноб. При огляді: гіперемія шкірного покрову, ін'єкція склер та слизових оболонок, температура - 38,30 С, ЧСС - 120/хв., АТ - 90/60. В аналізі крові лейк. - 9,5*109/л. За попередніми даними дозіметрії - доза опромінення хворого - 8 Гр. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:ГПХ кишкова форма.

2.:ГПХ церебральна форма.

3.:ГПХ кістково-мозкова форма.

4.:ГПХ кістково-мозкова форма дуже тяжкого ступеня важкості.

5.:ГПХ токсемічна форма.

№2348

Дитина 7 років евакуйована на 2 добу з території, що була забруднена радіоактивними речовинами внаслідок аварії на АЕС. Який критичний орган отримає максимальну дозу

1.:Кістковий мозок.

2.:Печінка.

3.:Статеві органи.

4.:Щитовидна залоза.

5.:Нирки.

№2349

У місто Київ з радіоактивно забрудненої території (зона безумовного обов`язкового відселення) переїхав чоловік 40 років, електрик за фахом. Зробіть рекомендації щодо працевлаштування, враховуючи несприятливі чинники виробничого середовища.

1.:Хіміко-фармацевтичний завод

2.:Завод по виготовленню радіодеталей

3.:Асфальто-бетонний завод

4.:Завод штучних шкір і плівкових матеріалів

5.:Завод “Хімволокно”

№2350

У ліквідатора аварії на ЧАЕС через 1 рік після роботи в зоні підвищеного радіаційного забруднення виникли ознаки, характерні для функціонального розладу печінки та жовчного міхура. Який метод обстеження є найбільш доцільним в даному випадку ?

1.:Ультразвукове дослідження

2.:Магнітно-резонансна томографія

3.:Холецистохолангіографія

4.:Комп’ютерна томографія

5.:Рентгеноскопія шлунка

№2351

Мужчина 28 лет, оператор системы энергообеспечения во время аварии на АЭС находился на своем рабочем месте. В результате паровоздушного взрыва в атмосферу было выброшено около 30 кг радиоактивного йода (І131). Какой из радиопротекторов целесообразно использовать в данном

1.:Цистамин

2.:Лейцин

3.:Йодид калия

4.:Валин

5.:Тиомочевина

№2352

Черговий оператор АЕС 35 років після радіаційної аварії був госпіталізований зі скаргами на блювання, яке виникло через 1,5 години після опромінення, слабкість, помірний головний біль, запаморочення. При огляді: незначна гіперемія шкірного покрову, температура тіла - 37,40 С, ЧСС - 92/хв., АТ - 110/60. Доза опромінення хворого - 2,4 Гр. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:ГПХ: кістково-мозкова форма середнього ступеня важкості.

2.:ГПХ: кістково-мозкова форма легкого ступеня важкості.

3.:ГПХ: кістково-мозкова форма дуже тяжкого ступеня важкості.

4.:ГПХ: кістково-мозкова форма тяжкого ступеня важкості.

5.:ГПХ: кишкова форма

№2353

Співробітник АЕС внаслідок радіаційної аварії одноразово отримав дозу зовнішнього опромінення 3 Гр. Протягом 20 хвилин був госпіталізований з підозрою на ГПХ без клінічних проявів. Через який час після опромінення можна очікувати виникнення блювання у хворого?

1.:1 - 2 години

2.:Не виникне зовсім.

3.:5 - 30 хвилин.

4.:більше 3 годин.

5.:30 - 60 хвилин.

№2354

Хворий 42 років госпіталізований до спеціалізованого відділення з діагнозом ГПХ: кістково-мозкова форма, тяжкого ступеня важкості. В який термін після опромінення слід очікувати появу у хворого агранулоцитозу?

1.:з 28 до 33 доби.

2.:з 3 до 5 доби.

3.:з 6 до 8 доби.

4.:з 20 до 28 доби.

5.:з 8 до 20 доби.

