Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

1.:Пневмонія

2.:Повторний інфаркт міокарда

3.:Тромбоемболія легеневої артерії

4.:Розшаровуюча аневризма лівого шлуночка

5.:Перикардит

№159

Хворий 36 років, який зловживає алкоголем, скаржиться на задишку, набряки на ногах. Захворювання пов’язує з переохолодженням. Об’єктивно: загальний стан важкий, акроціаноз. Пульс 112/хв, ритмічний. АТ 90/65 мм рт. ст. Верхівковий поштовх не пальпується. Тони серця ослаблені, над верхівкою короткий систолічний шум. Дихання везикулярне. Живіт чутливий при пальпації, нижній край печінки виступає на 6 см з-під реберної дуги, щільний. Загальний аналіз крові: гемоглобін 125 г/л, лейкоцити 10,9*109/л, ШОЕ 34 мм/год. Загальний аналіз сечі без особливостей. Серце розширене, пульсація його ослаблена. На ЕКГ: зменшений вольтаж, негативні зубці Т у V1-V6. Яка ймовірна причина виникнення недостатності кровообігу?

1.:Перикардит

2.:Інфекційно-алергічний міокардит

3.:Алкогольна міокардіодистрофія

4.:ІХС: дрібновогнищевий інфаркт міокарда

5.:Дилатаційна кардіоміопатія

№160

Хвора 25 років скаржиться на біль у серці ниючого характеру, серцебиття, відчуття перебоїв у роботі серця, задишку. В дитинстві хворіла на ревматизм. Об’єктивно: суглоби зовні не змінені. Ціаноз губ, пульс 96/хв, неритмічний, часті екстрасистоли. АТ 105 / 70 мм рт. ст. Межі серця розширені. Над верхівкою І тон ослаблений, тривалий систолічний шум. Над легеневою артерією - підсилений ІІ тон. Екстрасистолічна аритмія. Над легенями - послаблене дихання. Які зміни ехокардіограми найбільш імовірні у хворої?

1.:Розширення порожнин лівого передсердя і лівого шлуночка

2.:Розширення порожнини лівого шлуночка

3.:Дилатація і гіперкінезія стінок лівого шлуночка

4.:Розширення порожнини правого шлуночка

5.:Потовщення стінок правого шлуночка

№161

Хворий 42 років скаржиться на болі в ділянці серця і за грудиною при фізичному навантаженні. В минулому - ангіни. Об’єктивно: шкіра бліда, пульс 64/хв, ритмічний, слабкого наповнення. АТ 105/70 мм рт. ст. При пальпації серця визначається підсилений верхівковий поштовх по передній пахвовій лінії. Нерізке систолічне тремтіння грудної стінки в ділянці висхідної частини аорти. Над верхівкою І тон послаблений, систолічний шум в другому міжребер’ї справа від грудини, який проводиться на сонні артерії і в міжлопаткову ділянку, ІІ тон над аортою послаблений. Яка вада серця найбільш імовірна?

1.:Аортальний стеноз

2.:Мітральна недостатність

3.:Стеноз легеневої артерії

4.:Трикуспідальна недостатність

5.:Аортальна недостатність

№162

У хворого 24 років раптово виникло підвищення температури тіла, біль в ділянці верхівки серця, не пов’язаний з фізичними навантаженнями. Біль не знімався нітрогліцерином, був інтенсивним, дещо зменшувався в положенні сидячи з нахилом тіла вперед. У хворого запідозрили гострий перикардит. Зареєстрували ЕКГ. Які електрокардіографічні ознаки характерні для гострого перикардиту?

1.:Депресія сегмента ST у V3-V5

2.:Дискордантність змін сегмента ST

3.:Високий загострений зубець Т у V2-V5

4.:Негативний зубець Т у V3-V5

5.:Конкордантний підйом сегмента ST

№163

Хворий 25 років скаржиться на ниючі і колючі болі в ділянці серця, задишку і серцебиття при помірному фізичному навантаженні, субфебрильну температуру. Місяць тому переніс вірусну інфекцію. Загальний стан важкий. Шкіра бліда, волога, температура тіла 37,4° С. Помірно набряклі шийні вени. Частота дихання 24/хв. Над легенями з обох боків - везикулярне дихання, вологі хрипи. Межі серця розширені вліво і вправо. Тони серця ослаблені, над верхівкою ніжний систолічний шум, розщеплення І тону та додатковий ІІІ тон. АТ 100/60 мм рт. ст. Печінка +4 см, незначні набряки нижніх кінцівок. На ЕКГ: синусова тахікардія, зниження вольтажу, інтервал P-Q 0,24 с, поодинокі шлуночкові екстрасистоли, інверсія зубця Т в усіх відведеннях. В крові: лейкоцитоз, ШОЕ 32 мм/год, гіпергаммаглобулінемія. Який діагноз у даного пацієнта?

1.:Первинний ревмокардит