Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

4.:Гостра лівошлуночкова недостатність

5.:Отруєння алкоголем важкого ступеня

№2941

Хворій В., 31 рік, проведено оперативне втручання з приводу фіброміоми матки. Після закінчення операції її притомну, сонливу, переведено в палату хірургічного відділення. Через 30 хвилин відмічено: хвора непритомна, шкіра фіолетового кольору. Самостійне дихання відсутнє. Зіниці рівномірно розширені, на світло не реагують, пульсація над магістральними артеріями відсутня. Ваша тактика:

1.:Накласти трахеостому.

2.:Провести реанімаційні заходи

3.:Ввести цитохром С.

4.:Ввести кордіамін.

5.:Перелити еритромасу

№2942

Хворий 38 років звернувся зі скаргами на болі в правій здухвинній ділянці, які особливо турбуються при ходьбі, фізичному навантаженні. Болі стали турбувати останні 2 місяці. Рік назад він переніс апендектомію. При огляді в правій ділянці післяопераційний рубець довжиною до 10 см. При пальпації визначається в ділянці рубця м’яко-елатичне пухлиноподібне утворення, яке вправляється в черевну порожнину через дефект в апоневрозі. Ваш діагноз?

1.:Пухлина сліпої кишки.

2.:Інфільтрат післяопераційного рубця.

3.:Післяопераційна грижа

4.:Пухлина черевної порожнини.

5.:Кіста правого яєчника.

№2943

У хворого 22 років, оперованого 16 годин тому з приводу гострого апендициту, з'явилась слабкість, головокружіння, температура в нормі. Хворий блідий, пульс 110, ритмічний, живіт м’який, болючий в ділянці операційної рани. В відлогих місцях живота при перкусії визначається укорочення перкуторного звуку, його границі зміщуються при повертанні хворого на бік. Лейкоцитів - 11400. Яке ускладнення?

1.:Місцевий перитоніт

2.:Кишкова непрохідність

3.:Розлитий перитоніт

4.:Внутрішньочеревна кровотеча.

5.:Міжпетельний абсцес.

№2944

У хворої 30 років на фоні повного здоров’я раптово з’явилась дисфагія, болі за грудиною після ковтання їжі. Їжа проходила краще після запивання її теплою водю, молоком або чаєм. При різкому відкиданні голови і нахиленні тулуба назад, хвора іноді відчувала, як їжа “провалювалася” в шлунок. Діагноз?

1.:Стриктура стравоходу

2.:Кардіоспазм

3.:Дивертикул стравоходу

4.:Езофагіт

5.:Рак стравоходу

№2945

Хворого 22 років на протязі 2 тижнів турбують ниючі в епігатральній ділянці оперізуючого характеру, нудоти, за останні 2 дні - неодноразові блювоти. Стан хворого після блювоти не покращився. Відмічає затримку газів. При огляді: пульс 92, шкірні покриви ціанотичні, живіт здутий. При пальпації напруження м’язів немає. Болі локалізуються у ямці під грудьми і лівому ребернохребтовому куті. Ваш попередній діагноз?

1.:Гстрий холецистит

2.:Гострий апендицит

3.:Перфоративна виразка шлунку

4.:Гострий панкреатит

5.:Хронічний гастрит

№2946

У хворої 32 років, що хворіє природженою вадою серця та миготливої аритмією, раптово виникли різкі болі в лівій гомілці і ступні. Хвора обстежена через годину вдома. Вона стогне від болю, ступня і нижня третина гомілки бліді, холодні. Пальпація гомілки різко болюча, рухливість в гомілково-ступеневому суглобі відсутня, поверхнева та глибока чутливість на ступні відсутні. Пульс на стегневій артерії чіткий, на підколінній артерії і на артеріях ступні - відсутній. Яке захворювання виникло у хворої?

1.:Тромбоз лівої стегневої артерії

2.:Гостра емболія лівої підколінної артерії. Ішемія ПБ ступеню Гострий тромбофлебіт

3.:Облітеруючий атеросклероз лівої н/кінцівки.

4.:Післятромбофлебітичний синдром лівої нижньої кінцівки

5.:глибоких вен лівої нижньої кінцівки

№2947

Хлопчику 5 днів, при огляді ліва стопа ротована зовні, асиметрія пахових і шкірних складок на стегні, відносне вкорочення лівого стегна, позитивний симптом Маркса-Путті зліва. При якому захворюванні спостерігається дана клінічна картина?

1.:Остеомієліт кульшового суглобу

2.:Вроджений вивих стегна зліва

3.:Родова травма

4.:Дисплазія лівого стегна

5.:Перелом лівого стегна

№2948

В педіатричному стаціонарі, у дитини 2 тижнів у ділянці спини з'явилась пляма 2 -3 см яскраво - червоного кольору з чіткими краями, не виступає над поверхнею шкіри, болюча, в центрі папула, заповнена прозорою рідиною. Температура тіла - 38,9. Лейкоцитоз 20,000х9/л. Ваш діагноз?

1.:Некротична флегмона новонароджених

2.:Псевдофурункульоз Фінгера

3.:Опік

4.:Аденофлегмона

5.:Бишиха

№2949

Хворий 65 р. , сільгосппрацівник, звернувся з скаргами на невеликий біль в прямій кишці, виділення слизу та зміненої крові в кількості 20-30,0 мл. Хворіє 8 міс. Об-но: стан задовільний, внутрішні органи без змін. Підшкірні лімфовузли не змінені. Per rectum: на висоті 4-5 см від ануса колоподібне звуження кишки пухлиною інфільтративного характера. Пропускає 2 пальця, обмежено рухома. Гістологічно - низькодиференційована аденокарцінома. Завдання: призначте променеву терапію, найбільш ефективну для данного хворого.

1.:Внутрішньовенна радіонуклідна променева терапія

2.:Короткофокусна рентгентерапія

3.:Контактна рентгентерапія

4.:Дистанційна гама-терапія по радикальній програмі

5.:Дистанційна ТГТ по інтенсивній програмі

№2950

Потерпілий 22 років підвернув праву стопу в середину. Відчув різкий біль і неможливість встати на ногу. Об’єктивно: ділянка гомілково- ступеневого суглобу набрякла і деформована. Стопа відхилена назовні. Пальпаторно - різкий біль збоку зовнішьої та внутрішньої кісточок. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Перелом внутрішньої кісточки.

2.:Розрив міжгомілкового синдесмозу.

3.:Перелом м/гомілкової кістки.

4.:Розрив зв’язок правого гомілкового-стопного суглобу.

5.:Перелом обох кісточок правої гомілки зі зміщенням.

№2951

Який з перерахованих методів обстеження найбіль інформативний при гострому панкреатиті?

1.:Гастродуоденоскопія.

2.:УЗД.

3.:Комп'ютерна томографія.

4.:Лапароскопія

5.:Селективна ангіографія.

№2952

Хвора 45 років скаржиться на біль, відчуття важкості в лівій нозі, наявність трофічної виразки по внутрішній поверхні нижньої третини лівої гомілки. Пульсація артерій стегна і підколінних збережена, на ступнях - ослаблена. Який ймовірний діагноз?

1.:Посттромбофлебітичний синдром ніг 2Б ступеню (по Є.А.Грінштейну)

2.:Артеріовенозні нориці

3.:Облітеруючий атеросклероз судин ніг

4.:Варикозна хвороба ніг

5.:Посттромбофлебітичний синдром 1 ступеню (по Є.А.Грінштейну)

№2953

Хвору 39 років, яка страждає протягом 4 років гострими нападами злукової кишкової непрохідності, взято на операцію. Хірург ліквідував значну частину зрощень, перитонізував десерозовані ділянки кишечника та черевної стінки. Які ще міроприємства необхідно виконати для попередження утворення

1.:Введення в брижжу тонкої кишки розчину антибіотику..

2.:інтубація кишечника зондом

3.:Введення в брижу тонкої кишки 0,25% розчину новокаїну гідрокортизоном і гепарином,

4.:Виконання ентероплікації по Ноблю.

5.:Інтубація тонкої кишки зондом Зайцева

№2954

У хворої, 48 років, під час операції з приводу гострого холециститу виявлений великих розмірів напружений флегмонозно змінений жовчний міхур. Він видалений. Загальна жовчна протока розширена до 3 см в діаметрі. При холедохотомії видалені 2 камені 1 на 1 см велику кількість темної замазкоподібної маси з наявністю багатьох дрібних каменів і піску. Яким чином хірург повинен закінчити операцію?

1.:Промити холедох і зашити наглухо

2.:Зашити холедох і призначити холангіотропні антибіотики

3.:Накласти біліодигестивний анастомоз

4.:Зовнішнім дренуванням холедоха

5.:Зашити холедох і провести папілосфінктеропластику

№2955

Хвора 68 років доставлена швидкою допомогою ургентну лікарню зі скаргами на біль у животі, здуття, нудоту, блювоту. Захворіла раптово 12 год тому. В анамнезі - ревматизм, мітральна вада. Об”єктивно - миготлива тахіаритмія, часте, поверхневе дихання, язик сухий, живіт здутий, болючий в усіх відділах. Визначається позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Перистальтика не прослуховується. Per rectum - кал з домішками крові. Який діагноз найбільш

1.:Мезентеріальний тромбоз

2.:Гостра механічна кишкова непрохідність

3.:Ревматичний полісерозитгострий

4.:Перфоративний апендицит з перитонітом

5.:Кишкова кровотеча

№2956

Больной 60 лет оперирован в плановом порядке по поводу опухоли слепой кишки,вызывающей частичную кишечную непроходимость.При ревизии выявлено,что опухоль размером 15х10 см,плотная, неподвижная, прорастает париетальную брюшину. Отмечается много метастазов в лимфатические узлы брыжжейки и сальника. Как вы закончите операцию?

1.:Наложение обходного илеотрансверзоанастомоза

2.:Илеостомия

3.:Цекостомия

4.:Правосторонняя гемиколэктомия

5.:Двухствольная колостомия

№2957

Больной 35 лет поступил в хирургическое отделени с клинической картиной язвенного желудочного кровотечения.Это кровотечение у него третье за 2 года.После применения ряда консервативных мероприятий кровавая рвота прекратилась,гемоглобин поднялся с 60 до 108 г\л.Общее состояние улучшилось.Но через 2-3 часа вновь появилась обильная кровавая рвота.Гемоглобин упал до 93,1 г\л и затем до 58,1 г\л. Какова ваша тактика в лечении данного

1.:Консервативная терапия

2.:Консервативное лечение с последующим плановым оперативны вмешательством

3.:Экстренное оперативное вмешательство

4.:Лечение методом Тейлора

5.:Отсроченное оперативное вмешательство

№2958

Больного 55 лет, оперируют в экстренном порядке пo поводу опухоли селезеночного угла толстой кишки, вызвавшей картину острой кишечной непроходимости 6 часовой давности. После вскрытия брюшной полости об-наружено, что опухоль не прорастает в соседние органы, подвижна, видимых метастазов нет. Приводящая петля кишки забита каловыми массами. Общее состояние удовлетворительное. Какую операцию следует выполнить?