№2355

У постраждалого, що одержав дозу загального гамма-опромінення в 3 Гр через 2 тижня відмічено зменшення в периферичній крові її формених елементів. Чим це визвало?

1.:Пригніченням клітинного кровотворення.

2.:Скороченням строків життя форменних елементів периферичної крові.

3.:Звеличенням строків дозрівання клітинних елементів.

4.:Зростанням загибелі клітинних елементів периферичної крові.

5.:Затриманням форменних елементів в костному мозку.

№2356

Хворий., 64 років, зі скаргами на задишку, біль у правому боці, серцебиття, що поступово нарастають протягом доби. Об'єктивно визначаються цианоз шкіри обличчя та кистей, тахікардія, тимпанит та послаблення дихання над правою легеньою. На оглядовій рентгенограмі грудної клітки виявлено просвітлення правого легенового поля зі зміщенням середостіння вліво. Яка патологія найбільш вірогідна у даного

1.:Зовнішній клапанний пневмоторакс

2.:Спонтанний пневмоторакс

3.:Спонтанний гідропневмоторакс

4.:Тромбоемболія гілок правої легеної артерії

5.:Обтурація правого головного бронха

№2357

Хвора Л., 54 років, поступила у терапевтичне відділення зі скаргами на задишку, давлячий біль за грудиною, серцебиття. Визначаються цианоз шкіри обличчя, розширення зони серцевої тупості, приглушення серцевих тонів, тахікардія. При ехокардіографічному дослідженні визначається розширення ехонегативного проміжку біля задньої стінки лівого шлуночка, зони гіпо- та дискінезії не виявлені. Яка патологія зумовила цю сонографічну картину?

1.:Злипливий перикардит

2.:Міокардит

3.:Ендокардит

4.:Гідроперикард

5.:Інфаркт міокарду

№2358

У пацієнта 37 років після приймання жирної їжі раптово з’явився різкий біль у правому підребер’ї. Запідозрено гострий холецистит. Який метод променевого дослідження слід застосувати на етапі первинного обстеження пацієнта ?

1.:Рентгенологічний

2.:Термографічний

3.:Магнітно-резонансний

4.:Ультразвуковий

5.:Радіонуклідний

№2359

Хвора 37 років скаржиться на різкий біль, який виник раптово у правому підребер'ї, а потім швидко розповсюдився на весь живіт. Живіт втягнутий, пальпація його болюча, симптом Блюмберга-Щоткіна позитивний. На оглядовій рентгенграмі органів черевної порожнини, виконаній у вертикальному положенні хворої, визначається серповидне просвітлення під куполом діафрагми. Який діагноз найбільш вірогідний?

1.:Гостра кишкова непрохідність

2.:Печінкова коліка

3.:Гострий холецистит

4.:Гострий апендицит

5.:Перфорація виразки шлунка

№2360

Мужчина 57 лет жалуется на одышку, отеки на голенях, “перебои” в работе сердца, боль в левой половине грудной клетки с иррадиацией в левую лопатку. Лечение малоэффективно. Объективноно: тоны сердца глухие, мягкий систолический шум на верхушке, пульс - 100/мин., аритмичный, АД - 115/75 мм рт. ст. Печень +2 см, болезненная. Рентгеноскопия: тень сердца расширена во все стороны, пульсация вялая. ЭКГ: левожелудочковая экстрасистолия, сниженный вольтаж. Какой метод исследования необходим для определения диагноза?

1.:ЭКГ в динамике

2.:Коронарография

3.:Велоэргометрия

4.:Эхокардиография

5.:Рентгенокимография

№2361

Хворій 18 років була проведена субтотальна струмектомія з нагоди злоякісної капілярної цистаденоми щитовидної залози. Через 2 місяці виникла підозра на наявність метастазів у легені. Який з рентгенологічних методів потрібно використати в першу чергу?