1.:2-х ствольная колостомия

2.:Левосторонняя гемиколэктомия

3.:Цекостомия

4.:Операция типа Гартмана

5.:Обходной анастомоз

№2959

Хвора 39 років скаржиться на наявність пухлини нa передній поверхні шиї. Захворіла 2 роки тому. Пухлина збільшилась в розмірах, змінився тембр голосу, з'явилось відчуття тиску. Об'єктивно: В лівій долі щитовидної залози пальпується вузол 3 см в діаметрі, підвищеної щільності, горбкуватий, неболючий. Функціональний стан щитовидної залози не змінений. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Хронічний лімфоматозний тиреоїдит Хашимото

2.:Рак щитовидної залози

3.:Вузловий еутиреоїдний зоб

4.:Вузловий гіпертиреоїдний зоб

5.:Хронічний фіброзний тиреоїдит Ріделя

№2960

Хвора 56 років скаржиться на болі і наявніст пухлиноподібного утворення в правій паховій ділянці. Болі посилюються при ходьбі і фізичному навантаженні. Об'єктивно: Нижче правої пахової зв'язки пальпується пухлиноподібне утворення 6 х 4 см, щільно-еластичної консистенції, помірно болюче, яке не вправляється в черевну порожнину. Перкуторно над ним тупий звук, аускультативно шуми не вислуховуються. Виставлено діагноз: Правобічна невправима стегнова грижа. Назвіть способи оперативних втручань, які застосовуються

1.:Способи Сапежко, Мейо

2.:Способи Бассіні, Кукуджанова, Постемпського

3.:Способи Бассіні, Руджі- Парлавеччіо

4.:Способи Лексера, Кримова

5.:Способи Мартинова, Жирара-Спасокукоцького-Кімбаровського

№2961

На розтинi тiла 35-рiчного чоловiка знайдено один лiтр гнiйного ексудату пiд шкiрою та мiж м'язами передньоi поверхнi правого стегна пiд пупартовою зв'язкою, паренхiматозну дистрофiю, гiперплазiю пульпи селезінки, множиннi крововиливи у слизовi та шкiру. Ретроцекально розмiщений апендикс мав невеличкий дефект верхiвки. Що з перерахованого, на вашу думку, послужило причиною смерті ?:

1.:Септикопіемія

2.:Абсцедуюча флегмона стегна

3.:Геморагiчний дiатез

4.:Перфоративний аппендицит

5.:Септіцемія

№2962

На розтинi тiла 35-рiчного чоловiка знайдено оди лiтер гнiйного ексудату пiд шкiрою та мiж м'язами передньоi поверхнi правого стегна пiд пупартовою зв'язкою, паренхiматозну дистрофiю, гiперплазiю пульпи селезінки, множиннi крововиливи у слизовi та шкiру. Ретроцекально розмiщений апендикс мав невеличкий дефект верхiвки. Що з вище вказаного є ускладненням основного захворювання ?

1.:Абсцедуюча флегмона стегна

2.:Геморагiчний дiатез

3.:Перфоративний аппендицит

4.:Септицемiя

5.:Септикопiемiя

№2963

Хвора 45 рокiв, оперована з приводу гострого холециститу. Проведена холецистектомiя. Видалення мiхура проводилося з великими технiчними труднощами. В областi шийки мiхура була значна iнфiльтрацiя тканин. Мiхурови протiк короткий, але його вдалося перев'язати з технiчними труднощами. Ложе мiхура перитонiзувати не вдалося. Пiд час операцii вiдмiчається паренхiматозна кровотеча з ложа мiхура. Як закiнчити операцiю ?

1.:З тампонадою марлевим тампоном ложа i дренуванням ру кавично-трубчатим дренажом пiдпечiнкового простору

2.:Тiльки з тампонадою марлевим тампоном ложа мiхура

3.:З трубчатими дренажами в правому пiдребiр'i i мiкроiрiгатором

4.:З дренуванням пiдпечiнкового простору рукавично-трубчатим дренажом

5.:Зашити черевну порожнину наглухо

№2964

Пiд час оперативного втручання, у хворого 30 рокiв, виявлено тонко-тонко кишечний iнвагiнат з кишечником темного кольору.Привiдна кишка розширена до 7-8 см. Петлi роздутi, переповненi кишковим вмiстом. Якому вид декомпресiї привiдної кишки надати перевагу ?

1.:Закритiй трансназальнiй

2.:Закритий через рот

3.:Кишкова стома.

4.:Девульсiя ануса

5.:Введенню через пряму кишку товстої трубки.

№2965

Хворий 42 років скаржиться на тупий біль в верхніх відділах черева, більше зліва, підвищення температури до 38 гр., погіршення апетиту. За тиждень до цього відмічає падіння з висоти 1,5 метра. Пацієнт зловживає алкоголем, минулому році лікувався з приводу гострого панкреатиту. Біль після травми зник на 3 добу, але на 8-10 добу підвищилась температура і біль поновився. Живіт не здутий, функція кишківника не порушена, в лівому підребір'ї еластичне утворення, що виходить з-під реберної дуги, має чіткий контур, на внутрішній його поверхні - поглиблення. Утворення малорухоме, мало болюче. В крові Нв-120г/л, лейк. - 8,5 * 109 /л, ПТІ - 98%, діастаза сечі - 8од.

1.:Пухлина товстої кишки

2.:Тромбофлебітична спленомегалія

3.:Гострий панкреатит

4.:Заворот товстої кишки

5.:Забій лівої нирки

№2966

У хворого С., 28 років під час операції з приводу пахвиної грижі виявлено, що грижа скісна. Яку пластику пахвинного каналу треба використати?

1.:По Басіні

2.:По Жирару-Кімбаровському

3.:По Постемпському

4.:По Сапежко

5.:По Мейо

№2967

Хворий М. 16 років поступив у клініку зі скаргами на різкі головні болі, нудоту-тошноту, дворазову блювоту-рвоту, запаморочення, хитання при ходьбі, двоїння предметів. Захворів 8 годин тому, коли виникли дифузні головні болі інтенсивність їх прогресивно наростала. Потім приеднались вищеописані скарги. Напередодні ввечері їв м'ясну консерву.Об'єктивно: в'ялий, адинамічний, апатичний, періодично збуджений. Ригідність м'язів потилиці,симптом Керніга з двох сторін. Падає в позі Ромберга. Гіпертермія 38,1о. Пульс 92 уд.в хв.,АТ 140/90 мм рт.ст. При люмбальній пункції - ліквор рожевого кольору. Яке захворювання найбільш ймовірне у хворого?

1.:Розрив артеріальної аневризми

2.:Розрив артеріо-венозної аневризми

3.:Гострий менінго-енцефаіт

4.:Харчове отруєння

5.:Новоутвір задньої черпної ямки

№2968

У хірургічне відділення госпіталізовано хворого Д.,75 років, з перфоративною виразкою шлунку. За 2 тижні до цього хворий переніс інфарк міокарду, в анамнезі - гостре порушення мозкового кровообігу. Від операції хворий та його родичі категорично відмовляються. Як слід лікувати хворого у такій ситуації.

1.:Метод форсованого діурезу

2.:Інфузійна терапія

3.:Метод гіпербарічної оксигенації

4.:Антибактеріальне лікування

5.:Метод Тейлора

№2969

У приймальне відділення лікарні доставлений хворого чоловіка 45 років з діагнозом "Гострий аппендицит". Який з нижче перечислених симптомі найбільш вірогідний у хворого?

1.:Нудота

2.:Здуття живота

3.:Біль у животі

4.:Сухість язика

5.:Пропасниця

№2970

У хворої К.,32 років встановлено діагноз дифузного токсичного зобу. Який вид знечулення показаний під час оперативного втручання?

1.:Місцева анестезія

2.:Внутрішньовенна анестезія

3.:Перидуральна анастезія

4.:Ендотрахеальний наркоз

5.:Спиномозкова анестезія

№2971

Під час оперативного втручання у хворого з діагнозом "Гострий аппендицит" виявленно твердий інфільтрат у районі сліпої кишки.Які Ваші дії?

1.:Правостороння геміколектомія

2.:Апендектомія

3.:Операція типу Гартмана

4.:Дренування черевної порожнини

5.:Виведення колостоми

№2972

Під час оглядової рентгенографії органів черевної порожнини у хворого Н. 42 років виявлено горизонтальні рівні у кишечнику.Цей симпто зветься:

1.:Симптом Мейо-Робсона

2.:Симптом "кошика"

3.:Симптом Бартомьє–Міхельсона

4.:Чаши Клойбера

5.:Симптом Габая

№2973

У хворого К. 78 років виявлена пухлина непрохідність сигмовидної кишки з різким здуттям живота, відсутність газів та стільця на протязі 4-ох діб. Яке оперативне втручання слід провести хворому?

1.:Операцію Танера

2.:Лівосторонню геміколектомію

3.:Накладання колостоми

4.:Операцію Кеню – Майлсса.

5.:Резекцію сигмовидної кишки

№2974

У дитини 6 місяців при занепокоєнні та крику виникає опух за ходом правого пахвинного каналу. Батьки звернулись до хірургічного відділення і дитина була госпіталізована для грижосічення. Який спосіб пластики пахвинно каналу треба застосувати в цьому випадку?

1.:Спосіб Ру

2.:Спосіб Жирара-Спасокукоцького

3.:Спосіб Постемського

4.:Спосіб Басіні

5.:Спосіб Кукуджанова

№2975

Больная, 45 лет, жалуется на боли в левой молочной железе, повышение температуры тела до субфибрильных цифр. Связывает это с переохлаждением 4 дня назад. Принимала антибиотики, отметила улучшение. В левой подмышечной области эластический лимфоузел болезненный, до 1,5 см в диаметре. Кожа левой молочной железы в наружных квадрантах умеренно гиперемирована. Болезненность при пальпации.Какова тактика врача?

1.:Наблюдение

2.:Назначить лучевую терапию

3.:Предложить физиопроцедуры

4.:Продолжать антибиотикотерапию

5.:Направить на хирургическое лечение

№2976

Б-ной 56 лет жалуется на интенсивные боли в левой ноге, возникшие три часа тому назад внезапно, чувство онемения и похолодание ее. В течение года отмечал боли в этой ноге во время ходьбы, повышенную чувствительность к охлаждению. Левая стопа и голень с мраморным рисунком, подкожные вены спавшиеся, выражен симптом "канавки". На ощупь стопа холодная, снижены активные движения стопы, пальцев сохранены. Пульс прощупывается только на бедренной артерии. Над ней прослушивается систолический шум. Сформулируйте предварительный диагноз.

1.:еросклероз сосудов нижних конечностей, острый тромбоз.

2.:Синдром Рейно

3.:Болезнь Бюргера

4.:Облитерирующий эндартериит

5.:Острый тромбофлебит

№2977

Б-ной жалуется на наличие отеков правой стопы и голени. Заболевание началось с внезапных болей и появившегося отека 1,5 месяца назад. Причиной обращения к врачу явились появившиеся варикозно измененные вены на голени, незначительно усилившийся отек и пигментация внутренней поверхности голени.Сформулируйте предварительный диагноз.

1.:Воспалительный отек после травмы стопы

2.:Посттромбофлебитический синдром

3.:Тромбоз артерии ноги

4.:Тромбофлебит поверхностных вен

5.:Слоновость правой ноги

№2978

Пострадавший доставлен в тяжелом состоянии, без сознания. Известно, что больной коснулся рукой оголенного провода и в течение 5 минут находился под воздействием переменного электрического тока напряжением 220 вольт. Объективно: Кожные покровы бледные, на ощупь холодные. Дыхание ослаблено, АД 90/50 мм рт.ст., Рs - 60/мин., аритмичный. На правой кисти и на правой стопе участки некроза кожи. Каков предварительный диагноз?

1.:Электроожог правой стопы и правой кисти

2.:Электротравма, острая сердечно-сосудистая недостаточность

3.:Cосудистый коллапс вследствие поражения электротоком

4.:Электроожог правой стопы и правой кисти

5.:Высоковольтный электроожог правой стопы и голени

№2979

У хворого 45 рокiв, що довгочасно страждає вiд печії, раптом виникли сильнi болi в животi. Вiн був змушений обережно лягти i лежав нерухомо. Була однократна блювота. Через пiвгодини болi майже повнiстю пройшли. Наступного дня звернувся до дiльничного лiкаря, бо залишалися невеликi болi в правому пiдребер’ї, температура пiдвищилась до 37,5° С. При оглядi живiт м’який, безболiсний, за виключенням правого пiдребер’я, де iснує помiрна болiснiсть, захисне напруження м’язiв i слабко виражений симптом Щоткiна-Блюмберга. Френiкус-симптом негативний, симптом Грекова-Ортнера позитивний. Печiнкова тупiсть залишена. Пульс-80 за хв. Язик вологий. При оглядовiй рентгеноскопii органiв черевноi i грудноi порожнини патологii не виявлено. Лейкоцитiв в кровi 8,6.109. Який правильний дiагноз?

1.:Прикрита перфоративна виразка дванадцятипалоi кишки

2.:Гострий холецистит

3.:Гострий панкреатит

4.:Гострий апендицит

5.:Харчова токсикоiнфекцiя

№2980

Хворий М., 45 років госпіталізований в хірургічне відділення зі скаргами на загальну слабкість, головокружіння, блювоту, що нагадує “кофейну гущу”, чорний стул. Із анамнезу хвороби відомо, що хворий протягом 12 років страждає на виразкову хворобу 12 - палої кишки. При ФГДС - “кофейна гуща”, по задній поверхні 12-палої кишки виразковий дефект 0,9-0,7 см., який прикритий згустком крові. АД 190/100 мм.рт.ст. Пульс 110 за хвилину. Гемоглобін - 78 г/л. Ваша тактика щодо вибору оперативного втручання.

1.:Резекція шлунку по Б I.

2.:Проксимальна селективна ваготомія, прошивання виразки, пілоропластика по Гейнеке-Мікулічу.

3.:Резекція шлунку по Б II.

4.:Стволова ваготомія, прошивання виразки, пілоропластика по Гейнеке-Мікулічу.

5.:Консервативна терапія.

№2981

Хвора З., 37 років госпіталізована в хірургічне відділення зі скаргами на збільшення розмірів живота, набряк нижніх кінцівок. Із анамнезу відомо: 10 років тому перенесла гепатит В. Відмічає поступове збільшення живота, підсилення слабкості, зниження діурезу. Об’єктивно: стан хворої середнього ступеня тяжкості. Живіт м’який, збільшений в розмірах. Печінка не пальпується. Селезінка збільшена в розмірах. При УЗД - розміри печінки зменшені, краї заокруглені, селезінка збільшена. V. рortaе -18 мм. При ФГДС - розширені вени стравоходу. Протромбіновий індекс - 62 %, альбуміни крові - 34 %, вміст креатиніну крові - 180 мм/л., сечовина - 11 мм/л. Ваш діагноз?

1.:Цироз печінки. Портальна гіпертензія. Стадія А по Чілду.

2.:Рак печінки. Асцит.

3.:Цироз печінки. Портальна гіпертензія. Стадія В по Чілду.

4.:Цироз печінки. Портальна гіпертензія. Стадія С по Чілду.

5.:Термінальна стадія ниркової недостатності. Асцит.

№2982

Хворий при падінні з мотоциклу забився куприком об асфальт. Зразу послабли ноги, а через 2 години наступив параліч ніг, затримка сечі. Відсутність чуттєвості на рівні 2 хребця. На спонділограмах хребта, в лікворі та при ліквородинамічних пробах патології не виявлено. Клінічний діагноз?

1.:Забій спинного мозку на рівні ТІх – Тх

2.:Забій спинного мозку на рівні Тх – Тх1

3.:Струс спинного мозку

4.:Спинальний шок

5.:Порушення спинного кровобігу в басейні Адемневича

№2983

Хвора 47 років скаржиться на кашель з відділенням гнійного харкотиння, біль в нижній ділянці лівої половини грудної клітини, періодичне підвищення температури тіла. Яке обстеження буде найбільш інформативним для постановки діагнозу?

1.:Бактеріологічне дослідження харкотиння.

2.:Бронхоскопія.

3.:Оглядова рентгенограма легень.

4.:Пункція плевральної порожнини.

5.:Бронхографія.

№2984

У хворого 45 років, при гастроскопії виявлена виразка антрального відділу шлунка, наявність жовчі в ньому. Хворий багато палить, часто вживає алкоголь, грубу їжу без певного режиму, часто працює в нічні зміни. Стан шлункового вмісту гіпоацидний. Який з етіологічних факторів слід вважати найбільш важливим?

1.:Неправильне харчування.

2.:Дуоденогастральний рефлюкс.

3.:Вік хворого.

4.:Несприятливий режим роботи.

5.:Шкідливі звички.

№2985

Хворому 56 років проведено зшивання пересіченої внаслідок ножового поранення підколінної артерії. На 7-й день у хворого підвищилась температура до 38,80С, появились болі в нозі і гнійні виділення з рани. Після зняття швів з рани появилась інтенсивна артеріальна кровотеча, яку було тимчасово зупинено накладанням еластичного джгута. Ваша подальша тактика?

1.:Перев’язати артерію на протязі та прошити її в рані

2.:Провести тугу тампонаду рани

3.:Перев’язати судину в рані

4.:Перев’язати судину на протязі

5.:Провести електрокоагуляцію кровоточивої судини

№2986

Хвора 32 років в автомобільній катастрофі одержала забійну рану правого стегна в середній третині з масивною кровотечею з рани. Яким методом можна забезпечити надійну тимчасову зупинку кровотечі?

1.:Накласти імпровізований джгут на верхню третину стегна і вказати час накладення.

2.:Притиснути пальцями стегнову артерїю до горизонтальної гілки лобкової кістки

3.:Провести тугу тампонаду рани

4.:Накласти на кровоточиву рану здавлюючу повязку.

5.:Накласти джгут Есмарха вище рани і вказати час накладення.

№2987

При визначенні груп крові виявилась позитивною реакція ізогемаглютинації із стандартними сироватками А(ІІ) і В(ІІІ) груп і негативною - із О (І) і АВ (ІУ) груп. Про що свідчить даний результат?

1.:Про першу групу крові.

2.:Про четверту групу крові.

3.:Про непридатність стандартних сироваток.

4.:Про другу групу крові.

5.:Про третю групу крові.

№2988

Хворий, 37 р., скаржиться на пекучий біль в правій гомілці, слабість, озноб. Хворіє 7 діб. Об'єктивно: гомілка гіперемована з чіткою границею, шкіра набрякла. В н/3 правої гомілки зідрана шкіра 1х0,5см. Ваш діагноз?

1.:Флегмона

2.:Бешиха

3.:Інфіковане садно

4.:Лімфангоїт

5.:Абсцесс

№2989

Хворий А., 20 років, 5 годин тому отримав тупу травму живота. Скаржиться на біль в лівому підребер’ї і по всьому животу, загальну слабіксть. Хворий блідий, АТ 90/50 мм рт. ст., Р - 110 уд./хв. Перитонеальні симптоми слабо виражені. Притуплення перкуторного звуку по боках живота. Ваш діагноз?

1.:Розрив селезінки.

2.:Розрив печінки

3.:Ушиб живота

4.:Розрив кишечника

5.:Розрив нирки

№2990

У хворого М., 37 р., з травмою живота і внутрішньочеревною кровотечею, пошкодження порожнистих органів не виявлено. При ревізії черевної порожнини виявлено 2 л крові без згустків. Як компенсувати ОЦК?

1.:Переливання донорської крові

2.:Реінфузія крові з черевної порожнини

3.:Переливання одногрупної консервованої крові

4.:Переливання компонентів донорської крові

5.:Переливання свіжоцитратної крові

№2991

У хворого К., 35 р., на фоні тромбоцитопенії виникла шлункова кровотеча. Якій компонент крові доцільно перелити хворому?

1.:Суху плазму

2.:Тромбоцитну масу

3.:Еритроцитну масу

4.:Нативну плазму

5.:Альбумін

№2992

У хворого С., 54 р., внутрішня кровотеча. Йде операція. При визначенні групи крові аглютинація наступила в першій та третій краплях двох серій стандартних гемаглюти-наційніх сивороток. Яка група крові у хворого?

1.:А(II)

2.:0(I)

3.:В(III)

4.:AB(IV)

5.:Визначення слід повторити

№2993

У хворого 45 років виражене варикозне розширення вен нижніх кінцівок, варикозна екзема правої гомілки. Який підхід є найбільш грунтовним у профілактиці рецидивів екземи?

1.:Еластичний бинт

2.:Стрептоцидова мазь

3.:Клотримазол

4.:Преднізолонова мазь

5.:Венектомія

№2994

Во время переливания крови при проведении биологической пробы у больного наступил озноб, больной покрыт холодным потом, отмечает мелькание перед глазами, незначительную боль в поясничной области. Что у больного?

1.:Приступ почечной колики

2.:Бактериально-токсический шок

3.:Пирогенная реакция

4.:Гемотрансфузионная реакция

5.:Цитратный шок

№2995

При проведении комплекса реакций, необходимых для гемотрансфузии больному с язвенной болезнью желудка с группой крови А (II) Rh+ установлено: кровь в ампуле группы А (II) Rh+ (при перепроверке). При реакции на индивидуальную совместимость агглютинация отсутствует, при реакции на индивидуальную совместимость по резус - фактору агглютинация есть. Ваша дальнейшая тактика?

1.:Полностью отказаться от проведения гемотрансфузии

2.:Перелить больному кровь А (II) Rh-

3.:Повторно провести индивидуальную пробу на резус-совместимость

4.:Перелить больному указанную кровь с профилактикой гемотрансфузионного шока

5.:Индивидуальный подбор крови на станции переливания крови

№2996

В час УЗД жовчного міхура у хворого 56 років у його проекції відмічаються ЕХО - сигнали від конкрементів, а також пухирці повітря. Яка подальша діагностична тактика?

1.:Лапароскопія

2.:Рідиноконтрастна ротаційна рентгеноскопія шлунка та 12-палої кишки

3.:Радіоізотопне сканування печінки

4.:ЕРХГГ

5.:Рентгеноскопія шлунка та 12-палої кишки

№2997

Хвора 80 років знаходиться у кардіологічному відділенні з діагнозом: “Г І М. Кардіогенний шок ІІ ст.” На сьому добу перебування у стаціонарі почала пред’являти скарги на біль у животі, на восьму добу розвинулась клініка “гострого живота” на фоні наростання артеріальної гіпертензії, сплутаної свідомості, декомпенсованого метаболічного алкалозу. Які гемодинамічні параметри і яким чином повинні змінитися у даної хворої, які безперечно свідчили за перитоніт ?

1.:Загальний аналіз крові

2.:Центральний венозний тиск

3.:Протеїнограма

4.:Артеріальний тиск

5.:Зсідання крові

№2998

Чоловік 42 років скаржиться на біль у правому передпліччі, порушення руху і чутливості правої верхньої кінцівки. Під час роботи на праве передпліччя впала металева балка. Об’єктивно: в ділянці правого предпліччя гематома, припухлість, біль при пальпації, крепітація відломків. Кисть і передпліччя набряклі, блідо-синього кольору, пульс на променевій артерії різко ослаблений. На рентгенограмі: осколковий перелом ключиці зі зміщенням відломків. Яке додаткове пошкодження має місце у потерпілого?

1.:Стиснення підключичної артерії і вени

2.:Пошкодження плечової артерії і вени

3.:Пошкодження плечового сплетіння

4.:Розрив підключичної артерії

5.:Стиснення підключичної артерії

№2999

У хворого після поранення цвяхом долонної поверхні кисті на другу добу з’явився набряк тильної поверхні, посилився біль. Шкіра навколо колотої рани червона, гаряча на дотик. При пальпації тканини навколо рани ущільнені болючі, із рани виділяється каламутна серозна рідина. В якій фазі знаходиться запальний процес?

1.:Некротичній

2.:Абсцедування

3.:Гнійно-некротичній

4.:Нагоєння

5.:Інфільтрації

№3000

У хворого 15 років після видавлювання вугря на обличчі з’явилося болюче ущільнення тканин і почервоніння шкіри, температура тіла піднялась до 38оС. Об’єктивно: в ділянці носо-губного трикутника справа є набряк і почервоніння шкіри. При пальпації визначається болюче ущільнення тканин круглої форми, розмірами 2х2 см, без ознак розм’якнення. Ваш діагноз?

1.:Фурункул

2.:Флегмона

3.:Абсцесс

4.:Карбункул

5.:Запальний інфільтрат

№3001

До хірурга звернувся чоловік з колотою раною правої ступні. Дві години тому наступив на дошку зі цв’яхом. В амбулаторній карті хворого зазначено, що 3 роки тому він отримав повний курс щеплення проти правцю. Яка має бути тактика лікаря щодо профілактики правцю в данному випадку ?