1.:Бронхоскопія

2.:Ангіопульмонографія

3.:Бронхографія

4.:Рентгенографія легенів

5.:Рентгеноскопія легенів

№2362

Жінка, 25 років, вагітна 24 тижня. Скаржиться на емоційну лабільність, підвищену збудливість, тахікардію, періодичне підвищення АТ. До вагітності була під наглядом ендокринолога з приводу збільшення щитовидної залози. Який метод найбільш доцільно використати для уточнення діагнозу?

1.:Радіоімунологічне визначення вмісту гормонів щитовидної залози (Т-3 та Т-4) та ТТГ

2.:Сцинтиграфія щитовидної залози з Тс-99м

3.:МРТ

4.:Дослідження йоднакопичувальної здатності щитовидної залози з І-131

5.:Сканування щитовидної залози з І-131

№2363

У хворого 58 років діагностований базальноклітинний рак шкіри I стадії. Пухлина діаметром до 1 см та інфільтрацією в глибину тканин до 0,5 см локалізується в ділянці правої носогубної складки. Виберіть найбільш оптимальний метод лікування.

1.:далекодистанційна гамма-терапія

2.:далекодистанційна рентгентерапія

3.:хіміотерапевтичний

4.:близькодистанційна рентгентерапія

5.:хірургічний

№2364

Хворий направлений у торакальне відділення з діагнозом бронхоектатична хвороба. Оптимальною методикою уточнення локалізації бронхоектазів є:

1.:Рентгенографія

2.:Комп’ютерна томографія

3.:Ангіопульмонографія

4.:Бронхографія

5.:Томографія

№2365

У хворого 20 років на флюорограмі органів грудної клітки виявлена патологічна тінь біля 4 см в діаметрі, однорідної структури з чіткими контурами, яка розташована в верхньому відділі заднього межистіння. Скарги відсутні, аналіз крові, сечі в нормі. Яке додаткове обстеження найбільш ефективне для уточнення діагнозу?

1.:Бронхографія

2.:Рентгенографія органів грудної клітки

3.:Ультразвукове дослідження

4.:Комп`ютерна томографія

5.:Томографія

№2366

Хвора 45 років скаржиться на сухий кашель біля двох років. Аналіз крові, сечі в нормі. На рентгенограмах виявляється овальної форми патологічне утворення, яке розташоване паратрахеально справа, відтісняє проміжок трахеї вліво. Контури утворення з боку легені чіткі, рівні. Яку променеву методику потрібно призначити для диференціальної діагностики доброякісного утворення межистіння і загруднинного зобу?

1.:Сцинтиграфію з 131J

2.:Ультразвукове дослідження

3.:Ангіографію

4.:Магніто-резонансну томографію

5.:Рентгенівську комп’ютерну томографію

№2367

Хвору 34 років госпіталізовано зі скаргами на збільшення шийних та підпахвинних лімфовузлів, субфебрільну температуру на протязі останніх 2 місяців, збільшену пітливість. В пунктаті лімфатичних вузлів - клітини Березовського-Штернберга. Який метод дослідження доцільно використати для з’ясування поширеності пухлинного процесу?

1.:Рентгенологічне дослідження

2.:Лімфографія

3.:Ангіографія

4.:Термографія

5.:Лімфосцинтиграфія

№2368

Хворий 45 років. При ренгенологічному дослідженні у нього був виявлений рак шлунку. Радикальний або паліативний метод оперативного втручання залежить від наявності метастазів в печінці З допомогою яких методів променевої діагностики можливо відповісти на це питання?

1.:Комп'ютерна томографія

2.:Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини

3.:Пероральна холецистографія

4.:Ретроградна холецистографія

5.:Внутрішньовенна холангіохолецистографія

№2369

У хворого М., 70 років із гострою задишкою, болем у грудній клітці, цианозом виконано перфузійну пульмоносцинтіграфію, за даними якої накопичення радіофармпрепарату не визначається в V сегменті лівої легені. Про що свідчать ці дані?

1.:Вогнищевий пневмосклероз

2.:Запалення лівої легені

3.:Ендобронхіальний рак лівої легені

4.:Тромбоемболія гілки лівої легеневої артерії

5.:Ателектаз лівої легені

№2370

Хвора 35 років. Скарги на біль, скутость зранку у суглобах кистей, променево-зап’ясних. На рентгенограмі кистей: навколосуглобовий остеопороз, звуження щилин II-III проксимальних міжфалангових суглобів, одинична ерозія на шиловидному відхвісті променевої кістки зліва. Ваш діагноз?

1.:Псоріатичний артрит

2.:Реактивний артрит

3.:Остеоартроз

4.:Ревматоїдний артрит

5.:Подагричний артрит

№2371

У больного 68 лет на протяжении двух месяцев отмечается повышенная температура до 37-38С, кровохарканье. На рентгенограмме легких справа в верхней доле очаговая тень 5 см в диаметре, с неровными контурами. Проводимая противовоспалительная терапия без эффекта. На контрольной рентгенограмме через месяц тень увеличилась, в центре имеется просветление неправильной формы. Какой диагноз ?

1.:Эхинококк легкого

2.:Абсцесс легкого

3.:Периферический рак легкого с распадом

4.:Очаговая пневмония

5.:Туберкулез легких с распадом

№2372

У чоловіка 40 років раптово піднялася температура до 39. Озноб, головний біль, біль у боку, що посилюється при глибокому вдиху, задишка, кашель. ШОЕ-30мм/год, На R-грамі затемнення без чітких контурів, посилення легеневого малюнка, корені розширені. Через 10 днів після антибактеріальної та протизапальної терапії рентгенологічно спостерігається позитивна динаміка. Назвіть найбільш імовірний діагноз ?

1.:гострий абсцес легенів

2.:гостра пневмонія.

3.:бронхоектатична хвороба.

4.:гострий бронхіт

5.:ексудативний плеврит.

№2373

Чоловік 24 років поступив до приймального відділення із скаргами на сильний біль в животі. При дослідженні визначені симптоми подразнення очеревини. Страждає на виразкову хворобу шлунку 10 років. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини визначається вільний газ під правим куполом діафрагми. Ваш діагноз?

1.:Перфорація порожнистого органу

2.:Стеноз виходу із шлунка

3.:Кишкова непрохідність

4.:Кровотеча в черевну порожнину

5.:Пенетруюча виразка шлунку

№2374

Чоловік 30 років звернувся у відділення нейрохірургії із наступним анамнезом: за два дні до звернення відбулося падіння по сходах з короткочасною втратою свідомості, галюцинаціями. Наступного дня болі локалізувались в ділянці носу, почали наростати явища крововиливу навколо очей (симптом “окулярів”). Явищ нудоти, блювання, кровотечі з носу або вух не спостерігалось. Який метод дослідження є максимально інформативним для постановки діагнозу?

1.:Транскраніальна дуплексна ехографія

2.:Спинно-мозкова пункція

3.:Магнітно-резонансна томографія

4.:Рентгенографія (багатоосьова) кісток черепа

5.:Комп’ютерна томографія

№2375

Хвора 70 років поступила в хірургічне відділення у важкому стані з приступами гострого болю в животі, підвищенням температури тіла до 38(, повторним блюванням, нудотою, помірною жовтяницею. При ультразвуковому дослідженні печінка помірно збільшена, підвищеної ехогенності, однорідної ехоструктури, в ділянці жовчного міхура визначається широка дистальна акустична тінь, просвіт міхура не візуалізується. Загальна жовчна протока розширена до 10мм, в ділянках, доступних огляду, просвіт протоки вільний. В проекції головки підшлункової залози видимих змін не виявлено. Загалом, дослідження обмежене за рахунок вираженого метеоризму. Який з перерахованих методів є оптимальним для уточнення діагнозу?