1.:Не проводити специфічну профілактику

2.:Ввести 1,0 мл правцевого анатоксину

3.:Ввести 1 мл анатоксину і 3000 МО сироватки

4.:Ввести 0,5 мл правцевого анатоксину

5.:Ввести 3000 ЕД МО протиправцевої сироватки

№3002

В клініку звернувся хворий з цирозом печінки, портальною гіпертензією, спленомегалією, варикозним розширенням вен стравоходу Ш ст. В анамнезі 2 місяці тому була гостра стравохідно-шлункова кровотеча. В аналізах - білірубін 72 мкмоль/л, АЛТ 6,8 ммоль/л, тимолова проба 16 од. Яка лікувальна тактика?

1.:Тільки консервативне лікування.

2.:Порто-кавальне шунтування.

3.:Хворому показана інтенсивна терапія з метою підготовки до оперативного втручання.

4.:Постановка зонду Блекмора.

5.:Роз'єднання портальної та кавальної систем в гастроезофагальному сегменті.

№3003

У клініці оперується хворий з приводу цирозу печінки, портальної гіпертензії, спленомегалії Ш ст., гіперспленізму, варикозно розширених вен стравоходу Ш ст. Який об'єм оперативного втручання слід виконати в даному випадку?

1.:Порто-кавальне шунтування

2.:Спленектомія, перев'язка вен стравоходу.

3.:Селективне порто-кавальне шунтування.

4.:Постановка зонду Блекмора.

5.:Роз'єднання портальної та кавальної систем гастроезофагального сегменту.

№3004

Хвора 78 років потрапила в хірургічне відділення з діагнозом: гострий деструктивний холецистит. Стан хворої важкий, обумовлений ішемічною хворобою серця, недостатністю кровообігу ПБ, пневмосклерозом, дихальною недостатністю П ст. Пульс 120 за хвилину, АТ 180/100 мм рт. ст. Ваша тактика лікування?

1.:Черезшкірна черезпечінкова холецистостомія

2.:Лапараскопічна холецистектомія

3.:Лапароскопічна холецистостомія.

4.:Холецистектомія.

5.:Консервативне лікування.

№3005

Хвора, 32 років, потрапила до хірургічного відділення з діагнозом дифузно-токсичний зоб 4 ст., з важкою формою тіреотоксикозу. Пульс - 88 за хв., А/Т 145/70 мм рт.ст., вага тіла збільшилась на 6 кг. Яка операція показана хворій?

1.:Резекція перешийку.

2.:Гемітиреоїдектомія.

3.:Резекція долі залози.

4.:Тиреоїдектомія.

5.:Субтотальна субфасціальна резекція щитовидної залози.

№3006

У хворого при люмбальній пункції лікворний тиск 280 мм.вод.ст. Який у хворого синдром?

1.:Гіпертензійний

2.:Гіпотензійний

3.:Астеноневротичний

4.:Діенцефальний

5.:Нормотензія

№3007

Жінка 48 років скаржиться на дисфагію, біль у ділянці шлунка. Рентгенологічно: по малій кривизні шлунка у середній третині тіла знайдено дефект у вигляді випинання стінки глибиною до 3 см, яке заповнено контрастною сумішшю. У ньому знайдено феномен 3-х шаровості. Складки слизової оболонки поруч різко потовщені, безладні. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Злоякісна пухлина з розпадом.

2.:Дивертикул шлунка.

3.:Виразкова хвороба з перфорацією.

4.:Доброякісна пухлина з розпадом.

5.:Виразкова хвороба з пенетрацєю.

№3008

У хворого 60 років жовтяниця на протязі 3-х тижнів. В анамнезі болі у животі не було. При пальпації та УЗД органів черевної порожнини виявлено значне розширення жовчного міхура. Яка першопричина цих змін?

1.:Інфекційний гепатит.

2.:Жовчно-кам'яна хвороба. Холелітіаз.

3.:Рак головки підшлункової залози.

4.:Рак печінки.

5.:Хронічний індуративний панкреатит.

№3009

Б-ному 6 недель назад произведена холецистэктомия по поводу катарального калькулезного холецистита. Операция закончена наружным дренированием холедоха. Дренаж удален через 7 дней после операции. Холангиография после операции не выполнялась. Два дня назад появилась боль в правом подреберье, повысилась температура тела с ознобом и проливным потом. Склеры слегка желтушные. Кал обесцвечен. При глубокой пальпации отмечается болезненность в правом подреберье. Сформулируйте предварительный диагноз.

1.:Абсцесс брюшной полости

2.:Постхолецистэктомический синдром, стеноз холедоха.

3.:Резидуальный холедохолитиаз, холангит, механическая желтуха.

4.:Опухоль фатерова соска

5.:Хронический холангиогепатит

№3010

Б-ной жалуется на ноющую боль в эпигастрии и в правом подреберье, тошноту, слабость, снижение аппетита, потерю веса. В течение 15 лет страдает персистирующим гепатитом. Месяц назад появилось желтушное окрашивание кожи и склер. Интенсивность желтухи прогрессивно нарастает. Пальпаторно живот мягкий, болезненный в эпигастрии и правом подреберье, здесь же пальпируется умеренно болезненное дно желчного пузыря. Билирубин - 114 мкмоль/л (прямой - 96). Сформулируйте предварительный диагноз.

1.:Хронический псевдотуморозный панкреатит

2.:Желчекаменная болезнь

3.:Острый холецистит

4.:Хронический гепатит

5.:Опухоль панкреатобилиарной системы, механическая желтуха.

№3011

Б-ной жалуется на сильную боль в животе нелокализованного характера, боль в правом надплечье, многократную рвоту, покраснение мочи. Начало заболевания связывает с употреблением алкоголя. Лицо гиперемировано, гиперемия кожи вокруг пупка. АД 70/40 мм рт ст. При ретгенографии живота - патологических теней не выявлено. Амилаза крови 54 мг/ч/л. Протромбин 46%. Сформулируйте предварительный диагноз.

1.:Расслаивающаяся аневризма брюшного отдела аорты

2.:Перфоративная язва желудка

3.:Острый инфаркт миокарда

4.:Острый панкреатит

5.:Тромбоз мезентериальных сосудов

№3012

Б-ной в течение 5 лет страдает грыжей белой линии живота. Последние 3 года грыжа перестала вправляться и беспокоила больного периодически. В течение 2-х недель в области выпячивания имеются постоянные боли небольшой интенсивности, увеличивающиеся после приема пищи через 2-3 часа. Сформулируйте предварительный диагноз.

1.:Хронический холецистопанкреатит

2.:Ущемленная грыжа белой линии живота

3.:Невправимая грыжа белой линии живота

4.:Язвенная болезнь желудка

5.:Липома брюшной стенки

№3013

До хірургічного відділення поступив хворий П., 34 років, зі скаргами на переймоподібний біль у животі, який виник раптово 4 години тому, багаторазове блювання. Об'єктивно визначається симетричне здуття живота, посилення перистальтичних шумів. На оглядовій рентгенограмі черевної порожнини. виконаній у вертикальному положення хворого, в області мезогастрію виявляються множинні горизонтальні рівні ридини зі скопиченням над ними газу (ширина горизонтальних рівнів рідини більша, ніж висота стовпів газу). Ваш попередній діагноз.

1.:Гостра обтураційна тонкокишкова непрохідність

2.:Гостра паралітична товстокишкова непрохідність

3.:Гостра паралітична тонкокишкова непрохідність

4.:Гостра обтураційна товстокишкова непрохідність

5.:Хронічна паралітична тонкокишкова непрохідність

№3014

Хвора Д. 45 років, госпіталізована в хірургічне відділення через 2 доби після початку захворювання зі скаргами на незначну біль в верхній ділянці живота, більше справа, пожовтіння шкіри та білкової оболонки ока. При УЗД виявлені конкременти в жовчному міхурі, холедох діаметром 1,2 см., у середені нього визначаються два эхопозитивних включення діаметром 5 мм. Яке оперативне лікування показано хворій?

1.:Холецистектомія, холедохолітотомія, холедоходуоденоанастомоз.

2.:Эндоскопічна папілотомія, лапароскопічна холецистектомія.

3.:Холецистектомія.

4.:Холецистектомія, холедохолітотомія, зовнішнє дренування холедоха.

5.:Холецистектомія, трансдуоденальна папілосфінктеропластика.

№3015

Хворий 28 років скаржиться на постійний біль у правій ступні, оніміння, відчуття охолодження, що посилюється під час ходьби. Довгий час працював в умовах низької температури та підвищеної вологості. Пальці ступні бліді, пульсація на ступні не визначається. Який ймовірний характер захворювання?

1.:Нейрогуморальні розлади

2.:Порушення в'язкості крові

3.:Запалення периферійної нервової системи

4.:Порушення ліпідного обміну

5.:Післятравматичний парез судин

№3016

Хворий 36 років, близько 3 годин назад отримав проникаюче ножове поранення лівої половини грудної клітини. Доставлений в важкому стані: ейфорія, шкірні покрови бліді. Тони серця глухі, тахікардія 130 уд. /хв. АТ -80/70 мм рт. ст. Пульс на зап'ястку ледь визначається. Рана грудної клітини 2 см., розташована зліва по парастернальній лінії на рівні ІІІ міжреберного проміжка. Дихання над лівою легенею послаблене, в задньо-нижніх відділах вкорочений перкуторний звук. Який найбільш вірогідний

1.:Поранення легені

2.:Поранення серця.

3.:Плевропульмональний шок.

4.:Поранення великих судин межистіння.

5.:Торакоабдомінальне поранення.

№3017

Хворий 66 років лікується з приводу ексудативного перикардиту ревматичного походження. Стан хворого різко погіршився, розвинулась тахікардія, артеріальний тиск знизився до 90/70 мм рт. ст., набрякли вени на шиї та кінцівках, венозний тиск - 220 мм вод.ст. Збільшилась печінка, стала болючою. Який лікувальний засіб необхідний для полегшення стану хворого.

1.:Протиревматичне лікування

2.:Призначення сечогонних препаратів

3.:Перикардектомія

4.:Пункція перикарду

5.:Призначення дофаміну та антибіотиків

№3018

У хворого 33 років ознаки шлунково-кишкової кровотечі в вигляді блювоти "кавовою гущиною" та мелени. Мав місце ортостатичний колапс. Виявляються ознаки крововтрати важкого ступеню. "Шлунковий" анамнез відсутній, пацієнт відмічає носові кровотечі без явної причини, виникнення дрібних крововиливів на шкірі. При екстреній ЕФГДС на задній стінці шлунку виявлена на фоні незміненої слизової оболонки судина, що кровоточить (синдром Делафуа). Пілорус та дванадцятипала кишка без змін. Кровотеча зупинена ендоскопічно. Нв - 84г/л, лейк. - 26*109/л. Найбільш ймовірний діагноз.

1.:Аневризма черевної аорти

2.:Синдром Меллорі - Вейсса

3.:Портальна гіпертензія

4.:Хвороба Шенляйн-Геноха

5.:Гіперацидний гастрит

№3019

Хвора 28 років чистила рибу і проколола перший палець правої кисті. Через день відмітила почервоніння шкіри пальця, набряк, свербіння, наявність червоних смуг на передпліччі; збільшення і болючість ліктьових лімфатичних вузлів. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Підшкірний панарицій

2.:Лімфаденіт

3.:Ерізипелоїд

4.:Бешиха

5.:Лімфангоїт

№3020

На протязі 6 місяців хворіє хронічним абсцесом правої легені. Біля двох годин тому відмітив різку раптову біль в правій половині грудної клітини, задишку. Доставлений в стаціонар машиною швидкої допомоги.. Стан важкий. Напружене сидяче положення хворого. Ціаноз шкірних покривів. ЧД - 44 за 1 хв. PS - 108 за 1 хв, АТ - 90 та 55 мм.рт.ст. Відставання правої поливини в диханні. При перкусії притуплені легеневі звуки від ІУ ребра донизу. Аускультативно дихальні шуми над правою легенею не вислуховують. Найбільш ймовірна патологія?

1.:Емпієма плеври

2.:Гангрена легені.

3.:Піопневмоторакс.