1.:Ендоскопічна ретроградна панкреатохоледохографія

2.:Транспечінкова холангіографія

3.:Внутрішньовенна холецистохолангіографія

4.:Радіонуклідне дослідження з 99mTc-ХІДА

5.:Комп’ютерна томографія печінки та підшлункової залози

№2376

Жінка скаржиться на біль в правому підребір’ї при надавлюванні. В проекції правої частки печінки пальпується ущільнене пухлиноподібне утворення розмірами 6х10см. При целіакографії в артеріальну фазу в проекції правої частки печінки визначається обширна зона патологічної васкуляризації. В капілярну фазу видно множинні вузли діаметром до 10см. Визначені зміни ангіоархітектоніки печінки найбільш ймовірно

1.:Ехінококку печінки

2.:Хронічному гепатиту

3.:Гемангіомі

4.:Цирозу печінки

5.:Гепатоцелюлярному раку

№2377

Больная, 49 лет, находилась на лечении по поводу почечной колики. При обследовании выявлена киста [2,5 см в диаметре] правой почки. Какое профилактическое исследование необходимо сделать больной через 6 месяцев для определения тактики лечения?

1.:УЗИ почек

2.:Экскреторную урографию.

3.:Сцинтиграфия почки.

4.:Обзорную рентгенограмму почек

5.:КТ почек

№2378

На прийом до кардіолога звернувся хворий 48 років, який знаходиться на диспансерному обліку з приводу гіпертонічної хвороби. Палить 1 пачку цигарок на день. Два тижні тому йому поступово відмінено прийом клофеліна (0,00015) та призначено каптопрес (25 мг 2 р/д). Через 3 дні з’явився сухий кашель. Протягом першого тижня відмічалося коливання АТ. Чим може бути зумовлена така симптоматика?

1.:Дією каптоприлу

2.:Хронічним бронхітом

3.:Дією гіпотіазиду

4.:Відміною клофеліну

5.:Тютюнопалінням

№2379

У чоловіка 37 років при проведенні пієлографії за допомогою верографіну виник свербіж шкіри, набряк обличчя, запаморочення, страх смерті. АТ 70/40 мм рт ст., PS 130 уд за хв. Дихання шумне, хрипи чути на відстані, при аускультації дихання ослаблене, поодинокі сухі хрипи. Який препарат необхідно ввести хворому у першу чергу?

1.:Преднізолон.

2.:Еуфілін.

3.:Адреналін.

4.:Супрастин.

5.:Лазікс

№2380

Мужчина 18 лет в связи с головной болью принял таблетку аспирина. Через 20 минут развился отек век, губ, появилось затрудненное дыхание, уртикарные элементы на коже. Реакция торможения миграции лейкоцитов с аспирином отрицательная. Иммуноглобулин Е - 115 нг/мл. Из семейного анамнеза: у отца периодически отмечалась отечность щек, губ после экстракции зубов. Укажите наиболее вероятный диагноз.

1.:Пигментная крапивница

2.:Приступ бронхиальной астмы

3.:Отек Квинке

4.:Аллергический дерматит

5.:Наследственный ангионевротический отек

№2381

Хлопцю 16 років було проведено щеплення вакциною АКДП. Через 8 діб у нього з’явились скутість та біль у суглобах, субфебрильна температура, уртікарна висипка на шкірі, збільшення пахових, шийних лімфовузлів та селезінки. Який тип алергічної реакції має місце?

1.:Гіперчутливість негайного типу.

3.:Гіперчутливість сповільненого типу.

4.:Імунокомплексний.

5.:Цитотоксичний.

№2382

Медична сестра скаржиться на свербіж, гіперемію, тріщини шкіри, ліхеніфікацію, які виникають через день після контакту з антибіотиками пеніцилінової групи. Встановлено діагноз контактного алергічного дерматиту. Який тип алергічних реакцій має місце?

2.:Цитотоксичний.

3.:Імунокомплексний.

4.:Гіперчутливість негайного типу.

5.:Гіперчутливість сповільненого типу

№2383

У чоловіка 27 років, що хворіє на поліноз, 2 роки тому з’явилися напади експіраторної задишки. Приймає тайлед 4 рази на добу. При нападах задишки, що виникають 3-4 рази на тиждень додатково використовує сальбутамол. Який оптимальний варіант подальшого лікування хворого?

1.:Призначити інгаляційні кортикостероїди

2.:Продовжити ту ж саму терапію

3.:Розпочати специфічну імунотерапію

4.:Замінити тайлед інталом

5.:Призначити кортикостероїди перорально

№2384

У 23-річної жінки, яка 5 років хворіла на синдром Рейно, місяць тому з’явилися підвищення температури тіла до 38,5 - 39,2С, біль у суглобах, гіперемія обличчя, схуднення, слабкість. У крові: лейкоцитів - 3,2*109/л, ШОЕ - 38 мм/год. Дослідження яких з імунологічних показників буде мати найбільшу діагностичну цінність?

1.:Антитіла до dsДНК.

2.:Рівень імуноглобулінів сироватки крові.

3.:Кількість Т-лімфоцитів.

4.:Антитіла до фосфоліпідів.

5.:Кількість Т-супресорів.

№2385

Жінка 30 років на протязі 4 років у серпні скаржиться на закладеність носу, слизові виділення з нього, чхання, свербіння повій, слизотечу. При вживанні супрастину ці симптоми зникають. Який тип алергічної реакції має місце.

1.:Імунокомплексний

3.:Анафілактичний

4.:Цитотоксичний

5.:Гіперчутливість сповільненого типу

№2386

19-річна дівчина скаржиться на біль у суглобах, еритему на щоках та носі, підвищення температури до 38,5-39 °С, задишку, серцебиття, слабкість. Хворіє 3 місяці. У крові: лейкоцитів - 3,2 *109/л, тромбоцитів - 180*109/л, еритроцитів - 3,0*1012/л, ШОЕ - 43 мм/час. У сечі: білок - 0,66 г/л, еритроцитів - 2-5 в п/з, лейкоцитів до 5 у п/з. При ренгенологічному досліджені - підкреслена міждольова плєвра. Вірогідність виявлення яких антитіл у хворої найбільша?

1.:Ревматоїдний фактор.

2.:До тромбоцитів.

3.:До двуспіральної ДНК.

4.:Кріоглобуліни.

5.:До фосфоліпідів.

№2387

Студентка 18 років звернулась до лікаря із скаргою на напади ядухи, котрі з’являються лише при поверненні додому і супроводжуються свербінням шкіри. В гуртожитку, де мешкає студентка, подібних явищ не було. В анамнезі позитивний алергічний тест на домашній пил. Який варіант алергічної реакції найівірогідніше обумовлює розвиток приступу ядухи?

1.:Цитотоксичний

2.:Реагіновий

3.:Сенсибілізація лімфоцитів

4.:Імунокомплексний

5.:Все вище перелічене

№2388

Хворому М, 49 років проведена алотрансплантація нирки. Індекс гістосумісності 75% Після пересадки нирки хворому була призначена імуносупресивна терапія. На 16-ий день після операції відкрився гнійник із зеленуватим виділенням і раптово з’явилися ознаки гострої ниркової недостатності. В імунограмі: значне зменшення загальної кількості CD3-та CD4-клітин при підвищенні числа CD8-та CD19-лімфоцитів, ІРІ- 0,8. Що загрожує хворому?

1.:Хронічний криз відторгнення

2.:Надгострий криз відторгнення

3.:Інфекційне ускладнення

4.:Медикаментозний гломерулонефрит

5.:Гострий криз відторгнення

№2389

Хворому Н., 47 років, проведена алотрансплантація печінки. Індекс гістосумісності 65%. На 4-ий день післяопераційного періоду з’явився біль у правому підребер’ї, нудота, підвищення t до 38,10С. Імунограма: збільшення кількості CD3- та CD4-клітин на тлі зменшення CD8-лімфоцитів, ІРІ- 2. 2. В пункційному аспіраті: переважають Т- хелпери, високий рівень ІЛ-2. Що загрожує хворому?