4.:Гангренозний абсцес

5.:Пневмоторакс

№3021

Хвора 32 років госпіталізована в ургентному порядку в судинне відділення з діагнозом: емболія правої плечової артерії, гостра ішемія ІІІ ступеню. В анамнезі - захворювання серця, часті напади аритмії. Яка причина даного захворювання у хворої?

1.:Ревматична вада серця, миготлива аритмія

2.:Хвороба Рейно

3.:Септичний ендокардит

4.:Синдром Педжет-Шреттера

5.:Облітеруючий ендартеріїт верхніх кінцівок

№3022

У хворого 28 років - облітеруючий ендартеріїт нижніх кінцівок, хронічна ішемія ІІ ступеню. Який спосіб профілактики прогресування захворювання є найбільш ефективним у даного хворого?

1.:Усунення впливу негативних чинників

2.:Виконання поперекової симпатектомії

3.:Фізіотерапевтичне лікування

4.:Санаторно-курортне лікування

5.:Проведення регулярних курсів медикаментозної терапії

№3023

У хворої 53 років діагностован гострий абсцес легені.З анамнезу виявлено, що 2 тижня тому вона була виписана у задовільному стані із терапевтичного стаціонару, де знаходилась з приводу гострої нижньодольової пневмонії. Назвіть найбільш імовірний шлях виникнення абсцесу легені у хворого.

1.:Травматичний шлях інфікування

2.:Бронхіальна обструкція

3.:Емболічний шлях інфікування

4.:Лімфогенний шлях інфікування

5.:Гематогенний шлях інфікування

№3024

У хворого,46 років,після охолодження підвищилась температура тіла до 38-39оС, слабість, помірні болі в правій половині грудної клітини,появився кашель із виді ленням мокроти. Було почато активне протизапальне лікування, але температура тіла не знизилась на протязі 1 тижня. Потім у хворого виділялась мокрота з гноєм в кількості 200мл/добу. Після цього температура тіла знизилась до 36,6-37,1°С. Визначається укорочення перкуторного тона нижче правої лопатки. При аускультації в цій ділянці відмічається послаблення дихання. Яке захворювання в першу чергу можна запідозрити?

1.:Бронхоектатична хвороба.

2.:Абсцес легені і емпієма.

3.:Рак легені.

4.:Ателектаз легені.

5.:Емпіема плеври.

№3025

Мужчина 40 лет предъявляет жалобы на сильную боль в заднем проходе после дефекации, примеси слизи и крови нет. Укажите наиболее вероятный диагноз.

1.:Тромбоз геморроидальных узлов.

2.:Дисморфофобия.

3.:Трещина заднего прохода.

4.:Парапроктит.

5.:Выпадение и ущемление геморроидальных узлов.

№3026

Мужчина 56 лет больной желчно-каменной болезнью отмечает появление сильных болей в правом подреберье, иррадиацию их в правую лопатку, тошноту. Через сутки после приступа появилась желтуха и остались постоянные боли в правом подреберье. Живот при пальпации мягкий, болезненный в правом подреберье, симптом Щеткина-Бюмберга отрицательный. Температура нормальная, лейкоцитоза нет. Какое осложнение возникло у больного?

1.:Острый холангит

2.:Острый гепатит

3.:Абсцесс печени

4.:Обтурационная желтуха

5.:Стриктура фатерова соска

№3027

Больной 74 лет доставлен в хирургическое отделение с клиникой ущемленной правосторонней паховой грыжи. В стационаре больной самостоятельно вправил грыжу. Через 18 часов состояние больного тяжелое, Ps 100 ударов в минуту, язык сухой, живот в нижних отделах болезненный, здут, симптом раздражения брюшины положительный. Что у больного?

1.:Флегмона грыжевого мешка

2.:Острый холецистит, перитонит.

3.:Острый панкреатит, перитонит.

4.:Острый аппендицит, перитонит.

5.:Мнимое вправление, разрыв кишки, перитонит.

№3028

Больной 38 лет жалуется на резкую внезапно возникшую боль в эпигастральной области, однократную рвоту, накануне съел гамбургер с кока-колой. Объективно: АД100/60 мм.рт.ст. Пульс 104 удара в минуту. Симптом Щеткина-Блюмберга положительный. При пальпации напряжение мышц передней брюшной стенки, болезненность разлитая, кишечные шумы отсутствуют. На обзорной рентгенограмме органов брюшной полости свободный газ в брюшной полости. Предположительный диагноз.

1.:Острый панкреатит.

2.:Разрыв аневризмы брюшной аорты.

3.:Пенетрация язвы желудка.

4.:Ишемия кишечника.

5.:Прободение язвы двенадцатиперстной кишки.

№3029

Больной 34 лет доставлен в отделение с жалобами на сильные боли в животе, появившиеся внезапно 4 часа тому назад. Состояние больного тяжелое. Кожные покровы бледные, покрыты холодным потом. Ps 78 ударов в минуту. Язык влажный обложен белым налетом. Определяется ”доскообразный живот”, в правом подреберье и в правой половине живота положительный симптом раздражения брюшины. Печеночная тупость не определяется. Предположительный диагноз:

1.:Кишечная непроходимость.

2.:Острый аппендицит.

3.:Острый панкреатит.

4.:Перфоративная язва двенадцатиперстной кишки.

5.:Острый холецистит.

№3030

Больной К. жалуется на дёргающие, пульсирующие боли в ІІІ пальце правой кисти. Начало заболевания связывает с наколом гвоздём. При исследовании пальца кожа гиперемирована, напряжена, пальпация пуговчатым зондом выявляет зону наибольшей болезненности. Предварительный диагноз:

1.:Костный панариций

2.:Паронихия

3.:Подкожный панариций

4.:Суставной панариций

5.:Пандактилит

№3031

Больной Н., 36 лет жалуется на сильную боль в мезогастральной области, тошноту, рвоту, слабость, умеренное здутие живота. Боли носят “опоясывающий характер”. Заболевание связывает с приёмом острой пищи и алкоголя. Общее состояние больного тяжёлое. Кожные покровы бледные, влажные, акроцианоз, синюшность вокруг пупка. Пульс 107 ударов в минуту, язык сухой. Обложен белым налётом. Живот здут. При пальпации мягкий. Болезненный в мезогастральной области, симптомы раздражения брюшины отрицательные. Кишечные шумы ослаблены. Сформулируйте предварительный диагноз.

1.:Острый тромбоз мезентериальных сосудов

2.:Острый холецистит

3.:Острый аппендицит

4.:Перфоративная язва желудка

5.:Острый панкреатит

№3032

Больная 18 лет, повышенного питания жалуется на боль в правом подреберье иррадиирующую в правое надплечье, горечь во рту, тошноту, однократную рвоту. Заболевание связывает с приёмом жирной пищи. Объективно: язык сухой, обложен белым налётом. Живот симметричный, участвует в акте дыхания. При пальпации - напряжение мышц передней брюшной стенки и выраженная болезненность в правом подреберье. Какой предварительный диагноз?

1.:Острый гепатит

2.:Острый панкреатит

3.:Острый аппендицит

4.:Острый гастрит

5.:Острый холецистит

№3033

Больной С., 50 лет после выпитого случайно электролита жалуется на тошноту, многократную рвоту с примесью крови. Больной находится в состоянии возбуждения. Кожные покровы бледные, отмечается обильное слюноотделение, осиплость голоса. Температура тела - 38,8°С, пульс - 120 уд./мин. Какой наиболее вероятен диагноз?

1.:Ожог пищевода тяжёлой степени тяжести

2.:Ожог пищевода средней степени тяжести

3.:Острый панкреатит

4.:Ожог пищевода лёгкой степени тяжести

5.:Перфоративная язва желудка

№3034

У больного К., 44 лет в первые сутки послеоперационного периода (перенёс аппендэктомию по поводу флегмонозного аппендицита) повысилась температура тела до 39,3°С. Бурно развивается картина тяжёлой гнойной интоксикации. Живот здут, равномерно болезненный в правой половине. Симптом раздражения брюшины слабо положительный. На вторые сутки появилась желтуха. О каком осложнении острого аппендицита можно думать?

1.:Тазовый абсцесс

2.:Подпечёночный абсцесс

3.:Межпетельный абсцесс

4.:Пилефлебит

5.:Диффузный перитонит

№3035

Хворий Д. скаржиться на печію, свербіж, болі в анальній ділянці, які посилюються при акті дефекації. Хворіє протягом 2-х діб. Напередодні вживав гостру їжу, алкоголь. В ділянці анального каналу виявлені гіперемія перианальної шкіри, збільшені в розмірах випинання слизової оболонки. Останні еластичної консистенції, болючі при пальпації, розташовані нижче зубчатої лінії. Який найвірогідніший діагноз?

1.:Гострий зовнішній геморой

2.:Гострокінцеві конділоми

3.:Гострий підшкірний парапроктит

4.:Гострий внутрішній геморой

5.:Хронічна анальна тріщина

№3036

Хворий 27 років знаходиться на стаціонарному лікуванні з приводу облітеруючого ендартеріїту. Хворіє протягом 2-х років. Ефекту від консервативного лікування не відмічає. Яке оперативне втручання може бути найбільш ефективним?

1.:Резекція наднирника

2.:Видалення ІУ-У поперекових сипатичних вузлів

3.:Периартеріальна симпатектомія

4.:Видалення ІІ-ІІІ грудних симпатичних вузлів

5.:Пояснична симпатектомія

№3037

Хворий скаржиться на переймоподібний біль у верхній половині живота, нудоту, блювання. Язик вологий. Живіт м’який, помірно болючий в епігастрії. Визначається розтягнена, відмежована петля кишки, яка перистальтує при пальпуванні. При перкусії - тимпанічний звук з металевим відтінком. На рентгенограмі живота - чаші Клойбера. Поставте попередній діагноз.

1.:Гостра кишкова непрохідність

2.:Гострий панкреатит

3.:Харчова токсикоінфекція

4.:Гострий холецистит

5.:Гострий гастроентероколіт

№3038

Хвора 22 років скаржиться на постійний інтенсивний біль у правій здухвинній ділянці, нудоту. Хворіє 2 дні. Об’єктивно: температура тіла 37,80С, тахікардія. При пальпації живота в правій здухвинній ділянці значна болючість та напруга м’язів, позитивні симптоми подразнення парієтальної очеревини. Лейкоцити 10,6х109/л, паличкоядерні нейтрофіли 8 %. Який найбільш вірогідний діагноз у хворої?

1.:Гострий панкреатит

2.:Гостра кишкова непрохідність

3.:Правобічна ниркова коліка

4.:Гострий деструктивний апендицит

5.:Гострий простий апендицит

№3039

62-річний чоловік, який страждає на бронхіальну астму, за останній час почав відмічати появу болю за грудиною стенокардичного характеру і відчуття перебоїв в роботі серця. Обмірковується питання медикаментозної терапії. Який з вказаних препаратів протипоказаний в даній ситуації?

1.:Сустак

2.:Рітмілен

3.:Коринфар

4.:Обзидан

5.:Нітросорбід

№3040

32 річний чоловік, в минулому практично здоровий, з приводу гострої респіраторної інфекції отримував антибіотики. Через 8 днів у зв’язку з гарячкою, яка зберігалась до 390С, проведена ренгенографія грудної клітини, де знайдено інфільтрат хмаровидного характеру у верхній долі зліва. В аналізі крові- лейкоцитоз до 14,0х109/л, еозінофіли - 26%. Про яке захворювання можна думати перш за все?

1.:Гостра пневмонія

2.:Маркаідоз

3.:Ехінококова кіста

4.:Еозінофільний інфільтрат

5.:Інфільтративний туберкульоз

№3041

Чоловік 45 років, який працює у гальванічному цеху, звернувся до лікаря в зв’язку зі слабкістю, запаморочення, відсутністю апетиту. При обстеженні виявлена анемія (Ер. - 3,3х1012/л, Нв - 80 г/л, КП - 0,70), ретикулоцити - 60%, наявність еритроцитів з базофільною зернистістю. Рівень заліза становить 38 мкм/л. Невропатологом виявлені початкові явища поліневропатії та енцефалопатії інтоксикаційного характеру. В крові та сечі знайдена підвищена концентрація свинцю, олова, міді. Підберіть найбільш ймовірний діагноз.

1.:Гіпохромна залізодефіцитна анемія

2.:Гіпохромна анемія.

3.:В12 – та фолієводефіцитна анемія

4.:Гіпопластична анемія

5.:Спадковий мікросфероцитоз

№3042

Жінка 54 років звернулася зі скаргами на головні болі, болі в попереку, слабкість, схуднення, блідість. В ан. крові: Ер. - 2,8х1012/л, Нв - 78 г/л, КП - 0,8. Інші показник в нормі. На ренгенограмі поперекового відділу хребта виявлені дефекти кісткової тканини хребців округлої форми з чіткими краями. Такі ж дефекти в пласких кістках черепа, ребер. Яке діагностичне дослідження дозволить уточнити діагноз?

1.:Стернальна пункція

2.:Визначення рівня заліза та білка в крові

3.:Біохімічне дослідження крові

4.:Оцінка добової протеінурії

5.:Загальний аналіз крові з підрахунком тромбоцитів та ретікулоцитів

№3043

У хворого 50 років скарги на загальну слабкість, запаморочення, дьогтеподібний кал. Шкіра бліда. Пульс 110 уд./хв, АТ-100/60 мм рт.ст., гемоглобін 90 г/л. Під час термінової гастроскопії виявлено поліп антрального відділу шлунка розміром 2,5х2,1 см на широкій основі. Верхівка поліпа активно кровоточить. Визначте тактику лікування?

1.:Негайна операція в об’ємі резекції шлунка

2.:Ендоскопічна поліпектомія

3.:Лапаротомія, висічення поліпа

4.:Ендоскопічний гемостаз, біопсія поліпа

5.:Ендоскопічна діатермокоагуляція поліпа

№3044

У чоловіка 50 років після вживання алклголю та калорійнoї їжі з’явилися гострі болі у верхній половині живота, піднялася температура тіла до 380С, відмічалося здуття живота, блювота без домішків жовчі. Прийом їжі посилював больовий синдром, блювота не приносила полегшення. Зростав метеоризм, відмічалась затримка газів і випорожнення. При аускультації відсутні шуми кошкової перистальтики. Яке обстеження необхідно провести в першу чергу для визначення діагнозу?

1.:Обзорна ренгенограма живота

2.:УЗД органів грудної порожнини

3.:Іригоскопію

4.:ФГДС

5.:Ренгенологічне обстеження шлунку з барієм

№3045

У хворого 50 років після зловживання алкоголем з’явилися різкі болі в епігастрії оперізуючого характеру з іррадіацією в спину. Виникла багаторазова блювота, яка не приносила полегшення. При пальпації живота відмічалась незначна болючість в епігастрії, симптомів подразнення очеревини немає. Аналіз сечі: діастаза 4096 од. Консервативна терапія полегшення не дала. Наступної доби стан хворого погіршився, пульс до 110 уд/хв; АТ - 90/70 мм рт. ст. З’явилися симптоми подразнення очеревени. Аналізи сечі 64 од. Констатовано, що у хворого деструктивний панкреатит. Яка ваша лікувальна тактика?

1.:Продовжити попередню консервативну терапію у відділенні.

2.:Хворому показане лапароскопічне дренування черевної порожнини.

3.:Хворому показана термінова операція.

4.:Хворому показане оперативне втручання в плановому порядку.

5.:Перевести хворого у відділення інтенсивної терапії для підготовки до операції.

№3046

Хворий 26 років звернувся до лікаря з скаргами на біль в правій здухвинній ділянці. Біль виник в епігастральній ділянці, три години тому, потім біль перемістився в праву здухвинну ділянку, була одноразова блювота. Стілець був нармальний. При огляді:температура тіла 37,6оС, язик вологий, відмічається напруження м'язів передньої черевної стінки в правій здухвинній ділянці. Позитивні симптоми Щоткіна-Блюмберга, Ровзінга, Сітковського. Лейкоцити крові- 8,0*109 /л. Загальний аналіз сечі без особливостей. Ваш діагноз.

1.:Хвороба Крона.

2.:Правобічна ниркова колька.

3.:Гострий холецистит.

4.:Регіональний мезентеріальний лімфаденіт.

5.:Гострий апендицит.

№3047

Хворий 42 років зі скаргами на різкий переймоподібний біль в животі, нудоту, блювоту, затримку випорожнення та газів. Хворіє 6 годин. В минулому - операція з приводу проривної виразки шлунку. Пульс 84 за 1 хв. Язик помірно вологий. Живіт помірно здутий з асиметрією за рахунок збільшення лівої половини. Визначається шум плескотіння. Перистальтичні шуми періодично підсилюються. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини тонкокишкові чаші Клойбера. Найбільш вирогідний діагноз ?

1.:Тромбоз мезентеріальних судин

2.:Спайкова непрохідність кишечника

3.:Обтураційна кишкова непрохідність /пухлинного генезу/

4.:Заворот сигмоподібної кишки

5.:Неспецифічний виразковий коліт

№3048

Хворий 72 років зі скаргами на різкий біль в животі, нудоту, затримку випорожнення та газів. Хворіє 18 годин. Операцій не було. В минулому хворів на інфаркт міокарду, був ішемічний інсульт. Пульс 88 за 1 хв., миготлива аритмія. АТ 90/ 60 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт різко здутий та болючий в усіх відділах. Нечітко визначаються перитонеальні симптоми. Перистальтичні шуми не вислуховуються. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини пневматоз кишківника. Ректально - домішки крові в калі. Найбільш вірогідний діагноз ?

1.:Заворот сигмоподібної кишки

2.:Тромбоз мезентеріальних судин

3.:Неспецифічний виразковий коліт

4.:Обтураційна кишкова непрохідність /пухлинного генезу/

5.:Спайкова непрохідність кишечника

№3049

Хвора 55 років страждає жовчнокам'яною хворобою. Після вживання алкоголю і смаженої їжі з'явився біль в епігастральній ділянці і спині оперізуючого характеру, нудота, багаторазове блювання, яке не приносило полегшення. Стан прогресивно погіршувався. При огляді стан вкрай важкий, дихання поверхневе. На шкірі навколо пупка і в поперековій ділянці з'явились синюшні плями. Живіт здутий. При пальпації в епігастральній ділянці пальпується болючий інфільтрат. Пульс 130 за 1 хв, АТ 90/50 Hg. Добовий діурез до 500 мл. Який діагноз?

1.:Гострий біліарний панкреатит

2.:Цироз печінки.

3.:Гострий холецистит

4.:Токсичний гепатит.

5.:Перфоративна виразка шлунка.

№3050

У хворої 60 років, яка знаходилася на стаціонарному лікуванні з приводу гострого панкреатиту, через 14 діб з'явилося пухлиноподібне утворення в епігастральній ділянці, підвищилася температура тіла до 38 градусів. При пальпації утворення діаметром до 15 см, помірно болюче, нерухоме. При ультрасонографії виявлено порожнисте утворення, яке містить рідину. Яке найбільш вірогідне ускладнення7

1.:Постнекротична кіста

2.:Абсцесс черевної порожнини

3.:Ферментативний перитоніт

4.:Перфорація порожнистого органа

5.:Флегмона заочеревинного простору

№3051

Хворий 32 років скаржиться на болюче утворення в паховій ділянці, яке появилося після підняття важкого предмету. До цього вихід внутрішніх органів черевної порожнини в правій пахвинній ділянці у хворого можна було вправити в живіт. Майже 6 років хворіє паховою грижею. Утворення в паховій ділянці болюче, напружене, нерухоме. Місцево підвищення температури в ділянці утворення. Було одноразове блювання. Біль після пальпації посилюеться. Температура тіла підвищена - 37,8°С. Загальний стан з часом погіршується. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Ліпома пахової ділянки

2.:Пахова защемлена грижа.

3.:Гостра флегмона пахвинної ділянки.

4.:Гострий тромбофлебіт великої підшкірної вени.

5.:Пахвинний гострий лімфаденіт.

№3052

Хвора 42 років скаржиться на різкий пекучий оперізуючий біль в епігастральній ділянці живота. На фоні постійного болю виникають приступи його посилення, що супроводжується печією, багаторазовим блюванням жовчю з прожилками крові. Захворювання пов’язує з прийняттям напередодні значної кількості жирної гострої їжі . Хвора неспокійна. Загальний стан середньої важкості. Частота пульсу 94 за 1 хвилину. АТ 150/90 мм рт.ст. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини пневматоз поперечно-ободової кишки. Лейкоцити крові - 10,8 х 109 /л. Цукор крові - 4,3 ммоль/л. Діастаза сечі 512 од. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Рецидив сечокам’яної хвороби

2.:Гострий панкреатит

3.:Рецедив виразкової хвороби

4.:Гострий холецистит

5.:Перфоративна виразка шлунка

№3053

Хворий 57 років поступив на другу добу після початку захворювання зі скаргами на різкий, дуже сильний ріжучий оперізуючий біль в мезогастральній ділянці живота, який супроводжується збільшенням об’єму живота, задишкою, тахікардією, постійним блюванням, порушенням відходження газів. Захворювання пов’язує з прийомом гострої жирної їжі із значною кількістю алкоголю. Хворий ейфоричний. Загальний стан важкий. Частота пульсу 140 за 1 хвилину, дихання - 27. АТ. 170/100 мм рт.ст. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини виражений пневматоз шлунка та кишечника. Лейкоцити крові - 17,8 х 109 /л. Цукор крові - 12 ммоль/л. Діастаза сечі 1024 од. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Перфоративна виразка шлунка

2.:Тромбоз мезентеріальних судин

3.:Гострий панкреатит

4.:Гострий холецистит

5.:Гостра кишкова непрохідність

№3054

Хворий, 49 років, був доставлений у приймальне відділення близько 5-ї години ранку зі скаргами на інтенсивний біль в епігастральній ділянці та правому підребер’і з ірадіацією в надпліччя. Близько 1-ї годин ночі прокинувся від сильного болю. В анамнезі періодична нудота, печія й дискомфорт в епігастральній ділянці. Загальний стан середньої важкості. Свідомість збережена. Шкіра і слизові оболонки блідо-рожеві. АТ - 100/60 мм рт. ст. Пульс - 100 за 1 хв. Живіт не здутий, симетричний, відстає при диханні, напружений, болючий у правій підреберній та епігастральній ділянці. Печінка й селезінка не збільшені. Симптоми подразнення очеревини позитивніі. Ректально - без патології. Найбільш раціональна тактика ?

1.:Лікування у дільничного терапевта.

2.:Негайна госпіталізація в гастроентерологічне відділення для купірування больового синдрому.

3.:Негайна госпіталізація в хірургічне відділення з приводу підозри на проривну виразку.

4.:Планова госпіталізація в гастроентерологічне відділення для обстеження і консервативного лікування.

5.:Планова госпіталізація в хірургічне відділення для планової операції.

№3055

Хворий, 53 роки, поступив зі скаргами на загальну слабкість, “криваве” блювання, нудоту, запаморочення при спробі підвестись. Захворювання пов’язує із значним фізичним навантаженням (після обіду з прийомом алкоголю почав рубати дрова). Спершу відмітив нудоту, невдовзі - “некриваве” блювання, а потім блювання зі значними домішками червоної крові. В анамнезі патології шлунка й стравоходу немає. Загальний стан середньої важкості. Свідомість збережена. Шкіра бліда, обличчя вкрите холодним, липким потом. Слизові оболонки бліді. АТ - 100/60 мм рт ст.. Пульс - 92 за 1 хв. Живіт не здутий, симетричний, бере участь в акті дихання, м’який, не болючий. Печінка й селезінка не збільшені. Ректально - без патології. Найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Гостра стресова виразка шлунка.

2.:Ковзна грижа стравохідного отвору діафрагми.

3.:Геморагічна езофагогастропатія.

4.:Синдром Маллорі-Вейсса.

5.:Виразкова хвороба шлунка.