1.:Надгострий криз відторгнення

2.:ЦМВ-гепатит

3.:Хронічний криз відторгнення

4.:Гострий криз відторгнення

5.:Інфекційне ускладнення

№2390

Дівчина 23 років, яка працює штукатуром 4 роки, скаржиться на появу сверблячої еритеми на кистях та передпліччях, котра повністю зникає під час відпустки чи при униканні роботи з цементними сумішами. Який тип реакції найвірогідніше обумовлює розвиток симптоматики?

1.:Імунокомплексний

2.:Цитотоксичний

3.:Гіперчутливість сповільненого типу

4.:Aнафілактичний

5.:Змішаний

№2391

Хвора 22 років зі скаргами на зниження працездатності, емоційну лабільність, виразну загальну слабкість, втомлюваність, диплопію. При огляді: двобічний птоз, гіпомімія. Тестування виявили патологічну втомлюваність м’язів обличчя та кінцівок. В професійному анамнезі - тривалий контакт з токсичними речовинами (формальдегід, хлор, анілінові барвники). В крові присутні антитіла до ацетилхолінових рецепторів у діагностичному титрі. Виставте діагноз:

1.:Підгострий вірусний енцефаломієліт

2.:Істерія

3.:Хронічна інтоксикація формальдегідом

4.:Важка міастенія

5.:Синдром хронічної втоми

№2392

Хвора 16 років звернулася зі скаргами на появу свербіння в носі і очах, значне утруднення носового дихання. Свій стан пов’язує із вживанням меду напередодні. В анамнезі подібні прояви відмічаються на протязі 2 років у серпні-вересні. При передній риноскопії - набряк, слизова оболонка блідо-сіра, у порожнині носа серозні виділення. Дихання везикулярне, без хрипів. АТ 115/80 мм рт ст , PS 75 за хв. Вкажіть попередній діагноз

1.:Харчова алергія

2.:Алергічна бронхіальна астма

3.:Алергічний набряк Квінке

4.:Вазомоторний риніт

5.:Поліноз

№2393

Хвора 35 років зі скаргами на приступи тяжкої ядухи, нежиті зі значним водянистим відділенням, чханням. Ці симптоми з’являються через 2-3 хв. після знаходження у сільській місцевості, в місцях утримання худоби. Об’єктивно на період огляду патології внутрішніх органів не виявлено. Назвіть механізм патогенезу захворювання.

1.:Неімунний

2.:Реагіновий.

3.:Цитотоксичний.

4.:Імунокомплексний

5.:Гіперчутливість сповільненого типу

№2394

У хворого приступи чхання і сльозотечі при контакті з пилком вільхи. Яке алергічне захворювання має місце у даному випадку?

1.:Побутова

2.:Поліноз

3.:Професійна

4.:Харчова

5.:Інсектна

№2395

У пацiєнта 56 рокiв виявлено помiрну iктеричнiсть шкiри i склер, збiльшення розмiрiв печiнки i селезiнки. 3 роки тому лiкувався з приводу гепатиту В. При обстеженнi виявлено: HBsAg (+), HBeAg (+). Який з перечислених засобiв придатний для базової терапiї захворювання?

1.:Сирепар.

2.:Вiтогепат.

3.:Iнтерферон.

4.:Легалон.

5.:Карсил.

№2396

У хворої 40 років, кашель з невеликою кількістю слизового харкотиння, загальна слабкість, пітливість, субфебрильна температура. Об’єктивно: при аускультації над легенями вислуховуються дрібноміхуркові вологі хрипи. Рентгенологічно: вогнищева неоднорідна інфільтрація в різних ділянках з нечіткими контурами. Еозинофіли в крові, харкотинні. Яка патологія з перерахованих найбільш імовірна?