№3056

У хворого 49 років на 4-й день після резекції шлунка виник постійний інтенсивний біль в животі, сухість у роті. Загальний стан важкий. Положення в ліжку на спині з підтягнутими до живота ногами. Температура тіла 37,8°С. АТ - 100/60 мм рт. ст. Пульс - 104 за 1 хв. Язик сухий. Живіт помірно здутий, симетричний, відстає при диханні. При пальпації - болючий і напружений переважно у правому підребер’ї. Симптоми Роздольского, Щоткіна-Блюмберга позитивні. Перистальтичні шуми різко ослаблені. Ректально - болючість при натискуванні на передню стінку. Яке післяопераційне ускладнення найбільш імовірне?

1.:Перитоніт.

2.:Кровотеча

3.:Панкреатит

4.:Абсцес порожнини малого тазу

5.:Кишкова непрохідність

№3057

Потерпіла 60 років послизнулась і впала на розігноту долоню правої руки. Об’ективно: променево-зап’ястковий суглоб припухлий. Відмічаеться багнетоподібна деформація. Пальці напівзігнуті, активні рухи в них обмежені. Який найбільш імовірний клінічний діагноз?

1.:Перелом ліктьової кістки.

2.:Перелом човникоподібної кістки.

3.:Перелом шиловидного відростку.

4.:Забій променево-зап’ясткового суглобу.

5.:Перелом променевої кістки в типовому місці.

№3058

Потерпілий 24 роки впав на ноги з 3 поверху будинку. Відчув різкий біль в поперековій ділянці. Об’ективно: м’язи спини напружені, виступае остистий відросток 1 поперекового хребця. Натискування на нього збільшуе біль. На Ро-грамі діагностований перелом 1 поперекового хребця II ст. Яка лікувальна тактика показана для такого пошкрдження?

1.:Операція – спонділодез.

2.:Гіпсовий корсет на 3-4 міс.

3.:Ліжковий режим на 3 міс..

4.:Скелетний витяг за нижні кінцівки.

5.:Реклинація хребта валиком, лікувальна фізкультура.

№3059

Мати 3-х місячної дитини звернулусь до лікаря з скаргою на те, що в дитини криві стопи. Об’ективно: обидві стопи зігнуті до низу, супіновані та приведені до середини. Поставлений діагноз - клишоногість. Який лікувальний метод необхідно застосувати?

1.:Ортопедичне взуття.

2.:Бинтування ніг по Етінгену.

3.:Оперативне втручання на кістках.

4.:Етапну редрисацію в гіпсових пов’язках.

5.:Оперативне втручання на сухожилках.

№3060

Потерпілий 22 років підвернув праву стопу до середини. Відчув різкий біль і неможливість встати на ногу. Об’ективно: ділянка гомілково - ступневого суглобу набрякла і деформована. Стопа відхилена дозовні. Пальпаторно - різкий біль з боку зовньшньої та внутрішньої кісточок. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Розрив зв’язок правого гомілково-ступневого суглобу.

2.:Перелом м/гомілкової кістки.

3.:Перелом внутрішньої кісточки.

4.:Перелом обох кісточок правої гомілки зі зміженням.

5.:Розрив міжгомілкового синдесмозу.

№3061

У хворої А., 20 років в правій поперековій ділянці визначається об’ємне утворення до 7 см в діаметрі, яке виникло 4 роки тому і повільно збільшується. При пальпації воно м’якої консистенції, не болюче з чіткими контурами, зміщується, з шкірою не спаяне. Про яке захворювання можна подумати?

1.:Бешиха

2.:Гематома

3.:Абсцес

4.:Ліпома

5.:Флегмона

№3062

Хворий С., 65 років, звернувся до хірурга зі скаргами на наявність в ділянці волосяної частини голови трьох кулькоподібних пухлинних утворень до 2 см в діаметрі, які вперше з’явились 4 роки тому. Вони повільно збільшувались, мають чіткі рівні контури, не болючі, еластичної консистенції, зі шкірою не спаяні. Ваш діагноз?

1.:Фурункули

2.:Гематоми

3.:Множинні абсцеси

4.:Карбункули

5.:Атероми

№3063

Хворий К., 27 років, доставлений з ножовим пораненням живота через 4 години після травми. Стан важкий. Пульс 120 в хв. слабкий. АТ 70/40 мм рт. ст. Проведена лапаротомія. В черевній порожнині багато рідкої крові. Встановлена кровотеча із судин брижі тонкої кишки. Кровотечу зупинено. Пошкодження порожнистих органів не виявлено. Як краще відновити крововтрату?

1.:Перелити еритроцитарну масу

2.:Перелити свіжозаморожену плазму

3.:Перелити реополіглюкін

4.:Провести реінфузію аутокрові

5.:Перелити відмиті еритроцити

№3064

До хірурга звернулась хвора 58 років зі скаргами на біль і наявність щільного утворення з ділянкою розм’якшення в центрі, високу температуру тіла. Через 8 діб після внутрішньом’язової ін’єкції. Про яке захворювання Ви перш за все подумаєте?

1.:Фурункул

2.:Карбункул

3.:Післяін’єкційний абсцес

4.:Гематома

5.:Бешиха

№3065

В поліклініку звернувся хворий з карбункулом верхньої губи. Температура тіла 39°С. Виражений набряк верхньої губи, вік. Як повинен поступити хірург з цим хворим?

1.:Призначити фізіотерапевтичні процедури і зігріваючі компреси

2.:Розкрити карбункул, лікувати амбулаторно

3.:Госпіталізувати у хірургічне відділення

4.:Розкрити карбункул і призначити антибіотики

5.:Амбулаторно призначити курс антибіотикотерапії

№3066

У годуючої матері через 2 місяці після розкриття гнійного маститу в правій молочній залозі утворилась точкова молочна нориця, через яку виділяється молоко в дуже малій кількості. Проведені консервативні методи, направлені на закриття нориці, результатів не дали. Яка Ваша подальша тактика?

1.:Перервати лактацію

2.:Обмежити прийом рідини

3.:Після закінчення лактації нориця закриється самостійно

4.:Оперативне лікування

5.:Накласти тугу пов’язку на залозу

№3067

Потерпілий 52 роки був збитий автомобілем. Після обстеження встановлено діагноз: выдкритий перелом обох кісток лівої гомілки в середній третині. На передньо-медіальній частині гомілки рана розміром 4х3 см. в рану виступає центральний відломок в/гомілкової кістки прикритий згустком крові. Яка лікувальна тактика найбільш прийнятна для даного хворого в

1.:Первинна хірургічна обробка рани. Накладання апарату зовнішньої фіксації.

2.:Після хіруругічної обробки скелетний витяг.

3.:Ручна репозиція відламків та гіпсова пов’язка.

4.:Первинна хірургічна обробка рани та остеометалосинтез.

5.:Накладання гіпсової пов’язки.

№3068

Хворий 19 років звернувся до офтальмолога зі скаргами на відчуття стороннього тіла, різь, почервоніння обох очей, гнійне виділення. Хворіє 2 дні. Об’єктивно - обидва ока: звуження очної щілини, на віях - сухі гнійні кірочки, кон’юнктива повік яскраво червона, набрякла, в кон”юнктивальному мішку - гнійне виділення. Глибші структури ока - без змін. Яка найвірогідніша патологія, що зумовлює таку картину?

1.:Гострий бактеріальний кон”юнктивіт

2.:Ячмінь

3.:Дифтерія ока

4.:Гнійна виразка рогівки

5.:Дакріоцистит

№3069

Вскриваючи променевий тенобурсит хірург необачно продовжив розріз у проксимальну третину тенора, де знаходиться заборонена зона кісті, внаслідок чого хворий втратив можливість протиставлення першого пальця. Гілку якого нерва перетнув хірург?

1.:Заднього міжкістного

2.:Променевого

3.:Ліктьового

4.:Переднього міжкістного

5.:Серединного

№3070

При розкритті флегмони шиї у хворої виникла венозна кровотеча. Розширивши розріз угору до нижньої щелепи хірург зупинив кровотечу, але після стався перекіс ротової щелини у протилежну сторону. Який нерв перетнув хірург?

1.:Крайову гілку нижньої щелепи лицевого нерва

2.:Шийну гілку лицевого нерва

3.:Нижньощелепний

4.:Додатковий

5.:Щелепно-під`язиковий

№3071

Жінка 62 років була збита вантажівкою. При загальному обстеженні була виявлена ділянка правої половини грудної клітини, яка западає при вдосі. Які лікувальні заходи найбільш показані?

1.:Вагосимпатична блокада за Вишневським

2.:Туге бинтування грудної клітини

3.:Введення наркотичних анальгетиків

4.:Зовнішня фіксація флотуючої ділянки

5.:Паравертебральна блокада

№3072

У травмованого 45 років з множинними зламами ребер при пункції плевральної порожнини отримано шлунковий вміст. Яке дообстеження буде найбільш інформативним?

1.:Комп’ютерна томографія

2.:Томографія грудної клітини

3.:Рентгенографія грудної клітини з контрастуванням шлунка

4.:Фібробронхоскопія

5.:Рентгенографія черевної порожнини

№3073

У хворої 41 року на четверту добу після тупої травми грудної клітини на рентгенограмі - негомогенне затемнення в нижньому відділі. При пункції отримана невелика кількість світло-жовтого ексудату з кров`яними згустками. Яке лікування краще надати хворому?

1.:Оперативне - декортикацію легені

2.:Розсмоктуючу терапію

3.:Антибактеріальну терапію

4.:Щоденні пункції

5.:Дренування плевральної порожнини

№3074

У хворого 45 років після тупої травми грудної клітини з переломом грудини виникли слабкість, гіпотонія, ціаноз верхньої половини тулуба, надимання вен шиї. При плевральній пункції вміст відсутній. Пульс 120 уд./ хв., ритмічний, слабкого наповнення. Який діагноз найбільш вірогідний?

1.:Тромбоемболія легеневої артерії

2.:Струс серця

3.:Тампонада серця

4.:Гострий інфаркт міокарду

5.:Згорнений гемоперикард

№3075

Хвора 45 років скаржиться на загрудинний біль, який посилюється вночі, печію, відрижку кислим. Хворіє на протязі 4 місяців. Який метод дослідження є найбільш доцільним?

1.:Фіброезофагогастродуоденоскопія

2.:Рентгенографія грудної клітини

3.:Рентгенографія по Земцову

4.:Рентгенкострастне дослідження в положенні Тренделенбурга

5.:Рентгенконтрастне дослідження в положенні Фовлера

№3076

У хворого 48 років на сьому добу після появлення помірного болю в грудях, надсадного кашлю, гарячки до 39О С з,явилось харкотиння з неприємним запахом. Проте стан хворого залишається тяжким, за добу виділяє більше 600 мл сіро-зеленого харкотиння, зберігаються гектичні перепади температури тіла. На рентгенограмі - на тілі негомогенного затемнення нижньої долі правої легені виявляється порожнина з горизонтальним рівнем рідини. Яке захворювання найбільш вірогідне ?

1.:Гострий абсцес правої легені

2.:Гангренозний абсцес правої легені

3.:Нагноєна кіста правої легені

4.:Нагноєна туберкульозна каверна

5.:Гангрена правої легені

№3077

Хвора 57 років звернулася зі скаргами на підвишення t тіла до 390С, головний біль, загальну слабкість. Під час огляду стан визнаний як незадовільний, обумовлений інтоксикаційним синдромом. На зовнішній поверхні с/3 правої гомілки відмічається ділянка гіперемії, чітко обмежена, з нерівними зазубреними краями у вигляді язиків полум’я, болюча при пальпації. Ваш діагноз.

1.:Дерматофітія

2.:Псоріаз

3.:Екзема

4.:Грибкове ураження

5.:Бешиха

№3078

Хвора 20 років на десяту добу після виписки з пологового відділення звернулась зі скаргами на підвищення температури тіла до 390 С, біль в правій молочній залозі. При огляді: молочна залоза збільшена, у верхньому зовнішньому квадраті відмічається ділянка гіперемії, там же пальпується ущільнення з нечіткими контурами, лактостаз, флюктуація відсутня. Лімфатичні вузли в правій пахвовій ямці збільшені, болючі. Вкажіть вірний діагноз.

1.:Пухлина

2.:Лактаційний мастит

3.:Абсцес

4.:Бешиха

5.:Дерматит

№3079

Хвора 60 років, звернулася зі скаргами на наявність випинання в правій пахвинній області, яке виникло 6 місяців тому, після інтенсивного фізичного напруження, за останній час випинання збільшилося в розмірах. С-м кашлевого поштовху позитивний. Декілька разів виникало защемлення, яке ліквідувала сама вправленням. Діагностована пахвинна грижа. Яке лікування показано хворій?

1.:Оперативне втручання в плановому порядку

2.:Ургентне оперативне втручання

3.:Динамічний нагляд у хірурга за місцем проживання

4.:Динамічний нагляд в хірургічному відділенні

5.:Оперативне втручання не показане

№3080

Хвора 65 років скаржиться на біль в прямій кишці, який відмічає 6 діб. Оглянута прок-тологом, діагностована хронічна анальна тріщина з інфільтратом. Рекомендовано консервативне лікування: антибіотики, компрес на анальну ділянку, свічки. Через 2 доби оглянута повторно - інфільтрат збільшився, з’явилась флюктуація та крепітація. Діагностовано гострий анаеробний парапроктит. Хворій необхідно провести:

1.:Розкриття гнояка під місцевим знеболенням в плановому порядку

2.:Розкриття гнояка під в/в знеболенням в плановому порядку

3.:Продовжувати консервативне лікування

4.:Розкриття гнояка під місцевим знеболенням в ургентному порядку

5.:Розкриття гнояка під в/в знеболенням в ургентному порядку

№3081

У хворого 78 років тромбофле6іт поверхневих вен правого стегна. Хворіє 3 доби, за цей час відмічає прогресування запалення з нижньї третини до верхньої третини стегна При огляді - по внутрішній поверхні правого стегна визначається болючий тяж, шкіра над ним гіперемована. Яке оперативне втручання показано хворій?

1.:Операція Пальма

2.:Операція Хьюсні

3.:Операція Троянова

4.:Операція Мюлера

5.:Операція Бебкока

№3082

Хвора 53 років поступила у хірургічний стаціонар зі скаргами на набряк лівої нижньої кінцівки, який виник 2 тижні тому після фізичного навантаження. В анамнезі - 20 років страждає варикозним розширенням вен нижніх кінцівок. При огляді - ліва нижня кінцівка набрякла: стегно +10см, гомілка +7см, активні рухи і чутливість збережені. На ультразвуковому ангіоскануванні - тромбоз загальної стегнової вени з явищами флотації. Яка лікувальна тактика найбільш доцільна?

1.:Консервативне лікування

2.:Планова тромбектомія

3.:Ендоваскулярна імплантація кава-фільтру

4.:Операція Пальма

5.:Екстрена тромбектомія

№3083

Хворий оперований два роки тому з приводу перфоративної виразки дванадцятипалої кишки (ушивання виразки). За останні два місяці схуд на 12 кг, що пов’язує з острахом приймати щільну їжу через виникаючий після їжі біль і виснажливу нудоту. Став самостійно викликати блювоту, остання приносить полегшення. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Пілороспазм.

2.:Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки, загострення.

3.:Рубцевий пілородуоденальний стеноз.

4.:Хронічний післяопераційний панкреатит.

5.:Пенетруюча виразка дванадцятипалої кишки.

№3084

Чоловік 62 років, скаржиться на інтенсивні болі в лівій нозі, що виникли три години тому назад раптово, почуття оніміння і похолодання ноги. Протягом року відзначав біль в цій нозі під час ходьби, підвищену чутливість до охолодження. Ліва стопа і гомілка з мармуровим малюнком, підшкірні вени спались. Стопа холодна, активні рухи стопи, пальців збережені. Пульс прощупується тільки на стегновій артерії. Над нею прослуховується грубий систолічний шум. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Гострий ілеофеморальний артеріальний тромбоз

2.:Стеноз лівої підколінної артерії.

3.:Облітеруючий ендартеріїт.

4.:Гострий тромбофлебіт

5.:Гостра оклюзія лівої стегнової артерії

№3085

Мати двох дітей скаржиться на навність вузлів синюшного кольору м'яко-еластичної консистенції по внутрішній поверхні лівого стегна з переходом на гомілку і появу набряку на цій же стопі до кінця робочого дня. Після нічного відпочинку набряк проходить. Початок хвороби пов’язує з вагітністю і родами. Користується еластичними панчохами. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Варикозне розширення підшкірних вен лівої гомілки

2.:Облітеруючий ендартеріїт лівої ноги

3.:Гострий тромбофлебіт поверхневих вен лівої гомілки

4.:Слоновість лівої ноги

5.:Гострий тромбофлебіт глибоких вен лівої гомілки

№3086

Хворий 62 років, скаржиться на набряк правої стопи і гомілки. Захворювання почалося з раптових розпираючих болів, і набряку гомілки 6 місяців назад. Причиною звертання до лікаря стала поява варикозно змінених вен на гомілці і пігментація внутрішньої поверхні гомілки. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Артеріовенозна дисплазія.

2.:Варикозна хвороба правої ноги.

3.:Ілеофеморальний флеботромбоз

4.:Посттромбофлебітичний синдром правої гомілки

5.:Гострий тромбофлебіт поверхневих вен

№3087

У скотаря з виробничим стажем 20 років, два місяці назад з'явився кашель з густим мокротинням, підвищення температури тіла до 37,6-37,8°С щодня, слабість, задишка при навантаженнях. При рентгенологічному дослідженні: у верхній частці правої легені віявлена округла тінь з рівними, круглими, чіткими контурами без перифокального запалення легеневої тканини. При дослідженні мокротиння виявлені нитки фібрину, хітину. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Абсцес правої легені

2.:Кавернозний туберкульоз правої легені

3.:Кісти правої легені

4.:Рак правої легені

5.:Ехінокок правої легені

№3088

Водій автобуса скаржиться на періодичну рясну домішку червоної крові в калі при дефекації. Хворіє біля року. Кровотеча підсилюється після фізичних навантажень і після вживання алкоголю. Стілець 1 раз у 2-3 доби безболісний. Анальний сфінктер не змінений. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Внутрішній геморой

2.:Хронічна анальна тріщина.

3.:Гостра анальна тріщина

4.:Рак прямої кишки

5.:Гострий проктосигмоїдит

№3089

Хвора 68 років скаржиться на жовтушність шкіри, склер, знебарвлений кал, потемніння сечі, підвищення температури тіла до 37,4°С. Жовтяниця з'явилася через день після приступу болю в правому підребер'ї. Живіт м'який, хворобливий у правому підребер'ї, печінка не збільшена. Симптом Мерфі позитивний. Пальпується збільшений жовчний міхур. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Гострий холецистит, обтураційна жовтяниця

2.:Холестатичний гепатит.

3.:Рак голівки підшлункової залози.

4.:Резидуальний холедохолітіаз.

5.:Холецистолітіаз.

№3090

Хвора скаржиться на біль у епігастральній ділянці, у правому підребер'ї з іррадіацією в праву лопатку, задишку, посилення болю на вдиху, була блювота. Температура тіла 37,1°С. Живіт піддутий, напружений і хворобливий у правому підребер'ї. При сонографії конкрементів у жовчному міхурі немає, стінка міхура 1,2 см, контур подвійний. Гепатикохоледох 0,6 см у діаметрі, просвіт його гомогенний. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Холедохолітіаз, холангіт.

2.:Гострий холецистит

3.:Нижньодолева правобічна пневмонія.

4.:Жовчно-міхурна колька.

5.:Хронічний холецистит, водянка жовчного міхура.

№3091

Хворій місяць назад виконали “відкриту” холецистектомію з приводу гострого калькульозного холециститу. Операція закінчена зовнішнім дренуванням холедоха. Холангіографія не виконувалася. Дренаж вилучений на 7 день після операції. Три дні назад підвищилася температура тіла до 38,8 °С, був озноб і заливний піт. Склери жовті, кал кольору білої глини. При пальпації живота помірний біль у правому підребер'ї. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Постхолецистектомічний синдром, стеноз холедоха.

2.:Стенозуючий папіліт

3.:Резидуальний холедохолітіаз, холангіт, обтураційна жовтяниця

4.:Абсцес ложа жовчного міхура

5.:Стриктура гепатикохоледоха, холангіт.

№3092

Хворий скаржиться на ниючий біль у епігастрії та у правому підребер'ї, нудоту, слабість, зниження апетиту, втрату ваги. Страждає алкоголізмом. При сонографії в проекції тіла підшлункової залози виявлено гіпоехогенне утворення до 8 см у діаметрі, стінка його до 1,2 см товщиною, гіперехогенна. У проекції тканини підшлункової залози кальцинати. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Рак підшлункової залози.

2.:Аневризма черевного відділу аорти.

3.:Кісти лівої частки печінки.

4.:Кісти підшлункової залози.

5.:Гострий панкреатит, оментобурсит.

№3093

Хвора 30 років перенесла гострі гепатити А та В. Доставлена у важкому стані. При надходженні блювота рідкою кров'ю і згустками повним ротом. АТ -80/40 мм рт. ст. Пульс 108 у хв. Приймає кортикостероїди. Живіт збільшений, безболісний. З рота “печінковий” запах. Визначите найбільш ймовірне джерело кровотечі:

1.:Варикозні вени стравоходу і шлунка

2.:Гострі виразки 12-палої кишки.

3.:Хронічна виразка шлунка.

4.:Легенева кровотеча.

5.:Розрив слизової кардіального відділу шлунка

№3094

Тваринника протягом трьох місяців турбує ниючий біль у правому підребер'ї, гіркота в роті, слабість, зниження маси тіла на 12 кг, періодична блювота жовчю. Температура тіла ввечері 37,6 °С. При сонографії: жовчний міхур 5,5х2,7 см, стінка його 0,4 см, головна печікова протока 0,8 см у діаметрі. У передньому сегменті печінки є округле гіпоехогенне утворення до 6 см у діаметрі, поруч ще два по 1,2 см, стінки утворень до 0,3 см товщиною. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Ехінокок печінки

2.:Гемангіоми печінки

3.:Постнекротичні кісти печінки.

4.:Кистозний рак печінки

5.:Абсцеси печінки

№3095

Хвора скаржиться на оперізучий біль у епігастральній ділянці, нудоту, багаторазову блювоту, здуття живота, слабість, що наростає. Стан важкий, виражена блідість шкірних покривів. Пульс 100 уд. на хвилину. АТ - 90/50 мм рт. ст. Язик сухий, обкладений. Живіт здутий, але м'який при пальпації. Симптомів подразнення очеревини немає. Лейкоцити крові 26*109/л. Амілаза крові 44 г/год/л. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Гострий холецистит

2.:Гострий тромбоз мезентеріальних судин

3.:Гострий панкреатит

4.:Пенетрація і кровотеча з виразки 12-палої кишки

5.:Гострий апендицит

№3096

Хворий скаржиться на сильний оперізучий біль у верхній половині живота, багаторазову блювоту. Стан важкий. Збуджений. Склери іктеричні. Пульс 120 уд. на хв., АТ - 70/40 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт здутий, при пальпації відзначається різка хворобливість у верхніх відділах живота. Перистальтика кишечнику не визначається. Навколо пупка пляма синюшно-багряного кольору. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Перфоративна виразка шлунка

2.:Розрив аневризми аорти.

3.:Гострий тромбоз мезентеріальних судин

4.:Гострий панкреатит

5.:Гострий холецистит

№3097

Хворий скаржиться на сильний біль у животі нелокалізованого характеру, біль у правому надпліччі, багаторазову блювоту, почервоніння сечі. Початок захворювання пов’язує з вживанням алкоголю. Обличчя гіперемовано. АТ - 70/40 мм рт. ст. При рентгенографії живота - патологічних тіней не віявлено. Амілаза крові 54 мг/год/л. Протромбін 46%. Сформулюйте попередній діагноз.

1.:Гострий панкреатит

2.:Перфоративна виразка шлунка

3.:Тромбоз мезентеріальних судин

4.:Розшаровуаюча аневризма черевного відділу аорти